Uusimmat

Panzer Corps: Soviet Corps DLC:ssä soditaan Suuren ja Mahtavan riveissä (PC)

15.07.2016 14:00 Jukka O. Kauppinen

Panzer Corps Soviet CorpsTekijä: Flashback Games
Julkaisija: Matrix Games / Slitherine
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Pentium 4, 1 Gt muistia
Pelaajia: 1, 2-6 (samalla koneella ja PBEM)
Muuta: Vaatii alkuperäisen Panzer Corps -pelin, ladattava laajennus, hinta 14,99 euroa (julkaisijan verkkokauppa, Steam)
Pelin kotisivu: Soviet Corps
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

PanzerCorpsSovietCorps_dlc_arv_0ostaisin-24

 

Panzer Corps -strategiapelistä ei pysty enää paljoa uutta kertomaan. Se nyt vain on erittäin hyvä, moderni tulkinta klassisesta Panzer General -kevytstrategiasta, ja tarjoaa rutkasti kiinnostavaa, tasokasta sodintaa toisen maailmansodan taisteluissa.

Panzer Corps on viihtyttänyt nopsan, kevyen sotapelaamisen ystäviä jo viiden vuoden ajan. Emopelistä on pidetty sittemmin oikein hyvää huolta, sillä pelimoottoria on jatkuvasti päivitetty ja paranneltu, samalla kun siihen on julkaistu hurjasti lisäreitä. Viiden euron hintaiset Grand Campaign -lisärit ovat kuvanneet sodintaa vuositasolla eri rintamilla ja eri armeijoiden näkökulmista, kun taas esimerkiksi Afrika Korps ja Sea Lion toivat vähän hinnakkaammassa paketissa täysimittaisen pelin kokoisen annoksen suurempaa kampanjointia.

Penteleen suomalaiset Mannerheim-linjoineen.

Penteleen suomalaiset Mannerheim-linjoineen.

Soviet Corps jatkaa tätä linjaa, mutta kuvaa tällä kertaa toista maailmasotaa Neuvostoliiton silmin aina vuonna 1939 Japania vastaan käydyistä taisteluista suureen finaaliin Berliinissä – ja ehkä kauemmaskin. Mitä jos Saksan luhistumisen jälkeen otetaan vielä mittaa jenkeistä? Vai käännyttäisiinkö takaisin Japania vastaan?

Soviet Corpsin massiivinen kampanja on kiinnostava ja toimiva. Se kuvaa onnistuneesti puna-armeijan haasteita pienempien taistelujen ja sotien, kuten ärsyttävän Suomen murskaamisen, merkeissä. Mutta kesäkuu 1941 tulee pian ja sitten tilanne muuttuu kummasti. Saksan massiivinen sotakoneisto etenee ja taktiset tilanteet muuttuvat täysin. Peukkuja siitä, että peli onnistuu kuvaamaan vetäytymistaistelun ongelmia aika hyvin. Välillä täytyy pitää kiinni asemista lähes itsetuhoisen näköisestä tilanteesta huolimatta, mutta sitten uudet käskyt tuovat muuttuneet tavoitteet ja jäljellä olevat joukot pitäisi peräännyttää taaemmalle puolustuslinjalle.

Sodan edetessä kalustokin päivittyy, niin jalkaväen kuin tankkien, telakaluston ja ilmavoimien kohdalla. Urheiden neuvosto-insinöörien luomusten lisäksi käyttöön saadaan länsiliittoutuneiden lend lease -sotatarvikkeita, joista osa on hyviä, osa melkoista tykinruokaa. Mutta tykinruokaahan itärintamalla juuri tarvitaankin.

Panzer Corps Soviet Corps

PanzerCorpsSovietCorps_dlc_arv_03

Pääosin neukkutaistelut ovat kiinnostavia, sopivan haastavia ja välillä yllättäviäkin. Esimerkiksi eräässä skenaariossa siirrytään Suomen rintamalle ja yritetään avittaa Mursmanskin satamaan saapuvia sotatarvikesaattueita rautateitse etelämmäs. Jännä idea, joka rikkoo suurten taisteluiden peruskaavaa oivallisesti.

Yksi pikku pulma tasapainotuksessa tosin on. Neuvostoarmeijan panssarikalusto on heti 1941 lähtien saksalaisia parempaa, kun rintamalle vain on varaa ostaa T-34-vaunuja ja raskaampia  KV-1:ä ja KV-2:a. Ne olivat toki rankka yllätys historiallisestikin, mutta nyt pelaaminen menee jo melkein huijaukseksi, jos armeijansa täyttää raskaalla tankkikalustolla heti tilaisuuden tullen. Vaatii melkoista itsehillintää, jos yrittää pelata vähän historiallisemmalla, tasapainoisemmalla ja monipuolisemmalla armeijalla.

Panzer Corps Soviet Corps

Taistelujen kampanjakulku.

Soviet Corpsin kampanja on kuitenkin yleisesti ottaen kiinnostava ja miellyttävä. Sen skenaarioita vääntää mielellään yksittäinkin, joskin tämä pätee lähinnä neukuttamiseen. Skenut kun on tasapainotettu vain toisen osapuolen kannalta, eikä tekoäly osaa kurmottaa ihmispelaajaa ”väärällä” puolella pelatessaan. Se käy äkkiä mälsäksi, mutta kaksinpelimatseina nämä varmasti olisivat aika jänniä.

15 euron hintaisena Soviet Corps on hinnakkaanpuoleinen lisäri 20 euron emopeliin. Panzer Corps / Panzer General -fanille se on kuitenkin hintansa arvoinen. Jos pelisarja on ennestään kokematta, niin neuvoisin pistämään pelin Steamiin tarkkailulistalle ja odottamaan hyvää tarjousta, jolla saat emopelin ja kasan lisäreitä sopuhintaan – ja sitten harkitsemaan Soviettia siihen päällisiksi. Eipä tarvitse vähään aikaan miettiä mihin vapaa-aikaansa käyttäisi.

 

Dome.fi-arvostelukriteeritPelien ladattavien lisäosien kohdalla käytämme tähtien sijaan selkeämpää suositusta. Onko lisäri arvostelijan mielestä hintaansa nähden ostamisen arvoinen vai ei?

 

Lisää aiheesta

Panzer Corps (iOS)

Panzer Corps Grand Campaign 42-43 West DLC (PC)

Panzer Corps: Afrika Korps (PC)

Panzer Corps: Allied Corps (PC)

Panzer Corps: Grand Campaign ’44 & ’45 West DLC (PC)

Panzer Corps: Wehrmacht (PC)