Uusimmat

Testikokoonpano, suorituskykymittaukset & loppuyhteenveto

30.07.2007 21:10 Muropaketin toimitus

Killer NIC testattiin tietokoneessa, jossa oli alustana AMD 690G -piirisarjaan perustuva MSI K9AG Neo2-Digital -emolevy. Prosessoriksi valittiin 2,6 GHz:n kellotaajuudella toimiva AMD Athlon 64 X2 5000+, muisteiksi kaksi Corsairin gigatavun XMS2-6400C4-kampaa (4-4-3-9) ja näytönohjaimeksi NVIDIA GeForce 8800 GTS (320 Mt). Käyttöjärjestelmänä käytettiin 32-bittistä Windows XP:tä, ja Killer NIC:n ajurina uusimpaa saatavilla ollutta 3.1.2.6-versiota, joka on julkaistu 12. kesäkuuta.

  • AMD Athlon 64 X2 5000+ (2,6 GHz)
  • MSI K9AG Neo2-Digital (AMD 690G)
  • 2x Corsair XMS2-6400C4 1 Gt (4-4-3-9)
  • NVIDIA GeForce 8800 GTS (320 Mt)
  • Western Digital Caviar SE 320 Gt SATA II
  • Killer NIC
  • Microsoft Xbox 360 HD-DVD
  • Enermax Galaxy 850 W
  • Fujitsu-Siemens Scenicview P24 (1920×1200)
  • Windows XP 32-bit
  • Killer NIC 3.1.2.6
  • Fraps
  • Counter-Strike: Source

 

 

Suorituskykymittaukset

Ruudunpäivitysnopeutta ja viivettä testattiin Counter-Strike: Source -pelillä de_dust2-kentässä. Testit suoritettiin ensiksi Killer NIC:lla ja tämän jälkeen MSI K9AG Neo2-Digitalin omalla verkkopiirillä, joka oli Realtekin valmistama RTL8111B. Ruudunpäivitysnopeus mitattiin perinteiseen tapaan Frapsilla ja viiveen mittaus suoritettiin silmämääräisesti käyttämällä konsolikomentoa net_graph 1. Counter-Strike: Source pyöri moitteetta maksimiasetuksilla, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa 1920×1200-resoluutiota, kahdeksankertaista reunojenpehmennystä, 16-kertaista anisotrooppista suodatusta ja pelin omia maksimiasetuksia.

Ruudunpäivitysnopeus testattiin pyörimällä nettipelissä noin viiden minuutin sessioita kolme kertaa. Killer NIC:llä minimi ruudunpäivitysnopeus vaihteli 56 ja 63 FPS:n, ja maksimi 180 ja 182 FPS:n välillä. Keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ensimmäisellä testikerralla oli 116,4; toisella 110,8 ja kolmannella 125,7 FPS, joten heittelyä oli varsin paljon. RTL8111B-verkkopiirillä hajontaa oli enemmän ja minimi ruudunpäivitysnopeus heilahteli 57 ja 84 FPS:n välillä, kun taas maksimissa vaihtelua oli 206 FPS:sta 220 FPS:iin. Ensimmäisellä testikerralla keskimääräiseksi ruudunpäivitysnopeudeksi saatiin 117,2; toisella 128,1 ja kolmannella 123,2 FPS. Näitä lukuja tutkiessa Killer NIC jopa pärjää hieman huonommin, mutta heilahtelua oli eri testiajojen välillä varsin paljon. Sokkotestissä olisi ollut täysin mahdotonta sanoa, oliko verkkoyhteydestä vastuussa normaali emolevyyn integroitu verkkopiiri vai hyvin kallis erityisesti pelaamista varten suunniteltu Killer NIC.

Killer NIC:llä ja RTL8111B:llä viive kävi molemmilla minimissään 23 millisekunnissa, ja keskimääräisesti se vaihteli Killer NIC:llä 27-36 millisekunnin välillä pääasiassa kuitenkin painottuen yli 30 millisekuntiin. RTL8111B:llä vaihteluväli oli silmämääräisesti 27-39, joten käytännössä ero oli jälleen olematon. Maksimia seuratessa eroa oli hieman, sillä Killer NIC:llä viive kävi maksimissaan 40 millisekunnissa, kun RTL8111B:llä käytiin useamman kerran 43 millisekunnissa ja alinomaa yli 40 millisekunnissa. Näin pienellä viiveellä eroa on käytännössä kuitenkin mahdotonta havaita (ainakin allekirjoittaneen), mutta hitaammilla palvelimilla Killer NIC:n tuoma etu saattaa olla tuntuvampi.

 

Loppuyhteenveto

Bigfoot Networks on hehkuttanut Killer NIC -verkkokorttia ääriään myöden ja osoittanut graafeja, joissa ruudunpäivitysnopeus on noussut ja viive laskenut huimasti. Valitettavasti Muropaketin toimituksen testit eivät osoita aivan yhtä radikaalia parannusta, sillä ruudunpäivitysnopeudessa ei havaittu käytännössä minkäänlaista eroa – ainakaan Killer NIC:n hyödyksi. Viive parani jonkin verran ja emolevylle integroidun verkkopiirillä yli 40 millisekunnissa useasti pomppivaa viivettä ei havaittu Killer NIC:llä. Näillä lukemilla eroa on käytännössä mahdoton todeta, mutta hitaammilla yhteyksillä eroa saattaa syntyä jonkin verran.

Killer NIC kustantaa 260 euroa, mikä on kohtuuttoman korkea hinta kyseisestä tuotteesta. Keskimääräisesti varmasti parempaan pelattavuuteen pääsee, kun jättää sijoittamatta tukun rahaa Killer NIC:iin ja panostaa esimerkiksi 10 euroa enemmän joka kuukausi nopeampaan internetyhteyteen, jolloin rahat riittävät yli kahdeksi vuodeksi. Oheismateriaalit eivät perustele millään lailla hintaa, sillä mukana toimitetaan erikoisuutena ainoastaan kokoversio jo hieman vanhentuneesta F.E.A.R.-pelistä.

Hinnan ja ei-niin-mairittelevan suorituskyvyn ohella verkkokortilla havaittiin myös paljon ongelmia. EVGA:n nForce 680i SLI -emolevyyn sitä ei saatu asennettua lainkaan, sillä tietokone käynnistyi joka kerta ajureiden asennuksen yhteydessä. Toisaalta kun ajurit oli saatu asennettua toiseen koneeseen onnistuneesti ja verkkokortti poistettiin, mutta ajurit jätettiin koneeseen, tietokone jatkoi uudelleenkäynnistymistä. Lisäksi myös yhden komponentin kaksi jalkaa oli juotettu oikosulkuun ja lopulta myös aiemmin toimiva kokoonpano aloitti tavaksi muodostuneen uudelleenkäynnistymisen, kun tehtäväpalkista avasi Killer Configurationin.

Toisaalta Killer NIC:ssä on jotain hyvääkin sanottavaa. Ohjelmoijille ja laitteistoräpeltäjille verkkokortti tarjoaa mielenkiintoisen ja monipuolisen pelikentän, sillä siinä pyörii taustalla täysiverinen Linux-tietokone, johon pääsee käsiksi komentokehotteella. Verkkokortissa on mahdollista ajaa sitä varten suunniteltuja ohjelmia, joista mainittakoon BitTorrent- ja palomuuriohjelmat. Ohjelmat eivät kuluta varsinaisen tietokoneen resursseja, eikä BitTorrent-ohjelma rasita kiintolevyä, sillä data tallennetaan USB-liittimeen liitettyyn tallennusmediaan.

Lyhyesti sanottuna Killer NIC on överihintainen verkkokortti, jonka tuoma hyöty on minimaalinen siinä osa-alueella, mihin sitä mainostetaan. Tämä tarkoittaa pelaamista ja tarkemmin sanottuna ruudunpäivitysnopeuden nousua ja viiveen laskua. Toisaalta Killer NIC on mielenkiintoinen viritys henkilöille, jotka haluavat ohjelmoida omia ohjelmiaan hieman erilaiseen käyttöympäristöön. Kannattaa pitää myös mielessä, että 260 euron sijaan saatavilla on Killer K1 200 eurolla, eikä se eroa kuin puuttuvalla jäähdytyselementillä ja 400 MHz:n sijaan 333 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Freescalen prosessorilla.

 

Hyvää
  • FNapps
  • Viive parani
  • Saatavuus
  • Kokoversio F.E.A.R.-pelistä
Huonoa
  • Hinta
  • Erinäiset kaatuilut ja ongelmat
  • Puutteellinen Linux-tuki
  • Ei saatavilla PCI Express -versiota

 

Sisältö

  1. Pikaesittelyssä: Killer NIC -peliverkkokortti
  2. Tekniikka & piirit
  3. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset & loppuyhteenveto