Uusimmat

Game of Thrones Episode 2: The Lost Lords (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

04.02.2015 14:04 Miikka Lehtonen

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Core2Duo, 3 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava, episodipeli, kaudessa kuusi episodia. Kauden hinta 27,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: https://www.telltalegames.com/gameofthrones/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Kun viimeksi puhuimme Telltalen Game of Thrones –pelisarjasta ja sen ensimmäisestä episodista, minun fiilikseni olivat hieman ristiriitaiset. Pelissä oli hyvää, mutta myös ongelmia.

Toinen osa on tästä perspektiivistä katsottuna aika tärkeä suunnannäyttäjä. Lähteekö sarja sen myötä uuteen nousuun, vai onko ilmassa käryä pienoisesta pettymyksestä?

Telltale Games on viimeisten vuosien aikana painanut aika hyvällä tuloksella. Vaikka monikaan ei sitä odottanut ennakkoon, The Walking Dead oli erinomaisen hyvä pelikokemus. Sen kakkoskausi jäi myös vahvasti voitolle, samoin kuin The Wolf Among Us. Tales From the Borderlandskin teki vahvan startin ja näytti jo siltä, ettei Telltalelle löytyisi pysäyttäjää.

Game of Thronesin ensimmäinen episodi oli kuitenkin selvä kompastuskivi. Siinä oli kyllä sarjasta ja kirjoista tuttua, brutaalia meininkiä, mutta myös paljon parannettavaa. Henkilökohtaisesti toivoin, että nyt ilmestynyt kakkosepisodi korjaisi puutteet, mutta totuus ei ole ihan niin ruusuinen.

Monta kokkia, sotkuinen soppa

Eräs ensimmäisen episodin suurimmista ongelmista oli se, että se hyppi liikaa paikasta toiseen. Pelattavia päähahmoja oli useita ja kun Telltalen pelit eivät muutenkaan ole hirveän pitkiä, tarina ehti viipyä aina vain hetken yhdessä hahmossa ennen kuin oli aika taas vaihtaa paikkaa. Valitettavasti sama on totta edelleen.

Pelattavia hahmoja on tässä episodissa neljä, ja kun koko roskan läpipeluuseen meni alle kaksi tuntia, jokainen voi siitä laskea, kauanko yhden hahmon parissa vietettiin aikaa. Totuus ei tosin ole edes niin ruusuinen, sillä jakson kahdesta uudesta päähahmosta toinen ehtii olla ruudulla vain pienen hetkosen.

Kaikki tarinan osaset toki liittyvät tavallaan toisiinsa, sillä peli liikkuu yhä Forresterin suvun jäsenten ympärillä, mutta niiden välillä ei ole kauheasti synergiaa. Välillä tapahtumapaikasta toiseen tulee pientä feedbackia, kun kotona odottava äiti vaikka toivoisi King’s Landingissa työskentelevän tyttärensä hoitavan jotain asioita. Näiden toiveiden tuloksia sitten ehkä kommentoidaan muutaman kohtauksen päästä.

Se on toki Telltalen kunniaksi sanottava, että tarina on taas ihan hyvälaatuinen, joskin kärsii vieläkin samasta ongelmasta kuin viimeksi. Mukaan on haluttu tunkea sarjasta ja kirjoista tuttuja hahmoja, joiden joukkoon liittyy nyt vielä muurilla Night’s Watchin veljiä komentava Jon Snow. Menossa alkaa olla aikamoista fanifiktion tuntua, kun kohtauksesta toiseen joku kirjoista tuttu hahmo ilmestyy paikalle jakelemaan viisautta tai pitämään puheita.

Ja toki näiden hahmojen mukanaolo myös ohjaa tarinaa. Tietenkin King’s Landingissa mennään tuohon suuntaan, tietenkin Jon Snow ja muurille lähetetty hahmo ystävystyvät. Ja kun toisaalta samaan aikaan tiedetään, että Ramsay Bolton, Tyrion Lannister, Jon Snow eivät kohtaloaan videopelin perusteella ratkaise… No, se kyllä vähän rajoittaa tarinan mahdollisuuksia.

Rosoista toteutusta

Hieman ongelmallinen tarina toimitetaan paketissa, joka olisi kaivannut vähän lisätuunausta. Itse esimerkiksi voisin vaikka vannoa, että valitsin viimeksi Forresterin suvun asiainhoitajaksi aivan toisen kaverin, kuin joka nyt virkaa hoitaa. Olisiko viran ollut tarkoitus vaihtua tarinan sanelemana? Olisi kiva, jos peli olisi sitten sitä jaksanut kommentoida. Nyt vaihdos nimittäin tuntuu skriptausvirheeltä.

Samaten muutamissa kohtauksissa ääniefektit jäävät soimatta, mikä saa parin metrin päässä tapahtuvan miekkailun näyttämään vähän erikoiselta touhulta ja niin edelleen.

Kokonaisuutena Game of Thronesin toinen osa ei ole sitä, mitä toivoin, vaan pikemminkin sitä, mitä pelkäsin. Tuntuu siltä, että Telltale on joko puskenut materiaalia ulos liian kiireessä, liian tiukat ehdot niskassaan tai jotain sen kaltaista, sillä rehellisesti sanoen jälki ei ole yhtä hyvää kuin firman muissa viimeaikaisissa peleissä. Jää nähtäväksi, pystyykö kolmosepisodi korjaamaan ongelmaa, vai onko Game of Thronesin kohtalona jäädä ”ihan kiva, mutta…” –tason peliksi.

 

Game of Thrones –pelisarja perustuu nimensä mukaisesti nimenomaan HBO-kanavan TV-sarjaan, eikä niinkään kirjoihin. Tämä on merkittävä juttu monessakin mielessä. Ensinnäkin pelissä nähdään TV-sarjasta tuttuja kasvoja, joiden rooleissa kuullaan myös ne oikeat näyttelijät. Tuohan se peliin lisää fiilistä kun Tyrion näyttää ja kuulostaa Tyrionilta, siis Peter Dinklagelta.

Game of Thrones Episode 1: Iron From Ice (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

 

Lisää aiheesta

Blackguards 2 (PC)

Game of Thrones (PC, PS3, Xbox 360)

Heroes of Might and Magic III HD Edition (Android, iOS, PC)

Lifeless Planet (Mac, PC)

Rimworld-ennakko (Linux, Mac, PC)

The Talos Principle (PC)

The Witcher: Adventure Game (Mac, PC)