Uusimmat

Testit ja mittaukset: tehonkulutus, akunkesto, suorituskyky, melu ja lämpötila

28.02.2009 17:36 Muropaketin toimitus

 

Tehonkulutus

Tehonkulutusta mitattiin yksinkertaisella pistokkeen ja virtajohdon väliin kytkettävällä PM300-energiamittarilla, jolla saatiin suuntaa-antava lukema koko kannettavan tietokoneen tehonkulutuksesta. Lepolukema kirjattiin koneen idlatessa Windowsin työpöydällä, näytön kirkkaus maksimissaan sekä WLAN päällä ja yhdistettynä verkkoon. Tällöin mittari näytti vakaata 20 watin lukemaa.

DivX-pakattua videotiedostoa katseltiin kokoruututilassa Windows Media Playerilla, jolloin tehonkulutus nousi pari wattia 22 watin lukemiin. Suurin rasitus toteutettiin pelaamalla Quake 3 -räiskintäpeliä, jonka aikana tehonkulutus vaihteli parin watin sisällä. Suurimmillaan kone hörppäsi virtaa pelisession aikana 29 watin verran.

Akunkesto

Akunkeston mittaamisessa käytettiin apuna BatteriEater-sovellusta, joka automaattisesti tallentaa saavutetun valmiusajan akun loppuessa ja piirtää virran hupenemisesta käyttäjälle kuvaajan myöhempää tarkastelua varten. Akunkestoa testattiin tällä kertaa neljässä eri tilanteessa: levossa, nettikäytössä, leffakäytössä ja 3D-rasituksessa. Kuten näette, tulokset ovat melko huimaavia.

Ennen mittausten aloittamista asetukset säädettiin niin, ettei näyttö tai kiintolevy sammu itsekseen tai kone vaivu valmiustilaan testin aikana. Ensimmäisenä lähdimme hakemaan maksimitulosta ja koneen näytön kirkkaus säädettiin minimiin, prosessorin teho asetettiin minimiin ja WLAN- sekä Bluetooth-yhteydet kytkettiin pois päältä. Näillä keinoin NC10 pysyi päällä 7 h 44 min. Jos virransäästötoiminnot, kuten näytön ja kiintolevyn sammuttaminen olisivat olleet käytössä, olisi aika venähtänyt varmasti yli kahdeksan tunnin.

Seuraavaksi WLAN-yhteys kytkettiin päälle ja näytön kirkkaus säädettiin puoliväliin. Jatkuvaa nettisurffausta ja langattoman verkon liikennettä simuloitiin lataamalla netistä erittäin suurikokoista tiedostoa. Näillä eväin kone jaksoi porskuttaa 5 h 30 min.

Kolmannessa testissä simuloitiin leffan katselua kannettavalta ja Windows Media Player laitettiin toistamaan repeatilla DivX-pakattua videotiedostoa koko ruudulla. Näytön kirkkaus oli maksimissaan ja kaiuttimet päällä maksimivoimakkuudella. Tätä ”leikkiä” NC10 jaksoi kiitettävät 4 h 32 min.

Viimeisenä koneen rasitus pyrittiin maksimoimaan pyörittämällä 3DMark06-testiohjelmaa jatkuvalla syötöllä. Näytön kirkkaus ja kaikki tehoasetukset säädettiin parhaiksi mahdollisiksi. 3DMark06 pyöri ruudulla lähes uskomattoman kauan ja akku luovutti viimeiset virtansa vasta 4 h 6 min jälkeen. Tiivistettynä kaikki mittaustulokset ovat erittäin hyviä lukemia ja NC10 edustaakin akunkeston osalta markkinaryhmänsä kärkipäätä.

Suorituskyky

Edellisen minikannettavatestin mukaisesti koneen käynnistymis- ja sammumisajat päätettiin mitata myös tällä kertaa. Testitulokset eivät ole kovin tieteellisiä ja ehdottoman tarkkoja, mutta antavat suuntaa siitä, miten valmistajan omat ohjelmat ja muut ratkaisut vaikuttavat uuden pakasta vedetyn koneen yleiseen käyttömukavuuteen. Mittaus suoritettiin sekuntikellolla käsivaraisesti ja kello pysäytettiin, kun käyttöjärjestelmän työpöydän sekä alapalkin kaikki kuvakkeet olivat latautuneet. Mittaukset tehtiin useampaan kertaa ja niistä laskettiin keskiarvot.

Käynnistymiseen NC10 käytti keskimäärin 38,5 sekuntia. Työpöydän taustakuva ilmestyi ruudulle hieman ennen 30 sekunnin rajaa. Sammumiseen kone vaati yllättävän pitkän tovin, keskimäärin 36 sekuntia.

Koneen yleistä suorituskykyä mitattiin muutamalla perustestillä monien tunteman SiSoft Sandra -testisovelluksen avulla. Tulokset ovat vertailukelpoisia millä tahansa koneella ajettujen samojen testien tuloksien kanssa. Ohjelmasta löytyvien vertailukokoonpanojen tuloksien perusteella NC10 näyttäisi olevan samalla tasolla keskimääräisen Intel 945GSE & Intel Atom N270 -yhdistelmän kanssa. Myös koneen Hitachin 5400 RPM pyörivä SATA-levy on perustasoa lukunopeuden ja viiveen suhteen.

Lukijoiden aiempien pyyntöjen mukaisesti myös tällä kertaa testattiin hieman koneen pelisuorituskykyä. Testipelinä käytettiin vanhaa kunnon Quake 3:sta, jota käytettiin 800×600 resoluutiolla ja täysillä grafiikka-asetuksilla. Kuvanpäivitysnopeudet mitattiin Fraps-ohjelmalla. Peli pyöri täysin sujuvasti ja ongelmitta – ruudunpäivitysnopeudeksi saatiin keskimäärin 54,5 FPS. Alimmillaan se käväisi 25 FPS:ssa ja ylimmillään 92 FPS:ssa.

Testiohjelmista läpi ajettiin myös 3DMark06, josta ei häävejä lukemia ollut odotettavissa, koska koneesta puuttuu SM3.0/HDR-tuki. Kokonaistulokseksi saatiin 87 mark-pistettä, joka asettuu samaan tasoon kesällä testatun Asus EEE PC 1000H:n kanssa. SM2.0-pisteitä ropisi vaivaiset 40, kun taasen suoritin palkittiin 484 pisteellä. Suoraan sanottuna koko testi oli pelkkää diashowta, eikä ruudulla näkynyt missään vaiheessa edes näennäisesti liikkuvaa kuvaa muistuttavaa materiaalia.

Melu ja lämpötila

Melu- ja lämpötilamittaukset toteutettiin tälläkin kertaa vain subjektiivisesti korvakuulolta ja näppituntumalla. Tehtävä on kuitenkin varsin helppo, sillä Samsung NC10 on hiljainen ja viileä kone. Peruskäytössä tuuletin ei itsestään ilmoittele ja kone onkin lähes äänetön. Ainoa pieni melunlähde on rasituksessa erittäin vaimeasti raksuttava kiintolevy. Kaikki eivät kiinnitä huomiota kiintolevyn rutinaan edes hiljaisessa huoneessa.

Hiljaisuuden lisäksi NC10 käy myös viileänä. Toisin kuin esimerkiksi omasta taloudestani löytyvä Asuksen 900-sarjan EEE PC, NC10:n kuoret eivät lämpene mistään kohtaa huomiota herättävästi tai häiritsevästi. Näppituntumalla lämpimimmät paikat löytyivät etupuolelta touchpadin molemmin puolin sekä takapuolelta muistikamman luukun ja reunan välimaastosta. Mitatut lämpötilat liikkuivat kuitenkin vain runsaan 30 asteen tienoilla 3DMark-rasituksenkin aikana, joten konetta viitsii huoletta käyttää myös sylissä.

Sisältö

  1. Samsung NC10 -minikannettava testissä
  2. Koneen tarkastelua
  3. Käyttöjärjestelmä ja ohjelmat
  4. Testit ja mittaukset: tehonkulutus, akunkesto, suorituskyky, melu ja lämpötila
  5. Loppusanat