Uusimmat

MSI GeForce 8800 GTX

30.11.2006 16:45 Muropaketin toimitus

Suorituskykyisempi GeForce 8800 GTX toimitettiin testiin MSI:ltä ja näytönohjain on pakattu valmistajalle ominaiseen tyyliin sinipainotteiseen kantokahvalliseen pahvilaatikkoon. Pakkauksen etupuolella on selvästi ilmaistu tuotteen valmistaja ja malli sekä muutamia tärkeimpiä ominaisuuksia. Tuotteet löytyvät jo useiden jälleenmyyjien listoilta, mutta myyntiin asti näytönohjaimia on eksynyt vasta yksittäisiä kappaleita. Kunnolla näytönohjaimia tulee arvioiden mukaan saataville joulukuun alussa ja hinta on halvimmillaan 630 euron luokkaa.

Näytönohjaimen lisäksi pakkauksen uumenista löytyy ohjekirja, mainosvihkonen, ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyt, kokoversio Heroes of Might & Magic V -pelistä, S-Video-kaapeli, kaksi virta-adapterikaapelia, kaksi DVI-D-Sub-adapteria sekä adapterikaapeli, josta haaroittuvat S-Video-, Pr-, Pb- ja Y-kaapelit.

Näytönohjaimien fyysinen koko tuntuu kasvavan vuosi vuodelta uusiin mittasuhteisiin, eikä GeForce 8800 GTX tuota ainakaan tässä suhteessa pettymystä. Järkälemäisen piirilevyn päällä on massiivisen kokoinen jäähdytyselementti, joka koostuu siilistä ja suurikokoisesta radiaalituulettimesta, joka puskee viileää ilmaa siilin läpi ulos kotelosta. Markkinoille ilmaantuneista näytönohjaimista suurin osa perustuu NVIDIAn referenssiin, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät näytönohjaimet eroa toisistaan kuin jäähdytyselementin päällä olevalla tarralla, oheismateriaaleilla sekä hinnalla. Poikkeuksena mainittakoon Suomen markkinoilla tuntemattomammat Sparkle, BFG ja Galaxy, joista ensimmäisen erikoismalli on varustettu vieläkin massiivisemmalla siilillä ja kahdella tuulettimella. BFG on tukeutunut Danger Denin suunnittelemaan vesiblokkiin ja Galaxy Zalmanin kokonaiseen vesijäähdytysratkaisuun.

Piirilevyn alapuolelta ei löydy ihmeellisyyksiä, mutta mielenkiintoisena puolena ruuvien määrä on GeForce 7900 -sarjan näytönohjaimista lisääntynyt huomattavasti. Itse jäähdytyselementti on pultattu kiinni piirilevyyn 11 ruuvilla, mutta lisäksi grafiikkapiirin läheisyydestä löytyy jopa kahdeksan pienempää ruuvia, joilla on kiinnitetty etupuolen grafiikkapiiriä suojaava metallikehys.

Suuren jäähdytyselementin myötä kortti vaatii asentuakseen kaksi korttipaikkaa ja kotelon ulkopuolelle näkyvästä mustasta levystä ylempi on rei’itetty kuuman ilman poistoa varten. Vastaavasti alemmasta löytyy seitsemänpinninen liitin, johon kiinnitetään haaroitinkaapeli, sekä kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä.

Piirilevyn ylälaidassa on peräti kaksi SLI-liitintä, joista päästäneen nauttimaan vasta tulevaisuudessa esimerkiksi ketjuttamalla kolme GeForce 8800 GTX -näytönohjainta SLI-tilaan tai asettamalla rinnalle fysiikkaa laskeva kortti. Käyttäessä kahta näytönohjainta SLI-tilassa, SLI-siltapiirille ei ole asetettu rajoitteita kumpaan liittimeen se tulisi liittää.

Piirilevyn takaosassa on jopa odotettua vähemmän komponentteja virransyöttöä varten, mutta ehkä enemmän silmään pistää kuitenkin kaksi kuusipinnistä lisävirtaliitintä. NVIDIAn mukaan tämä on välttämätöntä, jotta GeForce 8800 GTX kykenee PCI Expressin spesifikaatioihin. Näytönohjaimen maksimi tehonkulutus on 185 wattia, ja PCI Express määrittelee ainoastaan 75 wattia tehoa PCIe x16 -väylän kautta. Kuusipinnisellä lisävirtaliittimellä kyetään tarvetta nostamaan 75 watilla, joten yhdellä liittimellä saavutettaisiin ainoastaan 150 watin raja, mikä ei vielä riitä GeForce 8800 GTX:lle. NVIDIA myös väittää Radeon X1950 XTX kuluttavan ainoastaan viisi wattia vähemmän tehoa, kuin GeForce 8800 GTX, mikä herättää kysymyksen, onko ATIn suorituskykyisin näytönohjain aivan PCI Express -spesifikaatioiden mukainen.

MSI on siis päätynyt NVIDIAn referenssijäähdytyselementtiin, jonka periaatteena on imeä ilmaa kotelosta radiaalituulettimella, työntää se siilin läpi ja poistaa suurimmilta osin ulos kotelosta. Etuosassa on myös viisi pidempää reikää, joiden kautta lämmintä ilmaa palaa takaisin kiertoon koteloon, mutta tarkempi käyttötarkoitus jäi Muropaketin toimitukselta hämärän peittoon.

Jäähdytyselementin alapuoli paljastaa, että siiliosa on lähes kokonaan valmistettu alumiinista ja ainoastaan grafiikkapiirin kohdalla on panostettu paremmin lämpöä johtavaan kupariin. Pohjassa on myös korotuksia eri komponenttien, virransyötön fettien, muistipiirien ja TMDS-lähetinpiirin, päällä turvaamassa kontaktin siiliin ja näin ollen tarpeeksi alhaisen käyttölämpötilan.

Muovisen kehikon poistamisen jälkeen alta paljastuu isokokoinen alumiininen siili sekä yksi heatpipe-putki, joka siirtää grafiikkapiirin tuottamaa lämpöä laajemmalle alalle siiliä.

GeForce 8800 GTX ilman jäähdytyselementtiä paljastaa näytönohjaimen todellisen luonteen, sillä G80-grafiikkapiirin päällä on heatspreader ja sitä ympäröi metallinen suoja. Muistipiirejä on 12 kappaletta ja ne ovat piirimuodostelmassa grafiikkapiirin ympärillä. Etuosan vihreä piiri on TMDS-lähetin, kun taas mielenkiintoinen seikka on virransyötön vaatima tila, joka käsittää karkeasti otettuna kolmasosan koko piirilevystä.

Virransyötön läheisyydestä löytyy jo aiemmin mainitut kaksi lisävirtaliitintä, mutta mielenkiintoisena puolena suuret komponentit loistavat poissaolollaan ja takaosasta löytyy vain viisi suurempaa kondensaattoria, kaksi kelaa sekä piipperi. Pienemmät komponentit, kuten fetit ja vastukset on hajautettu laajemmalle alueelle.

Näytönohjaimen molemmat DVI-liittimet ovat kaksilinkkisiä ja niitä ohjaa NVIDIAn uusi NVIO-piiri, joka hoitaa TMDS-lähetyksen ohella muitakin toistaiseksi tuntemattomia tehtäviä. NVIDIA on päätynyt ulkoiseen TMDS-lähetinpiiriin, koska sen integroiminen suoraan grafiikkapiiriin on vaikea operaatio. NVIO:ssa on myös HDCP-tuki, mutta tämä vaatii ROM-avainten kryptaamisen täyttä tukea varten, mikä jää näytönohjainvalmistajien harteille. Ottaen kuitenkin huomioon, että kyseessä on hyvin arvokas näytönohjain ja HDCP-tuki on ollut otsikoissa jo pitkään, valmistajat tuskin jättävät tukea pois listalta.

GeForce 8800 GTX:ssä G80:n kaikki 128 Stream-prosessoria ovat käytössä ja ne toimivat 1,35 GHz:n kellotaajuudella, kun taas itse grafiikkapiiri toimii 575 MHz:n kellotaajuudella. Rasterioperaatioita (ROP) se pystyy suorittamaan 24 kappaletta. G80 itsessään valmistetaan 90HS-prosessilla ja piirissä on 480 neliömillimetrin alueelle ahdettu 681 miljoonaa transistoria. Luku on huima, kun sitä vertaa G71-grafiikkapiirin 278 miljoonaan transistoriin.

Muistipiirit ovat Samsungin valmistamia ja speksattu toimimaan 1,1 nanosekunnin nopeudella (909 MHz / 1818 MHz DDR). Ylikellotusmielessä muistien suhteen ei varaa ennakko-odotusten perusteella hirveästi ole, sillä muistit toimivat jo vakiona 900 MHz:n (1,8 GHz DDR) kellotaajuudella. Kuusikanavainen muistiohjain on 384 bittiä leveä ja sen jatkona on GDDR3-muistia yhteensä 768 megatavua.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce 8800
  2. MSI GeForce 8800 GTX
  3. Asus GeForce 8800 GTS
  4. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Lämpötila, Melu & Suorituskyky
  5. Ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto