Uusimmat

Arvostelu: Adventure Time: Pirates of the Enchiridionia voi suositella lähinnä reikäpäisen tv-sarjan ystäville

03.08.2018 09:20 Joonas Pikkarainen

Pelaajat voivat valmistautua Finnin ja Jaken seurassa uuteen seikkailuun, kunhan eivät odota tulevilta koitoksiltaan liikoja.


Julkaisupäivä: 20.7.2018 / Tekijä: Climax Studios / Julkaisija: Bandai Namco / Saatavilla (alustat): PC, PS4, Xbox One ja Switch / Testattu: PS4 / Pelaajia: 1  / Ikäraja: 7 / Peliä pelattu arvostelua varten: 6 tuntia


Cartoon Networkin reikäpäinen animaatiosarja Adventure Time saattaa laittaa seikkailusaappaansa syksyllä narikkaan, mutta Finnin ja Jaken reissut jatkuvat sitä ennen videopelien maailmassa. Climax Studiosin Adventure Time: Pirates of the Enchiridion tuo tutun kaksikon pelaajien ohjattavaksi kevyessä roolipeliseikkailussa, joka kumartaa monin tavoin alkuperäissarjan suuntaan.

Finnin ja Jaken tuoreimmat seikkailut alkavat, kun kaverukset heräävät vain huomatakseen Ooon maan joutuneen veden valtaan. Onneksi kivenheiton päähän ajautunut vene tarjoaa kaksikolle keinon ryhtyä selvittämään, mistä paisumus on oikein lähtöisin ja siinä samassa palauttaa vedenpinta takaisin oikealle tasolle. Sitä varten on kuitenkin aika valmistautua seikkailuun!

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion tuo ensisilmäyksellä mieleen lähes parin vuosikymmenen takaisen The Legend of Zelda: The Wind Wakerin, joskin vertailu tekee liian paljon kunniaa Climaxin tuotokselle. Todellisuudessa Enchiridionin tuoreet piraatit kyllä seilaavat niin ikään saarelta toiselle paatillaan, suorittavat erinäisiä tehtäviä, ratkovat ongelmia ja taistelevat vihollisten kanssa, mutta siinä missä toinen peleistä jää historiaan rakastettuna klassikkona, on toinen luokassaan vain ”ihan kiva”.

Ulkoisten puitteiden osalta Pirates of the Enchiridion ei häpeä esikuvalleen tai lähteelleen.

Sarjakuvamainen ulkoasu on kaunista katseltavaa ja onnistuu kaappaamaan animaatiosarjan hengen pelattavaan muotoon, vaikka ruudunpäivitys konsoleilla hieman takelteleekin. Alkuperäiset ääninäyttelijät huolehtivat lisäksi rooleissaan autenttisuudesta, mutta huumorin osalta peli jättää toivomisen varaa. Adventure Timen absurdisuus ja leikkisä reikäpäisyys pilkahtelevat kerronnassa vain satunnaisesti, eivätkä vitsit pelimuodossa oikein iske.

Pelattavuudessa ei itsessään ole vikaa, jos genren peleistä ei ole aiempaa kokemusta.

Pirates of the Enchiridion yhdistää avoimen maailman seikkailun roolipelimäiseen hahmojenkehitykseen ja vuoropohjaiseen taisteluun, jotka kuulostavat paperilla huomattavasti paremmalta kuin näiden varsinainen toteutus. Avoin maailma jää lopulta kovin autioksi, tutkittavat saaret ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lähinnä putkia ja niin tehtävät kuin taistelut yksitoikkoisen puuduttavia.

Adventure Timen faneille tutut kasvot ja maisemat antavat varmasti lisäarvonsa, mutta kaikille muille sen kymmenennen pingviinin, karkkilapsen tai vastaavan roudaaminen saarelta toiselle ilman minkäänlaista pikamatkustusta on lähinnä tuskaisaa puurtamista.

Taistelut ajavat niin ikään asiansa mutta eivät tarjoa mitään sen enempää.

Seikkailun aikana Finnin ja Jaken matkaan tarttuvat myös BMO ja Marceline, joilla kullakin on oma roolit taistelussa. BMO auttaa esimerkiksi ystäviään lataamalla erikoisiskuihin käytettävää energiaa, jonka ympärille koko mekaniikka lopulta rakentuu. Muutama kaikkiin vihollisiin kohdistuva erikoisliike on vain niin ylivoimaisen hyödyllinen, ettei kahinoissa ole oikein järkeä käyttää mitään muuta.

Osa erikoiskyvyistä on lukittu tiettyjen sivutehtävien taakse, mutta muutoin hahmoja päivitetään vihollisista ja rikotuista esineistä saadulla valuutalla. Rahaa satsaamalla kasvatetaan niin vahingontuotantoa, kestävyyttä, tarkkuutta kuin kunkin erikoisliikkeen tehoa. Kahisevasta ei ole myöskään pulaa, sillä ympäristöistä tuhottavat esineet ilmestyvät nopeasti takaisin.

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion ei ole suoranaisesti huono peli, ja etenkin alkuperäissarjan fanit saanevat siitä irti keskiverto jantteria enemmän. Markkinoilla on kuitenkin tarjolla roimasti vastaavanlaisia tuotoksia, jotka ovat huomattavasti viihdyttävämpiä ja monipuolisempia kuin Ooo pystyy koskaan tarjoamaan.

ADVENTURE TIME: PIRATES OF THE ENCHIRIDION

”Kevyt, lyhyehkö ja hyvin tavanomainen seikkailuroolipeli ei yllätä tarjonnallaan, mutta säilyy jokseenkin uskollisena esikuvalleen.”