Uusimmat

Front Mission Evolved (PC, PS3, Xbox 360) 

06.11.2010 15:30 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Double Helix
Julkaisija: Square Enix
Testattu: Xbox 360
Tulossa: –
Laitevaatimukset: E4400 2GHz/Athlon 64 X2 4600+, Geforce 8800 GTS 640Mt/Radeon HD 3870, 3Gt muistia
Pelaajia: 1-8 (Internet)
Pelin kotisivu: http://na.frontmissionevolved.com/
Tero Lehtiniemi 

Squaren  Front Mission -sarja on tullut pelaajille aiemmin tutuksi mecha-pohjaisena taktisena roolipelisarjana. Jättimäisten sotarobottien välinen mittelöinti aina ollut piristävää ja mukavaa pelattavaa, joten olikin hienoinen yllätys että sarjan uusin osa onkin Jotain Aivan Muuta.

Front Mission Evolved on nimittäin kolmannen persoonan toimintapeli, joka yhdistelee robottiräiskintään satunnaisiin jalkamiesosioihin. Ensimmäisenä mieleen tuleekin lähinnä jonkinasteinen kaupunkiympäristöön siirretty Lost Planet.

Front Mission Evolved tapahtuu viisikymmentä vuotta Front Mission 5:n jälkeen. Teknologiassa kovinta huutoa ovat tällöin orbital elevatorit, hissit joka yhdistävät maan pinnan Maan kiertoradalla oleviin avaruusasemiin. Evolvedin tapahtumat saavat alkunsa, kun tuntemattomat hyökkääjät tuhoavat New Yorkissa sijaitsevan tällaisen hissin.

Pelin päähenkilö on Dylan Ramsay, nuori kokeellisia taistelurobotteja tekevän yrityksen mekaanikko, joka uppiniskaisena sotkeutuu sodan ja juonitteluiden verkkoon. Häiritsevän paljon Happy Daysin Fonzielta näyttävä (mutta valitettavasti ei läheskään yhtä cool) Dylan saa tuekseen leegion melko yhdentekeviä armeijaheppuja ja sen klassisen ihastuneen työkaverin.

Suurin osa toiminnasta hoidetaan jättimäisten taistelurobottien, wank… ei kun siis wanzerien puikoissa. Wanzerit ovat kokoisikseen melko ketteriä laitteita, niiltä hoituu vauhdikkaan juoksuliukumisen lisäksi myös rajoitettu lentäminen.

Vaikka aivan alkua lukuun ottamatta pelaaja pääseekin varustelemaan wanzeriaan haluamallaan tavalla, pakotetaan tämä silti yleensä johonkin tiettyyn rooliin. Joku kaunis päivä jalkojen määrä kasvatetaan kahdeksaan, joskus ne korvataan telaketjuilla. Aina, tai edes yleensä näitä mielenkiintoisia ratkaisuja ei edes perustella kunnolla. 

Apostolin kyydillä marttyyriksi 

Välillä Dylan joutuu tosiaan jalkautumaan erilaisiin komplekseihin, jolloin peli muuttuu perinteiseksi kolmannen persoonan räiskintäpeliksi. Toiminta ei kuitenkaan ole läheskään niin sulavaa kuin voisi kuvitella. Sekä Dylan että viholliset kestävät naurettavan vähän vahinkoa, suojautumismahdollisuudet rajoittuvat laatikoiden takana piilotteluun eikä tarjolla olevasta asevalikoimastakaan löydy potkua.

Front Mission Evolved on niin sanottu välimallin peli lähes jokaisella osa-alueella. Sen tarjoamat maisemat eivät ole erityisen vaikuttavia, robottitoiminta alkaa hyvin nopeasti toistaa itseään, tarina ei ole erityisen kiinnostava ja jalkapatikkaosuudetkin tuntuvat vähän väkisin väännetyiltä.

Tärkein mieleenpainuva positiivinen asia olikin pelin avokätinen tapa jakaa gamerscorea. Kun pelkästä tutoriaalin läpäisystä heruu 40 pistettä ja sama jatkuu myöhemminkin, e-peniksen pituudesta kiinnostuneille on tarjolla vähällä vaivalla paljon lisämittaa. Ja kun pisteitä jaetaan tällä vauhdilla, se myös omalta osaltaan antanee osviittaa siitä, ettei pelikokemus ole kovin pitkä.

Samalla Front Mission Evolved on omalla tavallaan surullinen tapaus. Se kun ei ole mitenkään erityisen huono peli, se on vain turha. Tämän lisäksi se ratsastaa maineikkaan emosarjansa nimellä, mikä johti esimerkiksi siihen että allekirjoittaneen odotukset olivat ehkä korkeammalla kuin olisi pitänyt. Front Mission Evolved onkin lähinnä Front Mission Devolved (vitsi oli oma keksimä).

 

Lue myös

DJ Hero 2 (PS3, Wii, Xbox 360)

Wings of Prey (PC)

Train Model Simulator EEP 5.0 (PC)

Super Meat Boy (Xbox 360)