Uusimmat

Raidsonic Icy Box IB-MP303S-B -multimediasoitin

28.02.2008 17:49 Muropaketin toimitus

Monelta löytyy tietokoneelta musiikkia, elokuvia ja kasapäin digikuvia, joita olisi mukava katsoa olohuoneen television suurelta kuvaruudulta, mutta erillisen mediakäyttöön pyhitetyn HTPC-kokoonpanon (Home Theater PC) toteuttaminen ei rahallisista, ajallisista tai taidollisista syistä ole mahdollista. Huolella toteutettu olohuonetietokone on toki verraton peli olohuoneessa, mutta sille on onneksi olemassa myös selvästi huokeampia vaihtoehtolaitteita.

Saimme testiin nimittäin saksalaisen Raidsonicin Icy Box -multimediatoistimen, joka on suunnattu juurikin olohuoneeseen television kaveriksi. Raidsonic on vuonna 1999 Hampurissa perustettu yritys, jonka valikoimiin kuuluvat erilaiset ulkoiset kiintolevykotelot ja tallennusratkaisut. Arvosteltavaksi saapunut IB-MP303S-B edustaa mediaplayer-malliston uusinta tulokasta, joka taitaa musiikin, videokuvan ja digikuvien toistamisen sisälle asennettavalta kiintolevyltä. Suomesta Raidsonicin jälleenmyyjiä löytyy muutama, mutta ainakaan vielä yhdenkään valikoimissa ei ollut nyt testattavaa mallia. Vanhemman PATA-kiintolevyille tarkoitetun mallin hinta pyöri suuntaa-antavasti noin sadan euron kieppeillä.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Icy Box SATA HDD Media Player on pakattu mustalla ja räikeällä vaaleanpunaisella väritettyyn pahvilaatikkoon. Toisin, kuin ensisilmäyksellä saattaisi luulla, ei laatikon pintaan ole printattu kuin laitteen avainominaisuudet sekä tuetut tiedostomuodot. Tekstit löytyvät saksaksi ja englanniksi. Harmillisena yksityiskohtana paketin kanteen on printattu kookkaalla tekstillä maininnat videoliitännöistä, jotka ovat tarjolla vasta lisävarusteena saatavalla kaapelilla. Pakkauksen sisällä osat ovat siististi pakattuina vaahtomuovisen kehyksen sisään omiin lokeroihinsa.

Pakkauksen sisältä löytyy itse Icy Box -kotelon lisäksi AV-kaapeli, USB-johto, komposiittiliitännöillä varustettu scart-liitin, optinen toslink-äänikaapeli, muuntaja virtajohtoineen, kaukosäädin ja nappiparisto, pieni pussillinen ruuveja sekä ohjekirjat saksaksi ja englanniksi.

Ohjekirjanen on mustavalkoinen ja kooltaan A5:n luokkaa. 23 sivuisessa kirjasessa käydään läpi pakkauksen sisältö (ja lisävarusteet), laitteen ominaisuudet ja liitännät, kaukosäätimen painikkeet, laitteen kokoaminen ja valmistelu käyttökuntoon, valikkorakenne, asetukset, yhteensopivat tiedostoformaatit ja turvallisuusohjeet. Kuvitus on kelvollista ja tekstissä ei esiinny virheitä. Toisin kuin ainakin itsellä on monen laitteen kohdalla tapana, Icy Boxin ohjekirjaan on lähes pakko tarttua vähintään muutaman kerran ennen laitteen saamista toimintakuntoon.

Icy Boxin muuntaja/virtalähde muistuttaa pitkälti suurikokoista kännykän laturia. Se on varustettu pyöreällä virtaliittimellä sekä parin metrin johdolla. Virtalähde on Jentec Technologyn valmistama ja kelpuuttaa 100-240 voltin verkkovirtaa maksimissaan 0,5 ampeerin edestä. Ulos se puolestaan tarjoaa 12 voltin tasajännitettä maksimissaan kaksi ampeeria. Ohjekirjan mukaan Icy Boxin tyypillinen virrankulutus on 1,1 ampeeria (maksimi 1.3A, stand-by 0,85A).

Pakkauksen mukana tuleva AV-kaapeli on pituudeltaan noin 1,5 metriä ja se kytketään Icy Boxiin litteän, hieman HDMI-liitintä muistuttavan liittimen avulla. Toisessa päässä keikkuvat RCA-liittimet vasemmalle ja oikealle äänikanavalle, komposiitti-RCA videokuvalle sekä S-Video mini-DIN-liitin. AV-kaapelin musta osa on paksua tavaraa, mutta liittimille menevät johdonpätkät ovat turhan ohutta piuhaa. Johtojen päiden pituus ennen yhdistymistä yhtenäiseksi kaapeliksi on harmillisen lyhyt, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että sekä kuva että ääni ovat kytkettävä samaan laitteeseen. Television ja vahvistimen liitäntöjen etäisyys on nimittäin harvoin niin lyhyt, että videoliittimet ylettyisivät samanaikaisesti televisioon kun analogisen äänen johtohaarat ovat kytkettyinä vahvistimeen.

Analogisen stereoäänen ohella käyttäjällä on mahdollisuus viedä äänet Icy Boxista monikanavaisena SPDIF-liitännän kautta mukana toimitettavan optisen toslink-liittimin varustetun kaapelin kanssa. Harmillista puolestaan on, että vaikka pakkauksessa mainostetaan YPbPr-komponenttiliitäntää sekä VGA-liitäntää, ovat ne käytettävissä vasta lisävarusteena myytävien kaapeleiden avulla. Kaiken kukkuraksi ainakaan pikaisella selailulla kyseisiä lisävarusteita ei löytynyt valmistajan sivuilta.

Olohuoneen viihdelaitteena Icy Box tarvitsee ilman muuta kaukosäätimen ja sellainen toimitetaankin pakkauksen mukana. Erittäin ohut ohjain on mitoiltaan 150 x 51 x 8 mm ja siitä löytyy kaikkiaan 44 painiketta. Kaikki näppäimet ovat pyöreitä ja samankokoisia keskenään, joka ei ole kovinkaan hyvä ratkaisu käytettävyyden kannalta. Kuplamaisesti pinnasta hieman kohollaan ovat nappulat ovat tuntumaltaan epämääräiset, ja niiden keskenään identtisen koon takia ohjainta on käytännössä aina pakko katsoa näppäintä valittaessa. Ohuuden takia muuten hyvän kokoinen ohjain sopii kouraan vain välttävästi, vaikkakin tilannetta parantaa hieman taustapuolen aaltomaiset reunat. Virtansa ohjain saa kolmen voltin CR2025 litium-paristosta, joka toimitetaan pakkauksen mukana.

Ensisilmäys ja ominaisuudet

Icy Box 3,5″ SATA HDD Media Player (IB-MP303S-B) on väriltään mattamusta neliömäinen pieni muovikotelo, jonka ulkomitat ovat 165 x 165 x 55 mm ja paino 300 grammaa (ilman kiintolevyä). Pakkauksen mukana ei toimiteta käytön kannalta välttämätöntä kiintolevyä, jonka hankkiminen ja asentaminen on siis käyttäjän harteilla, joten laite on pakkauksessa asennusvalmiina kansi valmiiksi irrotettuna. IB-MP303S-B tukee Serial-ATA-liitäntäisiä 3,5 tuuman kiintolevyjä aina 500 gigatavuun saakka. Tuettuja tiedostojärjestelmiä ovat FAT32, NTFS sekä HFS+. Tiedostojen siirto Icy Boxin kiintolevylle tapahtuu USB 2.0 -liitännän kautta.

Tuettuja videoulostuloformaatteja ovat NTSC ja PAL komposiitti ja S-Video, sekä lisävarustekaapeleilla analoginen YPbPr komponentti skaalattuna 1080i tai 720p tarkkuudelle, RGB Scart sekä VGA 1024×768 maksimitarkkuudella. Tuetut äänen ulostuloformaatit ovat puolestaan analoginen stereo sekä digitaalinen koaksiaali S/PDIF Dolby Digital 5.1- sekä DTS-tuella.

Äänipuolelta laite hallitsee WMA, WAV, MP3, AAC, AC3 ja OGG Vorbis -tiedostomuodot. Videoista Icy Box taitaa puolestaan MPEG-1, MPEG-2 (AVI, VOB, ISO) ja MPEG-4 (AVI, DivX, DivX VOD, XviD) -pakatut tiedostot. Kuvatiedostoista tuettuja ovat vain JPEG:t.

Sisältö

  1. Raidsonic Icy Box IB-MP303S-B -multimediasoitin
  2. Lähempää tarkastelua
  3. Soittimen valmistelu käyttökuntoon
  4. Käyttöliittymä ja mittaustulokset
  5. Käyttökokemukset ja loppusanat