Uusimmat

Pieleen menneestä teleportaatiokokeesta syntyi vainoharhainen roguelike

13.01.2014 10:00 Jukka O. Kauppinen

Juha Somby kertoo olleensa vainoharhainen, tukalassa pinteessä ja pelokas. Kaikki tämä Teleglitch-pelin takia. Sillä kaikki muuthan kyllä tietävät, että teleportaatio ja ulottuvuusloikat eivät ole hyvä asia. Black Mesa, any1?

Havahdut huoneesta, varusteinasi vain luotettava ysimillinen sekä hieman räjähteitä. Astut ulos ovesta ja tajuat, että asiat eivät ole niin kuin pitäisi. Peli antaa sinulle hetken armoa , mutta pian huomaat kuinka huonosti asiasi ovatkaan. Ammuksia ei riitä loputtomasti ja alussa niitä kylvää ajattelemattoman huolettomasti. Tämä osoittautuu pian vääräksi taktiikaksi, sillä paukkujen loputtua jäljelle jää veitsitaistelu. Sillä pärjää vastustajaa tai kahta vastaan, mutta vihollisten rynniessä päälle kohtaat vääjäämättömän loppusi. Tämä peli ei anna armoa!

Inventaario huokuu tyhjyyttään. Jos saatkin jotain kerättyä, et kuitenkaan voi sitä edes käyttää. Lippaallinen ammuksia tuntuu kuin lapsuuden joululta, toiveiden toteutumiselta. Pari oviaukkoa myöhemmin huomaat hamuavasi ammuksia taskun pohjalta olioiden rynniessä päälle. Ja taas aloitat pelin alusta.

Oppimiskäyrä on lyhyt, mutta jyrkkä. Kontrollit oppii nopeasti, peli ei piilottele tietoa eikä siinä ole kauniita korulauseita. Käytävät täyttyvät hiljaisuudesta, joissa kaikuvat vain omat askeleesi. Ovien avauduttua kuulet olioiden huudot ja on aika ottaa ysimillinen käyttöön.

Vaikka peli kuvataan ylhäältäpäin eikä grafiikalla juhlita, niin se luo hienon ja käsinkosketeltavan tunnelman. Tosin vihollisten käsin. Muutaman harjoittelukierroksen jälkeen alat luoda tunnesidettä hahmoosi ja joka kulman taakse ei enää teekään mieli juosta aivan päättömästi vaan varovasti, tähtäillen. Kontrollit ovat hyvin yksinkertaiset: aseita/esineitä valitaan rullalla ja napilla aktivoidaan. Tavaroita voi myös yhdistellä ja kahdesta räjähteestä saa tehtyä yhden isomman, näin esimerkkinä.

Lue koko arvostelu: Teleglitch: Die More Edition (Linux, Mac, PC)

Lue myös

Airport Simulator 2014 (PC)

Eldritch (PC)

FTL: Faster Than Light (Linux, Mac, PC)

The Banner Saga –ennakko (PC)

The Raven: Legacy of a Master Thief (PC)