Uusimmat

Hypeä hypen takia – näin palstatilaa tavoitellaan

29.05.2012 15:32 Jukka O. Kauppinen

Lehdistöön vaikuttaminen ja yksinoikeuksien jakaminen eivät ole mikään uusi ilmiö. Jos tiedottamisen tai laajemmin propagandan historiaa lähdettäisiin tutkimaan, niin mitenkähän monta tuhatta vuotta menisimmekään ajassa taaksepäin vanhinta ”tiedotetta” etsiessämme? Muun muassa Egyptin faaraot pyrkivät jättämään itsestään jälkeen mahdollisimman positiivisen kuvan, ja eräskin palasi tasapeliin päättyneen sodan jälkeen kotiin, järjesti voittokulkueen ja kirjautti kansalleen mahtavat tarinat eeppisestä voitosta. Näin kansa pysyi tyytyväisenä.

Mitä se JOK nyt höpisee, porukka varmaan ihmettelee.

No, ajatukset vain juoksivat villisti harhateille, kun katselin taas tiedotesähköposteja ja mietin, miten meiltä toimittajilta halutaan maksimaalista yhteistyökyvykkyyttä. Eli tietysti oikein kivoja puffeja. Onneksi kaikkeen ei tarvitse tarttua. Turhat tiedotteet voi siirtää delete-näppäimellä sivuun. Siinä samalla kuitenkin tiedän, että joku näihinkin tarttuu. Jos ei minkään muun vuoksi, niin edes halpojen klikkien takia.

Eikö tieto siitä, että Hitman: Absolutionista julkaistaan E3-traileri huomenna olekin todella tärkeä ja uutisen arvoinen tieto? Ai ei? No, mitä jos uutinen koostuu käytännössä yhdestä ainoasta isosta kuvasta, jossa on visuaalista herkkua hyvään otsikkoon?

Katselin oheista kuvaa (hi-res-versiota toki) ihmeissäni ja mietin, että ”miksi tämän pitäisi kiinnostaa minua?” Sitten SeiskaDome-peikko heräsi ja muistutti, että kyllähän tästä irtoaisi helposti tehokas klikkihuorausuutinen. Onko kuvassa jokin kumipukununnasalamurhaaja? Hmm. ”Saako Agent 47 partnerikseen kuminunnasalamurhaajan?”, ”Kumipukununna vastaan Agent47” tai jotain vastaavaa, perään sitten ”huomenna tiedämme enemmän!”.

Tuosta saisi kahden minuutin naputuksella monta tuhatta klikkiä.

Surullisinta tässä on se, että luultavasti muutama suomalaissaittikin ehättää tähän kulmaan ja täysin sisällöttömään hypetykseen tarttumaan.

Itsehän tyydyin ihmettelemään tätä hypetysyritystä Domen tiimichatissa, missä juttu kiersi muutenkin videoiden/trailerien jakelun uusimpiin muotivirtauksiin. Esimerkiksi ison pelin trailereista saatetaan antaa jollekin isolle sivustolle pitkäkin yksinoikeus, mutta muut saitit saattavat saada trailerista seuraavalla viikolla vaikkapa 5-10 sekunnin mittaisen pätkän. Ja vasta viikon, parin päästä traileri julkaistaan kaikille.

THQ:lla oli puolestaan hype-sivusto Metro: Last Light -pelistä. ”Tänne tulee Metrosta jotain pian”, kerrottiin. Sitten hypetiedotteet kertoivat, että Metro: Light Lightista julkaistaan lyhytelokuva, jonka previkka julkaistaan kyseisellä sivulla sinä ja sinä päivänä. Ja vaille viikko lähes täysin sisällöttämän previkkatrailerin jälkeen THQ julkaisi lopulta Metro: Last Light -lyhytelokuvan, joka tietysti mainostaa tulevaa Metro: Last Light -peliä. Kyllä kuulkaa on tässäkin monen vaiheen kautta haettu pelin sivustolle, pelille ja lyhytelokuvalle hypeä.

Pisteet edes siitä, että elokuva kyllä oli oikein hyvä. Voit katsoa sen tästä klikkaamalla.

Niinpä niin. Pelitalot kyllä tykkäävät, jos heidän hype ennakko-ennakko-hypestä kerrotaan ihmisille, mutta onneksi me voimme ihan itse valita mitä uutisoimme. Jos hypessä on pointtia, jos se kiinnostaa, niin okei, mikä ettei. Mutta useimmiten tällainen liian kova yrittäminen, liian turha ja liian sisältököyhä näkyvyyden tavoittelussa johtaa vain delete-näppäimelle.

Lisää blogattuja pelialan käytäntöjuttuja: