Uusimmat

Käyttökokemukset ja loppusanat

28.02.2008 17:49 Muropaketin toimitus

 

Käyttökokemukset

Icy Boxia testattiin vajaan kuukauden ajan kerrostalo-olohuoneessa 32 tuuman taulutelevision, viritinvahvistimen sekä kahden lattiakaiuttimen kaverina. Kuvanlaadun verrokkina oli TV-tason hyllyltä löytynyt HDMI-liitännällä televisioon kytketty HTPC-tietokone. Icy Boxilla toistettiin lukuisia elokuvia ja kuunneltiin useita tunteja musiikkia. Valokuvia selailtiin yhden kerran käyttökokemuksien hankkimiseksi artikkelia varten.

Multimediasoittimen kytkeminen televisioon sekä vahvistimeen oli suoraviivainen toimenpide ja kuva saatiin näkymään ensi yrittämällä. Icy Boxin takapaneelista löytyvällä virtakytkimellä koko laitteen saa pimeäksi, mutta sama toimenpide ei onnistu kaukosäätimen välityksellä. Laite vaipuu valmiustilaan kaukosäätimen punaista ”virtapainiketta” painettaessa, kuten tapahtuu myös automaattisesti boksin ollessa käyttämättömänä 30 minuutin ajan. Tällöin kiintolevy sammuu, mutta tuuletin jää pyörimään normaaliin tapaansa, joka on erittäin rasittavaa. Toisin sanoen, kun boksia ei käytä, on se käytännössä pakko sammuttaa käsin takapaneelin kautta.

Pienen tuulettimen käyntiääni on valitettavasti suunnilleen juuri niin häiritsevä, kuin osasimme ennalta pelätä. Elokuvia katsellessa se häiritsee korkeintaan hiljaisissa kohdissa, mutta häiriöttömän musiikinkuuntelun vaimeammilla äänenvoimakkuuksilla voi melkein unohtaa. Ehkäpä eniten tuulettimen ääni häiritsee kuitenkin valmiustilassa, jolloin sen pistävä surina kantaa helposti olohuoneen toiseen päähän ja haittaa selvästi esimerkiksi television katselua. Myöskään kaukosäätimen käytettävyys ei ansaitse kehuja – tunnottomat näppäimet ovat kaikki samankokoisia ja -muotoisia, eikä niitä erota toisistaan hämärässä huoneessa. Tavallisimpienkin toimintojen käyttäminen menee kaukosäätimen tihrustamiseksi. Positiivisena puolena kaukosäätimen ja Icy Boxin välinen yhteys tuntuu toimivan vähintään tyydyttävästi. Kapulalla ei tarvitse tähdätä juuri laitteen etupaneeliin, vaan käskyt löytävät perille rennommallakin osoittelulla. Boksi tuntuu huomaavan myös muiden kaukosäätimien infrapunasäteet, sillä etupaneelin LED-valo vilkkuu esimerkiksi vahvistinta tai television asetuksia säätäessä.

Pidemmän päälle yhdeksi Icy Boxin rasittavimmista ominaisuuksista osoittautui virtalähde, jota tarvitaan myös siirrettäessä tiedostoja tietokoneelta laitteen kiintolevylle. Ainakin omassa tapauksessani tämä tarkoittaa käytännössä virtalähteen repimistä irti pistorasiasta TV-tason takaa, sen roudaamista boksin kanssa työhuoneeseen ja konttaamista työpöydän alla sen kytkemiseksi uudelleen pistorasiaan. Seuraavaksi on luvassa tiedostojen siirto ja sama rumba uudelleen käänteisessä järjestyksessä. Voittekin arvata, jaksaako laitetta pidemmän päälle lähteä kiikuttamaan yhden elokuvan tai TV-sarjan jakson takia tietokoneen luo. Verkkoliitäntä olisi voinut olla yksi ratkaisu kyseisen ongelman lievittämiseksi. Onneksi tiedonsiirtonopeus on sentään kelvollista luokkaa.

