Uusimmat

Kokeilu Xiaomi Mi Electric Scooter 3 -sähköpotkulauta – Edullinen vaihtoehto, mutta ajoittain potkua kaipaisi lisääkin

26.12.2021 20:00 Kai Taipale

Skuutti ja talvi ei ole se ykkösparas yhdistelmä. Muropaketti ehti kuitenkin kokeilemaan Xiaomi Mi Electric Scooter 3 -mallia loppusyksystä – siis sopivasti ennen pakkasia ja lumen tuloa. Seuraavaa ajokautta odotellessa onkin jo hyvä miettiä siihen soveltuvaa menopeliä. Xiaomi osoittautui käyttökelpoiseksi peliksi, mutta tehoa jäi ajoittain kaipaamaan.

Muropaketti kokeili jo aiemmin Unagi The Mode One E500 -skuuttia. Jo tuolloin havaittiin sähköpotkulaudan olevan varsin kätevä kapistus lyhyille matkoille erityisesti kaupunkiympäristössä. Sen avulla paikkoihin pääsee helpolla, ja itse laudankin saa usein napattua mukaansa turvaan. Sama pätee myös Xiaomi Mi Electric Scooter 3 -sähköpotkulautaan, joskin hieman isokokoisempana (kokoontaitettuna 108 x 43 x 49 cm) ja painavampana (13,2 kg)  tämä tuntuu jo vähän työläämmältä. Painava malli ei kuitenkaan saman hintaluokan kilpailijoihin nähden ole, vaan pikemminkin päinvastoin.

Käytännöllisen sähköpotkulaudan pitääkin siis olla kevyt, mutta kestävä. Paino on omiaan syömään kiihtyvyyttä, nopeutta ja ajomatkaa, mutta tekee myös kantamisesta hankalaa. Kaiken tämän toteuttaminen maksaa, joten edullisempi hinta vaatii kompromisseja.

Tutustuvaksi otettu Xiaomi Mi Electric Scooter 3 tuli myyntiin alkusyksystä ja sen katuhinta on vähän alle 500 euron luokassa. Hintaero aiemmin testatun Unagin 1199 euron suositushintaan on siis todella merkittävä. Kovimmat kilpakumppanit tulevatkin pikemminkin Ninebotin tai E-Wayn suunnalta. Xiaomin omassa mallistossa samaan hintaluokkaan osuu aiempi Mi Electric Scooter 2 Pro.

Ennen ajoon lähtöä tai siirtelyä pitää kuitenkin laite ottaa käyttöön. Skuutti saapuukin isokokoisen television pahvilaatikkoa vastaavassa myyntipakkauksessa, jonka käsittely onnistuu yhdeltä henkilöltä juuri ja juuri.

Skuutti on paketissa kohtuullisen käyttövalmiina. Riittää että purkaa pakkausmateriaalit tieltä, nostaa laudan ylös ja ulos paketista. Tämän jälkeen nostetaan ohjaustanko pystyyn ja kiinnitetään se paikoilleen neljällä ruuvilla. Tätä varten mukana on oma työkalunsa. Tähän vaiheeseen kuluu enintään kymmenen minuuttia, joten laite on kohtuullisen nopeasti kasassa.

Tässä vaiheessa homma on muilta kunnossa, mutta pari oleellista asiaa on syytä hoitaa alta pois: ennen käyttöönottoa ilmatäytteiset renkaat on syytä pumpata täyteen. Tämän lisäksi skuutti ei starttaa ilman että se on paritettu puhelimen kanssa ja opetusohjelma katsottu. Skuutti hyödyntää Xiaomi Home -sovellusta, jota kautta päivitetään ohjelmisto ja ohjataan laitteen ominaisuuksia, mutta sieltä voi tarkastella myös tilastotietoja. Kommunikointi sujuu Bluetooth-yhteydellä.

