Uusimmat

Ys: Oath at Felghana (PC)

23.05.2012 17:45 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Nihon Falcom
Julkaisija: XSEED
Testattu: i7-2600K, 8 Gt muistia, Radeon HD 6870 1 Gt, Windows 7 64-bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Pentium 3/Athlon 800 Mhz, 1Gt muistia, 32 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu:http://www.worldofys.com/ysf/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

PC-maailmassa tulee vastaan jos jonkinnäköisiä pelejä, mutta yhdestä asiasta voi olla varma: japanilaisia roolipelejä joutuu etsimään kissojen ja koirien avulla. Nuivasti PC-pelaamiseen suhtautuvien nousevan auringon maan veijareiden sijasta lajityyppi on PC:llä elänyt lähinnä indie-piirien ansiosta.

XSEED on entisen Square Enix USA -jengin perustama firma, joka on ottanut jonkinasteiseksi elämäntehtäväkseen vanhojen JRPG-klassikoiden tuomisen länsimaihin ja jopa Steamiin. PC-puolella firman ensimmäinen konkreettinen saavutus on yli 20 vuotta vanhan Ys III-toimintaroolipelin kääntäminen.

Ys: Oath at Felghana on tosiaan roimasti uudistettu versio vuonna 1989 julkaistusta Ys III: Wanderers from Ys:stä. Oath at Felghana ei itsessään ole uusi peli, vaan se on julkaistu aiemmin PSP:lle, viimeksi Euroopan PSN:ssä talvella 2011.

Oath at Felghanan päähenkilönä toimii sarjan vakiopäähenkilö Adol Christin, joka saapuu uskollisen ystävänsä Dogin kotimaahan Felghanaan. Felghanassa ei ole kaikki hyvin, ja pian sankarimme sotkeutuukin sekä paikalliseen politiikkaan että maailmaa uhkaavaan Tosi Suureen Pahaan. 23 vuotta vanha juonikuvio ei tarjoa tasan yhtäkään yllätystä, mitä nyt esimerkiksi dialogissa välillä vitsaillaan roolipelikliseille. Esimerkiksi seppä tietää kertoa, että sudet kantavat mukanaan aseiden valmistamiseen tarvittavia materiaaleja, koska ne voivat tarttua kiinni näiden turkkiin. Just joo.

Uudestaan!

Tarina ei kuitenkaan ole se, mikä Oath at Felghanassa kiehtoo. Se on sulavasti pyörivä toimintaroolipeli, jonka taistelujärjestelmä on helposti omaksuttava mutta tarjoaa silti haastetta. Erityisesti pomotaistelut herättävät kunnioitusta, sillä ne ovat tarkoituksellisen vaikeita.

Pari ensimmäistä kokeilukertaa voi mennä niin ettei pomohirviön terveysmittari saa lommoakaan, mutta loppujen lopuksi kaikki niiden hyökkäykset ovat ennustettavissa ja yleensä väistettävissä. Terveyspulloja ei tunneta, ja pomotaisteluissa ollaan kirjaimellisesti yksin. Kuolon käydessä taistelun voi tosin aloittaa heti alusta, ja tallennuspisteetkin on sijoiteltu käytännöllisesti.

Haastavat pomotaistelut, toimiva taistelu ja poikkeuksellisen mainio ääniraita ovat Ys: Oath at Felghanan selkeitä huippukohtia. Peli on pelattavissa padilla, ja käytännössä vaaditun sorminäppäryyden vuoksi se on myös ainoa realistinen vaihtoehto. Teknisesti peli on hieman kohennettu käännös vanhasta PSP-versiosta, mikä grafiikan tarkoittaa yksinkertaisia tekstuureita ja spritehahmoja yhdistettynä kiinteisiin taustoihin. Kokonaisuus toimii, sillä yksinkertaisen tekniikan ja teemoiltaan melko mielikuvituksettomien luolastojen varaan on kuitenkin rakennettu ihan mielenkiintoisia suunnitteluratkaisuja.

Ys: Oath at Felghana on harvoja oikeita JRPG-vaihtoehtoja PC-pelaajille, ja haastavuutensa puolesta sitä voisi luonnehtia marginaalikamaksi. Siksi onkin yllättävää, että julkaisunsa aikaan peli ponnahti välittömästi Steamin myyntilistojen kärkikolmikkoon. Se on loistava saavutus näinkin vanhalta peliltä, ja osoittaa että japsiropeille on tilausta myös PC-maailmassa. Toivotaan, että XSEED jatkaa hienosti aloittamaansa työtä.

 

Lue myös

Diablo III (Mac, PC)

Disgaea 4: A Promise Unforgotten (PS3)

Kinect Star Wars (Xbox 360)

Pandora’s Tower (Wii)

Prototype 2 (PS3, Xbox 360)

Risen 2: Dark Waters (PC, PS3, Xbox 360)

Silent Hill: Downpour (PS3, Xbox 360)

Sniper Elite V2 (PC, PS3, Xbox 360)

Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360)