Uusimmat

Haastattelussa Dave Orton

29.08.2005 00:00 Muropaketin toimitus

English version of the Interview!

Muropaketti sai ainutlaatuisen tilaisuuden haastatella ATIn toimitusjohtaja Dave Ortonia (President & CEO) San Franciscossa järjestetyn IDF Fall 2005 -tapahtuman jälkeen. Vuosi sitten ATIn toimitusjohtajaksi nimetty Dave lentää Torontossa sijaitsevan päämajan ja Santa Clarassa olevan sivutoimiston välillä viikottain, sillä hänen kotinsa ja perheensa on Santa Clarassa. Muropaketti pääsi tapaamaan Davea vaivaisella 12 tunnin varoitusajalla ja kutsu kävi paikallista aikaa puoli yhdeltä yöllä. Aamulla herättyäni pohdin muutaman kysymyksen valmiiksi tulevasta R520/RV5xx-tuoteperheestä, Crossfire-tekniikasta, 90 nm:n tekniikan ongelmista sekä mobiilipuolesta. ATI ilmoitti etukäteen, että kysymykset eivät saa liittyä liiketoimintaan, johtuen SEC- ja OSC-säännöistä yrityksen hiljaisen kauden aikana. Luonnollisesti koitin välttää turhia kysymyksiä vielä julkaisemattomista tuotteista, sillä no comment -vastauksilla ei yleensä pitkälle päästä.

Noin 70 kilometrin matka San Franciscosta Santa Claraan taittui paikallisen Caltrain-junan sekä muutaman taksikyydin avustuksella. Parin tunnin matkustamisen jälkeen oli aika astella 4555 Grand America Highway -osoitteessa sijaitsevaan toimistoon ja ilmottautua vastaanottotiskillä. Sovittu tapaaminen oli klo 14, mutta koska olin saapunut paikan päälle hyvissä ajoin, Dave otti minut vastaan heti.

Pieneen kokoushuoneeseen saapui rento toimitusjohtaja farkkuihin ja valkoiseen ATI-kauluspaitaan pukeutuneena. Käyntikorttien vaihdon ja esittelyiden jälkeen juteltiin alkuun muutama sana Suomesta ja Dave halusi katsoa maamme sijainnin myös kartasta. ATIn toimitusjohtaja ei ole toistaiseksi vieraillut Suomessa, vaan ainoa kosketus pohjoismaihin on ollut visiitti Oslossa.

Haastattelussa

Seuraavassa vuoropuhelussa suorat Dave Ortonin sanomiset ovat lainausmerkeissä. Ilman lainausmerkkejä kirjoitettu teksti on kirjoitettu yleisen keskustelun pohjalta.

Sampsa Kurri: ATIn tuotteissa nähdään usein tekniikkaa useilta eri markkinaosa-alueilta, joten olisiko tulevaisuudessa mahdollista nähdä työpöytätuotteiden tekniikkaa matkapuhelimissa ja voisimmeko siis esimerkiksi nähdä Xbox 360:n tekniikkaa matkapuhelimissa?

Dave Orton:”Ehdottomasti ja myös mobiilipuolelta tuodaan jatkuvasti ideoita ja tekniikoita työpöytätuotteisiin, kuten virransäästöominaisuuksia.”

Sampsa: Nokian N-Gage ei lyönyt itseään aivan odotetulla tavalla läpi, varsinkin kun kilpailijoina ovat kokeneet Sony ja Nintendo. Mitä uskotte ATIn tuovan mukanaan matkapuhelimiin ja niiden pelimarkkinoille. Milloin voimme oikeasti odottaa 3D- ja Shader-ominaisuuksia matkapuhelimiin?

Dave:”Työskennellessämme PC- ja konsolivalmistajien kanssa on tullut selväksi, että grafiikkalaitteiden tärkein rooli on palvella toimitusalustana erilaiselle sisällölle. Uskomme, että matkapuhelinvalmistajat voivat hyödyntää kokemustamme sisällön kiihdyttäjänä PC- ja konsolivalmistajille. Haluaisimme nähdä itsemme linkkinä matkapuhelinvalmistajien, sisällöntuottajien ja muiden osapuolien keskellä tuottaaksemme parasta mahdollista sisältöä matkapuhelimiin.”

”Tavoitteenamme on tuoda high-end 3D-grafiikkaa matkapuhelimiin ja meillä on jo olemassa tekniikka tähän. Uskomme, että voimme tehdä yhteystyötä tällä osa-alueella matkapuhelinvalmistajien kanssa tuodaksemme high-end 3D-pelaamisen matkapuhelimiin. ATIn nykyinen Imageon 2300 -piiri matkapuhelimiin on jo OpenGL ES 1.0 -yhteensopiva ja seuraavan sukupolven tuotteissa nähdään OpenGL ES 2.0 -yhteensopivuus, joka tuo mukanaan ohjelmoitavuuden ja shaderit.”

Sampsa: ATIn tuotteita käytetään tällä hetkellä muun muassa yli 30 Motorolan kännykässä ja juuri julkaistussa Samsungin viiden megapikselin kamerapuhelimessa. Miksi teidän tuotteita ei toistaiseksi ole Nokian matkapuhelimissa?

Dave:”Haluamme nähdä tuotteemme myös Nokian puhelimissa ja olisimme taatusti innoissamme, jos Nokia olisi yhteistyökumppanimme”.

Sampsa: Voitko kertoa hieman ongelmista, joita kohtasitte 90 nm:n valmistustekniikkaan siirtyessä?

Dave:”Xbox 360 -pelinkonsolin Xenon-grafiikkapiiri kehitettiin 90 nm:n tekniikalla mahtavalla menestyksellä, joten tunsimme itsemme varmoiksi käyttääksemme sitä Rxx-sarjan kanssa. Halpanäytönohjaimiin tarkoitettu RV515 toimi myös ilman minkäänlaisia valmistusongelmia. Mutta rehellisesti sanottuna meillä on ollut vaikeuksia R520- ja RV530-piirien kanssa. Vaikka kaikki piireillä tehdyt simulaatiot näyttivätkin hyviltä, piireissä oli silti ongelmia, kun ne tulivat valmiina takaisin TSMC:n tehtaalta. Ihmetystä aiheutti varsinkin se, että RV515- ja RV530 ovat saman työryhmän suunnittelemat sekä ne valmistetaan täysin samalla tuotantolinjalla, mutta silti RV515 toimi hienosti, mutta RV530 aiheutti päänvaivaa.”

Daven mukaan R520-piiri meni ensimmäisen kerran tuotantoon jo marraskuussa 2004 ja alkuperäisessä suunnitelmassa se oli suunniteltu julkaistavaksi noin 7 – 8 kuukauden kuluttua kesä-heinäkuussa. Pienempään valmistustekniikkaan siirryttäessä ATI oli jo valmiiksi joustanut normaalista kuuden kuukauden aikataulusta parilla kuukaudella, mutta ongelmien takia piiri myöhästyikin ylimääräiset 2 – 3 kuukautta.

Sampsa: ATIn siirtyessä viime vuonna 110 nm:n valmistustekniikkaan, toitte ensin markkinoille kuluttujamalleja ja vasta lopuksi high-end-tuotteita. Miksi tällä kertaa olette tuomassa myös R520:n markkinoille etulinjassa?

Dave:”Eräs suuri tekijä pienempään valmistustekniikkaan siirtymisessä oli luonnollisesti sopimus Microsoftin kanssa Xbox 360 -konsolin grafiikkapiiristä ja Xenonin onnistuminen tuotannossa vakuutti meidät 90 nm:n tekniikasta. Vaikka sen kanssa on ollut ongelmia, viimeaikaiset tulokset R520- ja RV530-piireillä näyttävät erinomaisilta ja osoittavat, että ne tulevat sijoittumaan erittäin hyvin markkinoille suorituskyvyn ja kuvanlaadun suhteen, kun ne julkaistaan tänä syksynä.

Sampsa: Jouduitteko karsimaan R520-piirin suunnitelluista ominaisuuksia, jotta saavutitte sen R520:n jonka olette paikkoin julkaisemassa markkinoille?

Dave:”Emme joutuneet. Grafiikkapiiri toimii erittäin korkeilla kellotaajuuksilla, mutta vaikka emme ole vielä lyöneet kellotaajuutta lukkoon, voin kertoa että kellotaajuus tulee olemaan korkeampi, mitä markkinoilla on tähän asti nähty. Piiri oli pakko valmistaa 90 nm:n tekniikalla, koska 110 nm:n tekniikalla se olisi ollut aivan liian iso.. ja se on edelleen iso.”

Daven mukaan grafiikkapiirin muistiohjain on suunniteltu kokonaan uusiksi ja ATI kertoo lisää uusista ominaisuuksista piiri julkaisun yhteydessä.

Sampsa: Vuosi sitten ATI lähes vitsaili NVIDIAn kahden näytönohjaimen SLI-ratkaisusta, mutta nyt olette kuitenkin tuoneet markkinoille oman Crossfire-tekniikkanne. Mitä mieltä olet useamman näytönohjaimen ratkaisuista?

Dave:”ATI on aina tukenut useamman grafiikkapiirin ratkaisuja – toimme ensimmäisen markkinoille vuonna 1999 (Rage Fury Maxx) ja meillä on useita patentteja hallussamme aiheesta AFR-tekniikka mukaanlukien. Vuosien saatossa olemme jatkaneet useamman grafiikkapiirin ratkaisuiden toimittamista teollisuus- ja sotilaskäyttöön yhteistyökumppaneidemme kuten Evansin, Sutherlandin ja SGI:n kautta. Ennen Crossfiren julkaisemista halusimme olla varmoja, että pystymme tuomaan suorituskyvyn, ilmiömäisen kuvanlaadun ja täysin joustavan ja yhteensopivan ratkaisun oikeaan hintaan. Tämä alue jatkaa kehittymistään ja ATI aikoo olla sitä ajava voima. Tulevaisuudessa odotamme näkevämme molemmille väylille X16 -nopeuden ja kilpailykykyisemmän hinnan”.

Sampsa: Voisiko siis sanoa, että julkaisitte Crossfire-tekniikan osittain NVIDIAn tuottaman painostuksen alla?

Dave:”NVIDIA ansaitsee ehdottomasti kunnian tuotuaan SLI:n markkinoille ja luodessaan enemmän kiinnostusta useamman näytönohjaimen ratkaisuja kohtaan. Visio Crossfiren takana oli kuitenkin tuoda markkinoille ratkaisu, joka tarjoaa jopa 100% parannuksen suorituskyvyssä ja kuvanlaadussa, ei vain muutamaa prosenttia. Tuoden samalla ratkaisun parempaan pelien yhteensopivuuteen tarkoittaa pidempiaikaista teknologiainvestointia. Kuluttajilta saadun palautteen perusteella he ovat valmiita odottamaan hieman kauemmin, että ratkaisu täyttää paremmin heidän tarpeensa”.

Sampsa: Uskotko, että tulevaisuudessa näemme jopa neljän tai useamman näytönohjaimen ratkaisuja?

Dave:”Yhteistyökumppaneillamme on jo olemassa 64 ATI:n grafiikkapiirin ratkaisuja teollisuuskäyttöön ja kuluttajakäyttöön voisin kuvitella näkeväni näytönohjaimen kahdella grafiikkapiirillä varustettuna, jolloin kaksi tälläistä yhdistämällä saataisiin neljän GPUn ratkaisu”.

Sampsa: Näetkö tulevaisuudessa kaksiytimellisiä grafiikkapiirejä, kuten Intelin ja AMD:n julkaisemat Dual Core -prosessorit?

Dave:”Grafiikkapiireissä Multi-core-ominaisuus on toteutettu jo useiden liukuhihnojen muodossa vuosia sitten ja tällä hetkellä meillä on 16 tai enemmän ydintä yhdessä piirissä. Kahden grafiikkapiirin integroiminen samaan kotelointiin ei ole välttämättä seuraava vaihe, vaan loogisempi ratkaisu taitaa olla useiden grafiikkapiirien laittaminen yhdelle piirilevylle.”

Sampsa: ATI ilmoitti viime vuonna julkaisevansa näytönohjaimen vasta, kun se pystytään toimittamaan markkinoille 30 päivän kuluessa. Kommenttia tähän?

Dave:”Onneksi emme ilmoittaneet näin Crossfire-tekniikan julkaisun yhteydessä. Törmäsimme ongelmiin ulkoisen linkkikaapelin kanssa ja emolevyt eivät tosiaan vieläkään ole markkinoilla. ATI Crossfire -samplet pitäisi tosin olla parin viikon kuluttua lehdistön saatavilla ja tekniikkaan perustuvat emolevyt saapuvat markkinoille ennen seuraavan sukupolven näytönohjaintden julkaisua.”

Sampsa: Viimeinen kysymys, oletko koskaan ylikellottanut näytönohjainta? :)

Dave:”En ole, käytän lähinnä kannettavaa tietokonetta. Mutta meidän mielestä olemme tärkeä osa ylikellotusyhteisöä: Olemme järjestäneet ylikellotusaiheisia tapahtumia ja työstämme ylikellotusopasta käytännöllisin vinkein ylikellottamisesta kiinnostuneille.”

Noin 40 minuutin jutustelun päätteeksi pyysin Davea vielä signeeraamaan hänen haastattelun aikana raapustamansa paperit. ”To Sampsa, Good luck read this, Dave Orton”.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 29. elokuuta 2005 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)

Muropaketin uusimmat