Uusimmat

Code Name: S.T.E.A.M (3DS)

03.06.2015 18:15 Mikael Miilumäki

Tekijä: Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1, 2. 2 (lähiverkossa), 2 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.nintendo.fi/nintendo-3ds/pelit/code-name-s-t-e-a-m
Arvostelija: Mikael Miilumäki

 

Intelligent Systems on tuttu firma konsolipelien ystäville. Advanced Wars- ja Fire Emblem-sarjoista tunnettu pelitalo on nakerrellut jo vuosia haastavia strategiavirityksiä Nintendon käsikonsoleille, mutta nyt poppoo on ottanut suurennuslasin alle jotain pikkuisen erilaista.

Firman uusin tuotos heittää pelaajan 1800-luvulle, missä kaikki pelaa höyryvoimalla, kuinkas muutenkaan. Vihamieliset muukalaiset saapuvat valloituspuuhiin, mutta hätä ei ole tämän näköinen! Vanha kunnon Abraham Lincoln on perustanut juuri tällaisia tilanteita varten S.T.E.A.M.-järjestön, jonka ainoa tehtävä on torjua valloittajat. Hahmoja revitään klassista amerikkalaisista kirjoista ja saduista, minkä ansiosta ryhmä rämä onkin melkoisen värikäs posse. Varsinkin Ihmemaa Ozin ystäville mukana on melkoista herkkua, mutta jätän nämä herkut yllätykseksi.

Täyttä höyryä taistoon

Code Name: S.T.E.A.M. ei viskaa pelaajaa tekemään taktisia päätöksiä lintuperspektiiviin, vaan taktiset päätökset tehdään suoraan kentällä. Pelaaminen hoituu kolmannesta persoonasta, mutta ydin on silti lähempänä vuoropohjaista strategiaa, kuin räiskintää. Jokainen toiminto, kuten ammuskelu ja liikkuminen, kuluttavat höyryä. Kun varannot on kulutettu loppuun, jää pelihahmo kököttämään paikalleen, mutta ei välttämättä avuttomaksi!

Pelaajan vuoron päättyessä kannattaa höyryä säästellä varastoon, sillä vihollisen vuoron aikana hahmot voivat räiskiä näkökenttään sattuvia alieneita. Ulkoavaruuden villit valloittavat painavat päälle kuin yleinen syyttäjä, joten tätä ei sovi unohtaa.

Idea on varsin hauska, mutta ei täysin toimiva. Paikoin on vaikea hahmottaa miten pitkälle viholliset oikein näkevät. Samaten myös omien joukkojen taistelukyvyssä on paikoin pientä epäselvyyttä, kun kivääri ei laula silloin kun sitä eniten kaivataan.

Paketin kantava voima on taktisissa taisteluissa, joten tarina jää sivurooliin. Asetelma on värikäs ja potentiaalia riittää vaikka mihin, mutta tarina on jatkuvasti pelkkä syy seuraavaan taisteluun suuntaamiselle. Steampunkilla kyllästetystä maailmasta olisi saanut revittyä irti paljon enemmän. Dialogi on tehty kieli aivan poskessa, mutta se sopii yleiseen ilmeeseen vallan mainiosti.

Sarjakuvaa kerran kesässä

Visuaalinen anti heiluu loistavan ja kohtalaisen välimaastossa. Sarjakuvamaiset välivideot ovat komeaa katseltavaa, mutta vihollisten suunnittelu jättää paljon toivomisen varaa. Usein mörköjä ei tahdo erottaa toisistaan, kun ne ovat niin mielikuvituksettomia. Teknisesti paketti on saatu kasaan hyvin ja 3DS suoriutuu hommasta vallan mainiosti.

Hahmojen varusteita voi kehittää kentistä löytyvien kolikoiden avulla, mutta nurkkiin on piilotettu myös ”rattaita”, joilla sankareiden avuksi saa tehokkaampia reppuja. Herkkuja ei kuitenkaan ole aina pudotettu pelaajan nenän eteen, vaan niiden eteen joutuu tekemään usein pikkuisen töitä. Kenttiä voi pelata myös uudestaan niin monta kertaa kuin sielu sietää, joten suoritusta voi parannella mielensä mukaan.

Vaikeusaste on klassista Intelligent Systemsiä.  Alku on varsin kevyt, mutta tekoäly ei enää muutaman tunnin jälkeen tunne armon käsitettä. Mitä pidemmälle tarinassa etenee, sitä tarkemmin hahmovalintoja ja varusteita saa miettiä. Vaikeusaste ei kuitenkaan missään välissä lipsu epäreiluksi, joten pelaaminen on haastavaa, mutta myös hauskaa.

Mukaan on saatu myös moninpeli, mutta siitä ei oikein jää lapsille kerrottavaa. Pelimuotoja on niukasti, eikä peliseuraa tahtonut löytyä kellon ympäri. Jos pelimekaniikat vievät mukanaan, niin netissä voi yrittää kurmoottaa kanssakilpailijoita tappomatseissa, mutta myös yksinpelistä saa useaksi tunniksi tekemistä.

Codename: S.T.E.A.M.:n parissa viihtyy mainiosti, mutta mekaniikat kaipaavat vielä hiomista. Asetelma on mielenkiintoinen, mutta maailmasta ja tarinasta ei revitä irti mitään, vaan ne ovat pelkästään kehys taistelusta toiseen etenemiselle. Toiminnallisempi ote yhdistettynä taktisiin taisteluihin on kuitenkin loistava idea, joskin hiomaton.

Tulevaisuudessa näkisin mieluusti Intelligent Systemsin irrottelevan lisää ja kokeilevan uusia tuulia tuttujen kuvioiden rinnalla.

 

 

Lisää aiheesta

Advance Wars: Dark Conflict (DS)

Advance Wars: Dark Conflict (DS)

Dr Mario & Puzzle League (GBA)

Fire Emblem Awakening (3DS)

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)

Paper Mario: Sticker Star (3DS)

Super Paper Mario (Wii)