Uusimmat

Ylikellotustestit ja loppuyhteenveto

13.03.2010 00:42 Muropaketin toimitus

 

Ylikellotustestit

Ylikellotustesteissä kokeiltiin Core i7-980X Extreme Editionin kulkua mukana toimitetulla DBX-B Thermal Solution -vakiocoolerilla. Testejä varten tuuletin asetettiin P-asentoon ja vakautta haettiin Prime95-ohjelmalla. Asuksen kotisivuilta ladattiin tuorein versio vBoost-ohjelmasta P6T Deluxe -emolevylle, jonka avulla voidaan säätää Windowsista käsin käyttöjännitteitä sekä prosessorin kerrointa ja Base Clock -taajuutta. Extreme-mallin ansiosta prosessorin kerroin on ylöspäin avoin, joten sitä korotettiin yhdessä käyttöjännitteen kanssa niin kauan, kunnes kokoonpano ei enää jauhanut Prime95-testiä vakaasti ilman virheitä.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Aluksi ylikellottamista kokeiltiin prosessorin 1,25 voltin vakiojännitteellä, jolla Prime95 rullasi ongelmitta vielä neljän gigahertsin kellotaajuudella. Kun käyttöjännitettä korotettiin 0,125 voltilla 1,375 volttiin, ytimien kellotaajuus saatiin nostettua vielä 4,275 GHz:iin, mutta seuraava pykälä 4,4 GHz oli liikaa. Ytimien lämpötilaksi mitattiin Real Temp GT -ohjelmalla Prime95:llä rasitettuna 66-71 astetta.

4,275 GHz:n kellotaajuudella Cinebench R10 -aika parani viidellä sekunnilla 32 sekunnista 27 sekuntiin, 3DMark Vantagen CPU-testin tulos parani 7100 pisteellä eli noin 21 prosentilla ja SiSoft Sandran synteettisessä CPU Arithmetic -testissä tulokset paranivat 177 GIPS:iin (+13 %) ja 133 GFLOPS:iin (+23 %) (vakiona 153 GIPS & 108 GFLOPS).

Kuten jo artikkelin alussa mainitsimme, testasimme Gulftownin ylikellottamista nestemäisellä typellä ensimmäisen kerran jo viime vuoden syyskuussa. Testattavana oli A0-version 3,07 GHz:n kellotaajuudella vakiona toimiva Engineering Sample ja alustana testeissä käytettiin virransyötön osalta korkeammalle 500 kHz:n taajuudelle modifioitua Asus Rampage II Extreme -emolevyä. Kyseinen testiprosessori kykeni rasituksessa toimimaan kuparikulhosta mitattuna noin -170 asteen lämpötilassa (cold bug) ja kylmäkäynnistys onnistui -120 asteessa (cold boot bug).

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Kellotaajuuden ja käyttöjännitteen suhteen prosessori skaalautui erinomaisesti ja 1,872 voltin käyttöjännitteellä 3DMark Vantagen CPU-testi ajettiin onnistuneesti läpi 6079 MHz:n kellotaajuudella. Kevyempiä testejä prosessorilla saatiin ajettua läpi vielä yli 6,5 GHz:n kellotaajuudella.

Huom! Intelin varhaiset Engineering Sample -prosessorit ovat tarkoitettu lähinnä mekaanisiksi testikappaleiksi, joten niissä käytettävät piisirut eivät käy läpi samanlaista testaus- ja validointiprosessia, mitä myyntiin saapuvat retail-prosessorit. Tästä syystä varhaiset Engineering Sample -testikappaleet ylikellottuvat yleensä huomattavasti paremmin kuin ensimmäiset myyntikappaleet, sillä niissä käytetyt piisirut ovat ”mitä sattuu” eli mahdollisesti paljon virtaa vuotavia ja sen myötä erinomaisesti ylikellotukseen soveltuvia. Yleensä valmistustekniikan parantuessa ja uusien steppingien tullessa markkinoille myös myyntiprosessorit alkavat kulkea paremmin.

 

Loppuyhteenveto

Intelin etumatka työpöytäprosessorien suorituskykykilvassa on nykypäivänä kiistämätön. Tällä hetkellä AMD:n suorituskykyisin neliytiminen 3,4 GHz:n Phenom II X4 965 Black Edition kykenee haastamaan Intelin Core i5-750 -prosessorin. Tähän päälle Intelillä on kuitenkin vielä korottaa panoksia Core i7-800- ja Core i7-900 -sarjan prosessoreilla, joista kirsikkana kakun päällä komeilee ensi viikolla virallisesti julkaistava 32 nm:n tekniikalla valmistettava kuusiytiminen ja 12 säiettä tukeva 3,33 GHz:n kellotaajuudella toimiva Core i7-980X Extreme Edition -malli.

Kuluttajan kannalta Intelin ylivoimainen johto ei kuitenkaan ole hyvä asia sillä se näkyy Intelin suorituskykyisimpien prosessorimallien hintatasossa. Core i5-750 maksaa vielä kohtalaisen maltilliset 190 euroa verrattuna AMD:n 175 euron hintaiseen Phenom II X4 965 Black Editioniin, mutta Core i7-800 -sarjan prosessoreista joutuu pulittamaan 265 – 500 euroa, edullisimmasta Core i7-900 -sarjan 930-mallista 275 euroa ja muista malleista 500 – 1000 euroa.

Ominaisuuksiltaan Core i7-980X Extreme Edition on parasta mitä nykypäivän tehokäyttäjä voi PC-tietokoneeseen toivoa. 32 nm:n valmistustekniikan ansiosta tehonkulutus ja lämmöntuotto on saatu pidettyä kurissa ja suorituskyky varsinkin useampaa säiettä tukevissa sovelluksissa on lähes ylivoimainen. Valitettavasti ohjelmakehitys laahaa vielä kaukana prosessorikehityksen jäljessä ja peliteollisuus lähes valovuoden perässä. Neliytimisiä prosessoreita on ollut markkinoilla jo vuosia, mutta valitettavasti yli kahta säiettä tukevia pelejä on olemassa vain kourallinen. Kun testataan peruspelejä, kuten Crysis ja Far Cry 2, erot suorituskyvyssä prosessoreiden kesken ovat marginaaliset. Nykypäivänä 3D-suorituskyvyn määrittelee lähes yksinomaan näytönohjaimen suorituskyky ja kun puhutaan 950 euroa kustantavasta Core i7-980X Extreme Editionista, on oletettavaa, että kokoonpanon näytönohjain on vastaavaa kaliberia.

Ylikellotustesteissä 32 nm:n tekniikka näytti kyntensä ja Core i7-980X Extreme Edition rullasi Prime95-vakaasti 4,275 GHz:n kellotaajuudella mukana toimitetulla DBX-B Thermal Solution -vakiocoolerilla. Ylikellottamisen ansiosta useampaa säiettä tukevissa sovelluksissa nähtiin noin 20 prosentin suorituskykylisä. Extreme-ylikellotusrintamalla Core i7-980X Extreme Editionin julkaisu tarkoittaa käytännössä kuoliniskua Intelin edelliselle Core i7-975 Extreme Edition -huippumallille. Core i7-980X Extreme Edition venyy nestemäisellä typellä jäähdytettynä kaikki kuusi ydintä rasitettuna yli kuuden gigahertsin ja kevyemmissä testeissä jopa yli 6,5 GHz:n kellotaajuudelle. 3DMark-testeissä ennätykset paukkuivat rikki samalla hetkellä, kun Intelin salassapitovelvollisuus päättyi.

Mielenkiintoisempi julkaisu Inteliltä tulee olemaan myöhemmin tänä vuonna lanseerattava edullisempi kuusiytiminen Core i7-970 -malli, josta raportoi Anandtech omassa Core i7-980X Extreme Edition -artikkelissaan. Myös AMD:n odotetaan lanseeraavan Thuban-koodinimelliset kuusiytimiset Phenom II X6 -prosessorit huhtikuun lopulla, joten nähtäväksi jää, kuinka AMD pystyy pistämään ilman Hyper-Threading-ominaisuutta kampoihin kuusiytimiselle ja 12 säiettä tukevalle Gulftownille.

Päivitys: Core i7-970 tulee olemaan kuusiytiminen 32 nm:n tekniikalla valmistettava edullisempi Gufltown-prosessori.

Hyvää:

  • Markkinoiden suorituskykyisin työpöytäprosessori
  • Kattavat ominaisuudet
  • 6 ydintä ja Hyper-Threading-ominaisuus
  • 32 nm:n valmistustekniikka
  • Maltillinen lämmöntuotto
  • Ylikellotuspotentiaali

 

Huonoa:

  • Erittäin kallis hinta
  • Äänekäs vakiocooleri

 

Sisältö

  1. Intel Core i7-980X Extreme Edition (Gulftown)
  2. Prosessorin ja DBX-B Thermal Solution -vakiocoolerin esittely
  3. Suorituskyky-, tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  4. Ylikellotustestit ja loppuyhteenveto