Uusimmat

Assembly 2005

23.08.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Assembly-tapahtuma on varmasti kaikille Muropaketin lukijoille ainakin nimeltä tuttu ja 14. kertaa järjestetty tietokoneharrastajien tapahtuma pidettiin tänä vuonna perinteisen elokuun alun sijaan jo heinäkuun 28.-31. päivinä. Pari viikkoa aikaistettu ajankohta juurtaa yleisurheilun MM-kisoihin, jotka järjestettiin Suomessa elokuun alussa ja luonnollisesti urheiluorganisaatio vaati käyttöönsä myös Hartwall Arenan. Assembly-organisaatio odotti tämän vuoden tapahtumaan yli 5000 kävijää yli 20 maasta ja lisäksi ensimmäistä kertaa Assemblyissä kisattiin demojen lisäksi myös World Cyber Games -karsintaotteluiden parissa, joiden voittajat pääsevät mittelemään muuta maailmaa vastaan Singaporeen.

Kilpailut ovat suuri osa Assemblyä ja vaikka monet ottavatkin tapahtuman lähinnä pelipainotteisena viihdeviikonloppuna, löytyy kisavalikoimista muun muassa demo-, mobiilidemo-, pelinkehitys-, lyhytelokuva-, 64k intro-, selaindemo-, piirretty teemallinen grafiikka-, erilaisia musiikki-, peli-, urheilu- ja sponsoroituja kilpailuja. Urheilukategoriaan on valittu levykkeen ja CD-levyn heitto, DDR-tanssahtelu sekä koripallo ja jalkapallo, joista jälkimmäiseen myös Muropaketin toimitus osallistui.

Assemblyn kompojen historia yltää vuoteen 1992, josta lähtien tapahtumassa on nähty demoskenen rautaisinta osaamista ja vuosien saatossa niiden säännöt ovat muuttuneet vuosi vuodelta. Tänä vuonna kompot on jaettu ensimmäistä kertaa kolmeen sarjaan: State of the Artiin, Challengesiin ja Oldskooliin. Näistä ensimmäisenä mainitussa sarjassa ei ole rajoituksia, kun taas toisessa on selviä rajoituksia laitteiston ja sääntöjen osalta. Oldskool-sarjan kompoihin kelpuutetaan vain tuotoksia ennen vuotta 1992 saatavilla olleilla laitteistoilla.

Pääyhteistyökumppanit, sponsorit ja tukijat

Coolputer on kuulunut jo useana vuotena Assemblyn tukijaryhmään ja ollut myös Muropaketin apuna, tämän vuoden tapahtuma mukaan lukien. Jäähdytys- ja äänenvaimennustuotteisiin erikoistuneella Coolputerilla oli myyntipiste Hartwall Arenalla auki kellon ympäri ja tuotevalikoimiin kuului mm. kylmäkatodiputkia ja jäähdytystuotteita. Näistä ensimmäisenä mainittuja tuntui sivusta seuranneena liikkuvan myyntitiskin yli bittinikkareiden koteloiden uumeniin samalla vauhdilla kuin niitä ehdittiin kaivamaan esiin takahuoneesta. Coolputerin myyntitiskin vieressä sijaitsi myös pöytätilaa, jossa asiakkaat pystyivät itse asentamaan tai asennuttamaan myyntihenkilöstön toimesta uusia tuotteita tietokoneisiinsa.

Coolputer järjesti perinteiseen tapaan Coolest Case- ja Fastest PC -kilpailut, joista ensimmäisessä kilpailtiin tapahtuman näyttävimmästä kotelosta ja jälkimmäisessä tietokoneen suorituskyvystä 3DMark05-ohjelman avulla. Molemmassa kilpailussa voittajalle oli luvassa 400 euron edestä tuotepalkintoja, toiseksi tulleelle 200 eurolla ja kolmannelle 100 eurolla. Fastest PC -kilpailussa kärkipaikat menivät kahdella GeForce 7800 GTX -näytönohjaimella varustetuille kokoonpanoille, joista voittaja oli saanut revitettyä 3DMark05:ssä 14024 pistettä, toiseksi tullut 13350 ja kolmas 13137 pistettä.

Coolputerin ohella mukana menossa oli myös sponsorina toiminut Akiba, joka oli erikoistuotteiden sijaan painottanut valikoimansa normaalimpiin tietokonekomponentteihin ja lisätarvikkeisiin. Akiban tiskin takaa pyöri myyntitouhuissa myös macci, jonka lämpimät suhteet ATIin näkyivät myös Akiban myyntitiskillä kanadalaisyrityksen mainoksina.

Akiban myyntipisteen yhteydessä oli Assemblyn pääyhteistyökumppanin Asuksen pieni osasto, jossa oli esillä pari erilaista kokoonpanoa pyörittämässä 3DMark05:ttä. Esittelykoneiden lisäksi Asus tarjosi solmuun menneiden koneiden omistajille ilmaista korjausapua – myös muille, kuin pelkästään Asuksen rautaa sisältäneille koneille.

Esittelyosaston lisäksi Asus sponsoroi suuren osan Assemblyn aikana miteltyjen kilpailujen laitteistopalkinnoista, jotka käsittivät mm. näytönohjaimia ja emolevyjä. Asuksella oli käynnissä myös oma tatuointikilpailu, johon osallistuminen vaati paperille piirretyn tai tulostetun tuotoksen sijaan voittajaehdokkaan esittelyä omalla iholla tavalla tai toisella.

Seminaareista kiinnostuneille Asuksen insinööri Markus Koskela rupatteli 45 minuutin verran mm. Ai-Lifestä ja Ai-Boostista. Seminaarin tarkoituksena oli opastaa, miten Asuksen tuotteiden suorituskykyä saa viilattua eri ominaisuuksien turvin. Enemmän tietokoneiden kanssa taistelleille Koskelan esityksellä oli tuskin paljon annettavaa, mutta tulevaisuuden virittelijöille se varmasti avarsi tuotteiden mahdollisuuksia.

Akryylimuovilaatikoiden sisällä oli esillä AMD- sekä Intel-kokoonpanot, joista ylempi kuva on nForce4 SLI -piirisarjallisesta Asus A8N-SLI -emolevystä ja kahdesta GeForce 7800 GTX -näytönohjaimesta koostuva AMD-kokoonpano. Alempi Intel-kokoonpano on kasattu i955X-piirisarjallisen Asus P5WD2 Premium -emolevyn ympärille ja grafiikkapuolen siinä hoitaa Radeon X850 XT PE -näytönohjain. Valitettavasti Asuksen osalta esillä ei siis ollut mitään kovin erikoista ja samaiset tuotteet on nähty jo Muropaketin artikkeleissakin.

ATI ei ollut muutamia mainoksia ja seminaaria lukuun ottamatta kovinkaan näkyvästi esillä, vaikka se sponsorien listalta löytyikin. ATIn tapahtuman näyttävimmässä mainoksessa keikisteli demoista ja kuvista tuttu Ruby ”explore the visual experience” -sloganin kera.

ATIn seminaariesitys varmistui vasta aivan viime hetkellä, mutta aihe oli rautapuolesta kiinnostuneille sitäkin mielenkiintoisempi. Kanadan näytönohjainihmeen seminaarista vastasi Richard Huddy, jolla on kokemusta pelialalta 14 vuoden ajalta. Ennen ATIlle siirtymistä vuonna 2002, Huddy kuului neljä vuotta NVIDIAn palkkalistoihin. Huddy työskentelee ATIlla yhteistyössä peliohjelmoijien kanssa ja opastaa arkkitehtuurien optimoinneissa käytettäessä Direct3D-rajapintaa. Richard Huddy esitteli torstai-illalla CrossFire-tekniikkaa ja esillä oli jopa toimiva laitteisto.

Sonyn esittelyosasto oli ainakin allekirjoittaneen mielestä suoraan sanoen tylsähkö ja esillä oli kohdelamppujen loisteessa muutama kannettava tietokone ja litteä näyttö.

Microsoft kuului Asuksen, ZyXELin ja Opetusministeriön ohella Assemblyn pääyhteistyökumppaneihin ja perinteisen markkinapommituksen sijaan yritys oli raahannut esittelyalueelleen kuu- ja tähtilamppujen alle väsyneitä vieraita varten kaksi kerrossänkyä. Microsoft panosti Assemblyssä vahvasti Visual Studio 2005 -ohjelmistopakettiin ja esillä ei juuri muuta ollutkaan.

Microsoft oli osallisena myös ARTtech-seminaareissa ja puhujanpaikalle astui kahteen peräkkäiseen kolmen vartin mittaiseen jutustelutuokioon Aali Alikoski. Perjantai-iltapäivän ensimmäisessä seminaarissa aiheena oli Internet-sivujen koostaminen Visual Studio 2005 Web Developer Expressillä ja C#:lla. Toisen seminaarin aihe liittyi myös vähemmän yllättävästi Visual Studio 2005:een ja tarkemmin sanottuna edistyneeseen ohjelmistokehittämiseen- ja testaamiseen.

AMD oli seminaarien ohella menossa mukana kahden esillä olleen pelikoneen turvin, joista kuvaushetkellä käytössä oli ratilla ja polkimilla varustettu Athlon 64 X2 -kone pyörittämässä rallisimulaattoria. Esillä olleilla tietokoneilla ja seminaareilla AMD ennakoidusti markkinoi tuplaytimellistä Athlon 64 X2 -tuoteperhettä. Seminaarin puheesta piti huolen Assemblyjen vakiovieraaksi muodostunut Joakim Stenberg, jonka esityksessä kuultiin ja nähtiin AMD:n tulevaisuudensuunnitelmia. AMD tuki Assembly-organisaatiota erilaisten pelikoneiden ja servereiden muodossa, mutta lisäksi yritys kuuluu WCG-turnauksen tukijoihin.

Ulti-Mat kuului edellisvuoden tapaan Assemblyn tukijoihin ja suomalaisyrityksen erikoisuus on varta vasten pelaajille suunniteltu hiirimatto, jossa hiiri liikkuu patentoidulla Teflon®-pinnalla. Yrityksen pienehköllä tiskillä oli esillä erikoistuotteita ja luonnollisesti ne olivat myös kaupan pelikansan kovaan käyttöön.

Gamers.fi ja GameBase ovat molemmat suomalaisia yrityksiä, joista ensimmäisenä mainittu yritys on Suomen suurin pelipalvelinvuokraaja, kun taas jälkimmäinen on painottanut toimintansa ladderien eli tulostaulupalveluiden tarjoamiseen. GameBase vastasi tänä vuonna WCG-karsintojen järjestelyistä. Kummankaan esilleasettelu ei ollut välttämättä aivan kävijäystävällisimmästä päästä ja esillä oli lähinnä läppäreiden ja plakaattien takana väijyviä palvelinvastaavia.

MikroBitti ja MBnet ovat olleet osallisena Assemblyissä jo vuosia, eikä tämänkään vuoden tapahtuma tehnyt poikkeusta. MBnetin toimittajia pyöri kellon ympäri areenalla keräämässä kuvia ja aiheita verkkosivuille reaaliajassa päivittynyttä päiväkirjaa varten. Lisäksi MBnetille pyhitetyllä alueella oli reilusti kävijöitä mm. pelaamassa lauta- ja kolikkopelejä. MBnetin päiväkirja löytyy osoitteesta http://www.mbnet.fi/assembly/.

Opetusministeriön ohella koulutuspuoli näkyi areenan käytävillä selvästi ja rennointa aluetta ylläpiti EVTEK eli teknillinen ammattikorkeakoulu. Assemblyn kanssa monipuolisessa yhteistyössä olevan EVTEKin opiskelijoita voi nähdä vaikkapa NetCrew’n ja AssemblyTV:n joukoissa. EVTEK tarjosi Assembly-vieraille surffailumahdollisuuden yhdeksän Apple Machintosh -tietokoneen turvin ja lisäksi vieressä oli kasa säkkituoleja väsähtäneitä partyttäjiä varten.

Asus-jalkapalloturnaus

Allekirjoittaneelle tämän vuoden Assemblyn ehdottomasti hauskinta antia oli Messukeskuksen tekonurmella käyty Asuksen sponsoroima jalkapalloturnaus, jossa suurimmaksi osaksi Muropaketin nykyisiä ja entisiä toimittajia pelasi 15 muuta joukkuetta vastaan nimellä ”Team Letkut aka Team Tarto feat. Sampsa”. Viime vuoden ensimmäisen ottelun saldoksi jäi 4-3-tappio ja yhden pelaajan isovarpaan murtuminen, joten tänä vuonna ensimmäiseen peliin lähdettiin hieman erilaisella lähtöasetelmalla.

Pelit pelattiin hyvin löysillä säännöillä ilman rajaheittoja ja sen tarkempia rikkeitä, joten 10 minuutin peliaika viuhahti läpi ilman ainuttakaan keskeytystä. Edellisvuoden ensimmäiseen peliin pysähtyneestä turnauksesta päästiin pidemmälle ja avauspeli voitettiin heti selvin lukemin 2-0.

Ensimmäisen pelin jälkeen tunnelmat olivat muuttuneet voitokkaiksi ja nestetankkausten jälkeen toiseen peliin lähdettiin itsevarmalla asenteella tavoitteena voitto ja paikka neljän parhaan joukossa. Toinen peli onnistui vähintään yhtä hyvin kuin ensimmäinenkin ja peli voitettiin lopulta luvuin 3-0.

Team Letkut aka Team Tarto with Sampsa -joukkueen kolmannen pelin taso kuitenkin romahti täysin ja takkiin tuli kovasta kädenväännöstä huolimatta 3-0. Voittanut voittaja jatkoi suoraan Asuksen jalkapalloturnauksen finaaliin ja tappiota manaileva Muropaketin toimitus valmistautui pronssipeliin.

Pronssipelin ensimmäinen puolikas kului maalitta, kunnes pelitahto hyytyi vastustajien ensimmäisen maalin jälkeen. Pronssipelin lopputulokseksi jäi 3-1-tappio, joka jäi hieman kaivertamaan, mutta edellisvuoteen verrattuna parannusta tapahtui roimasti. Muropaketin toimitus onnittelee turnauksen voittajaksi selviytynyttä Team Paniqueta ja valmistautuu ensi vuoden koitokseen.

Muuta toimintaa Assemblyllä

World Cyber Games 2005:n karsintaottelut järjestettiin Assemblyn yhteydessä ja WCG:n sivuilla mainostetaan karsinnan olevan ensimmäinen ammattimainen pelikilpailu tai tässä tapauksessa paremminkin pelikarsinta Suomessa. WCG:n karsinnoissa käytiin kamppailut Counter-Strike 1.6- ja Warcraft 3 -pelien kanssa, joista ensimmäisenä mainittuun kelpuutettiin mukaan 16 joukkuetta ja jälkimmäiseen 12 pelaajaa. Karsinnat käynnistyivät perjantai-illalla ja voittajaksi selviytyi Counter-Strike 1.6:n osalta Astralis-joukkue ja Warcarft 3:ssa Veli-Matti Liukka aka Leijonamieli.

Tietokonepelaamisen keskuudessa käytävien kilpailujen palkinnot ovat varsinkin viime vuosien aikana nousseet huimasti ja ulkomailla voittosummat liikkuvat parhaimmillaan useissa kymmenissä tuhansissa dollareissa. Palkintorahojen kasvaessa myös peliammattilaisia on alkanut syntyä ja näkyvimmin tätä uutta suuntaa on viitoittanut Jonathan ”Fatal1ty” Wendel. WCG 2005:n karsintojen voittaneilla on myös hyvä mahdollisuus päästä käsiksi ulkomaiden korkeisiin rahapalkintoihin, sillä Counter-Strike 1.6:ssa ja Warcraft 3:ssa voittajiksi selviytyneet lennätetään marraskuussa Singaporeen World Cyber Games 2005 -finaaleihin.

Erilaisia pieniä pelipisteitä oli ripoteltu ympäri areenaa ja suosituimmat näistä olivat alemman kuvan mukaiset Stigan pöytälätkät, maton päällä musiikin tahdissa pompittava Dance Dance Revolution sekä ylemmässä kuvassa näkyvä toimitukselle epäselväksi jäänyt peli, jossa hakattiin painikkeita musiikin ja ruudussa näkyvien symbolien tahdissa. Dance Dance Revolutionissa miteltiin myös Asuksen sponsoroima kilpailu, jonka voittajaksi selviytyi Joonas ”Jka” Kapiainen, ja pöytälätkän kaikille avoimesta turnauksesta vastasi Ulti-Mat.

Infotiski oli tuttuun tapaan sisäänkäynnin heti vasemmalla puolella ja samaisesta paikasta sai myös langatonta verkkoa varten tunnuksen, joka syötettiin selaimen automaattisesti ensimmäisellä kerralla avautuvaan kenttään. Viime vuonna langattoman verkon kanssa oli paljon ongelmia ja organisaatio oli tänä vuonna ottanut opikseen, sillä ainakin Muropaketin toimitus pyöri kannettavien tietokoneiden kanssa areenalla verkon seuratessa mukana.

Kaupallisuus näkyy tapahtumassa useilla eri tavoilla ja suurta ihmismäärää pyrki tavoittamaan myös erilaisia T-paitoja, kirjoja ja mm. DVD:itä myyvä piste. Myytävien tuotteiden aihepiirit vähemmän yllättävästi sivusivat tietokonemaailmaa.

Hartwall Arenan ympäristöstä Pasilasta löytyy muutama kauppa ja ravintola, joissa hintataso on radikaalisti alempi kuin itse areenalla. R-Kioski, Hesburger, Pizza Hut ja kotiruokaa tarjonnut Fazer Coffeeshop kuitenkin kävivät vilkkaina kellon ympäri. Kuten arvata saattaa, ruokatarjonta oli varsin rasvapitoista ja herkkänahkaisimmille terveysintoilijoille ei juuri Hesburgerin salaattien ohella muuta tarjottavaa löytynyt.

Muutaman aiemman vuoden tapaan tietokoneiden kanssa tapahtumaan osallistuneet henkilöt oli jaettu pääpiirteiltään kolmeen eri kategoriaan. Suurimman osan areena-alasta kulutti normaalit tietokonepaikat, joita oli sijoitettu lattiapaikkojen lisäksi reunapenkeille. Oldskool-areena oli luonnollisesti vanhana tuttuna mukana ja koska Assembly on vuosi vuodelta painottunut enemmän ja enemmän demo-tapahtumasta kaiken kansan pelitapahtumaksi, on pelaajille pyhitetty oma alue, Game Heaven, areenan reuna-alueelta. Tällä alueella pelisessio ei keskeytynyt näytön sammuttamiseen screenillä alkaneen visuaalisen esityksen ajaksi.

Pimeällä areenalla sähkömittareita pyöräytteli vinhalla vauhdilla useampi tuhat tietokone ja kirkkaan näyttömeren keskellä loisti myös erivärisiä lamppuja ja värijohtoja. Muutaman edellisvuoden tapaan kaikkein kovaäänisimmät äänentoistolaitteistot olivat poissa kuvioista Assembly-organisaation laatimien sääntöjen pohjalta. Valitettavasti poissaolollaan loistivat myös kaikenlaiset tapahtuman osallistujia viihdyttävät ja kummastuttavat laitteistot ja esineet.

Loppusanat

Kaiken kaikkiaan vuoden 2005 Assembly-tapahtuma oli hyvin edellisvuosien kaltainen – sekä hyvässä että pahassa. Hyvässä siinä, että konepaikallisia osallistujia oli rutkasti ja tapahtuma oli lähes loppuunmyyty. Arenaa ympäri kiertävällä käytävällä oli myös tasaiseen tahtiin paljon eri kauppojen, valmistajien ja muiden sponsoreiden esittely- ja myyntipisteitä. Toisaalta pisteet olivat lähes samojen osanottajien kuin aiemmillakin vuosilla, ja mitään kovin erikoista nähtävää näiltä oli turha hakea.

ARTtech-seminaareja riitti kolmelle päivälle ja aihe-alueiden vaihtelivat demoskenen historiasta valmistajien myyntipuheiden kautta ohjelmointialan eri seminaareihin. Tietokonelaitteistoista kiinnostuneille seminaarien parasta antia oli varmasti ATIn Richard Huddyn CrossFire-rupattelutuokio, mutta estradille nousi myös Hybridin Petri Kero kertomaan OpenGL ES:n käyttämisestä sulautetuissa järjestelmissä, Bitboysin Petri Nordlund mobiiligrafiikka-aiheilla sekä muun muassa Assemblyn vakiopuhuja Joakim Stenberg kertomaan AMD:n tulevaisuudensuunnitelmista. Seminaarien pääpuhujana oli tänä vuonna Electronics Artsin Orlandon studion johtajana työskentelevä Steve Chiang.

Assembly 2005 oli, kuten odottaa saattaa, erittäin hyvin järjestetty tapahtuma ja pieniä myöhästymisiä lukuun ottamatta kaikki toimi kuten pitikin. Tapahtuman järjestelyissä pyöri useampi sata vapaaehtoinen ja pelkästään muun muassa AssemblyTV:n toiminnasta vastaavaa LiveCrew’tä pyöritettiin yli 60 henkilön turvin. Vuosi vuodelta tapahtuman ympärille on kerääntynyt kaikenlaista lisäaktiviteettia ja vaikkei areenalla tietokoneen kanssa neljä päivää putkeen pelaaminen kiinnostaisikaan, löytyy valikoimasta varmasti jotain kiinnostavaa. Muropaketti palaa Assembly-tunnelmiin jälleen vuoden päästä.

Kiitokset Coolputerille jälleen kerran avuliaasta toiminnasta!

>> Etusivulle

Ville Suvanto, 23. elokuuta 2005