Uusimmat

Spintires (PC)

06.12.2014 14:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Oovee Game Studios
Julkaisija: Wendros
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Duel Core -prosessori, 2 Gt muistia
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Muuta: Julkaistu sekä boksina että latauspelinä, lataushinta 24,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.spintires.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Se on kuulkaas hienoa, kun kohtaa jotain aivan erilaista. Joskus erilaisuus saattaa olla This War of Minen kaltainen sotapeli. Joskus se on autosimulaattori, joka rikkoo jokseenkin kaikkia kunnon ajopelien ja simulaattorien normeja.

Spintires sai alkunsa pelikilpailuun osallistuvana teknologiademoja, joka hiottiin pelimäisenpään muotoon onnistuneen Kickstarter-keräyksen kautta. Lopputulos, julkaistu peli, ei kuitenkaan juuri genrensä perinteitä kunnioita. Siksi se on niin piristävä.

Spintires on yksinkertaisesti työkonesimulaatio. Eikä suinkaan mikään saksalainen simulaatio, vaan kunnon raskaiden metsäkoneiden simulaatio. Neuvostoliittolaisten metsätyökoneiden simulaatio!

Että ovat mahtavia vehkeitä.

Samalla Spintires on yhä monella tapaa kuin teknologiademo. Sen pelillinen viilaus on yhä puolitiessä, vaikka peli julkaistiinkin aikoja sitten. Metsässä urakointi vaatii tarkan ohjaussilmän lisäksi poikkeuksellisen pitkää pinnaa, sillä harva peli osaa yhtaikaa myös raivostuttaa yhtä huolella. Pelaajaa eivät viihdytä pelkästään bugit, outoudet ja kömpelyydet, vaan myös metsämaastoajomallinnuksen kieroudet, kummallisuudet ja riemastuttavan loistava fysiikkamallinnus.

Samalla peli lumoaa, viihdyttää ja saa huulille kieroutunen hymyn. Neuvostoliitossa tehtiin ah niin upeita kulkuneuvoja, ja niillä päristely mutaisilla, upottavilla metsäteillä on yhtä riemuntäyteistä hurvittelua. Tosin yleensä hyvin hitaasti etenevää hurvittelua, mutta silti. Neliveto päälle ja läpi hurjasta mutalammikosta roiskis! Vedetään tukkikuormaa pehmeän upottavaa polkua pitkin ja katsellaan pelosta jäykkänä, kun kuoma keinuu ja keikkuu takana. Kiroillaan rytmikkäästi, kun auto kaivaa itselleen niin syvän kuopan, ettei auta kuin vaihtaa toiseen kulkuneuvoon ja tulla vinssaamaan jumiutunut auto takaisin liikkeelle. Tai sitten lameroidaan ja palautetaan auto casual-pelitilassa takaisin varikolle.

Puhtaasti pelillisestä näkökulmasta katsottuna Spintires on rikki hämmästyttävän monella tapaa. Kuvittelin pitkään, että se on jonkin venäläisen tai ukrainalaisen pikkustudion luomus, kunnes tajusin että ei hemmetti, tämähän on brittifirman tekoa. Enpä olisi uskonut, sillä tämä on sekä aiheeltaan että toteutukseltaan niin itäeurooppalainen halpatuotanto kuin mikään ikinä.

Ruususenunelmainen näkemys pelistä.

Ja todellisuus.

Samalla se kuitenkin puhkuu uskomatonta äijäenergiaa ja lumovoimaa. Hurjan upeita kulkuneuvoja! Ulvovia moottoreita! Ihana maastomallinnus, jossa jokainen pyörä jättää jälkensä tiehen ja edestakainen ajeleminen kirjaimellisesti muuttaa maastoa. Urat syvenevät ja mutavelli vain pahenee ja syvenee.

Ja oi sitä metsäistä hiekkalaatikkoa. Mutaa, metsäpolkuja, upottavia kurateitä ja monia näyttäviä karttoja, joilla kelpaa pöristellä. Voisi sanoa, että tämä on metsätyökoneiden GTA. Pelillisesti tarjolla on hyvin yksinkertaiselta kuulostavia rahtitehtäviä, jotka muuttuvat kuitenkin upeiksi haasteiksi metsäseikkailujen silkan vaikeuden ansiosta. Pääsenkö ikinä perille vai jäänkö jumiin petolliseen kuoppaan – vai loppuuko polttoaine ennen kuin ehdin tankille? Saanko tukit lastattua ilman, että kärry kaatuu kumoon fysiikkabugin takia? Minne ajelisin jumiutumaan tällä kertaa?

Eri ajoneuvojen mallinnus työkaluja myöten on ihanan pikkutarkkaa ja huokuu aitoa rakkautta raskaaseen kalustoon. Ehkä siksi tämä viehättää niin suuresti. Ei suotta vuoden 2014 mahtavin äijäpeli. Fiiliksestä ja näkökulmasta riippuen se on joko noin kahden tai sitten vähintään neljän tähden peli. 3,5/5 lienee kuitenkin omalla tavallaan perusteltu näkökulma. Pelkästään pelillisistä näkökulmista tämä olisi paritähtinen, mutta koska äijäfiilis on paras fiilis niin 3,5.

Osallistu keskusteluun: Spintires

Kukin kartta on alussa tyhjää ja mustaa täynnä. Aukot täyttyvät hiljalleen, mutta eipä se pelaamisen ydintä muuta: rahtaa tukkeja ja jumittele.

Vuoden paras mutapainipeli 2014. Spintiresin fysiikka- ja rapamallinnus on äijävehkeiden lisäksi se syy, miksi tämä jaksaa viehättää.

 

K18-yhteenveto, lapset katsokoot toisaalle: Spintiresin pelaaminen on täysin rinnastettavissa kylmäkäynnistysvideoiden katsomiseen Youtubesta parin votkapaukun nosteessa.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Drift’n’Drive (iOS)

Driveclub (PS4)

Forza Horizon 2 (Xbox 360, Xbox One)

Forza Motorsport 5 (Xbox One)

Grid Autosport (PC, PS3, Xbox 360)

MotoGP 14 (PC, PS3, PS4, PS Vita, Xbox 360)

The Crew -ennakko (PC, PS4, Xbox 360, Xbox One)