UUSIMMAT

Kokeilu: Steelseries Arctis Pro + GameDAC -pelikuulokkeet – Lisää tarkkuutta ääniin

18.05.2018 19:00 | Osku Kannisto

Steelseries hyppää uusien Arctis Pro -pelikuulokkeiden kanssa Hi-Res-äänen maailmaan lisäämällä kuulokkeiden mukaan DACin. Yksityiskohtaisempi ääni sopii tinkimättömille pelaajille, mutta myös musiikin kuunteluun.

Steelseries Arctis Pro -kuulokkeet houkuttelevat käyttäjäkseen lupauksella paremmasta äänenlaadusta. Siitä viitteitä antavat oma DAC ja ensimäistä kertaa pelikuulokkeissa tuki Hi-Res-äänille. Aivan suoraa kilpailijaa ei kuulokkeille ole, mikä näkyy myös 280 euron suositushinnassa.

Useimmiten äänentoiston heikoin lenkki on tietokoneen huonolaatuinen kuulokeliitäntä tai Bluetooth-yhteydessä käytetty häviöllinen pakkaus. Ongelma voi kiertää siirtämällä ääni digitaalisesti kuulokkeiden DACille, joka purkaa äänen kuulokkeille laadusta tinkimättä.

DAC eli digital-to-analog converter muuntaa digitaalisen biteistä koostuvan äänen analogiseksi. GameDAC on optimoitu Arctis Pro -kuulokkeita silmällä pitäen samalla tavoin kuin erilliset hifi-kuulokevahvistimet. Kuulokkeet kytketään DACiin omalla erikoiskaapelilla, joka huolehtii myös mikrofonin äänistä takaisin koneelle ja kanssapelaajiille.

GameDAC’in erikoisuus kilpailijoihin verratessa on tuki korkeammalle näytteistystaajuudelle ja bittisyvyydelle. Perinteisen 48 kilohertsin ja 16-bittisen äänen sijaan GameDAC pystyy hyödyntämään 96 kilohertsin taajuuksia aina 24 bitin tarkkuudella.

Steelseries Arctis Pro + GameDAC -yhdistelmän tarjoaman Hi-Res-tuen ansiosta kuulokkeiden luvataan pystyvän toistamaan ääniä erittäin laajalla 10–40000 hertsin taajuusalueella, mikä ylittää ihmiskuulon rajat selkeästi.

Kuulokkeiden ja DACin yhdistelmä on suunniteltu toimimaan PC-tietokoneiden ja PlayStation 4 -konsolin kanssa. Kummankin käyttöönottoon on selkeä ohjeistus. DACiin voi kytkeä lisäksi analogisignaalin 3,5 millimetrin audioliitännän kautta esimerkiksi puhelimesta. Virransyöttöä varten GameDAC on kuitenkin aina liitettävä USB-virtalähteeseen/-liitäntään. Kuulokkeita voi toki käyttää myös ilman DACia, mutta silloin ne kytketään 3,5 millimetrin stereoliitännän kautta.

Mikrofonin suora tuki rajoittuu tietokoneisiin ja PS4:lle. Xboxin kanssa on käytettävä erilaisia virityksiä, jotta mikrofonin saa pelien kanssa toimimaan.

Kuulokkeet tukevat DTS X Surround -ääntä, ja osaavat luoda tilaäänet lennosta stereoäänille. DTS-tilaa käyttäessä on kuitenkin luovuttavat Hi-Res-tarkkuudesta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Hi-Res ja äänenlaatu
  4. Yhteenveto