Uusimmat

Asus Eee PC 1000H & eroavaisuudet

31.07.2008 14:09 Muropaketin toimitus

Linuxilla varustettu Eee PC 1000 ja Windows XP:llinen Eee PC 1000H ovat raudan puolesta identtisiä keskenään lukuun ottamatta kiintolevyä, joka ensimmäisenä mainitussa on SSD (Solid-State Drive) ja jälkimmäisessä perinteisempi HDD (Hard Disk Drive). HDD-kiintolevyn myötä paino on noussut 1000-mallin 1,33 kilogrammasta 1,45 kilogrammaan.

Eee PC 1000:ssa on esiasennettu Windows XP, mikä tarkoittaa sitä, että käyttöjärjestelmä on asennettu tietokoneeseen, mutta käyttäjä joutuu ensimmäisellä käyttökerralla syöttämään muutamia tietoja, kuten käyttäjänimen. Muutaman minuutin operaation jälkeen edessä on ylemmän kuvan kaltainen näkymä. Työpöydältä löytyy My Documentsin, My Computerin, My Network Placesin, Internet Explorerin, Windows Live Mailin, Skypen, Microsoft Worksin, StarOffice 8:n, InterVideo WinDVD:n, Windows Media Playerin, Adobe Acrobat 8:n, My Bluetooth Placesin ja Recycle Binin pikakuvakkeet. Käytössä on vakiona Windows XP:n oletusteema ja ilmaisinalueelta (System Tray) löytyy toistakymmentä pikakuvaketta.

Xandros-Linuxin ja Windows XP:n välillä on yksi merkittävä ero ja se on Eee PC:hen valmiiksi asennettu ohjelmatarjonta ja sen laajentaminen. Linuxissa ohjelmia on asennettuna joka lähtöön, kun taas Windows XP:ssä mukana on ainoastaan tärkeimmät ohjelmat, ja lisäksi niitä voi helposti lisätä oman käyttötarpeiden mukaisesti sisäänrakennetulla ohjelmalla – ilmaiseksi.

Internet Explorer 6 -selaimella käytössä on aavistuksen verran vähemmän tilaa korkeussuunnassa kuin Linux-puolella Firefoxilla, sillä IE6:ssa on asennettuna palkki, josta löytyy muun muassa hakukenttä sekä linkit MSN:ään ja Windows Live Galleryyn. Internet Explorer -selain on Muropaketin uutisten kommenteissa ja MuroBBS:ssä kohdannut paljon arvostelua, mutta peruskäyttäjälle selain tarjoaa valmiudet internetin selaamiseen. Suurin osa, ainakin Muropaketin lukijoista, asentanee kuitenkin vaihtoehtoisen selaimen, kuten Firefoxin tai Operan.

Molemmissa Eee PC:issä on käytössä Intelin Atom N270 -mallinen prosessori, joka toimii EIST-ominaisuus kytkettynä päälle rasituksessa 1,6 GHz:n kellotaajuudella ja levossa kellotaajuus laskee 800 MHz:iin. Vakioväylätaajuus on 133 MHz (533 MHz QDR), mutta virransäästötilassa se laskee 100 MHz:n tuntumaan ja nousee ylikellotettuna yli 140 MHz:n. Prosessori valmistetaan 45 nanometrin prosessilla, sillä on käytössä 512 kilotavun L2-välimuisti ja se tukee MMX-, SSE-, SSE2-, SSE3-, SSSE3-laajennuksia. Vaikka prosessori on yksiytiminen, Hyper-Threading-tekniikan ansiosta se kykenee suorittamaan yhtäaikaisesti kahta säiettä.

Atom on Intelin varta vasten vähän tehoa kuluttaviin mobiililaitteisiin suunnittelema prosessori, jonka TDP-arvo on ainoastaan 2,5 wattia. 25 neliömillimetrin kokoinen ydin rakentuu 47 miljoonasta transistorista, kun nykypäivän neliytimisissä huippuprosessoreissa transistoreita on jopa yli 800 miljoonaa.

Yleisön pyynnöstä mukaan otettiin katsaus mobiililaajakaistaan, jolla mitattiin akunkestoa. Valitettavasti kaikki kilpailijat tarjoavat mobiililaajakaistaansa kytkykauppana 24 kuukauden sopimuksella, joten Muropaketti joutui turvautumaan kaveripiiriinsä ja sai lainaksi DNA:n Mokkulan. Kyseessä on USB-liitäntäinen HSDPA-modeemi, joka DNA:n tapauksessa on Huawein valmistama E220. Laite tukee virallisesti ainoastaan Windows 2000/XP/Vista- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmiä (10.3.7-10.5).

Mukana toimitetaan itse modeemin lisäksi ohjelappusia sekä kaksi erilaista USB-kaapelia. Yksinkertaisempi kaapeli on kuvassa näkyvä yhden USB-liittimen kaapeli, kun taas toisessa kaapelissa USB-liittimiä on kaksi. Ratkaisulla on varmistettu se seikka, että kaikki tietokoneet/emolevyt eivät kykene toimittamaan tarpeeksi virtaa yhden USB-liittimen kautta, jolloin käyttäjä joutuu turvautumaan kahden liittimen ratkaisuun. Eee PC 1000H:ssa Mokkula toimi moitteetta kuvan kaapelilla.

Useat suomalaiset mediat ovat valittaneet mobiililaajakaistalaitteiden vaikeaa asennusta ja käyttöä, ja kritiikkiä on saanut osakseen myös DNA:n Mokkula. Muropaketti ei allekirjoita kyseisenlaisia väitteitä, vaan pääsi todistamaan laitteen saumattoman helppoa käyttöä. USB-kaapelin kiinnittämisen jälkeen näytölle ponnahti ikkunoita, joissa pyydettiin lupa tarvittavien ohjelmien ja ajureiden asentamiseen. Nämä saatiin asennettua pelkällä Seuraava-näppäimen painalluksella, minkä jälkeen eteen avautui ylemmän kuvan kaltainen ikkuna. Connect-nappia (kuvassa samalla paikalla Disconnect) painamalla Mokkula valjasti kannettavan internetyhteydellä.

Mokkula joutui testipenkkiin Salossa, jossa asennus suoritettiin keskustan alueella ja toimivuutta testattiin autokyydillä ympäri kaupunkia. Internetyhteys ei katkennut kertaakaan testauksen aikana ja nopeus oli kiitettävä.

Mobile Partner -ohjelmasta onnistuu internetyhteyden luomisen ja katkaisemisen ohella verkon yhteyskäytännön (esim. HSDPA) tutkiminen. Ikkunan alalaidasta näkee myös sen hetkisen vastaanotto- ja lähetysnopeuden.

Statistics-ikkunasta voi tutkia graafina sekunnin välein päivittyvän nopeuden sekä vasemmalta puolelta lukuina yhteyden päälläoloajan, sen hetkisen lähetys- ja vastaanottonopeuden ja -määrän, tilastojen nollausajankohdan sekä päivittäisen, kuukausittaisen ja vuosittaisen datan lähetys- ja vastaanottomäärän. Text-ikkunan kautta onnistuu tekstiviestien lähettäminen ja vastaanottaminen.

 

Eroavaisuudet

Päältä tutkittuna Eee PC 1000 ja 1000H ovat lähes identtiset, mutta pohjassa on pieniä eroavaisuuksia. SSD-kiintolevyllä varustetussa 1000:ssa (oikealla puolella) pohja on tasaisempi, kun taas 1000:ssa (vasemmalla puolella) pohjassa on keskellä koroke kookkaamman HDD-kiintolevyn takia. Pohjaosissa on havaittavissa myös pienoisia eroja ilmanvaihtorei’issä.

Yllä oleva kuva selittänee sen tosiasian, miksi useat valmistavat ovat siirtyneet/siirtymässä kannettavissa tietokoneissa ja mobiililaitteissa SSD-kiintolevyihin. SSD-kiintolevyt ovat toistaiseksi huomattavasti hintavampia ja tallennuskapasiteettia ei ole yhtä paljon kuin HDD-asemilla, mutta kokoa verrattaessa SSD kuluttaa tilaa vain murto-osan 2,5-tuumaiseen HDD:hen verrattuna ja painaa vähemmän.

PCI Express -väylän jatkona oleva SSD-kiintolevy muistuttaa hyvin paljon Intelin Turbo Memory -teknologian moduulia ja siinä on molemmilla puolilla neljä NAND-flash-muistipiiriä sekä ainoastaan toisella puolella muistien ohjainpiiri. Jokaisessa muistipiirissä on neljä gigatavua tallennuskapasiteettia, joten SSD-kiintolevyn yhteen laskettu tallennusmäärä nousee 32 gigatavuun. Eee PC 1000:ssa mainostetaan olevan 40 gigatavua tallennustilaa, mikä pitää paikkansa, sillä loput kahdeksan gigatavua on toteutettu integroimalla piirit suoraan emolevyyn.

Eee PC 1000H:ssa on perinteinen 2,5-tuuman kiintolevy, jossa on tallennustilaa 80 gigatavua. Kiintolevy on Seagaten valmistama ja malliltaan Momentus 5400.3. Levyt pyötivät 5400 kierrosta minuutissa ja Serial ATA -liitäntään asennettavassa kiintolevyssä on kahdeksan megatavun välimuisti.

Eee PC 1000:ssa ja 1000H:ssa on sama emolevy, mutta siihen on tehty pieniä muutoksia riippuen siitä, onko käytössä SSD- vai HDD-kiintolevy. Kuva on otettu SSD:llä varustetusta 1000:sta, mutta liittimen vieressä pilkistää emolevyllä olevat juotospinnat HDD-kiintolevyn liittimille.

Pari kappaletta sitten mainitsimme kannettavien olevan päältä päin lähes identtiset keskenään, eikä eroa käytännössä olekaan paljon. Ainoa ero on Windows-näppäin, joka Linuxilla varustetussa Eee PC 1000:ssa on korvattu talokuvakkeella.

Sisältö

  1. Asus Eee PC 1000 -miniläppärit (Linux & Windows XP)
  2. Asus Eee PC 1000
  3. Linuxin käyttö Eee PC:ssä
  4. Asus Eee PC 1000H & eroavaisuudet
  5. Testikokoonpanot, tehonkulutus, akunkesto, suorituskyky, melu & lämpötila
  6. Loppuyhteenveto