Uusimmat

Näytönohjainten esittelyt

15.03.2012 12:57 Muropaketin toimitus
Radeon HD 7870 GHz Editionin esittely

AMD:n Muropaketin testiin lähettämä Radeon HD 7870 GHz Edition -referenssinäytönohjain on lähes identtinen aiemmin käsiteltyjen Radeon HD 7900 -tuoteperheen näytönohjaimien kanssa. Puna-mustan värimaailman sävyttämän kahden korttipaikan korkuisen coolerin takaosassa on tuttuun tapaan radiaalituuletin, joka työntää ilmaa siilin läpi kohti näytönohjaimen etuosaa ja I/O-liittimien päälipuolella olevia ilmanvaihtoaukkoja. Tuulettimen keskiössä on mallinimeen viittaava 1GHz Edition -tarra.

Radeon HD 7870 GHz Editionin suositushinta on 349 dollaria, joten se on 100 dollaria edullisempi kuin Radeon HD 7950. AMD:n uusimpia näytönohjaimia on kuitenkin toistaiseksi turha lähteä metsästämään lähikaupasta, sillä AMD on ilmoittanut niiden saapuvan kauppojen hyllyille maaliskuun 19. päivä. Muutamat suomalaiset jälleenmyyjät ovat jo listanneet Radeon HD 7870 GHz Edition -näytönohjaimia ja hinnat lähtevät 349 eurosta ylöspäin.

Näyttöliittimet ovat rivissä kaksi korttipaikkaa vievän näytönohjaimen alemmassa korttipaikassa ja ylempi korttipaikka on pyhitetty kokonaan lämpimän ilman ulostulolle. Kaksilinkkinen DVI-liitin tukee 2560×1600-resoluutiota ja mukana toimitettavien HDMI-DVI- ja mDP-DVI-adapterien avulla käyttöön saadaan tarvittaessa myös toinen DVI-liitin. HDMI-liitin on 1.4a-standardin mukainen ja tukee kolmen gigahertsin nopeutta, josta on hyötyä muun muassa Stereo 3D -käytössä 1080p-resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella ja 4K-resoluutiolla. Mini DisplayPort -liittimet tukevat 1.2-standardia ja niihin voi kytkeä yhteensä kuusi näyttöä.

Grafiikkapiiriin integroitu ääniohjain tukee häviöttömien DTS-HD Master Audio- ja Dolby TrueHD -ääniformaattien bittivirtausta (bitstreaming) Blu-ray-elokuvissa. Uuden DDM-ääniominaisuuden avulla molemmista Mini DisplayPort- ja HDMI-liittimestä saadaan ulos erillinen ääni.

Takapuolelta löytyy ainoastaan pintaliitoskomponentteja ja grafiikkapiirin kohdalla on jäähdytyssiilin kiinnityskehikko. Vaikka näytönohjain muistuttaa hyvin pitkälle Radeon HD 7900:n suunnittelua, piirilevy on suunniteltu Radeon HD 7800:lle ja sen näkee selvimmin lisävirtaliittimistä, sillä piirilevyllä ei ole juotoskohtia kahdeksanpinnisille liittimille. Lisäksi ylänurkassa on kahden CrossFireX-liittimen sijaan ainoastaan yksi liitin, jonka avulla kaksi Radeon HD 7800 -näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain.

Radeon HD 7870 GHz Editionin takaosassa on kaksi kuusipinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä ja AMD on ilmoittanut näytönohjaimen tyypilliseksi tehonkulutukseksi rasituksessa 175 wattia.

Coolerissa on muistipiireillä lämpöä johtavat pehmusteet ja ne ovat yhteydessä kuparista höyrykammiota ympäröivään mustaksi anodisoituun alumiiniseen jäähdytyslevyyn, johon on kiinnitetty myös tuuletin. Alumiininen rivasto on juotettu kiinni kupariseen höyrykammioon, joka on yhteydessä grafiikkapiiriin. Muovinen ilmanohjain pitää huolen siitä, että radiaalituulettimen kotelon sisältä imemä ilma työnnetään tiheän rivaston läpi kohti näytönohjaimen etuosaa ja ulos kotelosta.

Mustaruskealla piirilevyllä on keskeisellä paikalla Pitcairn-grafiikkapiiri ja sen ympärillä kahdella sivustalla yhteensä kahdeksan GDDR5-muistipiiriä. Virransyötön komponenteista suurin osa on sijoitettu näytönohjaimen etuosaan ja takaosasta löytyy muutamien komponenttien ohella kaksi kuusipinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.

Gigahertsin kellotaajuudella toimiva ja 2,8 miljardista transistorista rakentuva grafiikkapiiri on kooltaan noin 212 neliömillimetriä. Muropaketin testiin saapuneen näytönohjaimen grafiikkapiiri oli valmistettu viime vuoden 52. viikolla eli joulukuun lopulla.

Huomion arvoinen seikka on piisirun päällä oleva MADE IN CHINA -teksti, sillä piisirujen valmistuksesta on vastuussa taiwanilainen TSMC. Piisirut valmistetaan Taiwanissa, mutta pakkaus tapahtuu joko Taiwanissa tai Kiinassa.

256-bittisen muistiväylän jatkona on kaksi gigatavua GDDR5-muistia ja käytössä ovat Hynixin kahden gigabitin eli 256 megatavun kokoiset H5GQ2H24MFR-piirit, joiden T2C-malli on speksattu 1250 MHz:n (5000 MHz QDR) kellotaajuudelle. AMD on asettanut muistit toimimaan 1200 MHz:n kellotaajuudella, joten kellotusvaraa pitäisi olla jonkin verran.

TechPowerUp!-sivuston kehittämän GPU-Z-ohjelman 0.5.9-versio tunnisti Radeon HD 7870 GHz Edition -näytönohjaimen tiedot oikein ja ilmoitti ASIC Quality -testissä Muropaketin testinäytönohjaimen laaduksi 73,4 prosenttia. ASIC Quality -ominaisuus (Application Specific Integrated Circuit) toimii toistaiseksi ainoastaan AMD:n Southern Islands- ja NVIDIAn Fermi-näytönohjaimilla. Sivuston mukaan he ovat keksineet, miten AMD ja NVIDIA erottelevat uunituoreet grafiikkapiirit toisistaan virtavuotojen perusteella ja miten ASIC-laatu voidaan määrittää ja ilmaista prosenttilukuna. Pienempi tulos ilmaisee pienempiä virtavuotoja.

 

Radeon HD 7850:n esittely

Radeon HD 7850 ei eroa ulkoapäin isoveljestään kuin tuulettimen keskiön osalta, sillä 1GHz Edition -tarran sijaan paikalla on perinteinen puna-musta Radeon-logo. Näytönohjaimella on hintaa 100 dollaria vähemmän eli 249 dollaria ja Suomessa hintataso tullee asettumaan halvimmillaan noin 250 euroon, jonka puolesta juuri Radeon HD 7850 on varmasti monelle kuluttajalle mielenkiintoinen kohde.

Radeon HD 7850:n tyypilliseksi tehonkulutukseksi on mainittu 175 watin sijaan 130 wattia ja samalla näytönohjaimessa on luovuttu toisesta PCI Express -lisävirtaliittimestä. Piirilevyssä ovat juotospaikat ja ilmanohjaimessa laajennettu reikä toista liitintä varten, joten käytössä ovat samat osat kuin Radeon HD 7870 GHz Editionissa.

Ylempänä Radeon HD 7850, alempana Radeon HD 7870 GHz Edition

Radeon HD 7850- ja Radeon HD 7870 GHz Edition -näytönohjaimissa on sama piirilevy, mutta ensimmäisenä mainitun tapauksessa käytössä on ainoastaan yksi PCI Express -lisävirtaliitin ja lisäksi virransyöttöä on kevennetty, mikä näkyy etuosan niukemmassa komponenttimäärässä.

GPU-Z osaa näyttää myös Radeon HD 7850:n tiedot oikein ja ASIC Quality -ominaisuus ilmoitti prosentuaaliseksi laaduksi 64,0 %, kun Radeon HD 7870 GHz Editionissa se oli 73,4 %.

Sisältö

  1. AMD Radeon HD 7870 GHz Edition & 7850 (Pitcairn)
  2. Näytönohjainten esittelyt
  3. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  4. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto