Uusimmat

Esikatsauksessa Intelin X38-piirisarja

30.09.2007 23:44 Sampsa Kurri

Muropaketissa otetaan varaslähtö katsastamalla 10. lokakuuta julkaistavan Intelin X38 -piirisarjan ominaisuudet ja testilabrassa on kokeiltu myös Asuksen P5E3 Deluxe -esituotantoemolevyä. X38-piirisarja tulee korvaamaan marraskuussa 2005 julkaistun 975X-piirisarjan, jotka molemmat edustavat Intelin näkemystä tehokäyttäjille tarkoitetusta alustasta. X38:n ominaisuuksia ovat muun muassa tuki PCI Express 2.0 -väylälle, DDR2- ja DDR3-muisteille, kaksi täydellä nopeudella toimivaa PCI Express x16 -väylää ja viilattu muistiohjain. Lisäksi piirisarja tuo mukanaan kaksi ylikellotusta helpottavaa ominaisuutta, jotka tunnetaan markkinointinimillä Extreme Memory ja Extreme Tuning Utility.

X38-piirisarjan ominaisuusdiagrammia tarkastelemalla voidaan todeta piirisarjan tukevan kaikkia nykyisiä kaksi- ja neliytimisiä Core-arkkitehtuuriin perustuvia työpöytäprosessoreita (Core 2 Extreme, Quad ja Duo) 333 MHz:n väylätaajuuteen (1333 MHz QDR) asti. Piirisarja tukee DDR2- ja DDR3-muisteja sekä AMD:n kahden näytönohjaimen CrossFire-konfiguraatioita, mutta NVIDIAn SLI-tekniikka ei ole tuettuna. NVIDIA ei ole suostunut ainakaan toistaiseksi myymään Intelille tekniikan käyttöön oikeuttavaa lisenssiä.

X38-northbridgen parina on ICH9-sarjan southbridge, jota on saatavilla useampana variaationa. Perusmallia edustaa ICH9, ICH9R lisää tähän RAID-tuen, ICH9DH RAID:n sekä Viiv-tekniikan ja ICH9DO RAID:n sekä vPron. Kahdesta jälkimmäisestä mallista DH viittaa Digital Home- ja DO Digital Office -termeihin.

P35-piirisarjan julkaisun yhdeydessä esitelty ICH9-southbridge tukee 12 USB 2.0 -liitäntää, kuutta PCI Express x1 -linjaa, gigabitin verkko-ohjainta, HD-ääniominaisuutta ja kuutta kolmen gigabitin siirtonopeutta tukevaa Serial ATA -liitintä. Tuettuna on myös Matrix Storage Technology -tekniikka, joka mahdollistaa SATA-kiintolevyjen asettamisen RAID0-, 1-, 5- ja 10-tasoihin, sekä Turbo Memory -tekniikka, joka tuli tutuksi jo Santa Rosa -alustan julkaisun yhteydessä. Turbo Memory tunnetaan myös nimellä Robson ja sillä voidaan nostaa kiintolevyjen suorituskykyä emolevylle sijoitetun joko 512 megatavun tai yhden gigatavun NAND-flash-välimuistin avulla. Intelin mukaan tekniikka voi parhaimmassa tapauksessa puolittaa usein ladattavien ohjelmien latausajan ja nopeuttaa Windows Vistan käynnistymistä 20 prosentilla.

Intel on listannut uuden PCI Express 2.0 -väylän eduiksi muun muassa suuremman kaistanleveyden ja yhteensopivuuden taaksepäin 1.0- ja 1.1-versioiden kanssa. Ensimmäiset PCIe 2.0 -tuella varustetut näytönohjaimet julkaistaan NVIDIAn ja AMD:n toimesta loppuvuodesta. NVIDIAn ensimmäinen PCI Express 2.0 -väylää tukeva grafiikkapiiri on todennäköisesti G92, johon huhujen mukaan perustuu GeForce 8800 GT:ksi nimettävä näytönohjain. AMD:n puolelta odotellaan RV670-koodinimellistä grafiikkapiiriä ja siihen perustuvaa Radeon HD 2950 Pro -näytönohjainta.

Intel vastusti pitkään ylikellottamista ja tämän seurauksena nykyprosessoreissakin on vielä lähes legendaariseksi käsitteeksi muodostunut kerroinlukko lukuun ottamatta Extreme-malleja. Viime aikoina yrityksen sisäinen politiikka on kuitenkin muuttunut huomattavasti ja ylikellottajien sekä tehokäyttäjien kasvava joukko on pakottanut Intelin huomioimaan myös tämän käyttäjäryhmän. Ensimmäinen kokeilu oli 975X-piirisarjan Bad Axe -koodinimellinen D975XBX-referenssiemolevy, jonka BIOS-ominaisuuksien joukosta löytyi mahdollisuus korottaa muun muassa käyttöjännitteitä ja väylätaajuuksia. X38-piirisarjan kohdalla Intel on jo ottanut virittelyominaisuudet osaksi piirisarjan markkinointia ja on konsultoinut sen kehityksessä ylikellottajia ja ottanut huomioon heidän tarpeita.

Aivan kuten aikoinaan Intelin 975X-piirisarjassa, X38:n muistiohjain on optimoitu latensseja viilaamalla P35-kuluttajamallia suorituskykyisemmäksi. Intelin omien testien mukaan X38 olisi yhdeksän prosenttia 975X-piirisarjaa suorituskykyisempi Wstream-testissä, kun DDR2-800-muisteja käytetään 5-5-5-15-asetuksilla.

Extreme Memory on hyvin samanlainen teknologia kuin NVIDIAn SLI Memory ja se mahdollistaa tarkasti merkittyjen ja sertifioitujen muistikampojen toiminnan emolevyn virallisesti tukemaa kellotaajuutta korkeammalla kellotaajuudella. Teknologia tulee olemaan yhteensopiva ainoastaan DDR3-muistien kanssa ja se tukee myös kannettavissa tietokoneissa käytettäviä SODIMM-muisteja.

OCZ ja Corsair julkaisivat ensimmäisinä valmistajina markkinoille Extreme Memorya eli XMP:tä tukevia muistimalleja. OCZ julkaisi PC3-12800-nopeudella toimivia Intel XMP Ready Titanium Edition -muistikampoja, jotka kykenevät toimimaan 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella 8-8-8-27- tai 7-6-6-asetuksilla 1,8 voltin käyttöjännitteellä. XMP kasvattaa DDR3-muistien nopeutta Intel X38:n virallisesti tukemasta 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudesta 20 prosentilla ja asettaa huomattavasti kireämmät muistiasetukset. Muistikammat tulevat saataville yhtenä gigatavun kampana tai kahden muistikamman yhteispakkauksena.

Corsair puolestaan esitteli XMP-DDR3-muistituotteita Dominator- ja XMS3 DHX -tuoteperheisiin, joista ensimmäisenä mainittuna oleva TWIN3X2048-1800C7DFIN-muistikampapakkaus käsittää kaksi gigatavun suuruista muistikampaa. Kammat on speksattu toimimaan 900 MHz:n (1800 MHz DDR) kellotaajuudella 7-7-7-20-asetuksilla ja Corsair on asettanut tälle suositushinnaksi 599 dollaria. XMS3 DHX -tuoteperheen kaksi tuotetta ovat muistimäärä pois lukien identtiset ja toimivat niin ikään 7-7-7-20-asetuksilla, mutta ainoastaan 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella. TWIN3X2048-1600C7DHXIN-mallisessa pakkauksessa on muistia yhteensä kaksi gigatavua ja tällä on hintaa 499 dollaria, kun taas neljän gigatavun TWIN3X4096-1600C7DHXIN-pakkauksella on hintaa kohtuullisen suolaiset 899 dollaria.

Intel Extreme Tuning Utility on Windows-ohjelma, joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää BIOS-asetuksia, mukaan lukien myös ylikellottamisen, suoraan käyttöjärjestelmästä. Ensimmäiset kuvat ohjelmasta julkaistiin IDF Fall 2007 -tapahtumassa syyskuussa ja beta-versiossa on mahdollista säätää muun muassa jännitteitä, väylätaajuuksia sekä muistiasetuksia. Valitettavasti monet asetukset vaativat kokoonpanon uudelleenkäynnistyksen, jolloin niiden säätäminen käyttöjärjestelmästä käsin menettää perimmäisen tarkoituksensa.

Intelin oma X38-piirisarjaan perustuva referenssiemolevy on koodinimeltään Bonetrail. Emolevy on passiivisesti jäähdytetty ilman nykypäivänä lähes vakiovarusteeksi luettavia lämpöputkia. Massiivisten north- ja soutbridgen päällä komeilevien alumiinisiilien lisäksi myös virransyötön komponentit on jäähdytetty alumiinirivoilla. Pienoiseksi pettymykseksi ainoastaan prosessorin virransyötön komponenteissa on käytetty solid-mallisia alumiinikuorisia kondensaattoreita ja muualla emolevyllä on käytössä normaalit elektrolyyttikondensaattorit. Toinen vakavampi suunnitteluvirhe on PCI Express x16 -liitinten sijoittaminen liian lähelle toisiaan, joka vaikeuttaa melkoisesti LN2/kuivajääkulhojen käyttämistä kahden näytönohjaimen CrossFire-tilassa.

Asus P5E3 Deluxe

Asus lähetti Muropaketin testipenkkiin kokeiltavaksi X38-piirisarjaan perustuvan P5E3 Deluxe -emolevyn esituotantokappaleen. Emolevy toimitettiin ilman myyntipakkausta ja mukana oli ainoastaan CD-levy, joka oli hämmästykseksi tyhjä, vaikka sen mukana piti ilmeisesti toimittaa piirisarja-ajurit. Asus aikoo julkaista neljä eri X38-piirisarjaan perustuvaa mallia P5E-sarjaan, jotka eroavat toisistaan ominaisuuksiensa ja hintansa puolesta. Mallien hinnat liikkuvat 200 – 280 euron välimaastossa. Lisäksi Asus aikoo julkaista kaksi X38-emolevyä pelaajille ja ylikellottajille suunnattuun R.O.G-sarjaan, jotka ovat Maximus Formula, joka tukee DDR2-muisteja, ja Maximus Extreme, joka tukee DDR3-muisteja.

P5E3 Deluxe -emolevyltä pistää ensimmäisenä silmään massiivinen kuparinen lämpöputkijäähdytys, joka peittää alleen koko X38-piirisarjan ja prosessorin virransyötön. PCI- ja PCI Express-liittimet on värjätty sinisiksi ja valkoisiksi, muistipaikat mustiksi ja oransseiksi muistikanavien mukaan sekä SATA- ja PATA-liittimet punaiseksi.

Emolevyn oikeasta alanurkasta löytyy neljä SATA-liitintä ja PATA-liitin käännettynä 90-asteen kulmaan piirilevyyn nähden. Näiden vieressä on lisäksi kaksi tavallista SATA-liitintä. Valitettavasti piirilevyltä ei löydy esimerkiksi ylikellotustestejä helpottavia virta- ja reset-nappeja.

Valitettavasti Intelin Bonetrail-emolevyn tapaan Asus on sijoittanut PCI Express x16 -liittimet liian lähelle toisiaan. CrossFire-siltaliitännät antaisivat myöten siirtää toista PCI Express x16 -liitintä yhden pykälän kauemmaksi. Vakiojäähdytyksillä näytönohjaimet mahtuvat paikoilleen, mutta ovat kiinni toisissaan, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Lisäksi emolevyllä on vielä kolmas PCI Express X16 -liitin, joka toimii x8-nopeudella. PCI- ja PCI Express x1 -liittimiä on molempia kaksin kappalein. Verkkotoiminnoista vastaavat Realtekin RTL8110SC- ja Marvellin 88E8056-piirit ja äänipuolen hoitaa ADI:n kahdeksankanavainen 1988B-koodekki.

I/O-liittimien puolella hiiren PS/2-liitin on korvattu kahdella USB-liittimellä. Digitaalisen äänen koaksiaalisen ja optisen ulostuloliittimen oikealla puolella on neljä USB-, kaksi verkko- ja kaksi eSATA-liitintä sekä analogiset ääniliitännät.

Prosessorikannan ympäristö on melko ahdas ja sen sivuille on ahdettu rivi kondensaattoreita ja keloja. Lämpöputkijäähdytys kiertää koko Socket 775 -kannan ympäri.

X38-piirisarjan northbridge (Memory Controller Hub – MCH) on saanut päälleen prosessoreista tutun heatspreaderin, joka levittää sen tuottaman lämmön laajemmalle alalle ja estää jäähdytysratkaisujen murtamasta herkkää piisirua. Villeimpien huhujen mukaan Intelin ensimmäiset X38-referenssiemolevyt olivat varustettu kannalla, johon pystyi vaihtamaan northbridgen.

Southbridgen virkaa toimittaa ICH9R-piiri, joka on emolevyn esituotantomallissa merkitty Secret-tekstillä.

Massiivinen kuparinen piirisarjan ja prosessorin virransyötön jäähdytys on kiinnitetty emolevylle ruuveilla ja muoviklipsuilla.

Valitettavasti emme saaneet Asukselta lupaa julkaista testituloksia P5E3 Deluxen esituotantoversiolla ja ennen Intelin virallista julkaisua, mutta yllä olevassa kuvassa näkyy CPU-Z-ohjelman tiedot Mainboard-välilehdeltä.

Loppusanat

Intelin X38-piirisarja tehokäyttäjille julkaistaan pienoisen myöhästymisen jälkeen virallisesti 10. lokakuuta. Intelin piirisarjajulkaisut eivät kuitenkaan ole olleet päivien suhteen niin tarkkoja, sillä usein emolevyjä on löytynyt kauppojen hyllyiltä jo viikkoja ennen julkaisua. Myös X38-piirisarjojen toimitukset emolevyvalmistajille ovat alkaneet hyvissä ajoin. Intelin 975X-piirisarja kaipasi kipeästi päivityksen, sillä tavallisille kuluttajille suunnattu P35-piirisarja julkaistiin jo keväällä. Käytännön erot X38- ja P35-piirisarjojen välillä ovat normaalikäyttöä ajatellen marginaaliset, mutta viritetyn muistiohjaimen, PCI Express 2.0 -tuen ja kahden x16-nopeudella toimivan PCI Express x16 -väylän ansiosta X38-piirisarja tulee olemaan extreme-ylikellottajien ja tehokäyttäjien ensisijainen valinta kokoonpanon alustaksi. Ainoana miinuksena on NVIDIAn SLI-tuen puute, joten kuluttajien on tyytyminen kahden näytönohjaimen kanssa AMD:n CrossFire-konfiguraatioon. Vaikka tässä artikkelissa ei valitettavasti pystytty tarjoamaan kuin esimakua X38-piirisarjasta Intelin diojen ja Asus P5E3 Deluxe -emolevystä napsittujen kuvien muodossa, tulemme testaamaan X38-emolevyjä Muropaketissa mahdollisesti jo ensi kuussa. Huhujen mukaan X38-piirisarjan seuraaja nähtäisiin jo alkuvuodesta 2008, kun markkinoille saapuu 400 MHz:n väylätaajuudella (1600 MHz QDR) toimivat viritetyt 45 nm:n tekniikalla valmistettavat Penryn-prosessorit.