Uusimmat

Mortal Kombat X (iOS)

28.04.2015 18:30 Niklas Isberg

Tekijä: NetherRealm Studios
Julkaisija: Warner Bros
Testattu: iPhone 6
Saatavilla: iOS
Tulossa: Android
Pelaajia: 1
Muuta: Ilmainen f2p-lataus, sisältää pelinsisäisiä ostoja.
Pelin kotisivu: http://www.mortalkombat.com/
Arvostelija: Niklas Isberg

 

Taistelupelien brontosaurus Mortal Kombat tekee jälleen paluun. Peli saapui iOS-laitteille noin viikko ennen konsolijulkaisua ja toimii ennakkoluuloista huolimatta hyvin.

Mobiilikombat on keräilykortti- ja taistelupelin risteytys. Kortit toimivat muun muassa varusteina ja hahmoina, joita kertyy voittojen myötä lisää. Pelaajalla on aluksi käytettävissä neljä taistelijaa, joista taisteluun osallistuu samanaikaisesti kolme.

Kyseessä on tag team -tyylinen mittelö, jossa hahmoja voi kierrättää taisteluun lennosta. Matsit kuluttavat myös taistelijoiden kestävyyttä, mikä pakottaa laittamaan pelin tauolle vähäksi aikaa.

Hahmokaarti koostuu pitkälti vanhoista Mortal Kombat -sankareista, mutta mukaan on otettu lisäksi liuta rivitaistelijoita. Pelaaja voi koostaa tiiminsä esimerkiksi pelkistä Lin Kuei -klaaniin kuuluvista itämaisten taistelulajien taitajista tai sekoitella pakkaa tahtomallaan tavalla.

Sotureissa ei ole suuria eroja ja he käyttäytyvät suhteellisen samankaltaisesti. Tästä syystä taistelut käyvät ajan myötä puuduttaviksi, kun vaihtelua ei juuri ole. Toistuvuudesta huolimatta mittelöön syöksyy kuitenkin tauon jälkeen mielellään.

Napu, napu, napu

Taistelupeli ja kosketusnäyttö kuulostavat kamalalta yhdistelmältä, mutta Mortal Kombat X onnistuu tässä kuitenkin hyvin. Tappelut toimivat koskettamalla näyttöä yhdellä tai kahdella sormella. Lyöminen ja potkiminen onnistuvat naputtelemalla, kun torjuminen tapahtuu pitämällä kahta sormea näytöllä samanaikaisesti. Matsit ovat tekniikaltaan yksinkertaisia ja toimivat puhelimellakin pelattuna hyvin.

Käytettävissä on myös hahmokohtaisia erikoisliikkeitä, jotka avautuvat mittarin täytyttyä. Niiden toteutustapa vaihtelee, mutta usein näyttöä joko pyyhitään tai naputetaan todella nopeasti.

Taisteluiden välissä ilmestyy ajoittain myös legendaarisia Test your might -osioita, joissa näyttöä hakataan vimmatusti. Nopealla naputtelulla voittaa pienen summan rahaa, joka helpottaa parempien kykyjen avaamista. Lisäksi kerran päivässä on mahdollisuus valita satunnainen kortti, joka saattaa olla rahaa tai uusi taistelija.

Mutkat rahalla suoriksi

Hahmojen tasot vaihtelevat pronssista kultaan, ja parhaimman aukaisemiseen vaaditaan paljon pelaamista. Nopeuttaakseen prosessia pelaaja voi myös ostaa kullatun taistelijan oikealla rahalla. Eteneminen vauhdittuu, kun euroja upottaa korttipakkoihin ja pelinsisäiseen rahaan. Tämä alentaa luonnollisesti vaikeusastetta, sillä kärkikaarti on tällöin heti käden ulottuvilla.

Etenemistä voi kiihdyttää myös toisin, sillä Mortal Kombat X:n mobiili- ja konsoliversio ovat kytköksissä toisiinsa. Pelaaja saa määrättyjä tehtäviä suorittaessaan muun muassa lisää rahaa ja uusia pukuja taistelijoille. Ominaisuus on hauska, mutta tarpeeton. Sen suoma hyöty jää pintapuoliseksi.

Pahimpaan nälkään

Mortal Kombat X on onnistunut mobiilijulkaisu. Se on pitkälti raivoisaa näytön taputtelua murtumispisteeseen saakka, mutta tarjoaa hauskaa hupia. Emopelin perään haikailevat saavat varmasti MKX:n yksinkertaistetusta versiosta jonkin verran irti.

Suosittelen tutustumaan Mortal Kombat X:n mobiiliversioon, mikäli mobiilimätkintä kiinnostaa. Se ei ole pitkäikäinen teos, mutta ajaa asiansa ennen varsinaista konsolimittelöä.

Mortal Kombat X on tällä hetkellä saatavilla vain iOS-laitteille eikä Android-versioiden kohtalosta ole vielä tietoa. Pelin pitäisi kuitenkin saapua lähiviikkoina myös muiden kuin Apple-käyttäjien ulottuville.

 

Ennakkoon sananen omista ennakkotunnelmistani. En ole yleisesti tappelupelifani, mutta Mortal Kombateista olen aina pitänyt. Varsinkin sarjan edellinen osa kolisi niinkin kovaa, että ostin sitä varten ihan arcadetikun. Niinpä odottelin myös Mortal Kombat X:ää innokkain tunnelmin.

Peleillä on paljon yhteistä. Molempien keskipisteessä on tappelupeliksi yllättävän ja hämmentävän syvällinen tarinatila. Siinä missä Mortal Kombat 9 tuntui kertaavan suunnilleen kaiken, mitä sarjan polveilevassa historiassa on viimeisen 20 vuoden aikana tapahtunut, nyt katsotaan tulevaan. Peli kun hyppii ajassa eteenpäin näyttäen meille muun muassa, millaista meno on 25 vuoden päästä sarjan universumissa.

Mortal Kombat X (PC, PS4, Xbox One)

 

Lisää aiheesta

Bladestorm: Nightmare (PS4, Xbox One)

Mortal Kombat (PS3, Xbox 360)

Mortal Kombat vs. DC Universe (PS3, 360)

Mortal Kombat: Armageddon (Wii) 2

Mortal Kombat: Deception (GC, PS2, Xbox)

Video: Tosielämän Mortal Kombat