Uusimmat

Digital Combat Simulator: P-51D Mustang (PC)

06.07.2013 14:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Eagle Dynamics
Julkaisija: The Fighter Collection
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Core2Duo 2,0 GHz, 3 Gt muistia, 7 Gt levytilaa, 512 Mt 3D-näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-32 (lähiverkossa, internetissä)
Muuta: Vaatii internet-yhteyden
Pelin kotisivu: http://www.digitalcombatsimulator.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Moni virtuaalilentäjä kokee sisuksissaan värähdyksiä, kun puhutaan toisen maailmansodan lentokoneista ja mainitaan P-51 Mustang. Toisille se on sodan upein lentokone. Yksille se on uhka, toisille Revin keskellä nököttävä maalitaulu.

Miten päin vain, upea konehan se ja aina yhtä suosittu simulaattorilennettävä.

Venäläisen Eagle Systemsin näkemys P-51:n lentosimuilusta on kuitenkin erikoinen. Nykyajan taistelukentille keskittyneeseen DCS-maailmaan, Digital Combat Simulationiin, kun on pudotettu modernien suihkarisotakoneiden keskelle toisen maailmasodan potkurihärveli. Outoa – mutta on siihen selityksensäkin.

Digital Combat Simulator ja DCS: World on Eagle Systemsin rakentama digitaalinen, internetissä toimiva sotasimulaatiojärjestelmä. Se on yhtaikaa paitsi online-sotasimulaatiojärjestelmä, myös digitaalinen jakelukanava firman tuotteille.

DCS Worldin kautta pelaajat voivat ladata ja asentaa koneelleen perussimulaattorin ja lisäkoneita, sekä lentää niillä online-moninpelattavissa taisteluissa. Simumaailmassa yhdessä toimivia pelejä ovat mm. Lock On: Flaming Cliffs 3-, A-10 Warthog-, Su-25 Frogfoot ja KA-50 Black Shark, sekä niiden lisäkoneet. DCS: Combined Arms puolestaan rakentaa samalle pohjalle maasotasimulaation, jossa pelaaja voi vääntää tankkisotaa ja olla taistelunjohtaja.

Homma toimii myös verkossa, joten usean pelin yhdistelmässä yhdet voivat lentää samalla serverillä hävittäjillä, rynnäkkökoneilla ja taisteluhelikoptereilla, toiset ajella tankeilla ja jokunen toimii taistelujohtajana määritellen maaleja ja komentaen tekoälyn ohjastamia taistelujoukkoja.

Kunnon virtuaalinen, digitaalinen nettitaistelukenttä siis.

Ja pointtina vielä se, että jokainen DCS-simu ja –lisärilentokone on hirvittävän realistinen, pikkutarkka ja haastava.

DCS. Suihkareita ja taisteluhelikoptereita. Ja P-51D Mustang. Wtf?

P-51 on tässä ympäristössä outolintu, mutta käsittääkseni kyseessä onkin ensimmäinen, tosin vähän isompi kokeilu simulaattorimoottorin ja online-puolen toimivuuden testaamiseksi myös vanhemman kaluston kanssa. Jos toimii – ja toimiihan se – niin lisää uusia vanhemman sukupolven koneita lienee luvassa. Ehkä jopa ihan oma wanhan koulun DCS-ympäristökin.

Pätevä vekotin

Teknisesti DCS P-51D tekee asiat järisyttävän upeasti, ja kone saattaa hyvinkin olla kaikkein pikkutarkimmin ja uskottavimmin mallinnettu P-51D missään simussa.

Se on uskomattoman tarkka, silmäkarkkia tarjoileva kaunotar, joka käyttäytyy uskottavasti ja lentää nautinnollisesti. Ponitytöt ja ehkä ponipojatkin saavat tästä irti vaikka mitä, sillä hyvän lennettävyyden lisäksi koneessa on pikkutarkka virtuaaliohjaamo, jonka kaikki namiskat ja mittarit toimivat miten pitääkin. Veivaa vaan kuomu auki käsipelillä, jos haluat.

Ohjainsydeemejä riittää tietenkin runsaasti, ja Packard-Merlin moottorissa riittää oikkuja ja säädettävää ihan kunnolla. Herkkäpintainen kaunotar tykkää, kun häntä hivellään checklistalla ja rullaukset kiitotiellä hoidetaan rivakasti, ettei moottori vain ehdi ylikuumentua ja leikata kiinni.

Toki sotakoneessa on myös kunnon asejärjestelmät konekivääreineen, pommeineen ja raketteineen. Mutta yksi pikku pulma tässä on: pelin areena on DCS Worldistä. Siis siitä nykypäivän simusta. Taistelukentälle on kylvetty nykyajan tutkia ja it-järjestelmiä, joiden keskellä potkuripuksuttaja ei ole oikein kotonaan. Toisen maailmansodan realismia ei oikein löydä siitä, että rynnäköi raketeilla tiellä ajavaan kolonnaan it-panssarin syytäessä vastaan luotikuuroja, ohjusten lentäessä taivaalla ja kaiken taustalla kimaltelee moderni suurkaupunki pilvenpiirtäjineen.

Tai teeppä satunnainen taistelutehtävä. Jeps, P-51D MiG-29- ja F-15-parvien välissä, tutka- ja infrapunaohjusten keskellä. Onneksi sentään useimmat nykyaikaiset potkurikuljetuskoneet ovat sen verran hitaita, että Poni saa ne kiinni. Ainakin korkeammalta syöksyessään.

Ydinjuttu on siis tämä: DCS P-51D Mustang on upea lentokonesimulaatio. Se on viimeisen päälle viilattu mallinnus upeasta, historiallisesta sotalinnusta, mutta sen ympärille ei ole rakennettu mitään tavanomaisen lentosimulaattorin tukirakenteita tai peliä.

DCS P-51D:n olemus onkin erikoinen. Myös siksi, että pelipakettiin sisältyy myös ilmainen Su-25T Frogfoot –rynnäkkökone, joka onkin yhtäkkiä hirveän paljon paremmin kotonaan samaisella taistelukentällä. Suihkari hoitaa rynnäkkötehtävätkin ihan eri malliin. Koneiden fanikohderyhmät vain eivät liene ihan samat.

Näin oudosta paketista on aika vaikea vetää tiukkoja johtopäätöksiä. Poni on mallinnettu viiden tähden arvoisesti. Peliä sen kyljessä on noin nollan tähden verran. Menköön siis keskiarvon mukaan ja suositellaan ennen kaikkea niille, joille elämyslentely erilaisissa säätiloissa on riittämiin lentosimulaattoria eikä pelillisellä suorittamisella ole niin väliä.

P-51:ten väliset nettitaistelut ja sarjaan myöhemmin ilmestyvät uudet wanhan linjan sotakoneet tulevat toki varmasti nostamaan koneen käyttöarvoa huomattavasti.

Mustangin kauppaversion mukana tulee bonuksena Roaring Glory Warbirds –sarjan P-51 Mustang –dokumentti-DVD.

 

 

Lisää aiheesta

Damage Inc. – Pacific Squadron WWII (PC, PS3, Xbox 360)

Digital Combat Simulator: A-10C Warthog (PC) 

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC)

Microsoft Flight (PC)

Thrustmaster HOTAS Warthog on melkoinen järkäle – testi alkaa (päivitetty)

Lue myös

Company of Heroes 2 (PC)

Donkey Kong Country Returns 3D (3DS)

Remember Me (PC, PS3, Xbox 360)

Saint’s Row IV –ennakko (PC, PS3, Xbox 360)