UUSIMMAT

Star Wars: The Old Republic -ennakko (PC)

29.11.2011 14:15 | Miikka Lehtonen

Tekijä: BioWare
Julkaisija: EA
Testattu: PC
Tulossa: PC, 20.12.2011
Pelaajia: tuhansia
Pelin kotisivu: http://www.swtor.com
Testaaja: Miikka Lehtonen

The Old Republic. Kolme sanaa, jotka merkitsevät paljon. MMO-maailman uusi Jeesus. Massiivimoninpelien seuraava aalto. Uusin WoWin tappaja. Joidenkin muiden mielestä myös samalla BioWaren tappaja. Ja niin paljon muuta.

Pitkä odotus on miltei ohi, sillä peli ilmestyy jo vajaan kuukauden kuluttua. Bioware ja EA väänsivät hypevipua kaakkoon avoimen betaviikonlopun myötä ja mekin olimme siellä. Viikonlopun yllättävä havainto?The Old Republic on MMO.

Tämähän on toki sitä puhtainta aurinko nousee idästä –osastoa, sillä mitä muutakaan se olisi? No, sitä voi kysyä niiltä lukemattomilta fanipojilta rintamalinjan molemmin puolin. Niiltä, jotka odottavat paketista nousevan joko taivaallisen pyhän hengen tai koko pelimaailman tuhoavan saatanan. Kylmäksi The Old Republic ei ole jättänyt oikein ketään. Paitsi tavallaan ehkä minut.

Itse en nimittäin ennakkoon tiennyt, mitä oikein peliltä odottaisin. Jotenkin olen hiljalleen leipiintynyt koko MMO-skeneen, sillä kun peli toisensa jälkeen yrittää kopioida World of Warcraftia, tuloksena on vain markkinallinen World of Warcraft –kopioita. Niinpä, itsestäänselvyyksiä tämäkin, mutta kuka sen selittäisi pelimaailman bisnesmiehille?

Täten ennakko-odotukseni The Old Republicin suhteen olivat hyvin ristiriitaiset. BioWare ei yleensä petä, mutta MMO:t kylläkin. Ja George Lucas on käynyt jo yli 10 vuotta aktiivista kampanjaa tuhotakseen pitkän linjan Star Wars –fanit, joten noinkohan pystyisin enää edes innostumaan läjäyttimistä, Tsäbästä ja muista Star Warsin legendoista?

A long time ago in a galaxy far, far away…

Pintapuolisesti näyttää siltä, että myös The Old Republic on veistetty siitä tammista klassisimmasta, WoW-hongasta. Imperiumin ja ituhippien joukot asettuvat toisiaan vastaan sisällissodan uhatessa. Toisella puolella on palkkionmetsästäjiä, Sith-velhoja ja salamurhaajia, toisella taas kylpytakkeihin sonnustautuneita humanisteja ja Han Solo –kopioita. Ei ehkä se tasaisin matsi.

Mutta ehkä emme poikkea lainkaan näin perusasioihin. Pelistä on puhuttu jo Domessakin sen verran, että hypätään suoraan perusteiden yli siihen subjektiivisempaan osioon, eli minun pelikokemukseeni. Viime viikonloppuna pyörinyt The Old Republicin kuormitustesti oli minun ensimmäinen kosketukseni koko peliin, joten aloitin pelini täysin puhtaalta pöydältä. Sen pöydän ääressä tosin sitten vierähtikin hetki jos toinenkin, sillä lauantain ja sunnuntain aikana pelasin neljä hahmoluokkaa sinne 10. kokemustason toiselle puolelle.

Pelin eduksi on ehdottomasti laskettava se, että jokaisen hahmoluokan kohdalla olin täysin varma, että tämä olisi se minun juttuni. Ensin saatuani Bounty Hunterini 13. tasolle, olin aivan varma, että tulisin julkaisun jälkeen jatkamaan liekinheittimillä, rakettirepuilla ja blastereilla leikkimistä. Kokeilinpa silti myös Sith Inquisitoria ja muutamaa tuntia myöhemmin olin taas myyty. Ja sydämeni vei myös kurvikas ja sujuvasanainen merirosvoneiti, joka tykkää kykkiä suojan takana heittelemässä kranaatteja tai potkia vihollisiaan kasseille.

Todellakin. En ole ennen pelannut massiivimoninpeliä, jossa joka ikinen hahmoluokka tuntuu hauskalta ja toimivalta. Jokaisella on joku oma jipponsa, jonka ansiosta peli tuntuu hauskalta. Okei, rintamalinjan yli hypittäessä huomaa nopeasti, että copypaste on laulanut urakalla hahmoja luotaessa. Tasavaltalaisten Trooper vaikuttaa hyvinkin samanlaiselta kuin Bounty Hunter ja samaa voisi sanoa Smugglerista ja Imperial Operativesta.

Tämä on toki hyvä asia, sillä mitä vähemmän hahmoluokkia pelin suunnittelijoilla on tasapainotettavanaan, sitä todennäköisemmin peli tulee joskus saavuttamaan jonkinlaisen tasapainon. Ja sitähän me kaikki haluamme, eikö?

Se varsinainen ero tuleekin siitä, että jokaisella pelin hahmoluokalla on oma tarinansa. Tehtävien joukkoon on siroiteltu kunnon tarinalla ja välianimaatioilla rytmitettyjä juonitarinoita, jotka paitsi tarjoavat yksilöityä tekemistä, myös saavat välittämään omasta hahmostaan ihan eri tavalla kuin useimmissa massiivimoninpeleissä.

Jouduin myös nopeasti huomaamaan, että kyllähän se Biowaren patentoitu keskustelusysteemi toimii Tähtien sodassakin. On hauska päästä vähän roolipelaamaan rahanahnetta palkkionmetsästäjää tai salaisesti kultasydämistä merirosvokapteenia, koska näin se oman hahmon persoonallisuus toteutuu muuallakin kuin oman pään sisässä.

Onko tämä sitten niin suuri valtti, että se erottaa The Old Republicin harmaasta kloonimassasta? No, se riippuu toki siitä, mitä peliltään haluaa. Hyperaktiivisesti keskustelut space baria takomalla ohittava teininäätä tuskin saa peliltään paljoakaan irti, mutta se on hänen ongelmansa. Minä olin myyty.

Viel’ on vanha voimissaan

George Lucas saa puolestani purra putkea ja syöksyä Itämereen, mutta pitkästä yrityksestään huolimatta mies ei ole vielä onnistunut potkimaan kaikkea hohtoa pois Star Warsista. Siitä lienee todistuksena se, että kun Biowaren logo vaihtuu siihen lapsuuteni kolmesta suosikkielokuvasta tuttuun vierivään tekstiin ja John Williamsin räjähtävään soundtrackiin, silmäkulmassani oli melkein oikeasti pieni kyynel.

Voisin puhua paljon laajemminkin siitä, miten The Old Republic teki minuun vaikutuksen monilla pienillä, mutta hyvillä ideoillaan, mutta se ei liene vielä tarpeellista. Arvosteluunkin pitää jättää jotain sisältöä. Todetaan siis vaikka näin: The Old Republicin suurin saavutus on se, että se sai minut taas pitämään Tähtien sodasta.

Jossain vaiheessa siinä kolmannen pelituntini kohdalla joku satunnainen blasterin ääni tai John Williamsin sävellyksiä mukailevan soundtrackin osio tarttui korvaani juuri oikealla tavalla ja päässäni naksahti jotain. Palasin henkisesti takaisin vanhempieni keittiön pöydän ääreen, niihin nuoruusvuosieni Star Wars –roolipelisessioihin. Muistin yllättäen, miten paljon nuorempana nautin Star Warsin low tech –maailmasta, merirosvotarinoiden henkeä mukailevista juonikäänteistä ja sille ominaisten äänten, kuvien ja tunnelmien sekoituksesta. Ja se oli minun menoani se.

En toki voi sanoa pelistä vielä mitään lopullista. En embargojen enkä myöskään pelimäärien puolesta. Jo nyt on kuitenkin selvää, että The Old Republic ei ole muhinut missään limbossa viimeistä viittä vuotta, vaan Bioware on työstänyt sitä tosissaan. Lopullisen tuomion aika on kuukauden päästä, kun lopullinen versio ilmestyy.

Sanonpa kuitenkin, että nyt peli on myös minun odotuslistallani ja menisin juhlan kunniaksi myös katsomaan alkuperäisen trilogian Blu-raylta, jos se yksi paskiainen suostuisi irroittamaan ne katsomisen arvoiset versiot kuolemanotteestaan. Kaikkea ei voi saada, mutta taisimme sentään saada edes hyvän Star Wars –pelin.

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Katso myös:

 

Lisää aiheesta

Lego Star Wars II: Original Trilogy (GC, PC, PS2, Xbox, 360)

Star Wars tekee paluun legomaisemiin tällä kertaa alkuperäisen trilogian tarinalla. Luke Skywalker haastaa pahan Imperiumin sekä maalla että ilmassa. Ehtaan Tähtien sota tunnelmaan pääsee niin Kuolemantähden kourussa kuin Hothin lumisessa kuussa.

Star Wars: The Old Republic – ensikosketus BioWaren megamorppiin

Kuten nimestäkin voi kuvitella, sijoittuu The Old Republic aikaan tuhansia vuosia ennen alkuperäisiä elokuvia. Mahtava Sithien imperiumi ja se vanhempi, kiltimpi tasavalta ovat voimatasapainossaan ajautuneet tilanteeseen, jossa hauraan rauhan vuoksi molemmat sietävät toisiaan satunnaisesti ja ainakin leikisti. Tähän epätasapainoiseen tilanteeseen astuvat mukaan pelaajat, kukin omassa roolissaan.

Lue myös

Assassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

L.A. Noire (PC)

Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012 (PC, PS3, Xbox 360) 

Rift (PC)

Spider-Man: Edge of Time (PS3, Xbox 360, Wii)

Super Mario 3D Land (3DS)

World of Warcraft: Cataclysm (Mac, PC)

X-Men Destiny (DS, PS3, Xbox 360, Wii)

 

Keskustelu

No minkä takia ei pääse lukemaan arvostelua vaan linkki pompauttaakin SWTOR ennakkoon? Nyt äkkiä se linkki korjaukseen sieltä!

huh.. siinä, ehkä tökeröimmin toteutettu arvostelu ikinä :D

http://www.gamepro.com/video/previews/159643/video-preview-star-wars-the-old-republic/

”I played the game for, like, a couple of hours, but it wasn’t World of Warcraft, so I didn’t like it.”

”I played for an hour or so, and I tried three different classes; of course I’m qualified to preview this game.”

”I played a smuggler on the Blue side, which I guess is the Alliance. I didn’t play the Red side: the Horde.”

”I like games with big stories, like World of Warcraft, but this game actually has a story and forced me to be involved in it, and I don’t like it when games have big stories.”

23: Juu, tiedän. Ehkä tämä olisi pitänyt ilmaista selvemmin.

Kovin moni tätä wow-klooniksi haukkuva ja siksi peliä dissaava tuntuu unohtaneen sen seikan, että kaikki eivät ole pelanneet wowia ja kaikkia ei ole kiinnostanut wowin maailma niin paljon kuin star wars-universumi.

Itse kuulun juurikin tähän joukkoon joita sw on kiehtonut pienestä pojasta lähtien maailmana ja nyt kun siitä on tulossa suunnilleen wowin tasoinen MMORPG niin mikäs sen parempaa. Mua ei haittaa pätkääkään, jos biowaren pojat on ottaneet hyviä asioita wowista peliinsä, pääseepähän nauttimaan kunnon morpista sellaisessa maailmassa joka kiinnostaa.

Niin ja ihan selvyyden vuoksi, Trooper tuntuu hyvin samalta kun Bounty Hunter esim. koska ne on toistensa ”peili” classeja, eli niiden kyvyt ovat täysin samat mutta erilainen visuaalinen ilme, efektit ja äänet, tarina jne.

Jedi Knight -> Sith Warrior
Jedi Consular -> Sith Inquisitor
Trooper -> Bounty Hunter
Smuggler -> Imperial Agent

Eli factionit ovat täysin balanssissa sen puolesta. Jotkin classit ei juuri edes tunnu ”samoilta” koska visuaalinen ja efekti + ääni ilme on niin eri.

Huomaa myös että pelin 4 classia per puoli jakautuu kahdeksaan advanced classiin, jotka ovat ihan aitoja uniikkeja hahmo luokkia eli niintä on pelissä 8 (16 jos laskee per faction, mutta ne on edelleen mirror-classeja). Esim. Sith Inquisitor Sorcerer on pitkän matkan ”maagi” ja/tai parantaja, kun taas Sith Inquisitor Assassin on lähitaistelija ja/tai tankki.

Jaa itse ollut täysin kyllästynyt ja loppu wowiin jo vuosikaudet, niin on hankala ymmärtää kommentteja ”Miksi pelata TORia kun on jo WoW” sillä TORin betassa minulla oli erittäin hauskaa ja hahmojen storylinet mitä kerkesin kokeilemaan oli hyviä. Itse pidin Trooper/Bounty Hunter ja Smuggler/IA classeista kun ne tuntui erittäin tuoreilta ja hauskoilta kun taas Jedi/Sith Warrior ja Consular/Sith Inquisitor oli perus ”WoWi classeja” jotka ei juuri innostanut.

Peli tuntui teknisesti pirun hyvällä, tykkään sen grafiikoista ja gameplay oli hauskaa perinteistä RPG gameplaytä paljolti kuten kotorissa/wowissa/dragon agessa ja muissa tab-target + hotbar peleissä joita on ollut ja tullut kautta aikojen Baldur’s Gaten esi-asteesta lähtien.

8/10, ja vihdoinkin taas MMORPG jota pelata.

20: 12,99 euroa kuussa, halvempaa jos ostaa kerralla 3 / 6 / 12 kk

Mikä tässä on kk-maksu vai onko tässä sellaista? En ole koskaan pelannut WoWia, mutta KOTORia kylläkin, siksi tämä voisi kiinnostaa.

@18 onhan siinä pvp mättöä(flashpointit?), mutta itsekin vanhana Daoc rvr veteraaninä en kyllä tällä kertaa jäänyt sitä liikaa kaipaamaan kun innostuin noista tarinoista :).

Grindin tunnetta en kerenny kokemaan vielä :D

Mutta onko pelissä pelaaja-vastaan-pelaaja -matsia? RvR? Ei tuollaista jaksa yksinpelin ja grindin takia pelata.

Paketillinen jedi/darth wunderbaumeja ois ollu ehkä hyödyllisempi :D

Itse pelasin betaa, ja totesin alkuun että onpahan WoW -klooni.

Skippasin lauantaina ja sunnuntaina lopun päivää pelin parista ja maanantaina totesin olevani väärässä. Potutus oli ankara, kun ymmärsin lopulta miten paljon peli muuttuu hyvään suuntaan 10 levelin jälkeen.

Pelissä saattaa taistelumekaniikka olla yhtenevä riftin, WoW:n sun muiden MMORPG:n kanssa, mutta itse peli-ideat, kuten oma alus, companionit jne. muistuttavat hyvinkin pitkälti alkuperäisiä (yksinpeli) KOTOR:ta pelanneelle uskomattoman hauskalta idealta.

Companionit voi pistää vaikka omille asioilleen esim. myymään repusta turhat paskat pois, jolloin itse voi keskittyä pelaamiseen.

Sen lisäksi kumppaneita voi kouluttaa, heidän kautta hoidetaan craftaus ja voipa ne pistää vielä asioimaan universumiin tekemään sinulle dark side/light side pojoja.

Käsittääkseni pelissä on kaiken lisäksi maataistelua/avaruus taistelua eri ajoneuvoilla, joten en täysin lyttäisi pelin PVP tulevaisuutta vaikkei se tällä hetkellä kovin kummoinen olisikaan.

Classit on tosiaan tehty monipuolisiksi ja mielenkiintoisiksi. Healereista ei tunnu olevan pulaa, kun ainakin oman käsityksen mukaan 3/4:stä pääclassista omaa ainakin jonkinlaisen sivukehitys puun joka mahdollistaa jos jonkinlaisen parantamis taidon.

Tämä yksityiskohta saattaa kostautua tosin PVP:ssä.

Eilen päätin että kyllä taidan itsekin tuon Collectors editionin käydä hakemassa kaupasta. Sisältöä tuntui olevan mukavasti, tosin mukana tulevan jedipatsaan taidan lahjoittaa kaupan omistajille ihan mielenterveys syistä.

Mielestäni on hiukan epäreilua sanoa, että peli olisi tekniseltä toteutukseltaan huono. Ensimmäistä kertaa näen morpin jota voi pelata tunteja ilman ainuttakaan lataustaukoa ja instoihin siirrytään niin huomaamattomasti, että pitää oikein olla tarkkana. OK. Graafisestihan peli ei ole mitenkään ihmeellinen nykypäivän mittapuulla ja vieläpä samaan aikaan tolkuttoman raskas. Olin ainakin itse positiivisesti yllättynyt miten kivuttomasti viikonloppu meni. Ainoa ongelma taisi olla pelin ulkopuolella, kun piti valita viis varmistuskysymystä ja pelin sivut olivat aivan tukossa.

Tuo puoli vuotta on tosiaan aika hyvä mittari siihen, onko pelillä tulevaisuutta hirveästi. Itseä ainakin arveluttaa, miten paljon pelissä on tekemistä loppujen lopuksi. Questit ovat vähän kertakäyttökamaa ja muuhun, lähinnä avaruustaisteluun kerkesi kyllästyä jo tuossa viikonlopun aikana. Toinen seikka on, että tarjoaako peli ns. power-pelaajille riittävästi tekemistä. Tämä kuppikunta kun tuppaa vähän juoksemaan questit läpi ja keskustelut käydään random-1-2-3 menetelmällä.

Tarkoittaako muuten arvostelija ”katsomisen arvoiset versioilla” alkuperäisiä remasteroimattomia pätkiä? (:D)

Komppaan Miikkaa. Tarina vetää: ei ole vuosiin tullut intouduttua pelaamaan samalla tavalla pikkutunneille kelloa huomaamatta. Loistavaa, loistavaa. Ainakin parin kuukaudeksi on tulossa hupia koko rahalla.
@9 Perpetuum-onlineä kaipaat, edelleenkin?
Star Warsien perusvire on aina ollut lapsenmielisen ilotteleva. Itselläni ei tullut lainkaan WoW-viboja, mutta se on niin subjektiivista.

@10 ”Jonnet”? …fanboi. Ei mallin ottamisessa ole välttämättä mitään väärää. Sitä Blizzardkin teki WoWia kehittäessään, tietyt asiat genressä vaan tehdään jollakin tavalla. Erityisesti nyt WoWin toimivan konseptin jälkeen pelaajat odottavatkin samaa käytettävyyttä uusista peleistä, mikä pakottaa tuomaan samoja ominaisuuksia sikäli jos haluaa kosiskella samoja pelaajia. Tämä on vielä aivan ok, miksi keksiä pyörää uudestaan – ei se sitä asiaa paremmaksi tee jos siitä vuollaan nelikulmainen ihan vaan erilaisuuden takia.

Ongelmaksi asia muuttuu siinä, että pöydälle ei tuodakaan riittävästi uutta sisältöä. Paljon aiemminkin nettiropeja hakanneena fiilis on vaan että miksi vaivautua, kun touhu on jo nähty. Aiemmin totesinkin, että Biowaren jo tutuksi muodostunut RPG:jen keskustelumalli on hyvä asia pelille. Lohduttaako se siltikään, kun normaali-MMO:en verrattuna keskustelujen välillä pitäisi taas mielenkiinnottomasti mättää taas (kärjistettynä esimerkkinä) 15 mobia ja tuoda 10 nönnönnöötä takaisin NPC:lle ilman että pelimaailma muuttuu mitenkään ympäriltäsi. SW:TOR tarjoaa omat valopilkkunsa (tuolla budjetilla on pakko), mutta.. se ei riitä vakuuttamaan. Odotan mieluummin mitä Guild Wars 2 tuo tullessaan.

itse pelasin päivän beetaa ja tylsistyin täysin,odotin liikaa..

Noh noh…Kaikki jonnet täällä haukkuu peliä wowiklooniksi jne, mutta nimetkää yksikin nykypäivän morppi joka ei pohjaa olisi ottanut tuolta Blizin mestariluomukselta. Pelissä omasta mielestä paljon hyviä ”pieniä” erilaisia uudistuksia muihin morppeihin verrattuna, että itse ainakin odotan peliä kuin kuuta nousevaa mutta mielipiteet kullakin.

Mutta vastatkaa nyt ihan rehellisesti, oletko mielummin Darth Vader kuin Kung Fu Panda ?

Eiköhän wowin valtakausi ole viimeinkin kääntymässä laskuun, lets hope so ^^

May the force be with you !

Old Republic on väsynyt yritys murtautua MMO-markkinoille pelillä, joka on teknisesti täydellinen hiilikopio WoWista (ja näin ollen sisältää myös muiden suosittujen MMO:iden ”parhaat” ominaisuudet).

Kyllä kyllä, tämä on nyt scifiä ja tarinavetoista ja ääninäyteltyä. Mutta ikävä kyllä, ääninäyttely ei pelasta ala-arvoista tarinankerrontaa. Tuntuu siltä, että on nyt keskitytty aivan liikaa juuri siihen ääninäyttelyyn ja itse se dialogi onkin sitten ihan sekundaa. Vähän sääli, koska Biowaren peleissä on tottunut näkemään jokseenkin hyvää tarinaa. Eivät ne ehkä mestariteoksia ole aina olleet, mutta ainakin hyviä; Old Republic ei onnistu tässä ollenkaan. Sithien ja Smugglereiden alkutarinoita pelatessani (silloin kun en sylkenyt Peppereitäni näppäimistölleni nauraessani korneille ja lapsellisille ”juonikuvioille”) teki mieleni lähinnä hakata päätä pöytään. Tiedä sitten, onko tällä kökköydellä jotain tekemistä sen kanssa, että koko pelikehitys pitää tehdä yhteistyössä joustamattoman LucasArtsin kanssa ja naurettaviin mittasuhteisiin venyneen Star Wars -kaanonin puitteissa.

Ja entäpä sitten se scifi? Ei juuri tunnu eikä näy. Kieltämättä tuntuu siltä, että Old Republic on vain ”WoW avaruudessa”. Sithillä ja Jedillä on käytännössä identtiset kyvyt. Ja molemmilta löytyy sitten lvl10 jälkeen se perinteinen tankki/dps -kahtiajako. Ei tämä olisi edes niin kovin paha, mutta kun kyvyt ovat täydellisiä kopioita WoWin warriorin skilleistä. Charge? Check. Thunder clap? Check. Overpower? Check. Stancet? Check. Battleshout? Check. Joku sanoisi ”mitäs sitä hyvää muuttamaan”, mutta tähän voin sanoa vain ”miksi sitten pelata Old Republicia, kun WoWikin on olemassa?”.

Smugglerin kyvyt olivat teoriassa hiukan kiinnostavampia, mutta cover-mekaniikka MMO:ssa hienoisella lagilla ja tökkivällä toteutuksella kuorrutettuna tuntui tuskaiselta.

Graafinen toteutus Old Republicissa on myös WoWin suosioon saattaman kaltainen ”sarjakuvamainen” tyyli. Ei siinä sinänsä ole mitään pahaa, mutta kun Old Republic onnistuu vain näyttämään niin perhanan muoviselta ja (verrattuna jo kohta 7 vuotta vanhaan grafiikkamoottoriin) ns. ”character popping” on uskomattoman häiritsevää jopa kovimmilla grafiikka-asetuksilla. Bugejakin löytyi, mutta niistä on turhaa puhua kun on kyseessä beta.

Entäpä pelin muu tekninen toteutus? Väsynyttä kopiointia. Ja älkää nyt ymmärtäkö väärin: kopiointi ei välttämättä ole aina paha asia, mutta jos kaikki on sitä samaa kuin markkinoiden johtavassa MMO:ssa, jota on tullut pelattua yli puoli vuosikymmentä, haluaa kuluttajana nähdä jo jotain ihan muuta. Valor, honor, kutsu sitä millä nimellä haluat. Dungeonit, instancet – samaa kauraa. Tank/healer/dps. Jep jep, samaa kamaa edelleen. Crafting systeemit, joilla joko väkerretään esineitä tai parannellaan niitä. Olen tainnut nähdä nämä kaikki jo.

Kuten totesin joskus vuosi sitten (ennen kuin olin edes kuullut Mechwarrior Onlinesta): olisi kiva nähdä jonkinlainen Mechwarrior MMO, jossa olisi mahdollisuus osallistua isomman mittakaavan strategiseen konfliktiin ja alueet vaihtaisivat omistajaa, mechejä voisi konffailla ja perinteisillä rpg-statseilla olisi vain hienoinen vaikutus osaamiseesi. Tätä odotellessa annan Old Republicille sen perinteiset puoli vuotta armon aikaa ennen kuin ihmiset kyllästyvät siihen; kuten kävi Age of Conanille, Aionille, DC Onlinelle, Star Trek Onlinelle ja niille muille ylihypetetyille tusinaMMO:ille joita on ilmestynyt viimeisen viiden vuoden aikana.

Pieni kommentti tekstistä. ” samaa voisi sanoa Smugglerista ja Imperial Operativesta.” Varmaan tarkoitat Imperial Agenttia, Operative on agentin advanced class.

Itse pelistä sen verran, että nautin ensi hetkistä mitä kerkesin pelaamaan. En kuitenkaan päässyt kokeilemaan flashpointteja ja ei oikein mitään tietoa, että mitä odottaa sitten kun hitcap on saavutettu.

Näytä kaikki kommentit

@2 olisi pitänyt laittaa että [sarcasm] läski darth maul… [/sarcasm] että pöljät tajuavat SARCASMIN!

Noh itse pelailin myös tätä betassa ja hyvät fiilikset jäi varsinkin BioWaren keskustelu tavasta tehdä hahmojen välistä ystävyyttä.

Mutta tuo vertaaminen WoWiin ei kyllä osu. Enemmän Dark Age of Camelottiin voisi verrata kuin WoWiin.

Tilaukseen lähti meikäläisellekkin.

lvl 22 bounty hunter, lvl 13 jedi shadow ja lvl 8 smuggler.

Kaikki kovin erilaisia, mutta hauskoja pelata.

Flashpointit ja 4man partyjä vaativat questit tuntuvat ehdottomasti parhaalta sisällöltä. PvPltä odotin paljon, mutta se oli pettymys. RP-PvP servu odottaa silti.

Betailin myös tossa viikonloppuna ja erittäin hyvät fiilikset jäi, eikä yhtään harmita, että on CE paketti ollu ennakkotilattuna jo tovin :)

Pelailin itsekin viikonloppuna Trooperin tasolle 14 ja testailin myös Sith Warriorin, Bounty Hunterin ja Smugglerin introt. En itsekään tiennyt mitä odottaa. Hyvää MMO:ta olen kaukana takana olevien WoWitusvuosien jälkeen odottanut jo kauan, vaikkei hyvistä peleistä viime aikoina ole puutetta ollutkaan. Joitain mietteitäni:

+ Ääninäyttely ja Biowaremaiset keskustelut: homma pelaa yllättävänkin hyvin, tarinankerronta tuntuu sujuvammalta ja uskottavammalta
+ Companionit: vaikka seuraajahahmo rajoittuukin pääosin perässä juoksevaksi petiksi, oli hienoa huomata että tämän voi (lähes Torchlight-maisesti) lähettää matkoihinsa, tässä tapauksessa tosin turhan roskan myymisen lisäksi erinäisiin tehtäviin parantamaan tradeskillejä ja keräämään materiaaleja, tai vaikka light/dark side -pisteitä
+ Potentiaali: stressitesti-betassa ei ehdi nähdä tarpeeksi, mutta jos touhu menee eeppisemmäksi ja erinäisiä tarinoita on kahdeksan erilaista pelattavaksi, niin miksei, paljon olisi nähtävää

– WoWiklooni: come on, olisitte vähän eri muotilla tuon pelin luoneet. Jos olet korviasi myöten kyllästynyt jo perinteikkääksi muodostuneeseen tyyliin mitä taisteluihin ja paljolti ihan kaikkeen muuhunkin tulee, en usko että tarina laulaa peliä lainkaan riittävästi pois sieltä suosta.
– Toistuvat questit: aiemmin oletin, että jokaisella hahmoluokalla olisi oma tarinansa, ja siten myös questinsa. Naiivia. Hahmoluokan päätarina on toki jokaisella omansa, mutta kun Smuggler heitettiin ihan saman planeetan samoihin sivuquesteihin Trooperia pelattuani, oli huokauksen paikka. Syö uudelleenpelattavuutta toiselta hahmoluokalta.

Lisämainintana voisi toki ottaa esiin senkin, että grafiikat olivat sinällään läheltä silmäiltyinä erityisesti keskusteluissa pettymys, mutta pointti on hieman irrelevantti kun viime aikoina on pelannut Skyrimiä ja tämä on kuitenkin MMO.

En tiennyt betan avatessani miten peliin suhtautua, enkä tiedä hirveästi nytkään. Plussia ja miinuksia. Pidän kyllä Biowaren roolipeleistä (vaikka joku voisikin argumentoida etteivät aina parhaita tarinoita sisältäisikään, minulle riittää että itse viihdyn) ja ääninäyttely MMO:ssa on oikein mukava kokemus, mutta jäi silti kaivelemaan kuinka identtisellä muotilla peliä on oikein tehty. En ole koskaan ollut suurin Star Wars fanipojukaan – todennäköisesti jätän SW:TOR :in kaupan hyllylle. Skyrimin tapaiset pelit saavat viihdyttää Diablo 3 julkaisuun asti, jonka jälkeen ei todennäköisesti muiden pelien pelaamista tarvitse ajatellakaan. Jos MMO-hammasta vielä sitten kolottaa, ainakin Guild Wars 2 on tulossa – jossa kyllä vaikuttaisi tulevan paljonkin erilaista ja uutta jännää.

Voi juma… Ei se oo darth maul et taia tietää mitään star warsista?

läski darth maul… kyllä tätä pitää testata kun tulee.

Muropaketin uusimmat