Alkutoimien jälkeen voi akku olla tarpeen ladata. Akku sijaitsee seisomatason pohjassa, joten skuutin painopiste on matalalla. Tyhjästä täyteen akun kerrotaan latautuvan viidessä ja puolessa tunnissa. Myöhemmin ilmenevistä syistä litiumioni-akkua ei ajettu aivan tyhjäksi, mutta 20 prosentista täyteen akku tuli neljässä tunnissa 20 minuutissa. Valmistajan ilmoitus pitää siis tältä osin hyvin paikkansa. Skuutin 71-wattinen latauslaite on kooltaan samaa kokoluokkaa kuin vaikkapa pelikannettavissa. Laturin kaapelilla on mittaa kaksi metriä.

Valmistaja ilmoittaa sähköpotkulaudan olevan suojattu IP54-luokituksen mukaan. Käytännössä siis lauta on pölyltä ja vesiroiskeilta suojattu, joten pienet sateet eivät tämän puolesta ole ongelma. Latausluukun suoja sijaitsee astinlaudan etukulmassa, eikä se tuntunut erityisen herkältä paikalta.

Kun kaikki alkutoimet ovat takana, on hyvä hypätä laudalle ja lähteä liikkeelle. Xiaomi Mi Electric Scooter 3 osoittautuu heti alkumetreistä ihan mukavaksi matkakumppaniksi. Sen laudalle mahtuu 42-koon tennarit ongelmitta, ohjaustanko on riittävän pitkä, jotta ajoasento on ainakin noin 180-senttimetriselle kuljettajalle soveltuva. Lauta tuntuu myös erittäin tukevalta, eikä se nitku tai notku. Enimmäispainosuositus on asetettu sataan kiloon, mutta tässä kohtaa ei ole ainakaan liioiteltu. Pintamateriaali kerää likaa, mutta on kuivana kiitettävän pitävä.

Skuutti ei lähde liikkeelle vain vipua kääntämällä, vaan lauta varmistaa ensin laitteen jo olevan liikkeellä. Käytännössä tarvitaan siis ihan reipas potku antamaan alkuvauhdit, jonka matka voi alkaa.

Xiaomi Mi Electric Scooter 3:n perushallintalaitteet ovat helpot: Virta kytketään ohjaustolpan kohdalla sijaitsevalla painikkeella, josta valitaan myös ajotila ja kytketään päälle etuvalo. Kaasulle ja jarrulle on omat vipunsa, eräänlaiset ”kaasu- ja jarrukahvat” siis. Ohjaustangon vasemmalla puolella on myös soittokello, josta lähtee ääntä vasta määrätietoisella jousen virityksellä.  Näyttö kertoo nopeuden ja palkisto kertoo karkeasti akun varauksen tilasta.

Virtakytkimestä saa myös lyhyellä painikkeella päälle tai pois skuutin led-ajovalon. Tämän painikkeen tuplapainallus taas vaihtaa ajotilaa. Toimintoja on sen verran maltillisesti, että ne oppii nopeasti. Näyttö on myös riittävän selkeä, ja sitä pystyy tarvittaessa vilkuilemaan vauhdissakin.

Ajonopeuksia on käytettävissä kolme: jalankulku, D ja S. Näistä ensimmäinen rajoittaa nopeuden nimensä mukaisesti noin viiteen kilometriin tunnissa. D-tilassa ajonopeus on enintään 20 kilometriä tunnissa ja S-tilassa nopeus nousee 25 kilometriin tunnissa.

Hyvin nopeasti kuitenkin tulee selväksi, ettei sähköpotkulautaa oikeastaan halua ajaa, ainakaan itsekseen, muussa kuin S-tilassa. Nimittäin D-ajo-ohjelmalla laudan rajoittama teho ei millään riitä vähänkään pidemmissä tai jyrkemmissä ylämäissä edes alle 80 kiloisen käyttäjän kanssa.

S-tilassa alkuvauhdilla menevät loivemmat mäet vauhdin vielä kiihtyessä, mutta ilman alkuvauhtia sama tekee tiukkaa. Laudalle ilmoitetaan enimmäisnousukulmaksi 16 astetta, mutta tässä on kyllä mukava värikynää sinne liioittelevaan suuntaan. Omassa kotipihassa on kohtuullisen jyrkkä, mutta kuitenkin alle 16 asteen, ajoluiska pihaan. Tästä Xiaomi ei selviä ylös ilman kunnon alkuvauhtia, ja silloinkin tekee hieman erittäin tiukkaa. Jos mäellä olisi mittaa enemmän kuin 15 metriä, homma ei onnistuisi. Esimerkiksi aiemmin kokeiltu Unagi-skuutti selvisi tästä mäestä oikeastaan leikiten.

Ja koska tehot riittävät vain S-asennossa, niin sitä tulee käytettyä vakiona. Tämä näkyy sitten myös akkukestossa. Vaikka akku on kapasiteetiltaan 7650 milliampeerituntia, selviää sen suurin ongelma käytössä kiusallisen nopeasti: Teho hyytyy merkittävästi kun akkua on jäljellä alle neljännes. Tässä vaiheessa tasamaan vauhti tippuu tehokkaimmalla asetuksella lähelle perusasetusta, mutta ylämäessä hyytyy sitäkin pahemmin. Omassa käytössäni lauta ei tässä vaiheessa jaksanut nousta kotimäkeä ollenkaan, ei edes potkimalla lisää vauhtia.

Oma vaikutuksensa akkukestolla voi hyvinkin olla syyskeleissä, sillä koeajot suoritettiin 5 – 15 -celsius-asteen lämpötiloissa, mutta pääosin kuitenkin vielä lähemmäs kymmenen asteen tietämissä. Varsinaiseen pakkaseen lautaa ei enää viety, vaikka ilmoitettu käyttölämpötila-alue jatkuu aina kymmeneen pakkasasteeseen.

Käytännössä siis akusta todellista ja käyttökelpoista kapasiteettia on enintään 80 prosenttia. Sillä pääsee koeajojen ja sovelluksen lukemien kautta arvioituna yhdellä akullisella juuri ja juuri 20 kilometriä, mutta raskaammalla käyttöprofiililla ja käyttäjällä 15 kilometriä voi olla lähempänä totuutta. Jos skuuttia latailee päivittäin, tämä ei liene ongelma. Valmistajan ilmoittamaan 30 kilometrin enimmäisetäisyyteen olisi vaikea kuvitella päästävän muuten kuin lievään myötämäkeen matkatessa. Kantama on siis ihan kelvollinen, muttei mitenkään erinomainen.

Renkaat voivat ilmatäytteisinä puhjeta, tähänkin on Xiaomi tavallaan varautunut, sillä myyntipakkauksessa oli mukana yksi varakumi. Ilmatäytteinen, 8,5 tuuman rengas ei ole koolla pilattu, mutta joustaa silti sopivasti, joten ajoalustan epätasaisuudet eivät tunnu käsissä yhtä pahasti kuin täyskumisilla renkailla. Skuutilla ajelee sujuvasti myös asvalttipintojen ulkopuolella, vaikkei sitä mihinkään maastokäyttöön ole suunnattu.

Yksi sähköpotkulaudan käyttömukavuuteen olennaisesti vaikuttava tekijä on sen taittuminen kokoon ja kantomahdollisuus. Erityisesti koska skuutin lukitseminen pitää ratkaista jollain tapaa – mitään kovin varmaa pyöränlukkopistettä ei ole tarjolla. Varmin tapa pitää skuutti tallessa on yksinkertaisesti napata se vaikka terassille mukaan, tai käydä ostoksilla tilavassa marketissa, jolloin potkulaudan saa vaikka sijoitettua ostoskärryjen alatasolle.

Xiaomissa ohjaustangon kääntäminen on toteutettu hieman ärsyttävästi. Ohjaustangon lukitusosassa on vapautusliipaisin, jonka avulla tangon saa taittumaan. Ensimmäisillä kerroilla ohjaustangon saa helposti kaatumaan tahattomasti. Käyttö ei siis ensimmäisillä kerroilla ihan loogisin mahdollinen, mutta vaiheet oppii kyllä.

Vieläkin ärsyttävämpi piirre on tarve tähdätä soittokelloon integroitu kiinnike takalokasuojan vastinkappaleeseen – ohjaustanko on helppo ohjata vähän sivuun, jolloin sitä joutuu tähtäilemään kohdalleen. Lukitus takalokariin tuntuu vähän kotikutoiselta viritykseltä.

Kasassa paketti on kuitenkin riittävän tukeva, mutta myös hieman jo raskaanpuoleinen kanniskeltava vaikkei painoa ole aiemmin mainittua reilua 13 kilogrammaa enempää.

Ajossa jarru on hieman etupainotteinen, mikä tekee ajosta vähän tökkivää. Etujarru pystyy myös keräämään jarrutusenergiaa talteen, ja ominaisuuden voimakkuutta pystyy säätämään. Tasapainoisimmalta tuntui keskimmäinen vaihtoehto kolmesta. Sen myötä kaasun höllääminen ei aiheuttanut mitään tökkimisiä, vaan nopeus hidastui sopivaan tahtiin.

Täysjarrutuksia varten takana on levyjarru. Testijarrutuksissa lauta jarrutti pitävällä alustalla tehokkaasti, eikä sen pyrkinyt karkaamaan hallinnasta. Vaikkei jarruissa mikään ollut pahasti pielessä, jäi jarrutuntuma silti hieman epämääräiseksi. Jarrukahva ei sekään herättänyt ihastusta, sillä kahvaa voi painaa ikävän helposti niin, että sormi jää väliin. Ajoasennon puolesta ohjaustanko on vielä 180 senttimetriä pitkälle riittävä, mutta isokokoisemmalle se voi jäädä jo hieman matalalle.

Takana oleva valo välkkyy oletuksena jarruttaessa. Hyvää on, että laudassa on heijastimet kaikkiin suuntiin, sivuilla jopa sekä etu- että takarenkaan keskellä. Lisäksi käytössä on led-ajovalo, josta on ainakin syyskelissä enemmän iloa huomio- kuin varsinaisena ajovalona.

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 -sähköpotkulauta kuuluu sähköskuuttien keskihintaiseen joukkoon, joten sitä voi pitää hyvinkin kohtuuhintaisena mallina, varsinkin kun skuutti on hyvin varusteltu ja oikeinkin mukava ajaa. Laudan rakenne on jämäkkä rakenne, ja perustoiminnot on kohtuullisen nopea ja helppo omaksua. Mobiilisovellus tarjoaa vielä sopivasti tietoja ja akun tilanteesta, joten kokonaisuus on luokassaan oikeinkin toimiva. Ulkomuoto on aina vähän makuasia, mutta omaan silmääni olemuskin on ihan tyylikäskin.

Mi Electric Scooter 3:ssa kalliimpiin malleihin verrattuna selkein heikkous on tehonpuute, joka vaivaa erityisesti akun varauksen vähetessä. Kantoratkaisun toteutus on sekin hieman kömpelö. Näistäkin puutteista huolimatta Xiaomi Mi Electric Scooter 3 tarjoaa lähisiirtymiin riittävän laadukkaan ja toimivan ratkaisun ilman että budjettia pitää liiaksi venyttää.

Hyvää

  • Tukeva rakenne
  • Ajomukavuus
  • Helpot perusohjaimet
  • Selkeä näyttö

Huonoa

  • Tehottomuus muilla kuin S-ajotilalla
  • Kantotilan ja tangon lukituksen hieman kömpelö toteutus
  • Käytännön kantama jää niukan puolelle

Tekniset tiedot Xiaomi Mi Electric Scooter 3

  • Hintaluokka: 500 €
  • Moottoriteho: 300 wattia (600 W huipputeho)
  • Akku: 7,65 Ah
  • Renkaat: 8,5” (ilmatäytteinen)
  • Mitat kokoontaitettuna/avattuna: 108 x 43 x 49 cm / 108 x 43 x 114 cm
  • Huippunopeus: 25 km/h
  • Jarrut: Takana levyjarru, edessä ABS (regeneroiva)
  • Ilmoitettu käyttösäde yhdellä latauksella: 30 km
  • Paino: 13,2 kg
  • Kantavuus: 100 kg
  • Muuta: led-valo edessä ja takana, äänimerkki, mittaristo

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat