Uusimmat

The Last of Us: Left Behind DLC (PS3)

26.02.2014 17:08 Niklas Isberg

Tekijä: Naughty Dog
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava laajennus, hinta noin 15€
Pelin kotisivu: http://www.thelastofus.playstation.com/left-behind.html
Arvostelija: Niklas Isberg

The Last of Us oli ilmestyessään tunteita herättävä kokemus, joka herättää keskustelua yhä edelleen. Pelille tuskin ilmestyy suoranaista jatkoa, mutta koska elämme ladattavien lisäosien muovaamassa maailmassa, jatkuu myös Last of Usin tarina niiden auttamana.

Left Behind on Naughty Dogin mukaan ensimmäinen ja viimeinen yksinpeliä jatkava lisäosa, joka kertoo pääosin ajasta ennen Joelia. Tarina alkaa nopealla kertauksenomaisella kohtauksella, jossa Ellie lähtee hakemaan lääkkeitä kuoleman portteja kolistelevalle Joelille. Lisäosa keskittyy kuitenkin Joelin sijasta Ellieen ja tämän parhaaseen ystävään Rileyhin, jotka kokevat yhteisellä matkallaan surua, vihaa ja iloa.

 

Kaveria ei jätetä

Last of Usin tarinankerronta oli alusta loppuun jotain käsittämättömän upeaa. Hahmojen yhteiseen taipaleeseen pystyi samaistumaan todella hyvin ja tunteet välittyivät myös ruudun toiselle puolelle. Käsikirjoitus on myös Left Behindin valtti. Se tasapainoilee loistavasti lapsuuden leikkien sekä selviytymisen välillä. Tarina kulkee eteenpäin pääasiassa tyttöjen mielikuvituksen siivittämänä, jonka luomat kokemukset syventävät heidän suhdettaan. On mukava nähdä juonen siirtyvän hetkeksi pois vakavista asioista aikaan, jolloin kaikki oli vielä toisin.

Ellien ja Rileyn yhteinen taival etenee rauhallisesti ilman suurta toimintaa eikä räiskintää nähdä rasittavuuteen asti. Tytöt leikkivät muun muassa vesisotaa ja pelailevat videopelejä, mitkä kuljettavat tarinaa hyvin eteenpäin. Aseisiin ei turvauduta yhtä hanakasti verkkaisesti kuin emopelissä, mikä saattaa olla osalle ratkaiseva tekijä ostopäätöstä tehdessä.

Suussa sulavaa herkkua

Post-apokalyptinen maailma on yksi lempiaiheistani niin kirjallisuudessa, elokuvissa kuin videopeleissä. Aina se ei kuitenkaan iske, kuten esimerkiksi id Softwaren Rage-pelin tapauksessa. Naughty Dog onnistui kuitenkin luomaan täydellisen kattauksen, aina alkukeitosta jälkiruokaan.

Left Behind kärsii hyvän jälkiruuan ongelmasta, sillä sen ahmii lävitse hetkessä. Pituutta pelillä ei ole kuin muutama hassu tunti ja ainakin minusta tuntui siltä, että se loppui liian aikaisin. Pelaaja jätetään pakostakin kuolaamaan lisää.

En löydä lisäosasta oikeastaan mitään pahaa sanottavaa, pituuden pois lukien. Onkin sääli, että peli on niin lyhyt, minkä takia hinta saattaa tuntua suurelta. Lisäri kannattaa kuitenkin poimia viimeistään alennuksesta, sillä jos rakastat Last of Usia, menetät paljon. Älä kuitenkaan aloita Left Behindia ennen kuin olet läpäissyt emopelin, sillä saatat spoilata ison lohkon tarinaa.

The Last of Us (PS3)

The Last of Usin lähtökohdat eivät ole ehkä ne aivan omaperäisimmät. Maailma on taas loppunut. Zombit nousivat, ihmiskunta romahti ja selviytyjät elelevät piilopaikoissaan. Mutta on touhuun löytynyt pari omaperäistäkin ideaa. Näistä ensimmäinen on se, että The Last of Us ei suinkaan tapahdu paria viikkoa tai edes vuotta maailmanlopun jälkeen, vaan pelin alkaessa kauhun yöstä on aikaa jo 20 vuotta. Sen myös huomaa: ihmiskunta on menettänyt otteensa planeetasta ja luonto on vallannut sen takaisin. Asfaltin läpi kasvaa puita, talot ovat köynnösten peitossa ja villieläimet vaeltavat kaduilla.

Tämä sopii hyvin myös pelin versioon zombituhosta, sillä sen takana ei ole täyttynyt helvetti tai hullu tiedemies, vaan kasvisto. Sienistä levinneet itiöt pesiytyvät ihmisaivoihin ja muuttavat uhrinsa raivotautiseksi sekopääksi. Kun juuret ovat hetken jyllänneet aivoissa, jäljelle jää ihmisen ja sienen hybridi.

 

Lisää aiheesta

The Last of Us –ennakko (PS3)

Toimituksen suosikkipelit 2013: Mikael

Toimituksen suosikkipelit 2013: Niklas

Toimituksen suosikkipelit 2013: Simon

Vuoden 2013 paras pelikäsikirjoitus: Bioshock Infinite

Lue myös

Al Emmo and the Lost Dutchman’s Mine (PC)

Rayman Legends (PS4, Xbox One)

Thief (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Titanfall –ennakko (PC, Xbox 360, Xbox One)