Uusimmat

Pelialan käytännöistä: arvostelukappaleet

17.09.2008 21:56 Jukka O. Kauppinen

1: ”(Nick hukkui) Ihmetyttää, että eDome arvostelee Monster Jamin kaltaisia rupupelejä (varmastikkin tiedossa jo aiemmin kun koskee lisenssipeliin) eikä esimerkiksi viikko sitten ilmestynyttä Mercenaries kakkosta”

”On oikeasti jotain vikana, kun vuoden toisiksi myydyintä konsolipeliä ei arvostella, mutta tämmöisille riittää tilaa aina.”

Vastaus: Kaikelle on aina syynsä. Kuten on helppo arvata ei Monster Jam ollut mitenkään prioriteettilistalla. Se on ollut valmiina jo pidemmän aikaa, mutta odottanut juttukansiossa sopivaa julkaisuhetkeä. Juttuja on yleensä varastossa jonkin verran niin, että niissä on varaa valita muuttuvien tilanteiden varalta, jos vaikka arvostelija ei saakaan tilattua juttua ajoissa valmiiksi tai jotain muuta tapahtuu. Joskus kovemman prioriteetin peli ajaa vähemmän kiinnostavan tai huonomman pelin yli aikataulullisesti, jolloin peli X saattaa yksinkertaisesti tipahtaa kyydistä ja jäädä sivuraiteelle odottamaan julkaisuaan. Joskus, onneksi äärimmäisen harvoin, inhimilliset tekijät iskevät ja erittäin odotetun pelin tilattu arvostelu jää limboon. Se ei tietenkään vähennä sen enempää omaa kuin lukijoidenkaan harmia arvostelun puuttumisesta.

Mercenaries 2:n tapauksessa kävi niin, että julkaisija EA ei sai median promokappaleet Suomeen vasta reippaasti pelin julkaisun jälkeen. Joskus käy näinkin. Niinpä Mercenaries 2:n juttua päästiin työstämään vasta reippaasti jälkijunassa. Tähän kun lasketaan testaajien aikataulut (jollakulla voi olla useampiakin pelejä työstöputkessa), viikko pari pelailua ja tekstin editointi, niin jutun julkaisuun voi mennä pakostakin aikaa.

2: Joohanh kysyy: Ei nyt mitenkään tarkoitus kyseenalaistaa, mutta mikä estää hankkimasta käsiinsä pelin myyntiversiota ja arvostella sitä?

Vastaus: Raha ja periaate. Jos pelitalo haluaa, että teemme heidän pelistään jutun, niin he toimittavan sen meille. Ei arvostelukappaletta, ei juttua. Sama peliaate pätee kaikkialla viihdeteollisuudessa. Levy-yhtiöt toimittavat näytelevyt, kirjakustantajat kirjojen arvostelukappaleet, sarjakuvafirmat albumien/lehtien näytekappaleet, elokuvafirmat järjestävät median ennakkonäytökset ja lähettävät DVD:t – ja pelitalot lähettävät peleistä arvostelukappaleet.

Poikkeuksena ovat tietysti pienten indie-pelitalojen tuotokset, joita ostelemme ihan omaksikin huviksemme ja kirjoittelemme uutisia/juttuja ihan pelkän tukemisenkin takia, sekä porukan ihan muutein vain omaksi ilokseen himoitsemat teokset. Mutta jos kyse on isolla budjetilla operoivasta suuresta pelitalosta, jolla on hitonmoiset markkinointibudjetit ja varaa mällätä, niin kyllä se on heidän tehtävänsä kaivaa taskusta se 1,30€ ja postittaa meille arvostelukappaleet. Meidän ei ole mitään järkeä käyttää huomattavaa osaa mitättömistä budjeteistamme pelien ostelemiseen juttuja varten, semminkin kun arvostelukappaleen toimittaminen maksaa pelitalolle vain murto-osan siitä mitä alkuperäinen peli kaupassa. Arvostelujahan ei useimmiten tehdä kaupan hyllyiltä löytyvästä pelistä, vaan arvosteluun toimitetaan yleensä pelkkä pelilevy. Ohjeet ovat parhaimmillaan valokopioita tai pdf:iä.

3: 185jeff: Voisitte tosiaan arvostella näitä pelejä muillakin alustoilla kun tuolla paskalla laatikolla.

Kyssä: Miksi testaatte pelit aina vain xbox 360?

Ajopuku: Toimitus on täynnä näitä xbotteja.

Vastaus: Kyllä, toimitus on täynnä Xbotteja. Ja Xbotti on muuten oikein kaunis sana. Toimitus on myös täynnä PS2/PS3-pelaajia, PC-pelaajia, Wii-pelaajia, DS-pelaajia ja niin edelleen. Pointtihan on luonnollisesti se, että me olemme ennen kaikkea pelaajia. Valitan, fanipojat, me välitämme ennen kaikkea peleistä, se millä pelataan on toissijaisempaa. Tai mikä vielä kauheampaa: meille jokainen pelikone on samanarvoinen.

Mainitaan nyt vielä että useimmilla toimituksen Xboteilla on myös PS3 ja muutama muukin pelilaite. Myös vannoutuneimmat pitkän linjan Xbox-pelimiehet ovat laajentaneet Pleikkarien rintamalle. Vannoutuneimmallakin Xbotillamme on PS2 ja Wii, mutta hänelläkin PC on se ykköspelikone. Silviisii.

Sitten siihen varsinaiseen vastaukseen. Pelit arvostellaan sillä versiolla minkä julkaisija toimittaa. Esimerkiksi EA:n konsolipeleissä Xbox 360 -version arvostelukappale tulee yleensä ensin, joten se myös päätyy arvostelijalle ensin. Jotta pelistä tehtäisiin päivitysjuttu toisella alustalla on pelin oltava merkittävästi erilainen, mitä se ei – anteeksi vain – yleensä Xbox 360 vs. PS3 -rintamalla ole. Niinpä toiset arvostelut tehdään yleensä PS3/Xbox 360 -version jälkeen ehkä PC-, Wii- tai DS-versioista. Jos vaikkapa PS3-testiversio on tullut ensin ja Xbox 360 -versio tulee riittävän äkkiä perässä niin, että sitä ehditään kokeilla ennen arvostelun julkaisua, niin se lähetetään jutun tekijälle myös kokeiltavaksi.

Esimerkiksi NHL 09:n tapauksessa pelistä toimitettiin Xbox 360 -arvostelukappale julkaisun kynnyksellä. PS3-versiota ei ole arvosteltu, koska PS3-versiota ei ole vielä julkaistu eikä siitä ole myöskään toimitettu vielä arvostelukappaletta.

Ja pienenä päivityksenä: miksi arvostelimme Puren Xbox-versiona? No siksi että Disney toimitti arvostelukappaleen Xbox 360 -versiosta.

Sen sijaan esimerkiksi Mercenaries 2:sta saapui ensin PS3-versio, joten se myös lähti testiin ensimmäisenä.

Emme kuitenkaan voi mitään sille, että – anteeksi nyt vain – useimmille pelitaloille Xbox 360 on primäärialusta, jolle pelit ensisijaisesti kehitetään. Sen johdosta Xbox 360 -versio valmistuu yleensä ensin ja lähetetään ensin testiin. Tästä ja muista pelialan käytännöistä johtuen multiplattaripeleistä tulee useimmiten ensin Xbox-versio testiin, sikäli mikäli PS3-versiota edes koskaan toimitetaan. Vihaisia kirjeitä voi lähettää maahantuojille, paikallisille edustajille ja pelitalojen pohjoismaisille tuotepäälliköille/mediavastaaville.

Rautalankaa: Toimituksellisesti emme suosi mitään alustaa. Testiin laitetaan se versio mikä postista tulee, sellaiselle testaajalle jota ei ole vielä hukutettu pelivuoren alle. Tälläkin on oma vaikutuksensa: peliä X ei kannata lähettää testaajalle, jolla on parhaillaan neljä peliä työn alla. Lähetetään se mieluummin sellaiselle, jolla on nyt yksi ainoa peli työn alla ja siten kohta aikaakin pureutua aiheeseen. Tässä kohden katsotaan myös arvostelijan toiveita, mieltymyksiä ja pelikonelistaa – jos hänellä on konsoli A muttei B:tä, ei kannata lähettää konsoli B:n versiota. Jos tämä aiheuttaa ”mix aina arvostelette vaan A:lla pelejä” -reaktioita, niin sori, toimitukselliset päätökset joudutaan joskus tekemään raa’asti aikataulujen ja resurssien mukaan.

Kysymyksiä 2 ja 3 koskevia kommentteja olen bongannut myös V2.fi:stä, joten katsotaanpa suostuisiko V2:n päätoimittaja Mikko Heinonen heittämään aiheesta oman kommenttinsa.

Aiheeseen liittyy läheisesti myös: Kuvakaappaukset ja promokuvat, nuo pelitoimittajan ainainen ilonlähde.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat