UUSIMMAT

Cities in Motion –ennakko (PC)

14.01.2011 14:27 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Colossal Order Ltd
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: PC
Tulossa: PC, 2011
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.paradoxplaza.com/games/cities-in-motion
Testaaja: Miikka Lehtonen

Tätä ei välttämättä kannata tunnustaa julkisesti, mutta sisälläni taitaa asua pieni valtion virkamies. Nuoruudestani saakka olen tykännyt kovasti Sim Cityn, Transport Tycoonin ja Railroad Tycoonin kaltaisista peleistä, joissa saa näperrellä pystyyn pohjapiirrustuksia ja suunnitella kaupunkeja.

Valitettavasti edellisestä addiktiosta on aikaa, sillä tuntuu siltä, että viime aikoina vastaavat pelit on joko suunniteltu aidoille kaupunkisuunnittelijoille tai tyypeille, jotka eivät käsitä pelissään yli kahta nappia. Välimuotoja ei ole juuri ollut. Niinpä pelaan yhä vanhoja Railroad Tycooneja, antiikkisia Sim Cityjä ja Open Transport Tycoonia.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että peleistä ja kepeästä kaupunkisuunnittelusta pitävät saavat haluamansa ja vieläpä kotimaisin voimin toteutettuna, sillä suomalainen Cities in Motion vaikuttaa veikeältä peliltä.

Maailman suurkaupungit hyppysissäsi

Cities in Motion asettaa pelaajan erikoiseen asemaan, pyörittämään liikenneyritystään yhdessä ”maailman huikeimmista kaupungeista”, kuten pelin PR-materiaalit asian ilmaisevat. Vienna, Helsinki, Berlin ja Amsterdam ovat toki sinänsä hyviä valintoja peliin, että kaikissa on omat haasteensa. Mikä toimii yhdessä, ei välttämättä toimi toisessa.

Kuten jo kaupunkien mainitsemisesta ehkä voisi arvata, Cities in Motion keskittyy aina yhden kaupungin ympärille. Mitään kaupunkien välistä liikennettä ei siis rakennella, vaan ideana on tuunata lähiliikennettä.

Kaupungit on jaettu erilaisiin alueisiin, joissa ihmiset tarvitsevat erilaisia liikenneratkaisuja. Pelaaja pääsee hallinnoimaan muun muassa bussi-, metro-, rautatie- ja jokilaivaliikennettä. Pysäkkejä pitkin kaupunkia, niiden välille reittejä ja reiteille ajoneuvoja.

Mutta miten ja minne? Se onkin se pelin mielenkiintoisin kysymys. Koska Cities in Motion keskittyy aina yhden kaupungin puuhasteluihin, se pystyy paneutumaan asiaan mukavan yksityiskohtaisesti. Kaupungit jakautuvat erilaisiin alueisiin, luonnollisesti ja orgaanisesti. Jossain tehdään töitä, toisaalla asutaan, jossain muualla taas vietetään välillä aikaa perheen kanssa. Erilaiset käyttötavat vaativat erilaisia liikenneratkaisuja ja siinä on se pelin tarjoaman pähkinän ydin.

Menestyäkseen pitäisi pystyä suunnittelemaan reittejä ja aikatauluja, jotka ottavat maksimihyödyn irti ihmisten elämäntavoista, samalla kilpaillen muiden kaupungin liikenneyhtiöiden kanssa. Rahaa pitäisi saada kassaan, mutta jos liput maksavat liikaa, kaikki ajavat kaverin keltaisella vaaralla. Tuttua materiaalia muista rakennuspeleistä tietenkin, mutta hauskaa puuhaa silti.

Jälleen kiitos pelin mittakaavan, mukana on myös realistisesti juokseva aika. Pelissä voi aina pyörittää 100 vuoden ajan liikenneimperiumia ja kun kehitys kehittyy, myös tarpeet ja keinot muuttuvat.

Vielä horisontissa

Cities in Motion häämöttää vielä kaukana horisontissa, sillä pelillä ei ole tätä kirjoittaessani vuotta 2011 tarkempaa julkaisuajankohtaa. Testiin saatu ennakkoversio sisälsi kuitenkin jo ne tärkeimmät elementit ja ennen kaikkea oli hauska pelata. Bussien ja metrojen reittejä suunnitellessa meni iloisesti useampikin tunti.

Jo nyt näkee myös, että pelattavuuteen on panostettu. Käyttöliittymä toimii loogisesti ja vaikka tietoa ja vaihtoehtoja on paljon, ne on jäsennetty sen verran hyvin, ettei sormi mene suuhun. Asiaa auttaa toki myös se, että pelissä on kattava ja toimiva tutorial-osio, jossa opetetaan askel  askeleelta, miten homma etenee.

Paljon on vielä nähtävää ja koettavaa, ennen kuin lähdemme edes puhumaan arvostelusta. Miten pelin kaupunkieditori toimii? Miten paljon pelattavaa paketista lopulta irtoaa? Se selvinnee ajan myötä lopullisen pelin parissa, mutta Cities in Motion kannattaa ehdottomasti merkitä pelikalenteriin jo nyt.

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lisää aiheesta

Cities in Motion – suomalaista joukkoliikennettä Transport Tycoonin hengessä

Tamperetta ei tunneta Suomen joukkoliikenteen Mekkana, mutta hämäläiskaupungin ytimessä työstetään liikennepelit uusiksi pistävää teosta. Cities in Motion -strategiapeli jatkaa klassisen Transport Tycoonin jalanjäljillä, keskittyen suurkaupunkien liikennesuunnitteluun ja liikenneongelmien ratkomiseen.

Dome piipahti pienen Colossal Order -pelifirman toimistolla haistelemassa fiiliksiä valmistumaisillaan olevasta pelistä ja sen tekijöistä.

Lue myös

Armored Brigade -ennakko (PC)

Back to the Future Episode 1: It’s About Time! (Mac, PC)

Dragon Age 2 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Killzone 3 ennakossa (PS3)

Revolution Under Siege (PC)

World of Warcraft: Cataclysm (Mac, PC)

 

Keskustelu

Tuoretta veikkailua,
Helmikuun loppu saattaa onnistua. Pelinteko on sinänsä sujunut aikataulussa, mutta ihan täyttä varmuutta helmikuu-dediksen saavutettavuudesta ei silti vielä ollut. Mutta jos ei 25.2. ehdi, niin ei se paljoa ainakaan viivästy.

tv,
jok

7: Siltä näyttää. Kyselin juttua kirjoittaessani ilmestymispäivää ja sain tiedoksi vain vuoden.

jkaart,

”Mitä helvettiä siä oikeen puhut?
Ohan tuolla pelejä vaikka kuin hitosti…”

Kyllä, ruotsalainen Paradox Interactive on kyllä julkaissut pelejä vaikka miten paljon. Erittäin monilta eri studioilta. Paradox paitsi julkaisee, myös tekee itse pelejä.

Mutta Cities in Motionin tekee vuonna 2009 perustettu tamperelainen Colossal Order Oy, jolle tämä on ensimmäinen peli.

Pelin julkaisija ja tekijä ovat useimmiten kaksi eri asiaa.

tv,
jok

@8

Eikös paradox ole vain indiepelistudioiden käyttämä julkasia. Jutun alussa lukee:
Tekijä: Colossal Order Ltd
Julkaisija: Paradox Interactive

@8

Tuotas.. kyllähä Paradox on tehny pelejä, mutta tässä se hoittaa vain levityksen, toi on uus suomalainen pikku pelitalo toi lafka mikä tekee CIM:mii.

”Cities in Motion häämöttää vielä kaukana horisontissa, sillä pelillä ei ole tätä kirjoittaessani vuotta 2011 tarkempaa julkaisuajankohtaa.”

Mitä??
Parin kuukauden päästä pitäs olla julkasu!
Vai miten tuolla sivuilla lukeva 02/25/2011 päiväys pitäs tulkita??

Kielipitkällä tätä odotellaan. Koukutuin aikanaan Tykoon transporttiin aikas pahasti ja toivottavasti tämä tekee saman.
Ostin aikanaan myös yhden Sim Cityn, oliskohan ollut 3000, ei napannut ei yhtään.

Tämähän vaikuttaa lupaavalta, vaikken myöskään ole SimCityn jälkeen mitään vastaavaa tainnut kokeilla.. Odotellaan innolla

Onko kolarit/junaturmat mahdollisia, vai odotanko lisätietoja vasta 2012 tai julkaisupäivän ilmi tultua?

nakkikone,

”Moninpeli?”
Ei ole vielä tässä pelissä. Pienen firman ensimmäinen peli, kaikkea ei voi vielä tavoitella. Jos menestystä tulee ja pelinteko jatkuu, niin myöhemmissä julkaisuissa varmasti päästään miettimään moninpelipuoltakin.

jok

Olen positiivisesti yllättynyt tässä vaiheessa. Siinähän näyttäisi tulevan ennakkopuheille varsin asiallisesti katetta. Jaksakaa vielä viilata loppuun ja kunnon modityökalut kiitos – OpenTTD:n yhteisö on hyvä esimerkki siitä miten hurjia määriä sisältöä niinkin vanhaan peliin jaksetaan tuottaa. Esimerkiksi jos julkaisussa ei ole lisenssisyistä oikeat nimet autoilla ja junilla, niin ne pitää saada vaivattomasti muutettua. Tällaisia yksityiskohtia ei saa unohtaa. Ne olisivat merkityksettömiä ehkä jossain muussa yhteydessä, mutta pelissä joka on yksityiskohtia ja dataa täynnä (kuten manageripelit), ei todellakaan.

Näyttää komialta. Vähän Railroadsin näköinen, muttei kuitenkaan onneksi sarjakuvamainen vaan pehmeähkön realistinen.

Moninpeli? AI:sta ei tule olemaan vastusta pitkässä juoksussa. Näitä kun pelataan vuosia intensiivisesti, jos peli osuu maaliin. Sellainen on paljon arvokkaampaa tänään kun kaikenlaiselle maksulliselle lisäsisällöllekin (DLC:t) on toimivat markkinat.

Tämä peli on kyllä yksi mielenkiintoisimpia projekteja, mikä on tällä hetkellä menossa. Toivottavasti onnistuu hyvin.

Muropaketin uusimmat