Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro: Lähdin Gamescom-pelimessuille ja päädyin VR-laverille leikkimään lentoliskoa

28.08.2019 20:00 Ilari Hauhia

Vuosittain Saksan Kölnin Koelnmesse-messukeskuksessa järjestettävät Gamescom-pelimessut tarjoavat usean päivän edestä nähtävää ja koettavaa kaikille videopeleistä kiinnostuneille. 

Suuri osa maailman merkittävimmistä pelijulkaisijoista on esillä suurella profiililla Gamescomissa. Näin ollen messut tarjoavat innokkaille pelialan harrastajille mahdollisuuden tutustua lähiaikoina ilmestyviin pelijulkaisuihin. Kaikelle messukävijöille avoinna olivat tänä vuonna muun muassa Controlin, Final Fantasy VII Remaken ja Luigi’s Mansionin demot. Lisäksi paikan päällä pääsi näkemään etuajassa uutta pelikuvaa esimerkiksi Cyberpunk 2077:stä ja Death Strandingista.

Gamescom-messut vetävät vuosittain jopa yli 350 000 kävijää. Vuonna 2018 kävijöitä oli peräti 370 000. Vaikka messualue on valtava ja se koostuu useista halleista, on paikan päällä silti älytön tungos. Kävijän kannattaakin varautua ahtaaseen tunnelmaan ja ennen kaikkea jonottamiseen.

Yleisölle avoimiin, yleensä noin 15-20 minuuttia kestäviin pikademoihin on helposti tunnin tai kahden jono, varsinkin mikäli kyse on kovasti odotetusta pelijulkaisusta. Pienempiä indiepelejä voi päästä pelaamaan lyhyemmällä odotuksella. Median edustajat pääsevät messujen yhteydessä testaamaan pelejä ennakkovarauksella ilman suurempaa jonottamista.

Muropaketin kokemuksia Gamescom 2019 -messuilla testatuista demoista voi lukea täältä. Lisää reissukuvia Gamescomista löytyy puolestaan Muropaketin Instagramista. 

Perinteisten konsolipelien lisäksi Gamescomin yhteydessä voi päästä tutustumaan varsin erikoisiinkin pelikokemuksiin. Omalla reissulla mieleenpainuvin kokemus oli Birdlyn lentosimulaattori, jossa pelaaja makasi varsin futuristisella laverilla VR-lasit päässä. Lentoliskoa ohjattiin heiluttelemalla makuualustan ”siipiä”. Pelikokemus oli varsin immersiivinen ja jännittävä katsaus siihen, miltä pelaamisen tulevaisuus voi näyttää.

Pelidemojen lisäksi Gamescom tarjoaa toki paljon muutakin nähtävää ja oheisaktiviteettia. Messualueella voi tutustua esimerkiksi oheislaitteiden valmistajien uusiin hiiriin, näppäimistöihin ja näyttöihin. Wargamingin pisteellä järjestettiin tänä vuonna ruotsalaisen metallibändi Sabatonin keikka, ja Aorusin pisteellä pääsi osallistumaan kilpailullisiin League of Legends -peleihin.

ESL puolestaan esitti korkean tason esportsia liveyleisön edessä.

Gamescomiin matkavan pelifanin kannattaa jättää reilusti tilaa omaan matkalaukkuun tuliaisia varten. Messuilla jaetaan paljon erilaista peliaiheista materiaa ja esimerkiksi Ubisoft jakeli onnekkaille faneille kaikkea t-paidoista pelinäppäimistöihin ja Assassin’s Creedeistä valtaviin figuureihin. Xboxin onnenpyörästä saattoi puolestaan voittaa Xbox Ultimate Passin parhaimmillaan koko vuodeksi.

Gamescomissa on varattu myös kahden kokonaisen messukerroksen edestä tilaa peliaiheista rompetta myyville kauppiaille, joten tyhjin käsin messuilta ei tarvitse poistua.

Mikäli into Gamescomeja kohtaan heräsi, keräsimme kokoon viisi vinkkiä mahdollista ensi vuoden messureissua varten:

  1. Gamescom 2020 järjestetään 25.-29. elokuuta Saksan Kölnissä. Suomesta pääsee paikalle helpoiten lentämällä joko Düsseldorfiin tai suoraan Kölnin-Bonnin lentoasemalle. Molemmilta kentiltä pääsee helposti junalla Kölniin.
  2. Majoitus reissua varten kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä messut täyttävät Kölnin hotellit hyvin tehokkaasti. Sopivia majoitusvaihtoehtoja kannattaa etsiä myös esimerkiksi Airbnbstä.
  3. Messupäivinä liikkeellä kannattaa olla ajoissa. Jonot ovat valtavia ja pahimmillaan pelkkä sisälle pääsy vaatii pitkää jonotusta. Muista kuitenkin, että messukeskukseen on useampi sisäänkäynti.
  4. Ota messuille mukaan evästä ja juotavaa. Messuilta voi toki ostaa ruokaa ja juomaa, mutta se on kohtalaisen kallista. Myös kannettava retkijakkara voi osoittautua tarpeelliseksi pitkiä jonotuksia varten.
  5. Gamescomin lisäksi Kölnissä riittää muutakin nähtävää. Messujen lisäksi kannattaa varata ainakin päivä tai pari paikallisten nähtävyyksien, kuten Kölnin tuomiokirkon näkemiseen.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat