Uusimmat

Singaporen IT-ostoskeskus: Sim Lim Square

30.08.2006 13:03 Sampsa Kurri

Muropaketin sivutoimipiste sijaitsee tämän syksyn ajan Singaporessa, joten allekirjoittaneella on ollut aikaa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja suurimpaan IT-ostoskeskukseen Sim Lim Squareen.

Singapore on kaupunkivaltio pienellä saarella Malakan niemimaan kärjessä, jonka asukasluku on noin 4,5 miljoonaa. Asukkaista noin viidesosa on naapurimaista tulleita siirtotyöläisiä ja viralliset kielet ovat englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamili. Englantia on suosittu maan kielenä itsenäistymisestä lähtien, ja enemmistö väestöstä puhuu sitä. Singapore on pilvenpiirtäjätyyppisen asumisen vuoksi maailman toiseksi tiheimmin asuttu maa maailmassa. Nykyinen Singapore perustettiin 1819 brittiläiseksi kauppatukikohdaksi, mutta Japani miehitti sen toisen maailmansodan aikana. Singaporelle myönnettiin itsehallinto vuonna 1959 ja se liittyi Malesiaan itsehallinnollisena kaupunkina 1963. Vuonna 1965 se kuitenkin erotettiin federaatiosta ja Singapore itsenäistyi 1965. Brittien laivastotukikohta lakkautettiin vuonna 1971. Tilastojen mukaan rikollisuus on Singaporessa maailman vähäisintä, mutta rangaistukset rikoksista ovat ankaria. Käytännön kokemusten mukaan tiukka kuri on kuitenkin joissain määrin liioiteltua ja lähinnä paikallisten asukkaiden pelottelua sakkojen ja vankeusrangaistusten uhalla. Turistina ja ulkomaalaisena Singaporessa liikkuminen ja eläminen on varsin vapaata.

Singaporen tunnetuin tietokonekomponentteja ja elektroniikkaa myyvä ostoskeskus on nimeltään Sim Lim Square (SLS). Vierailin ostoskeskuksessa yhdessä VR-Zone-sivuston Shaminon kanssa, joka kertoi ja opasti paikallisia tapoja ja käytäntöjä. VR-Zonen toimisto sijaitsee SLS:n viereisessä rakennuksessa ja tiloissa järjestetään säännöllisesti LAN-tapahtumia ja esitellään kiinnostuneille eri valmistajien komponentteja.

Sim Lim Square on kuusikerroksinen ostoskeskus, joka käsittää noin 150 liikettä. Vuonna 1987 ovensa avannut Sim Lim Square on yksi tunnetuimmista ja kehittyneimmistä IT-ostoskeskuksista maailmassa. SLS sijaitsee Little India -kaupunginosaa vastapäätä osoitteessa 1 Rochor Canal Road. Metrolla paikalle pääsee kätevimmin Bugiksen asemalta tai taksilla kaupungin keskustasta alle 10 Singaporen dollarilla.

Kauppakeskuksen sisältä löytyy kuusi kerrosta, jotka kiertävät keskellä sijaitsevaa aukiota. Kerrosten välillä kulkee näköalahissit ja liukuportaat. Hissillä liikkuminen on melko hidasta ja liukuportaiden haittapuolena on molemmissa päissä odottavat mainostenjakajat, jotka yrittävät tyrkyttää nipuittain eri liikkeiden tarjouksia. Kädet kannattaa pitää siis tiukasti taskussa, jos ei halua kanniskella mukanaan tukuittain paperia.

SLS:n katutaso on pyhitetty kulutuselektroniikalle, kuten digitaali- ja DV-kameroille, matkapuhelimille ja mediasoittimille. Yleisesti ottaen katutaso on tietämättömien turistien huijauskerros, jotka eivät välttämättä tiedä tuotteiden todellista hintatasoa ja ovat valmiita maksamaan ylimääräistä. Pohjakerroksen liikkeissä ei tuotteissa ole hintalappuja, vaan myyjä yleensä tarjoaa ”erikoistarjouksen” suoraan taskulaskimesta. Ensimmäinen annettu hinta sisältää aina tinkimisvaraa, joten kannattaa selvittää etukäteen hintataso Suomessa tai Saksassa ennen ostopäätöstä. Varoituksen sanana mainittakoon, että alakerran myyjät ovat todella taitavia työssään ja saavat helposti ympäripuhuttua epävarmoja asiakkaita.

Toisen kerroksen liikkeistä löytyy digitaalisia järjestelmäkameroita, huipputason kaiuttimia, kuulokkeita, vahvistimia sekä mediasoittimia. MP3-soittimet alkavat olla Singaporessa jo menneen talven lumia ja useimmat liikkeet tarjosivatkin uusia MP4-soittimia. Tarjolla on erikokoisia malleja useilta eri valmistajilta eri muistimäärillä varustettuna. MP4-laitteiden ominaisuuksiin lukeutuu muun muassa kamera, äänen tallennus, valokuva-albumi, SD-muistikorttituki sekä erikokoiset LCD-näytöt. Useimmat laitteista kustantavat ominaisuuksista riippuen 90 – 280 Singaporen dollaria (45 – 140 euroa). Tarjolla on toki vielä satoja MP3-soittimia, joista suurin osa on Singaporen ylpeyden Creativen valmistamia tai Applen iPodien suunnittelua mukailevia kopioita. Aito Applen iPod Nano 2 GB maksaa SLS:ssä noin 135 euroa.

Ylemmistä kerroksista löytyy enimmäkseen komponenttiliikkeitä, jotka myyvät yksittäisiä komponentteja sekä valmiiksi kasattuja kokoonpanoja. Hintataso Suomeen verrattuna on alhainen ja palvelu on ystävällistä. Lisäksi tarjolla on laaja valikoima kannettavia tietokoneita, jotka ovat opiskelijoiden ja liikemiesten keskuudessa erityisen suosittuja. Useammat mallit ovat kuitenkin suunnattu Aasian markkinoille ja mallimerkinnät ja pienet yksityiskohdat eroavat Euroopassa myytävistä laitteista. Ääkkösiä näppäimistöistä on luonnollisesti turha etsiä, joten ostopäätöstä kannattaa harkita kahteen otteeseen. Kannettavien tietokoneiden hinnat ovat melkoisesti edullisemmat kuin Suomessa.

Komponenttiliikkeissä tavaraa on kiitettävästi hyllyillä ja käytännössä kaikkea mitä löytyy varastosta, on myös näytillä. Jos jotain listattua tuotetta ei satu löytymään hyllystä, soittavat kauppiaat aluksi toisiin liikkeisiin ja tiedustelevat muiden varastotilanteita. Jos tuotetta ei löydy koko SLS:stä ja tavara täytyy tilata muualta, ovat odotusajat yleensä vain muutamia päiviä. Tiedustelimme täällä erittäin suosittua Sonyn Vaio UX180P -mikrotietokonetta 4,5-tuuman näytöllä ja Intelin Core Solo U1400 -prosessorilla varustettuna, mutta kaikki laitteet olivat loppu hyllystä ja varastosta. Myyjä lupasi kuitenkin lisää laitteita seuraavaksi päiväksi.

Suurin osa liikkeistä on koristeltu valmistajien mainosmateriaalilla ja yleensä mainokset antavat viitteitä siitä, minkä valmistajan tuotteita liikkeestä ensisijaisesti löytyy. Muun muassa emolevyvalmistajat tarjoavat hyvin myyville liikkeille alennuksia ja muita etuisuuksia, kuten aikaisemmat tavaratoimitukset.

Myös pelaamiseen erikoistuneita liikkeitä löytyy muutamia ja hyllyt notkuvat suurimmaksi osaksi Playstation- ja Nintendo-pelejä. Vaikka Microsoftin Xbox-konsepti ei olekaan saavuttanut valtavaa suosiota Aasian markkinoilla, tuntui liikkeiden panostus olevan ainakin kunnossa. Useiden liikkeiden edustoilla oli mahdollisuus kokeilla Xbox 360 -pelikonsolia ja kotiin konsolin saa ostettua noin 320 euron hinnalla.

Puoli-ilmaisille kaiuttimille, kuulokkeille, webbikameroille, USB-lisälaitteille ja muille oheistarvikkeille on useita kauppoja. Suurin osa myytävien tuotteiden valmistajista on suomalaiselle täysin tuntemattomia. Kohtuulliset kaiuttimet irtoavat noin viidellä eurolla.

Tyhjiä DVD-levyjä on myynnissä vinot tornit, mutta SLS:stä ei luonnollisesti löydy mitään piratismiin liittyvää materiaalia. Singaporen hämärämmistä ostoskeskuksista toki löytyy laittomia elokuvia, ohjelmistoja ja pelejä. Naapurimaassa Malesiassa piratismi kukoistaa ostoskeskuksissa mutta kannattaa muistaa, että kiinnijäämisen todennäköisyys Singaporen tullissa on hyvin suuri ja seurauksena on sakkorangaistus.

Vierailimme parissa komponenttiliikkeessä katsastamassa, mitä tiskiltä on tarjolla. Useimmissa liikkeissä tiskin alla komeili rivissä AM2-kantaisia Athlon 64 FX-62- ja Athlon 64 X2 -prosessoreita, Opteroneita sekä muutama Intelin Core 2 Duo -prosessori. Core 2 Duo -prosessoreiden saatavuus Singaporessa on erittäin heikkoa ja eri malleja on myynnissä hyvin rajoitetusti.

Liikkeissä näkyi toistaiseksi Core 2 Duo E6300- ja E6600-prosessoreita hyllyssä. Jos jompaakumpaa prosessoria ei sattunut löytymään, oli moinen saatavilla yhden puhelinsoiton jälkeen. Jotkut SLS:n liikkeistä eivät suostuneet myymään Core 2 Duo -prosessoreita heikon saatavuuden takia yksittäin vaan kaupan ehtoihin kuului muun muassa emolevyn ostaminen. E6300:n hinta liikkui 165 eurossa ja E6600:n puolestaan 270 eurossa.

Esillä oli myös mainoksia huippumalli Core 2 Extreme X6800:n saatavuudesta, mutta todellisuudessa liikkeestä ei löytynyt yhtään kyseistä prosessoria.

Useimmat komponenttikaupat listaavat hinnat kaupan ulkopuolella printatuissa esitteissä, jotka vaihtuvat päivittäin. Tuotteissa on varaa tinkiä jonkin verran, mutta yleisesti ottaen hinnat ovat melko pitkälle kiinteät. Esimerkkitapauksessa listahinnaltaan 20 Singaporen dollarin hintaista Microsoftin optista perushiirtä ostaessa alennusta herui yhden dollarin verran. Kaupan onnistuminen riippuu siis hyvin pitkälle ostajan hintatietoisuudesta.

Liikkeissä oli nähtävillä myös muutamia mielenkiintoisia tuotteita, kuten Oakleyn aurinkolasit, joihin on integroitu MP3-soitin ja langattomat kuulokkeet, sekä kannettava aurinkopaneeli, jonka avulla voi ladata useimmat digitaalikamerat, matkapuhelimet ja kannettavat tietokoneet.

Ostoskeskuksen erikoisempaan tarjontaan kuului hierovia tuoleja myyvät liikkeet. Paikallisen kiireisen ja stressaavan työrytmin vastineeksi noin 3000 euron hinnalla saa kotiin hankittua henkilökohtaisen kokovartalohieronnan tarjoavan tuolin.

Sim Lim Squaren pohjakerroksesta löytyy noin 20 ruokakojua käsittävä ravintolatila. Tarjolla on ruokalajeja jokaiseen makuun paikallisista herkuista länsimaalaisiin hampurilaisiin. Syöminen Singaporessa on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa ja kunnon annoksen juomalla saa vastaavista ruokaloista alle viidellä eurolla.