Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

22.12.2011 07:00 Muropaketin toimitus

AMD:n Radeon HD 7970 -referenssinäytönohjain jatkaa tutulla mustapunaisella väriteemalla, mutta koko etuosan peittävää muovista ilmanohjainta on muokattu kulmista pyöreämmäksi ja takaosa kaartuu loivasti. Näytönohjain on 27,5 cm pitkä eli yhtä pitkä kuin Radeon HD 6970. Takaosassa on tuttu punainen radiaalituuletin, joka on hieman aiempaa kookkaampi ja sen lavat on AMD:n mukaan suunniteltu uusiksi melutasoa ja parempaa jäähdytystehoa ajatellen.

Radeon HD 7970:n suositushinta on Euroopassa veroineen 499 euroa, mutta Suomessa hintataso asettuu todennäköisesti yli 500 euroon. Yhdysvalloissa suositushinta on 549 dollaria. Maailmanlaajuiseksi saatavuudeksi ilmoitetaan 9. tammikuuta, jolloin julkaistaan myös edullisempi Radeon HD 7950 -malli.

Piirilevyn takapuolta ei ole peitetty ja kaikki muistipiirit sijaitsevat piirilevyn etupuolella. Takapuolella on vain pintaliitoskomponentteja ja grafiikkapiirin kohdalla jäähdytyssiilin kiinnityskehikko.

Kaikki näyttöliittimet ovat nätissä rivissä kaksi korttipaikkaa vievän näytönohjaimen alemmassa korttipaikassa. Ylempi korttipaikka on pyhitetty kokonaan lämpimän ilman ulostulolle. Kaksilinkkinen DVI-liitin tukee 2560×1600-resoluutiota ja mukana toimitettavien HDMI-DVI- ja mDP-DVI-adapterien avulla käyttöön saadaan tarvittaessa myös toinen DVI-liitin. HDMI-liitin on 1.4a-standardin mukainen ja tukee kolmen gigahertsin nopeutta, josta on hyötyä muun muassa Stereo 3D -käytössä 1080p-resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella ja 4K-resoluutiolla. Mini DisplayPort -liittimet tukevat 1.2-standardia ja niihin voi kytkeä yhteensä kuusi näyttöä.

Grafiikkapiiriin integroitu ääniohjain tukee häviöttömien DTS-HD Master Audio- ja Dolby TrueHD -ääniformaattien bittivirtausta (bitstreaming) Blu-ray-elokuvissa. Uuden DDM-ääniominaisuuden avulla molemmista Mini DisplayPort- ja HDMI-liittimestä saadaan ulos erillinen ääni.

 

Radeon HD 7970 on varustettu kuusi- ja kahdeksanpinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä. AMD on ilmoittanut nytönohjaimen maksimitehonkulutukseksi 250 wattia, mutta tyypilliseksi tehonkulutukseksi noin 210 wattia.

Näytönohjaimen oikeassa ylänurkassa on kaksi CrossFireX-liitintä, joiden avulla 1-4 Radeon HD 7900 -näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain.

Radeon HD 7970 on varustettu kahdella BIOS-piirillä ja Radeon HD 6900 -näytönohjaimista tutulla pienellä CrossFireX-liittimien vierestä löytyvällä kytkimellä, jolla voidaan valita käytettävä piiri. Toinen BIOS-piireistä on vapaasti ohjelmoitavissa, mutta toinen on suojattu ja sisältää tehdasasetukset. AMD:n edustajan mukaan tällä kertaa edullisemman Radeon HD 7950 -mallin päivittäminen 7970-malliksi ei pitäisi onnistua tai ei ainakaan yhtä helposti kuin Radeon HD 6950 -näytönohjaimen Radeon HD 6970:ksi.

Jäähdytysratkaisu lähtee irti irrottamalla grafiikkapiirin takana oleva kiinnityskehikko, 12 ruuvia piirilevyltä ja kolme ruuvia näyttöliittimien vierestä. Muisteilla sekä virransyötön komponenteilla on lämpöä johtavat pehmusteet ja ne ovat yhteydessä kuparista höyrykammiota ympäröivään mustaksi anodisoituun alumiiniseen jäähdytyslevyyn, johon on kiinnitetty myös tuuletin.

Kahden korttipaikan korkuinen alumiininen rivasto on juotettu kiinni kupariseen höyrykammioon, joka on yhteydessä Tahiti-grafiikkapiiriin. Grafiikkapiirin tuottama lämpö höyrystää kammion sisälle suljetun nesteen kammion yläosaan, josta radiaalituulettimen ilmavirran jäähdyttämä höyry valuu nestemäiseksi kammion pohjalle uuteen kiertoon. Muovinen ilmanohjain pitää huolen siitä, että radiaalituulettimen kotelon sisältä imemä ilma työnnetään tiheän rivaston läpi kohti näytönohjaimen etuosaa ja ulos kotelosta.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Mustaruskean piirilevyn etupuolelta paljastuu Tahiti-grafiikkapiiri, joka on sijoitettu orgaaniseen kotelointiin 45 asteen kulmaan. 12 GDDR5-muistipiiriä on sijoiteltu grafiikkapiirin ympäri ja yksi jopa grafiikkapiirin ja PCI Express x16 -liittimen väliin.

4,3 miljardista tai tarkasti ottaen 4 312 711 873 transistorista rakentuva ja pinta-alaltaan noin 365 neliömillimetrin kokoinen Tahiti-grafiikkapiiri valmistetaan taiwanilaisen TSMC:n 28 nanometrin viivanleveydellä 28HP-prosessilla (High Performance). Sen käyttöjännite on lepotilassa 0,850 volttia ja 3D-rasituksessa 1,17 volttia. Muropaketin testikappaleen grafiikkapiiri oli valmistettu tämän vuoden 46. viikolla eli marraskuun puolivälissä. Grafiikkapiiriä ympäröi shim-suojus, joka ehkäisee piisirun murtumista.

384-bittisen muistiväylän jatkeena on kolme gigatavua GDDR5-muistia. Käytössä ovat Hynixin kahden gigabitin eli 256 megatavun kokoiset H5GQ2H24AFR-piirit, joiden R0C-malli on speksattu 1500 MHz:n (6000 MHz QDR) kellotaajuudelle. AMD on asettanut muistit toimimaan Radeon HD 7970 -mallissa 1375 MHz:n kellotaajuudella, joten teoriassa kellotusvaraa pitäisi olla vielä jonkin verran. 384-bittisellä muistiväylällä ja 1375 MHz:n kellotaajuudella toimivilla GDDR5-muisteilla muistiväylän kaistanleveydeksi muodostuu 264 gigatavua sekunnissa.

Tahiti-grafiikkapiirille on digitaalisesta virransyötöstä pyhitetty viisi vaihetta, joita ohjataan CHiLin CHL8228G-piirillä. GDDR5-muisteille ja grafiikkapiiriin integroidulle muistiohjaimelle on molemmille varattu yksi vaihe. Piirilevyllä näkyvät tyhjät juotoskohdat yhdelle grafiikkapiirin vaiheelle sekä toiselle kahdeksanpinniselle PCI Express -lisävirtaliittimelle, jotka kertovat siitä, että Radeon HD 7970:n virransyöttö on alun perin suunniteltu järeämmäksi.

GPU-Z-ohjelman 0.5.7-versio tunnisti Radeon HD 7970 -näytönohjaimen tiedot oikein.

Sisältö

  1. AMD Radeon HD 7970 (Tahiti XT)
  2. Uudet ominaisuudet: 28 nm, PCIe 3.0, DX11.1, ZeroCore, Eyefinity 2.0 & VCE
  3. AMD Graphics Core Next -arkkitehtuuri
  4. Näytönohjaimen esittely
  5. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  6. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto