Uusimmat

Panzer Corps: Afrika Korps (PC)

14.09.2012 12:54 Leevi Rantala

Tekijä: Slitherine
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, AMD V-Series V160 2.4 Ghz, 2 Gt muistia, ATI Mobility Radeon HD 4250
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP/Vista/7, Pentium 4 prosessori, 1 Gt muistia (XP) 2 Gt muistia (Vista/7)
Pelaajia: 1-2
Muuta: Ladattava peli, hinta 16,99€
Pelin kotisivu: Panzer Corps: Afrika Korps
Arvostelija: Leevi Rantala

Muutoin loistavaa Panzer Corps: Wehrmachtia vaivasi yksi paha puute. Siitä nimittäin puuttui tyystin Pohjois-Afrikassa käydyt taistelut. Slitherinellä on kuitenkin ahkeroitu, sillä Afrika Korps paikkaa puutteen tyystin ja kiristää entisestään konevastustajan kieroja ruuveja.

Afrika Korps on täysin itsenäinen lisäosa, joten Wehrmachtia ei tarvitse löytyä koneelta entuudestaan. Tämä tosin heijastuu sen hinnassa, sillä se on hieman kalliimpi kuin lisäosat yleensä, mutta toisaalta se tarjoaa samalla halvan vaihtoehdon tutustua sarjaan.

Saharan hiekkaa

Afrika Korps istuttaa pelaajan Rommelin saappaisiin. Kengät ja kenraali lennätetään välittömästi Euroopasta Afrikan pohjoisosaan, jossa käytävissä taisteluissa telaketjut kirskuvat, hiekka pöllyää ja tankit roihuavat porottavan auringon alla.

24 tehtävää sisältävässä kampanjassa tutuiksi tulevat muun muassa Maltan, Alamon ja Tobrukin taistelut. Sotaretken loppuun on vielä heitetty pari taistelua vaihtoehtoisesta historiasta, jossa sakemannit hyökkäävät brittien omistamaan Intiaan. Kampanjan kulku määräytyy sen mukaan, miten kukin taistelu päättyy, joten kaikkien vaihtoehtojen kokemiseen vaaditaan useampi pelikerta. Onneksi ohjekirjasta löytyy kampanjan etenemistä kuvaava kartta, joten ennen tehtävän aloitusta voi tarkistaa sen, onko kyseinen tehtävä kriittinen kampanjan oikean etenemisen kannalta.

Kuumia kahinoita dyynien keskellä

Saharassa sotiminen tapahtuu luonnollisesti keskellä aavoja aavikoita, joissa ainoat maastonmuodot ovat joko dyynejä tai rannikkojen kivikoita. Laajoilla hiekkalakeuksilla pääseekin sotimaan hieman eri tavalla kuin Euroopassa, sillä välimatkat voittoon vaadittavien kaupunkien välillä ovat ajoittain yllättävän pitkiä ja tietenkin täysin suojattomia. Niinpä vaaralliset iskut etenevien joukkojen sivustaan ja odottamattomat lentokonehyökkäykset kolonnassa liikkuvien kuorma-autojen kimppuun ovat arkipäivää.

Tehtävien suorittamista vaikeuttavat myös muutamat ilkeät temput, joiden johdosta virtuaalijoukkojen komentaja saattaa huomata joutuneensa onnistuneella sotaretkellä yhtäkkiä altavastaajan rooliin. Yksi näistä ilkeyksistä on kesken sotimisen muuttuva tehtävänanto. Nämä vaihtelevat voittokaupungin vaihtumisesta uusien lisäkohteiden valtaamiseen. Toinen ikävä jippo ovat kesken kaiken paikalle koukanneet vihollisjoukot, jotka saattavat yhtäkkiä hyökätä pelaajan suojaamattomaan sivustaan. Nämä kivat yllätykset eivät toistu aina samalla kaavalla, sillä saman skenaarion eri pelikertojen välillä voi olla suuriakin eroja. Tämä on erittäin hyvä asia, sillä samoja taisteluja jaksaa sen johdosta pelata useaan kertaan.

Kuuman päivän päätteeksi

Afrika Korps on kerrassaan mainio paketti kaikille kevyiden strategiapelien ystäville. Se on helppo oppia, joten pelin pääkohdat sisäistää todella nopeasti. 24 tehtävässä riittää tekemistä useaksi illaksi tai jopa pidemmäksikin aikaa, etenkin jos kaikki taistelut haluaa läpäistä parhaimmalla mahdollisella arvosanalla.

Joku saattaa tietenkin ajatella, että mitä peli sitten tarjoaa Panzer Corps: Wehrmachtin jo omistaville? Päällimmäiseksi nousee tietysti uusi kampanja, joka eroaa tunnelmaltaan huomattavasti Euroopassa käydyistä taisteluista. Uuden kampanjan lisäksi paketissa tulee muun muassa yli 20 uutta yksikköä, joista liekinheittimellä varustettu tankki Panzer II Flamm on ehdoton suosikkini. Lisäksi sen monipuolisella editorilla voi luoda myös omia aavikkotaisteluja.

 

Panzer Corps: Wehrmacht (PC)

Historiatietoiskuna taaperoille kerrottakoon, että SSI:n Panzer General oli 1990-luvulla vuoropohjaisille strategiapeleille suunnilleen sitä, mitä Command & Conquer oli reaaliaikaisille strategiapeleille. Eli hemmetinmoinen hitti, jota seurasi sellaisia jatko-osia kuin Allied General (hyvä), Pacific General (hyvä), Fantasy General (erinomainen), Star General (sysip***a), uusitulla enginellä Panzer General 2 (ok), People’s General (ok) ja myöhemmät Panzer General 3D:t (ok). Brändin viimeinen esiintyminen oli Xbox 360:lle latauspelinä lohkaistu lautapelimäinen Panzer General Allied Assault, josta tehtiin myös fyysinen lautaversio.

 

Toinen mielipide

Panzer Corpsin kaikki lisäosat ostaneena ja puhkipelanneena, samoin Afrika Korpsin jo kertaalleen läpisotineena totean vain: meikäläisen mittakaavalla suosituspeukun arvoinen pelisarja.

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Battle Academy (PC)

Decisive Campaigns: Case Blue (PC)

Endless Space (PC)

Lue myös

Brave (PC, Mac, PS3, Wii, Xbox 360)

Resonance (PC)

Shootmania Storm -ennakko (PC)

Tales of Graces-f (PS3)

Test Drive: Ferrari Racing Legends (PC, PS3, Xbox 360)

The Walking Dead Episode 3: Long Road Ahead (Mac, PC, PS3, Xbox 360)