Uusimmat

Testissä Apple iPad Pro ja Pencil: ”Hyvä vasen käsi ammattikäyttöön”

17.03.2016 13:44 Johanna Pakarinen | Kuvat: Mirva Kakko

iPad Pro

Pitkän linjan kuvittaja-infograafikko Hannu Kyyriäinen ja ammattivalokuvaaja Mirva Kakko testasivat kahden viikon ajan Applen iPad Pron ja Pencil-kynän ominaisuuksia ammattikäytössä. IPad Pro koettiin hyväksi lisäksi työvälineistöön, muttei aikaisempien välineiden korvaajaksi.

Applen iPad Pro on ollut myynnissä Suomessa viime vuoden marraskuusta lähtien. Laitteessa on 12,9 tuuman näyttö ja se on Applen suurin taulutietokone. Myös laitteen suoritusteho on lähes kaksinkertainen edeltäjäänsä iPad Airiin verrattuna.

IPad Prota on markkinoitu tuotteena, jonka avulla käyttäjä voi olla luovempi ja tuotteliaampi.

IPad Pro valokuvaajan apuvälineenä

Testiryhmän valokuvaajajäsenen Mirva Kakon (Otavamedia) mielestä tietokonetta kevyemmin mukana liikkuvalla iPad Prolla on hyviä ominaisuuksia nopeaa uutiskuvan siirtoa vaativassa käytössä. Hän mainitsi tilanteet, joissa olisi mahdollisuus käyttää jpg-kuvaa, jolle riittää nopea ja auttava kuvan prosessointi, kuten pelkkä kontrastin ja valotuksen säätö.

– Kaikista tärkein kehitettävä ominaisuus iPad Prolla on varmasti se, että RAW-kuvaa pystyisi prosessoimaan. Pitäisi myös löytyä sovellus, jolla sitä voisi käsitellä hyvin ja kaivella kuvasta huippuvaloja ja varjoja esiin. Kaipaisin myös oikeita ammattilaissoftia, vaikkapa pilven kautta.

Näytön koko oli ammattilaiskäyttöön hyvä ja kuvia pystyi käsittelemään auttavasti. IPad Pro ei kuitenkaan ole testin mukaan studiovalokuvaajan pääväline tai läppärin korvaaja. Testiryhmän valokuvaajajäsen kuvaili laitetta hyväksi hätävaraksi ammattikäyttöön.

Laitetta voisi käyttää ”kentällä” kevyenä ja isona näyttönä kuvaustilanteissa, joissa tärkeintä on näyttää tiimin jäsenelle kuva, jota ollaan tekemässä. Tästä Kakon mainitsemina esimerkkitilanteina voisivat olla muoti- ja sisustuskuvaukset, joissa kuvaa ei tarvitse paikan päällä käsitellä. RAW-kuvia voisi tallentaa kortille ja prosessoida myöhemmin koneella.

iPad Pro

– Jotta kuvan saisi siirtymään reaaliaikaisesti iPad Prolle, tarvitsisi tässä tapauksessa Canonille kuvatessa erillisen lähettimen, Kakko lisää.

– Lightroomin mobiiliversio ei testissä edes ymmärtänyt RAW-kuvia. Jäi olo, ettei sovellusta oltu suunnattu ammattilaiskäyttöön. Myöhemmin Canonin edustajalla oli lähetin ja hän löysi etsimisen jälkeen kuvista kohdan, josta sai ruksattua niin, että Photoshop Express sai käyttää RAW-kuvaa, Kakko kertoo.

RAW-kuva oli kuitenkin muuttunut prosessoinnin jälkeen pieneksi, miltei kymppikuvan kokoon. Tämä ei soveltunut ammattikuvaukseen.

Kuvaan ei pystynyt tekemään alueellisia valintoja Lightroomin tai Photoshop Expressin kautta ja ammattilaisille tärkeät infotaulut puuttuivat. Näiden avulla näkee esimerkiksi kuvan väriarvoja ja muuta tärkeää tietoa siitä mitä kuvan sisällä tapahtuu.

Näytön kalibrointi oli Kakon mielestä yllättävän hyvä. Kuva oli koneelle siirryttyä hieman saturoituneemman näköinen, mutta ei siinä määrin, että värin kylläisyys haittaisi siirrettäessä kuvia verkkoon.

– Käyttövastaavuuksissa oli toivomisen varaa, eikä kahden koneen välillä kaikki välttämättä toiminut odotetusti, jos käyttöjärjestelmät eivät ole kummassakaan uusimmat. Esimerkiksi AirDrop ei toiminut, Kakko kertoo.

Pencil-kynän kanssa pystyi tekemään tarkemmin asioita, mutta kynä ei ollut hänelle välttämätön.

– Jos kaipaamani Photoshop olisi toiminut iPad Prolla, niin kynästä olisi ollut hyötyä. En kokenut piirtotoiminnassa mitään erityisen häiritsevää viivettä ja paineentunnistus toimi hyvin.

iPad Pro

Ipad Pro infografiikan tekijän ja kuvittajan työssä

Toinen testiryhmän jäsen, kokenut infografiikan ja kuvitusten tekijä Hannu Kyyriäinen (Otavamedia) piti kiinnostavana ajatuksena sitä, että iPad Pron voisi laittaa sulavasti kiinni tietokoneeseen ja ottaa halutessaan myös mukaan moneen muuhun käyttöön.

Testissä iPadista sai tällä tavoin Astropad-ohjelman avulla tarpeellisen lisänäytön, johon pystyi piirtämään ja muutenkin käyttämään apuna.

Yhdistettävän tietokoneen täytyy kuitenkin olla Applen kone. Lisäksi iPad Pro ei tunnista tietokoneen johtoa, mikäli kone ei ole uudenmallinen.

Testikäytössä jouduttiin tämän vuoksi käyttämään langatonta yhteyttä ja havaittiin, että työ pikselöityy tästä hieman. Lisäksi langattomalla yhteydellä oli viivettä vaikkapa kuvaa maalatessa.

– Yhdistämällä tietokoneen ja iPadin sain kuitenkin Photoshopin ja Illustratorin käyttöön, joten se oli siinä mielessä kätevää. Mielestäni paras kehitysjuttu olisi keksiä, miten laitteen saisi synkattua vanhaan tietokoneeseen nopeammin ja sujuvammin. Viive oli turhauttavaa.

Ohjelmistopuoli ei testissä riittänyt siihen, että laitteella olisi voinut tehdä samoja asioita kuin ammattikäytössä. Testissä koettiin, että tietyt työtavat, joita löytyy Photoshopilta, eivät luontevasti löytyneet iPad Pron ohjelmista.

– Luulen, että ohjelmat on tarkoitettukin juuri siihen, että iPad Prolla voi luonnostella ja sen jälkeen siirtää töitä tietokoneelle jatkojalostukseen, Kyyriäinen kertoo.

iPad Pro

Kuvankäsittelyn kannalta iPad Pron ohjelmistosta jäi puuttumaan paljon sellaisia työkaluja, joilla tehdään kuvankäsittelyä, kuten syväystä, kuvien muokkausta tai maalaamista päälle.

Testiaikana ei löytynyt tapaa kiertää tätä ongelmaa.

– ArtRagella onnistui kuvitusten tekemisessä hyvin. Siinä oli myös layerit ja pystyi pelaamaan sitä kautta. Ohjelma onnistuu pääsemään aika hyvin siihen, miten liitu tai maali käyttäytyy.

Myös ProCreate todettiin testissä hyväksi maalaukseen ja Kyyriäinen näki tässä yhtäläisyyksiä Painter2016-ohjelman kanssa.

Akun kesto oli hyvä. Kynää ei tarvinnut ladata kahteen viikkoon kertaakaan, vaikka oli ahkerassa käytössä. IPad Pro ladattiin kaksi kertaa.

Kuvittajan ja infograafikon työn näkökulmasta kynä pärjäsi Wacomin kynille, joita hän on tottunut käyttämään työssänsä piirustuslaudan kanssa. Tarkkuus ja paineentunnistus toimivat hyvin.

– Voisin kuvitella, että jos joku kovasti haluaa saada kaikki toimimaan iPad Prolla, niin pystyy varmasti pääsemään testissä ilmenneistä pienistä vastoinkäymisistä yli tai kiertämään ne jotenkin. Ostaisin näillä kahden viikon kokemuksien perusteella itselleni varmaan kuitenkin mieluummin piirtolevyn, jossa on näyttö, Kyyriäinen summaa.

Plussat:

Helpompi ja kevyempi kantaa mukana kuin tietokone
Iso näyttö
Akun kesto
Kynän tarkkuus ja paineentunnistus

Miinukset:

Ohjelmistot, jotka eivät tukeneet ammattikäyttöä
RAW-kuvien prosessointi
Liitettävyys vanhemman malliseen tietokoneeseen ja käyttövastaavuudet


Piirto-ominaisuudet lasten testattavana

Kynää ja laitetta testattiin myös Mirva Kakon 6-vuotta täyttävällä tytöllä ja 7-vuotiaalla pojalla, joilta piirto-ohjelma 53Paper sai hyvät arviot. Värejä oli heidän mielestään helppo vaihtaa, eikä kynän pää ole koskaan tylsä.

Kättä pystyi piirtäessä tukemaan näytöllä, eikä näyttö reagoinut tähän mitenkään, esimerkiksi tekemällä piirtojälkeä painalluksen kohdalle.

– Tyttö oli jo ennestäänkin innostunut piirtämisestä, mutta iPad Pron myötä myös poikakin innostui. Lasten kanssa erilaisia piirustustöitä kertyy ihan hirveästi ja sähköisenä piirustukset on helppo arkistoida talteen, Kakko kertoo.

Lapset vaihtelivat värejä ja kynän paksuutta sujuvasti ja käyttivät laitetta pitkälti samoilla periaatteilla kuin kynää ja paperia käytetään.

iPad Pro

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat