Uusimmat

ATI Radeon HD 5750 -näytönohjaimen esittely

19.10.2009 15:00 Muropaketin toimitus

ATI Radeon HD 5770:n pikkuveli ATI Radeon HD 5750 on varustettu isoveljeään lyhyemmällä piirilevyllä, mutta näkyvimmässä roolissa on reilusti muiden ATI Radeon HD 5000 -sarjaan julkaistujen näytönohjainten referenssicoolereista poikkeava ratkaisu. Coolerin perustana on siili, jonka keskellä on tuuletin ja koristeena päällä musta pisaran muotoinen muovilevy.

ATI Radeon HD 5750 on saatavilla kahtena eri versiona, joista 512 megatavun muistikapasiteetilla varustetun mallin suositushinta on 109 dollaria ja gigatavun muistikapasiteetillisen mallin 129 dollaria. Isoveljensä tavoin ATI Radeon HD 5750 -malleja on listattu monilla suomalaisilla jälleenmyyjillä, mutta erona gigatavun malleja on jo saatavilla ja hintataso on asettunut halvimmillaan 130 euroon.

Näytönohjaimen takapuoli on hyvin samanlainen kuin ATI Radeon HD 5770:n ja sinne on sijoitettu neljä muistipiiriä. Coolerin kiinnityskehikon ja mittavan pintaliitosarsenaalin ohella kuvassa näkyy näytönohjaimen kaksi CrossFireX-liitintä.

Myöskään I/O-paneeli ei tuota yllätyksiä ja se on kahdella DVI-, yhdellä HDMI- ja DisplayPort-liittimellä sekä lämpimän ilman poistoaukolla identtinen ATI Radeon HD 5770:n kanssa.

Cooleri on yhteydessä ainoastaan Juniper-grafiikkapiiriin ja muistipiirit joutuvat tyytymään tuulettimen tuottamaan ilmavirtaan. Toisaalta testeissä havaittiin, etteivät GDDR5-muistipiirit eivät kunnolla edes lämmenneet, joten niiden jäähdyttäminen siilillä olisi ainoastaan yliampuvaa.

Mustaksi anodisoidun alumiinisiilin pyöreässä pohjassa on muovinen suojatarra, jonka keskiosassa on grafiikkapiirin mentävä aukko. Siiliosa on krouvia tekoa ja alumiinisesta ytimestä sojottaa eri suuntiin paksuja ripoja. ATI Radeon HD 5770:n coolerista poiketen ATI Radeon HD 5750:n referenssicoolerissa on leikattu tuotantokustannuksia, eikä siinä ole käytetty kuparia.

Näkymä paljaaseen ATI Radeon HD 5750 -näytönohjaimeen on kolme senttimetriä lyhyempää piirilevyä lukuun ottamatta vastaavanlainen kuin ATI Radeon HD 5770:een. Keskeltä löytyy Juniper-grafiikkapiiri, sen ympäriltä neljä muistipiiriä ja takaosasta näytönohjaimen virransyötön komponentit yhdellä kuusipinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä varustettuna. Näytönohjaimen virransyötössä kolme vaihetta on varattu grafiikkapiirille ja kaksi vaihetta muistipiireille ja muistiohjaimelle.

ATI Radeon HD 5750:ssä on käytössä samainen Juniper-grafiikkapiiri kuin ATI Radeon HD 5770:ssä, mutta kuten jo ensimmäisellä sivulla totesimme, piiristä on poistettu käytöstä yksi SIMD-moottori. Kuvassa näkyvä piiri on valmistettu tämän vuoden 34. viikolla.

ATI Radeon HD 5750:n referenssinäytönohjaimessa on käytössä samat Hynixin H5GQ1H24AFR-T2C-GDDR5-muistipiirit kuin ATI Radeon HD 5770:ssä ja muistia on yhteensä yksi gigatavu. 1200 MHz:n sijaan muistit kuitenkin toimivat hieman alemmalla 1150 MHz:n (4,6 GHz QDR) kellotaajuudella ja 128-bittisen muistiohjaimen myötä muistiväylän kaistanleveys on 73,6 Gt/s.

GPU-Z näyttää ATI Radeon HD 5750:n tiedot oikein, mutta ylikellottaessa kellotaajuudet eivät nouse ja niiden tarkkailuun on syytä käyttää jotain muuta ohjelmaa tai Sensors-välilehteä.

ATI Radeon HD 5770 ja ATI Radeon HD 5750 ovat pohjimmiltaan spesifikaatioiden osalta hyvin samanlaiset kortit, eivätkä ne eroa toisistaan kuin kellotaajuuksilla ja yhdellä SIMD-moottorilla. Vilkaisu näytönohjaimiin antaa kuitenkin aivan toisenlaisen yleiskuvan, sillä ATI Radeon HD 5750:n budjettiluokan cooleria muistuttava viritys antaa suorituskyvyttömän kuvan tuotteesta. Seuraavalla sivulla testaamme, onko asian laita näin.

Sisältö

  1. ATI Radeon HD 5770 & 5750 (Juniper)
  2. ATI Radeon HD 5770 -näytönohjaimen esittely
  3. ATI Radeon HD 5750 -näytönohjaimen esittely
  4. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- & melumittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto