Uusimmat

Asus GeForce 8800 GTS

30.11.2006 16:45 Muropaketin toimitus

GeForce 8800 -tuoteperheen toinen testattava malli, GTS, on Asuksen käsialaa ja pakattu niin ikään kantokahvalliseen pahvilaatikkoon, jossa edessä komeilee kriittisimmät tiedot. Valmistajan ja mallin lisäksi esillä on Ghost Recon -henkinen sotilas ja maininta ilmaisesta Ghost Recon: Advanced Warfighter -pelistä. Asuksen GeForce 8800 GTS edustaa halvinta päätä eri valmistajien keskuudessa, sillä sen hinta liikkuu alle 500 eurossa. Valitettavasti GTX-mallien tavoin myös GTS-malleja on saatavilla toistaiseksi nihkeästi ja parampaa saatavuutta on luvassa vasta joulukuun puolivälissä.

Asus toimittaa näytönohjaimen mukana ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyt, kokoversiot GTI Racing- ja Ghost Recon: Advanced Warfighter -peleistä sekä kotimaisen Futuremarkin 3DMark06-testiohjelmasta. Lisäksi mukana toimitetaan pika-asennusopas, DVI-D-Sub-adapteri, virta-adapterikaapeli sekä adapterikaapeli, josta haaroittuvat Pr-, Pb- ja Y-kaapelit.

Pikaisella silmäilyllä GTS on hyvin vastaavanlainen, kuin GTX, mutta piirilevy on jonkin verran lyhyempi ja jäähdytyselementti vastaa muotoilultaan GTX:n elementtiä, mutta on hieman typistetympi. Asus on MSI:n tavoin hyväksynyt orjallisesti GTS-mallikseen NVIDIAn referenssin eli näytönohjain eroaa muiden valmistajien malleista jäähdytyselementin päälle liimatulla tarralla. Asuksen tapauksessa päällä koreilee pakkauksen yleishenkeä mukaileva sotilas.

Näytönohjaimen takapuoli on niin ikään hyvin verrattavissa GTX-malliin, joskin jäähdytyselementin kiinnitysruuveja on ainoastaan kahdeksan kappaletta. Grafiikkapiiriä suojaava metallikehikko kiinnittyy kuitenkin samaisella kahdeksalla ruuvilla. SLI-liittimiä on ainoastaan yksi kappale, mikä mahdollistaa kahden näytönohjaimen asettamisen rinnakkain SLI-tilaan, muttei tulevaisuudessa esimerkiksi kolmea näytönohjainta.

Etupaneeli on vastaavanlainen, kuin GTX-mallissa, eli seitsemänpinnisen liittimen vieressä on kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä.

GTS-mallin piirilevy on lyhyempi ja tämä näyttää olevan vähemmän tilaa kuluttavan virransyötön ansiota. Piirilevyn reunalla on ainoastaan yksi lisävirtaliitin, mutta suurehkoja kondensaattoreita on GTX-mallin viiteen verrattuna yhdeksän kappaletta. Kuten ylemmästä kuvasta näkyy, jäähdytyselementti peittää lähes koko piirilevyn ja takaosaan jää vain muutaman senttimetrin vapaa alue.

Pääpiirteissään GTS on hyvin samanlainen, kuin GTX, sillä G80-grafiikkapiirin ympärillä on paikat 12 muistipiirille, joista on kuitenkin käytetty ainoastaan 10 paikkaa, ja edessä on NVIO-piiri.

Vaikka GTS-mallissa onkin G80-koodinimellinen grafiikkapiiri, ei se vastaa aivan GTX-mallia. GTX-mallissa on kahdeksan 16 Stream-prosessorin nippua, mutta GTS:ssä on poistettu käytöstä kaksi nippua, jolloin Stream-prosessoreiden määräksi jää ”ainoastaan” 96. Stream-prosessorit toimivat 1,35 GHz:n sijaan 1,2 GHz:n kellotaajuudella ja itse grafiikkapiiri 575 MHz:n sijaan 500 MHz:n kellotaajuudella. Rasterioperaatioita GTS kykenee suorittamaan 20 kappaletta.

Muistipuolta tutkiessa muistiohjain on ainoastaan 320 bittiä leveä ja GDDR3-muistia on yhteensä 640 megatavua. Muistit toimivat 800 MHz:n (1,6 GHz DDR) kellotaajuudella. Muistipiirien suhteen on myös säästelty, sillä Samsungin 1,1 nanosekunnin piirien sijaan GTS:ssä on 1,2 nanosekunnin piirit, joille luvataan toimintavarmuus 833 MHz:n kellotaajuudella.

Virransyötön vaatima pinta-ala piirilevystä on GTX:ään verrattuna noin puolet ja samalla näyttää, että komponentit on sijoitettu paljon lähemmäs toisiaan. Kuvassa näkyy myös kaksi tyhjää muistipiiripaikkaa.

Näytönohjaimia verratessa GeForce 8800 GTX ja GTS ovat hyvin samannäköisiä, mutta GTS-malli on jäähdytyselementin ja piirilevyn suhteen hieman pienennetty versio isoveljestään. GeForce 7900 GTX:ään (pinossa ylimpänä) verrattuna GeForce 8800 GTS on hyvin samankokoinen sekä piirilevyn pituutta että jäähdytyselementin kokoa puntaroidessa.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce 8800
  2. MSI GeForce 8800 GTX
  3. Asus GeForce 8800 GTS
  4. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Lämpötila, Melu & Suorituskyky
  5. Ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto