Uusimmat

Testikokoonpano, Ylikellotus & Loppuyhteenveto

31.12.2006 15:27 Muropaketin toimitus

Emolevyt testattiin Intel Core 2 Duo E6700 -prosessorilla, kahdella Corsair gigatavun TWIN2X2048-6400C3-kammalla ja GeForce 7900 GTX -näytönohjaimella. Muisteja ja siilejä jäähdyttämään asetettiin 120 millimetrin tuuletin. Foxconnin emolevyllä jouduttiin käyttämään eri virtalähdettä, koska Silverstonen 560 wattisella ST56ZF:llä emolevy ei suostunut käynnistymään.

  • Intel Core 2 Duo E6700
  • 2x Corsair TWIN2X2048-6400C3 (3-4-3-9)
  • NVIDIA GeForce 7900 GTX
  • Seagate Barracuda SATA V 120 GB
  • Silverstone ST56ZF 560 W (Abit)
  • Silverstone ST60F 600 W (Foxconn)

 

Ylikellotus

Ylikellotukset suoritettiin kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäisessä testattiin, kuinka korkealle muistien kellotaajuus saadaan nostettua 3-4-3-9-muistiasetuksilla, toisessa väylätaajuuden kestoa ja kolmannessa prosessorin kellotaajuutta.

Muistien ylikellottaminen Abitin emolevyllä aloitettiin 2,3 voltin käyttöjännitteellä, jolla korkein vakain kellotaajuus oli 442,1 MHz. Seuraavaksi jännite nostettiin 2,55 volttiin, mikä antoi mahdollisuuden ajaa muisteja 485,9 MHz:n kellotaajuudella ja maksimilla 2,65 voltilla kellotaajuus onnistuttiin hivuttamaan vielä aavistuksen korkeammalle 493,2 MHz:in.

Foxconnilla ylikellottaminen ei luonnistunut aivan yhtä mallikkaasti, sillä BIOS:sta jännitteen saa kyllä nostettua 2,4 volttiin, mutta tällä emolevyä ei saatu kertaakaan heräämään. Lisäksi 3-4-3-9-muistiasetuksilla ja vakiolla 400 MHz:n kellotaajuudella kokoonpano ei ollut lähellekään vakaa ja kaatui viimeistään Windows XP:n latausruudussa, joten muistien ylikellottamisesta päätettiin luopua ja siirtyä eteenpäin.

Everest-ohjelmalla mitattiin luku- ja kirjoitusnopeutta sekä viivettä. Lukunopeuden osalta nopeus nousee vakiolla 400 MHz:n kellotaajuudella ajetusta 7300 Mt/s tuloksesta 492,2 MHz:n kellotaajuudella 8652 Mt/s tulokseen. Kirjoitusnopeudella tulos vastaavasti laskee 2535 Mt/s:sta 2271 Mt/s:in ja viiveessä (pienempi tulos parempi) 59 millisekunnista 52 millisekuntiin.

Muistien kellotaajuuden nostossa tapahtuvaa suorituskykynousua testattiin myös Sciencemarkilla, jolla vakiokellotaajuus pyöräyttää tauluun 5407,62 Mt/s tuloksen. Vastaavasti korkeimmalla saavutetulla 492,2 MHz:n kellotaajuudella tulos ponnahtaa 6483,68 Mt/s:in.

Seuraavaksi suurennuslasin alle otettiin Abitin emolevy ja väylätaajuus, jolla korkeinta taajuutta lähdettiin metsästämään piirisarjan 2,00 voltin maksimijännitteellä. 300 ja 350 MHz:n virstapylväät jäivät taakse ongelmitta, mutta valitettavasti 400 MHz:n kellotaajuutta ei saavutettu pitkällisillä yrityksillä, eikä tähän auttanut edes eri BIOS-versiot. Väylätaajuus saatiin nostettua 390,2 MHz:in, mikä on varsin alhainen tulos verrattuna siihen, että esimerkiksi Xtreme Systems -sivuston foorumilla lukijat ovat saavuttaneet lähes järjestäen 430 MHz:n tuloksia. 390,2 MHz:lla prosessorikerroin oli 7X, joten kokonaiskellotaajuus oli reilut 2,7 GHz. Muistikerroin oli 1:1, joten muistit toimivat samaisella 390,2 MHz:n kellotaajuudella.

Foxconn ei ole pitänyt prosessorikertoimen vaihtomahdollisuutta tärkeänä ominaisuutena ja jättänyt sen kokonaan pois BIOS:sta, joten Muropaketti päätyi vastaavanlaiseen ratkaisuun ja näki väylätaajuuden ylikellotustestit tarpeettomina.

SuperPI:ssa kolmen minuutin 56 sekunnin aika tipahtaa ylikellotuksilla kolmeen minuuttiin 45 sekuntiin. Vastaavasti WinRAR-ohjelmalla tiedostojen pakkausaika laskee neljästä minuutista 18 sekunnista tasan neljään minuuttiin.

Cinebenchissä 267 MHz:n vakioväylätaajuudella saavutetaan 50 sekunnin tulos, mikä tipahtaa 390,2 MHz:n väylätaajuudella 48 sekuntiin. Toisaalta parempaa tulosta siivittää väylätaajuuden ohella myös jonkin verran noussut prosessorin kellotaajuus.

Viimeiseksi testattiin emolevyjen kykyä nostaa 10X-kertoimella toimivan Core 2 Duo E6700 -prosessorin kellotaajuutta. Abitilla 1,5625 voltin käyttöjännitteellä kellotaajuus onnistuttiin nostamaan 2,66 GHz:stä 355 MHz:n väylätaajuudella 3,55 GHz:in. Muistikerroin oli 4:5, joten muistit toimivat 443,7 MHz:n kellotaajuudella.

Foxconnilla päästiin ensimmäistä kertaa testaamaan ylikellottuvuutta ja prosessorijännite nostettiin 1,5375 volttiin. Ylikellottaminen nostatti Muropaketin toimituksen karvat pystyyn, sillä ongelmat seurasivat peräjälkeen toistaan. BIOS nollasi itsensä täysin sattumanvaraisesti ja kun BIOS:iin päästään säätämään asetuksia, tietokone ei välillä bootannut, vaikka juuri edellisellä kerralla olisi säädetty täysin samoja asetuksia. Lisäksi jotkin asetukset aiheuttivat tietokoneessa käynnistysongelmia, kuten aiemmin mainittu korkea muistijännite. Lopulta lukuisten yritysten jälkeen tietokone saatiin Windowsiin 325,9 MHz:n väylätaajuudella eli 3,26 GHz:n kellotaajuudella. Muisteja jouduttiin ajamaan 1:1-kertoimella, joten niiden kellotaajuus oli varsin alhainen 325,9 MHz.

Abitilla saavutettiin siis lähemmäs 300 MHz korkeampi prosessorikellotaajuus ja noin 120 MHz korkeampi muistien kellotaajuus, joten suorituskykynousu on vauhdikkaampaa Abitilla. SuperPI:ssä kolmen minuutin 56 sekunnin aika laskee 54 sekunnilla, kun taas Foxconnilla neljän minuutin 24 sekunnin aika laskee ainoastaan 33 sekunnilla.

WinRAR:ssa Abitin neljän minuutin 18 sekunnin aika tipahtaa ylikellotuksilla 46 sekunnilla ja Foxconnilla viiden minuutin 48 sekunnin ajassa on havaittavissa vain 19 sekunnin lasku.

Cinebench tuottaa vastaavanlaisia tuloksia, sillä molemmat emolevyt saavat aikaan vakiona 50 sekunnin ajan, mutta Foxconnin yhdeksän sekunnin sijaan Abitilla tulos laskee 13 sekunnilla.

 

Loppuyhteenveto

Abit AW9D MAX on kohtuullisen hintava emolevy, sillä jälleenmyyjät kauppaavat sitä halvimmillaan reilulla 200 eurolla. Toisaalta Abit on varustanut tuotteensa runsaskätisesti ja mukana tulee erillisen äänikortin lisäksi mm. optinen kaapelin, seitsemän Serial ATA -kaapelia sekä pyöristetyt diskettiasema- ja IDE-kaapelit. Myös itse emolevy loistaa ominaisuuksilla, joihin voidaan lukea kaksi PCI Express x16 -liitintä, heatpipe-putkilla yhdistetyt jäähdytyssiilit, debug-näyttö sekä virta- ja reset-näppäimet. Toisaalta I/O-liittimien joukosta uupuvat rinnais- ja sarjaporttiliittimet. Yleisilmeeltään mustapainotteinen BIOS antaa myös hyvät mahdollisuudet ylikellottamiseen.

Foxconn P9657AA-8EKRS2H vaikuttaa speksien ja varsinkin hinnan osalta lupaavalta emolevyltä, sillä hintataso liikkuu alimmillaan 110 euron tietämillä. Hinta peilaantuu välittömästi oheismateriaaleihin, sillä mukana toimitetaan ajuri-CD-levy, muutama kaapeli ja I/O-liitinsuoja. Emolevy on kohtuullisen hyvin varusteltu ja PCI Express x16 -liittimen alapuolelta löytyy Abitin yhden PCI-liittimen sijaan kolme PCI-liitintä. Rivistössä ovat myös PCI Express x1- ja x4-liittimet. Serial ATA -liitinpaikkoja on seitsemän kappaletta (mukaan lukien eSATA-liitin) ja piirilevyltä löytyvät myös liitinkannat USB 2.0- ja FireWire-lisäliitinpaneeleille, vaikkei näitä mukana toimitetakaan. Foxconnin suurimmat heikkoudet liittyvät BIOS:n ylikellotusominaisuuksiin ja havaittiin Muropaketin testipenkissä myös toimimattomuutta Silverstonen tietyllä virtalähteellä.

Testien osalta perinteiset suorituskykymittaukset 975X- ja 965P-piirisarjojen välillä on testattu Muropaketissa jo aiemmin, joten tässä artikkelissa pääpaino pidettiin ylikellottamisessa. Ylikellotukset toivatkin emolevyjen huonot ja hyvät puolet paremmin esiin. Abitilla ylikellottaminen luonnistui kohtuullisen kivuttomasti, vaikkei väylätaajuudessa yllettykään kuin 390,2 MHz:in, vaikka ulkomaisilla sivustoille on päästy reilusti yli 400 MHz:n tuloksiin. Syy Muropaketin huonoon tulokseen johtunee varhaisesta testikappaleesta ja myyntiin saapuvat mallit saattavat erota testatusta versiosta. Muistit saatiin venytettyä 3-4-3-9-asetuksilla 492,2 MHz:n ja prosessori 3,55 GHz:n kellotaajuuteen. Foxconnilla ylikellottamisesta muodostui suoranaista helvettiä, sillä emolevy tuntui suostuvan yhteistyöhön vain silloin, kun se sille itselle sopi. Muistien ja väylätaajuuden ylikellottaminen sysättiin syrjään, koska muistijännitteen nostaminen korkealle aiheutti tietokoneen käynnistymisongelmia ja prosessorikerrointa ei voitu vaihtaa. Prosessorin ylikellottamista kuitenkin päästiin testaamaan, mutta 3,55 GHz:n sijaan Foxconnilla päästiin ainoastaan 3,26 GHz:in.

Kaiken kaikkiaan Abit AW9D MAX antoi itsestään hyvän kuvan ja toimivuus sekä oheisvarustelu eri osa-alueilla olivat kohdallaan. Abitin heikkous on yli 200 euron hinta, mikä rajoittaa suurimman osan kuluttajista pois ostajaehdokkaiden joukosta. Foxconn P9657AA-8EKRS2H toiminnee hyvänä perusemolevynä reilun 100 euron hinnalla, mutta ylikellottamiseen sitä ei voi suositella kenellekään ja myös yhteensopivuuteen muiden komponenttien kanssa on luotettava pienellä varauksella.

Sisältö

  1. Abit AW9D MAX & Foxconn P9657AA-8EKRS2H
  2. Foxconn P9657AA-8EKRS2H
  3. Testikokoonpano, Ylikellotus & Loppuyhteenveto