Uusimmat

Abit AW8-MAX & Corsair CM2X512A-5400UL

31.08.2005 00:00 Muropaketin toimitus

 Muropaketin uusimmassa artikkelissa tutustutaan tällä kertaa Abitin AW8-MAX-emolevyyn ja Corsairin tiukoilla viiveasetuksilla varustettuihin DDR2-muisteihin. AW8-MAX perustuu Intelin uusimpaan 955X-piirisarjaan ja ei sisällä lainkaan aktiivisia jäähdytysratkaisuja, vaan piirisarjan jäähdytyksestä vastaa heatpipe-tekniikkaan perustuva rakennelma. Perustestien ja emolevyn yleisen esittelyn lisäksi mukana on ylikellotustestejä Corsairin nopeilla DDR2-muisteilla ja Pentium 4 670 -prosessorilla.

Intel 955X

Intel julkaisi 955X-piirisarjan keväällä yhdessä ensimmäisen kaksiytimellisen Pentium Extreme Edition -prosessimallin kanssa. Intel 955X-piirisarjaan on tutustuttu Muropaketissa jo aiemmin I955X Express vs nForce4 SLI IE -artikkelin yhteydessä, pieni kertaus ei liene kuitenkaan pahasta. Intelin vanhempiin PCI Express -väylää tukeviin piirisarjoihin verrattuna 955X:n suurimmat uutuudet ovat tuki kaksiytimisille Pentium 4 -prosessoreille ja DDR2-667 -muisteille.

Southbridgen virkaa Abit AW8-MAX:ssa toimittava ICH7R sisältää puolestaan nykytrendin mukaisesti SATA II -ohjaimen RAID-tuella, kahdeksan USB 2.0 -väylää, HD-Audio-ominaisuudet ja kuusi PCI Express x1 -väylää.

Pakkaus ja oheistuotteet

AW8-MAX poikkeaa huomattavasti Abitin Fatal1ty-sarjan emolevyistä, sillä vilkkuvat ledit, tuulettimet ja peliteeman mukainen hypetys on unohdettu tyystin. Mustan ja näyttävän myyntipakkauksen sisältä löytyy kuitenkin tarvittavat perusvarusteet emolevyn täydelliseen hyödyntämiseen. Ohjekirjojen ja ajuri-CD:n lisäksi mukana on pyöristetty IDE-kaapeli, pyöristetty levykeaseman kaapeli, kuusi SATA-kaapelia virta-adaptereineen, yhdistetty FireWire- ja USB 2.0 -lisäliitin ja optinen S/PDIF-kaapeli. Takapaneelin I/O-suojapaneeli on poikkeavan näköinen, sillä Abitin MAX-teeman mukaisesti sarja- ja rinnakkaisportit on jätetty emolevyn ominaisuusvalikoiman ulkopuolelle.

I/O-takapaneelia hallitsevan kuparisen jäähdytyselementin vierestä löytyvä liitinvalikoima on varsin karsittu. Näppäimistön ja hiiren liitäntöjen lisäksi mukaan on mahtunut kaksi RJ-45-porttia, neljä USB 2.0- ja yksi FireWire-liitin. Ääniliitännät löytyvät erillisestä Realtek ALC850-koodekkipiirin sisältävästä PCIe x1 -paikkaan kiinnitettävästä lisäkortista.

Ominaisuudet

Abit AW8-MAX -emolevyn mukana ei toimiteta uGuru-säätöpaneelia, -kelloa tai muita erikoisratkaisuja. AW8-MAX:n ominaisuuksiin kuitenkin kuuluvat oleellisena osana ylikellotus ja laajat säätömahdollisuudet. Uuden UGuru-ohjelmiston avulla ylikellottaminen ja emolevyn säätäminen Windowsista ja emolevyn biosista käsin onkin erityisen helppoa ja vaivatonta.

Uusi uGuru-ohjelmisto on yleisilmeeltään ja käytettävyydeltään selvästi aiempia versioita parempi. Kaikki uGuru-ominaisuudet on saatu kerättyä yhden ohjelman alle ja esimerkiksi Abit EQ -tarkkailupaneelin käyttäminen ja lukeminen onkin aiempaa huomattavasti helpompaa.

Tuuletinliittimien säätäminen ohjelmiston avulla on helppoa ja palkitsevaa. Emolevy itsessään on rakennettu kokonaan passiivisten jäähdytysratkaisujen varaan, mutta lisätuulettimille löytyy liitäntöjä erittäin runsaasti. Emolevyn peräti yhdeksän tuuletinliitäntää riittänevätkin innokkaimpienkin tuuletinfriikkien tarpeisiin.

OC Guru -tarkkailupaneelin alta löytyvät oleellisimmat jännitteet ja emolevyn käyttötuntimittari. Itse ylikellotussäätöihin pääsee käsiksi erillisen paneelin kautta, jossa kokoonpanolle voi virittää ohjelmakohtaisesti tai uGuru-pikavalintoihin useita eri käyttötiloja. Esimerkiksi kokoonpanon tuulettimien hiljentäminen ja prosessorin alikellottaminen yön ajaksi voidaan ohjelmoida pikanäppäimen taakse kädenkäänteessä.

Mustalle piirilevylle kasattu Abit AW8-MAX on näyttävä ilmestys passiivisine jäähdytyselementteineen. Perusemolevystä ei kuitenkaan ole kysymys, sillä Abit on integroinut piirilevylle tukun mielenkiintoisia ominaisuuksia ja viimeistellyt paketin hyvällä maulla.

Emolevyn huomiota herättävin yksityiskohta on varmasti piirisarjan Q-OTES-jäähdytysjärjestelmä. Heatpipe-putki siirtää i955X-piirisarjan tuottaman lämmön kupariseen jäähdytysripaan, joka on suorassa yhteydessä viileään ulkoilmaan. Myös prosessorin virransyötön tehokomponentit ovat saaneet päällensä alumiiniset rivat. Q-OTES-järjestelmän heatpipe-putki on muotoiltu siten, että myös kohtalaisen suuret prosessorin jäähdytysratkaisut mahtuvat paikoilleen ongelmitta. Prosessorikannan ympärillä onkin tilaa varsin hyvin lukuisista jäähdytysrivoista huolimatta.

Levykeaseman- sekä IDE-liittimien sijoitus emolevyn alaosaan on sallinut DDR2-muistipaikkojen ryhmittämisen kohtalaisen lähelle emolevyn reunaa ja kauemmaksi prosessorista. 24-pinninen ATX-virtaliitin on tutulla ja hyväksi havaitulla paikalla muistipaikkojen takana ja 12V-lisävirtaliitin on sijoitettu lähelle virransyöttöä. Liittimen paikka on varsin optimaalinen johtosotkun minimoimista ajatellen.

Emolevyn alaosa on pakattu tiukkaan. ICH7R-piirin tukema yksi IDE-väylä on Abitmaisesti käännetty 90-asteen kulmaan emolevyn reunalle ja RAID-tuella varustetut neljä SATA II -liitintä löytyvät southbridgen välittömästä läheisyydestä. ICH7R-piiriä jäähdyttää ABIT-logolla terästetty alumiininen jäähdytysripa. Levykeaseman liitin on aivan emolevyn alareunassa ja varsin helposti käsiteltävissä myös silloin kun alimmaiset PCI-paikat ovat käytössä.

FireWire-ohjain tukee kahta IEEE 1394b -standardin mukaista liitintä ja yhtä vanhempaa 400 Mb/s -nopeuteen yltävää IEEE 1394a -liitäntää.

Sil3132-piirin ominaisuuksiin kuuluu kaksi SATA II -standardin mukaista SATA-väylää. SATA-liittimet on sijoitettu varsin mielenkiintoisesti aivan PCIe x1 -liittimien läheisyyteen.

PCIe X16 -paikan lisäksi AW8-MAX:n liitinvalikoimaan kuuluu kaksi standardia PCIe X1 -liitintä ja yksi käännetty x1-liitin mukana toimitettavaa äänikorttia varten. Kaksi vanhaa 32-bittistä PCI-paikkaa täydentävät liitinvalikoiman.

Ylikellottajat arvostanevat P80-diagnostiikkanäyttöä, joka näyttää koneen käynnistyksen aikana biosin suorittamat toimenpiteet reaaliajassa. Mikäli esimerkiksi muistit osoittautuvat viallisiksi, jää näyttö osoittamaan muistien tunnistukselle varattua koodia ja ongelma on helposti selvitettävissä. Myös kotelon napeille ja ledeille tarkoitetut liittimet on värikoodattu ja merkitty piirilevylle selkeästi. UGuru-liitin mahdollistaa uGuru-lisävarusteiden liittämisen emolevylle ongelmitta. Biosin nollausjumpperi on helppokäyttöistä pitkää mallia ja helposti käsiteltävässä paikassa.

Abit AW8-MAX:n molemmat integroidut verkkokortit kykenevät siirtämään dataa parhaimmillaan gigabitin sekunnissa. Broadcomin valmistamat piirit yhtyvät piirisarjaan PCI Express -väylän kautta.

PCIe x16 -paikan lukitusmekanismi on helppokäyttöistä mallia ja muistipaikat sijaitsevat juuri sopivalla etäisyydellä, minkä ansiosta muistien vaihtaminen onnistuu helposti myös näytönohjaimen ollessa paikoillaan.

BIOS

Abit perustaa biosinsa suosittuun Phoenix-Award-biosiin, mutta on uGurun myötä kyennyt erottumaan muista emolevyvalmistajista erittäin monipuolisin ylikellotusominaisuuksin.

OC Guru -valikon alta löytyvät tärkeimmät emolevyn, muistien ja prosessorin ylikellottamiseen liittyvät säädöt. Prosessorin väylää pystyy säätämään 133-400 megahertsin alueella yhden megahertsin askelin ja muistien kellotaajuutta saa säädettyä muuttamalla prosessorin N/B Strap -asetusta sekä muistijakajaa. Valitettavasti kaikki muistijakajat eivät toimi täysin moitteetta nykyisellä BIOS-versiolla. Muistiyhteensopivuus vaikuttaakin olevan varsin yleinen ongelma Intelin uusimpiin piirisarjoihin perustuvissa emolevyissä.

Emolevyn jännitteen säädöistä lyhyt yhteenveto alla.

  • CPU: 1,4 – 1,75 V
  • Muisti: 1,75 – 2,3 V
  • AGP/piirisarja: 1,5 – 2,0 V

Muistien viiveasetusten säätömahdollisuudet ovat rajoitetut ja vain oleellisimpiin asetuksiin pääsee käsiksi.

Tuulettimien, jännitteiden ja lämpötilojen seurantaominaisuudet ovat AW8-MAX:ssa omalla tasollaan. ABIT EQ -säätöpaneelin kautta pääsee myös käsiksi tuuletinliitäntöjen monipuolisiin säätöihin.

Käyttökokemukset

Abit AW8-MAX:n vakaus ja toimivuus peruskäytössä oli testijakson aikana varsin kunnioitettavaa. Ongelmia tuli kuitenkin esille biosin osalta, sillä esimerkiksi piirisarjan tukema DDR2-667-asetus hidasti kokoonpanoa verrattuna DDR2-533-asetukseen. Lisäksi ylikellotustesteissä emolevyn ylikellottuvuus osoittautui odotettua huonommaksi.

DDR2-muistien kellotaajuudet ovat nousseet huimaa vauhtia ja markkinoilla onkin useita gigahertsin kellotaajuuteen kykeneviä muistimoduulimalleja. Keväällä julkaistu 955X-piirisarja on Intelin ensimmäinen piirisarja, josta löytyy virallinen tuki 667 megahertsin kellotaajuudella toimiville DDR2-muisteille. Useat emolevyvalmistajat kuitenkin tukevat epävirallisesti jopa DDR2-800-muisteja. DDR2-muistien ongelma on ollut alusta asti hitaat viiveasetukset ja niinpä tiukoilla viiveasetuksilla varustetut vanhemmat DDR-muistit ovatkin olleet monissa suorituskykytesteissä useasti uudempia DDR2-muisteja nopeampia. Tilanne on kuitenkin muuttumassa myös viiveasetusten osalta, sillä Corsair on tuonut markkinoille erittäin tiukoilla viiveasetuksilla testatut DDR2-667-muistimoduulit.

Corsairin CM2X512A-5400UL -muistimoduulit on speksattu toimimaan 675 megahertsin taajuudella viiveasetuksilla 3-2-2-8, käyttöjännitteen ollessa 2,1 volttia. Corsairilla ja muilla muistivalmistajilla on tarjolla myös korkeammilla kellotaajuuksilla toimivia tuotteita, mutta viiveasetusten puolesta CM2X512A-5400UL ovat tällä hetkellä kuuminta kärkipäätä.

DDR2-muistien vakiojännite on virallisesti 1,8 volttia, mutta ylikellotuskäyttöön tarkoitetut muistit vaativat yleensä enemmän jännitettä. CM2X512A-5400UL-moduulit onkin testattu 2,1 voltin jännitteellä. Muistipiirin SPD-asetuksiksi on yhteensopivuuden vuoksi poltettu 4-4-4-15, joka takaa muistien toimivuuden useimmissa emolevyissä.

Korkeilla kellotaajuuksilla toimivat muistit eivät kuitenkaan ole suora oikotie onneen edes Pentium 4 -alustalla. DDR2-667-muistien teoreettinen kaistanleveys 955X-piirisarjan sisältävässä emolevyssä on yli 10 GB/s, mutta teoreettinen kaista muistiohjaimelta prosessorille on 200 megahertsin väylätaajuudella toimivilla Pentium 4 -prosessoreilla vain 6,4 gigatavua sekunnissa. Optimaalinen suorituskyky vaatii siis pelkkien korkeiden muistijakajien sijaan myös mahdollisimman suurta prosessorin ja muistiohjaimen välistä väylätaajuutta. Useimmat 955X-piirisarjaan perustuvat emolevyt eivät kykene selviytymään moitteitta paljoa yli 300 megahertsin kellotaajuuksille, joten tällä hetkellä parhaimmatkin ylikellotusalustat rajoittavat nopeimpien DDR2-muistien suorituskykyä.

Mustat heatspreaderit on kiinnitetty muistipiirien päälle juotosaineella, joten käytännössä piireihin käsiksi pääseminen on liki mahdotonta. Useimmat heatspreaderit suojaavat muisteja staattiselta sähköltä ja pieniltä kolhuilta, mutta eivät juurikaan paranna muistipiirien jäähdytystä. Corsairin kiinnitysmetodista johtuen CM2X512A-5400UL-muistimoduulien heatspreaderit toimivat myös lämmön levittäjinä varsin mainiosti.

Ylikellotus

Ylikellotustesteissä on haettu sekä Abit AW8-MAX-emolevyn että Corsair CM2X512A-5400UL -muistimoduulien rajat esiin. Emolevyn osalta selvityksen kohteeksi on päässyt väylänkesto ja suorituskyky äärimmilleen kellotettuna. Vertailukohdaksi on otettu tunnustetusti hyväksi havaittu Asus P5WD2 Premium -emolevy. Prosessorina testeissä on käytetty kerroinlukotonta Pentium 4 670 -prosessoria, jota on testeissä viilennetty vesijäähdytyksen voimin.

Corsair CM2X512A-5400UL -muistien osalta testeissä on haettu suurin vakaa kellotaajuus kireillä 3-2-2-8-viiveasetuksilla, sekä löysillä 4-4-4-12-viiveasetuksilla. Korkeimpia vakaita asetuksia on lähdetty hakemaan MemTest-testillä (HCI for Windows) muisteja kuormittaen. Ylikellotustesteissä muistien ja piirisarjan päälle asetettiin 120 mm tuuletin.

Abit AW8-MAX-emolevyllä muistit saatiin kulkemaan kireillä asetuksilla huimat 360 megahertsiä. Käyttöjännitettä muisteille täytyi tällöin syöttää 2,3 volttia. Muistien kulkuhalut tuntuivat lisääntyvän tasaisesti jännitettä kasvatettaessa, joten muistijännitemodin avulla tai laajemmilla säädöillä varustetussa emolevyssä muistien voi odottaa kulkevan vieläkin enemmän.

Löysähköillä 4-4-4-12-viiveasetuksilla Corsairit vaikuttivat kestävän väylää loputtomiin. Käytännössä kävikin niin, että Abit AW8-MAX-emolevyn väylänkesto loppui 3:5-jakajalla ennen muistien väylänkestoa ja suurin 1:2-muistijakaja ei suostunut menemään päälle tarpeeksi korkeilla väylätaajuuksilla. Emolevyn lopulliseksi väylänkestoksi kirjattiinkin 270 megahertsiä, jolla muistit kulkivat 450 megahertsiä.

Muistitestejä jatkettiin Asus P5WD2-emolevyllä, jonka 1:2 ja 3:5 -muistikertoimet toimivat aavistuksen Abittia korkeammille kellotaajuuksille. Corsair CM2X512A-5400UL -muistimoduulien korkeimmaksi vakaaksi kellotaajuudeksi saatiin Asuksessa peräti 492 megahertsiä, jolloin prosessorin ja muistiohjaimen välisen väylän kellotaajuus oli 3:5-jakajalla 295 megahertsiä. Testeissä paljastui että myös Asuksen korkein vakaa FSB-väylän kellotaajuus saavutettiin ja kokoonpano osoittikin 3D-sovelluksissa epävakautta yli 295 megahertsin kellotaajuuksilla. Käytännössä piirisarjan jännitemodifikaation tai ylikellottuvamman emolevyn avustuksella muistit olisivat saattaneet rikkoa gigahertsin maagisen rajan.

Testit

Perustesteissä Abit AW8-MAX saa vertailukohdakseen Asus P5WD2 Premium -emolevyn. Molempien alustojen BIOS-asetukset on viilattu parhaimpiin mahdollisiin ja muistien viiveasetukset ovat 3-2-2-8. Abit AW8-MAX:n suorituskyky muistien toimiessa 667 megahertsin asetuksilla ei ollut käyttökelpoinen, joten testit on ajettu 533 megahertsin muistikelloilla. Vertailun vuoksi testit ajettiin verrokkina toimivalla Asuksella myös 667 megahertsin kellotaajuudella, tarkoituksena selvittää DDR2-533- ja DDR2-667-muistityyppien välinen nopeusero 200 megahertsin väylätaajuudella toimivalla Pentium 4 670 prosessorilla. Testialustana toimii Windows XP SP2.

Testikokoonpanosta yhteenveto alla olevassa listassa

  • Prosessori: Pentium 4 670
  • Muisti: Corsair CM2X512A-5400UL 2×512 MB
  • Kiintolevy: Seagate Barracuda V 120 GB
  • Näytönohjain: ATI Radeon X850XT PE
  • Abit AW8-MAX BIOS-versio: 1.2
  • Asus P5WD2 Premium BIOS-versio: 0422

Prosessoritehoa kysyvä OGG-tiedoston pakkaus sujui emolevyiltä odotetusti tasatahtiin. Muistien kellotaajuudella ei vaikuta olevan juurikaan merkitystä tuloksiin.

WinRARilla pakattiin 804 megatavun kasa peli-, musiikki-, video- ja kuvatiedostoja, joita oli yhteensä 2957 kappaletta. RAR-pakkauksessa DDR2-667-muistin tuoma lisäkaista vaikuttaa suorituskykyyn positiivisesti. Abit AW8-MAX häviää aavistuksen verran Asuksen emolevylle samoilla muistiasetuksilla.

SiSoft Sandra 2005:n optimoimaton ja bufferoimaton muistitesti osoittaa Asuksen olevan aavistuksen Abittia nopeampi. DDR2-667-muistien vaikutus suorituskykyyn on selvä myös tässä testissä. Suurempi tulos on parempi.

Everest 2.0 -muistin lukutestissä voi havaita prosessorin ja muistiohjaimen välisen kaistan muodostuvan rajoittavaksi tekijäksi. Kirjoitustestissä muistien ja emolevyjen suorituskyky sen sijaan näkyy erinomaisesti. Asus voittaa Abitin jälleen pienellä erolla. Suurempi tulos on parempi.

Renderöintinopeutta mittaavassa CineBench 2003 -testissä muistin ja emolevyn nopeudella vaikuttaa olevan varsin pieni osuus lopputulokseen. Pienempi tulos on parempi.

Pienempi tulos on parempi.

SuperPi-testeissä Abit onnistuu voittamaan Asuksen muistien toimiessa 533 megahertsin kellotaajuudella. Nopeista muisteista vaikuttaa olevan pieni hyöty myös tässä testissä.

PCMark05:n monipuolisissa testeissä emolevyn ja muistin nopeuden vaikutus on varsin vähäinen. Abit häviää jälleen Asukselle pienellä erolla.

Auto Gordian Knot -testissä 40 minuuttia kestävä gigatavun suuruinen VOB-muotoinen video pakattiin 200 megatavun Xvid-tiedostoksi (60100 freimiä). Tulos on ilmoitettu fps-muodossa (frames per second), eli suurempi tulos on parempi. Abit onnistuu voittamaan Asuksen 0,1 fps erolla videonpakkaustestissä.

Vakiokellotaajuuksilla ajettujen suorituskykytestien perusteella samaan piirisarjaan perustuvat Abit AW8-MAX- ja Asus P5WD2 -emolevyt ovat nopeudeltaan erittäin lähellä toisiaan. DDR2-667-tuki sen sijaan antaa pienen nopeusedun vanhempaan muistitekniikkaan verrattuna.

Ylikellotustesteissä on verrattu Abit AW8-MAX:a ja Asus P5WD2:sta toisiinsa Corsair CM2X512A-5400UL -muistit ylikellotettuina360 megahertsiin 3-2-2-8-viiveasetuksilla. Lisäksi taulukoissa on mukana 4-4-4-12-viiveasetuksilla ja 492 megahertsin muistikellotaajuudella saavutetut tulokset. Koska muistien kellotaajuudet on sidottu prosessorin väylän nopeuteen, vaihtuu myös prosessorin kellotaajuus. Synteettisissä muistitesteissä mukana on myös prosessorin vakiokellotaajuudella ja DDR2-533- ja DDR2-667-muistiasetuksilla (3-2-2-8) ajetut tulokset vertailun vuoksi.

Everest 2.0:n synteettiset muistitestit näyttävät prosessorin vakiokellotaajuudella ja -väylällä ajettuja testejä paremmin pullonkaulan prosessorin ja muistiohjaimen välillä.

SiSoft Sandran optimoimattomassa ja bufferoimattomassa testissä prosessorin FSB-väylän kellotaajuuden nosto näkyy tuloksissa Everest-testiä vähemmän. Abit on Asusta nopeampi ylikellotettuna, vaikka tilanne olikin päinvastainen vakiokellotaajuuksilla.

SuperPi 8M -testissä löysillä viiveasetuksilla ja korkealla muistikellotaajuudella terästetty kokoonpano on nopein, mutta myös prosessorin kellotaajuus on noin 100 megahertsiä tiukoilla viiveasetuksilla varustettua kokoonpanoa suurempi. Samalla prosessorin kellotaajuudella SuperPi vaikuttaisi suosivan tiukoilla viiveasetuksilla varustettua kokoonpanoa.

PCMark05:n muistitesti ei paljasta mitään uutta. Kokonaisuutena ylikellotustestit noudattivat likimain samaa kaavaa kuin vakiokellotaajuuksillakin ajetut suorituskykytestit. Erityisen tärkeään asemaan synteettisissä testeissä vaikuttaa nousevan FSB-väylän kellotaajuus.

Loppusanat

Abit AW8-MAX on Abitin äänetön vastaus Fatal1ty-emolevyjen ledeillä koristelluista reunoista ja pienistä tuulettimista allergisia oireita saavien ylikellottajien ja peruskäyttäjien tarpeisiin. Piirisarjan heatpipe-jäähdytysratkaisu on toimiva ja pitää 955X-piirin riittävän viileänä jopa ylikellotuskäytössä. Emolevyn suorituskyky niin vakiokelloilla kuin ylikellotettunakin pystyy haastamaan kilpailijoiden tuotteet. Myöskään ylikellotusominaisuuksien puolella Abitille ei löydy vastusta muiden valmistajien toimesta, joskin itse ylikellottuvuudessa on vielä parantamisen varaa.

Emolevyn integroidut ominaisuudet ovat vaativaankin käyttöön riittävät ja komponenttien sijoittelussa on hyvin vähän moitittavaa. Kynnyskysymykseksi nousevatkin yli 200 euron hinta ja biosin aiheuttamat muistiongelmat.

Corsair CM2X512A-5400UL -muistikammat antavat viimeisen silauksen DDR2-muisteja käyttävään huippukokoonpanoon. Muistien toimivuus ja ylikellottuvuus eivät jätä juuri toivomisen varaa. Suurimmat ongelmat ovatkin muistien liki kaksinkertainen hinta halvimpiin DDR2-moduuleihin verrattuna ja heikko saatavuus Suomesta.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 31. Elokuuta 2005 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)