Elokuvia Icy Boxilla katseltiin niin DivX, XviD kuin DVD-levyjen ISO-kuvatiedoston muodossa. Vaikka S-Videon kautta tuleva kuva ei olekaan laadultaan kummoinen, osoittautui se kelvolliseksi pakattuja .avi-tiedostoja katsellessa. Ero 1366×768 resoluutiolla tietokoneelta tulevaan HDMI-kuvaan oli havaittavissa erityisesti terävyyden osalta, mutta toisaalta pieni pehmeys paransi tehokkaasti videon pakkausjälkiä. DVD-elokuvien kohdalla ero näkyi selvemmin ja kriittisemmät katsojat eivät varmasti ole tyytyväisiä Icy Boxin kuvaan S-videon kautta. Tuntemattomaksi jääneitä ongelmia, jolloin kuva ja ääni eivät olleet synkissä, esiintyi muutaman XviD-pakatun elokuvan kanssa, mutta suurin osa katsotuista videopätkistä toimi normaalisti. Myös tekstitystiedostojen kanssa esiintyi muutaman kerran ongelmia – vaikka teksti oli todettu tietokoneella toimivaksi, ei se Icy Boxilla näkynyt jostain syystä oikea-aikaisesti kuvan ja äänien kanssa. Videon katselun aloittaminen on yksinkertaista: Movies-valikossa yksinkertaisesti painetaan ”play”-painiketta halutun tiedoston kohdalla ja boksi aloittaa sen toistamisen. Tauottaminen onnistuu helposti, mutta kelaaminen ei ole toteutettu kovin hienovaraisesti. Kelausnopeuksia on useita, mutta kelatessa kuva pysyy aluksi pysähtyneenä ruudulla, kunnes ruudulla alkaa vaihtua yksittäisiä kuvia sekunnin-parin välein. Kelaamalla on siis hankalaa löytää tarkasti haluamaansa kohtaa.

Myös musiikin kuuntelun kontrollit ovat kankeasti toteutettu. MP3:sten äänenlaadussa ei ole valittamista, mutta käyttäjän haluamien kappaleiden toistaminen saattaa välillä olla suorastaan kiven takana. Icy Box ei nimittäin tue soittolistojen käyttöä tai luomista, joten kappaleet on toistettava kansio kerrallaan. Pelkkiä levyjä kuuntelevalle tästä ei ole haittaa, mutta sekalaisia kappaleita kuuntelevan on jaettava musiikkinsa kuuntelumieltymystensä mukaisesti omiin kansioihinsa. Tällöin ongelmaksi saattaa puolestaan tulla se, ettei Icy Box tarjoa tiedoston hakumahdollisuutta pitkästäkään tiedostolistauksesta. Kansion kappaleet saa soitettua satunnaisessa järjestyksessä ja kappaleiden kelaus onnistuu asianmukaista painiketta näpyttämällä – yksi painallus vastaa kymmenen sekunnin hyppyä. Erittäin erikoinen ratkaisu on kaukosäätimen erilliset ”Play”- ja ”Play All”-näppäimet. ”Play”-näppäintä painettaessa soitin toistaa vain valittuna olleen kappaleen ja lopettaa sen jälkeen, kun taasen kappalelistan toistaminen järjestyksessä vaatii ”Play All”-näppäimen painamista. Kummallista logiikkaa, johon kuitenkin tottuu melko nopeasti.

Kuvien katselu on Icy Boxin toiminnoista se, joka kärsii eniten S-video-/komposiittiliitäntöjen kuvanlaadusta. Kuvia on mahdollista katsella diaesityksenä, zoomailla ja käännellä, mutta kuvanlaatu on S-videon kautta niin onneton ja tukkoinen, ettei hommasta tule oikein muuta kuin tippa linssiin. Tukevassa humalatilassa Icy Box saattaa juuri ja juuri kelvata edellisen reissun bilekuvien fiilistelyyn.

Loppusanat

Aloitin RaidSonic Icy Box -multimediasoittimen tutkiskelun ja testaamisen positiivisin odotuksin, vaikken rehellisesti sanottuna odottanutkaan sen pärjäävän omissa käyttötarkoituksissani täysiveriselle HTPC-kokoonpanolle. Odotin Icy Boxin olevan yksinkertainen ja helppokäyttöinen tapa tuoda musiikki-, elokuva- ja valokuvakokoelma työhuoneen koneelta olohuoneeseen television kaveriksi. Se onkin sitä, mutta käytännössä monessa yksityiskohdassa olisi vielä rutkasti parantamisen varaa.

Vaikka Icy Boxia voi pitää yksinkertaisempana vaihtoehtona HTPC-kokoonpanon rakentamiselle, kannattaa muistaa, ettei kyseessä ole kuitenkaan mikään plug’n’play-laite. Kiintolevyn asennus, osiointi, alustus ja hakemistojärjestelmän luonti ovat käyttäjän harteilla, ennen kuin laitteen sisältöä pääsee katselemaan televisioruudusta. Niiltä osin se ei siis sovi aivan kädettömälle käyttäjälle. Rautapuolella miinusta ropisee huonosta kaukosäätimestä, surisevasta pikkutuulettimesta, kaukosäätöisen sammutuksen puutteesta, virtalähteen tarpeesta tiedonsiirtotilassa sekä erityisesti huonoista videoulostulovaihtoehdoista. S-video ja komposiitti ovat heikko ratkaisu ainoiksi vaihtoehdoiksi nykyajan multimediasoittimelle ja HDMI:n pitäisi löytyä ehdottomasti varustelistalta. Myös RJ45-verkkoliitäntä tai WLAN-yhteys helpottaisivat tiedostojen siirtelyä tietokoneelta boksiin.

Soft
apuolella suurin puute liittyy käyttöliittymän yleiseen kankeuteen. Toistoon liittyvät ominaisuudet ovat rajalliset ja moni toiminto on toteutettu erikoisesti. Musiikkikäytössä melkoista hallaa aiheuttaa soittolistojen muodostamisen puute. Myöskin toisto-ongelmat muutamien videotiedostojen sekä tekstitysten kanssa aiheutti kummastusta, varsinkin kun valmistajalla ei ole tarjota uutta ohjelmistopäivitystä mahdollisten kodekkipuutteiden varalle.

Toki Icy Boxista löytyy myös hyviä puolia: se käynnistyy nopeasti ja on käytöltään yksinkertainen ja suoraviivainen. Kompaktien ulkomittojen ansiosta laite on helppo sijoittaa television läheisyyteen. Pohjan jäähdytysrivasto on näppärä idea, mutta sitä olisi voinut kehittää edelleen niin, ettei pienelle aputuulettimelle olisi tarvetta. Toisin kuin videokuva, äänet ovat saatavissa laadukkaana ja monikanavaisena ulos optisen toslink-liitännän kautta.

Icy Box SATA HDD Media Player maksaa yhdessä riittävän tilavan kiintolevyn kanssa vajaat parisataa euroa, joka ei sinällään ole suuri hinta olohuoneen multimediapyörittimestä. Puutelista on kuitenkin sitä luokkaa, ettei laitteen heikkoa saatavuutta Suomen markkinoilla voi kutsua menetykseksi. Verkkokauppojen valikoimista löytyy useita vastaavia tuotteita, eikä kelvollisen HTPC-koneen kasaaminen käytetyistä osista parilla sadalla ole sekään aivan järjetön ajatus.

Hyvää:

  • Koko
  • Huomaamaton ulkonäkö
  • Pohjan jäähdytysrivasto
  • Äänen optinen ulostulo
  • Nopea käynnistyminen
  • Hinta

 

Huonoa:

  • Muovinen tuntuma
  • Ei komponentti-, VGA-, HDMI- tai DVI-ulostuloja
  • Kaukosäätimen layout ja tuntuma
  • Häiritsevä pikkutuuletin
  • Virtalähteen tarve tietokoneeseen kytkettäessä
  • Karu ja kankea käyttöliittymä
  • Musiikkisoittolistojen puute
  • Ongelmat joidenkin elokuvatiedostojen kanssa
  • Ei mahdollista sammuttaa kaukosäätimellä
  • Ei verkkoliitäntää

 

Sisältö

  1. Raidsonic Icy Box IB-MP303S-B -multimediasoitin
  2. Lähempää tarkastelua
  3. Soittimen valmistelu käyttökuntoon
  4. Käyttöliittymä ja mittaustulokset
  5. Käyttökokemukset ja loppusanat