Tee-se-itse: GeForce GTX 980 Ti:n lämpöongelmien korjaaminen

07.01.2016 14:57 | Leo Milanović | 135 | 36

Saatuani tämän vuoden pahimmat joulukiireet hoidettua oli suunnitelma jouluvapaiden viettämiseen selvä: halusin juoda glögiä ja rentoutua pelaamalla Rainbow Six: Siegeä ja Killing Floor 2:ta. Tällä kertaa suunnitelma ei kuitenkaan sujunut odotusten mukaan, kun pelit alkoivat kaatuilla ja näytönohjaimen tuulettimet pyörivät merkillisen kovilla kierroksilla.

zotac_980tiamp

Viime marraskuussa hankitun Zotacin GeForce GTX 980 Ti AMP! -näytönohjaimen GM200-grafiikkapiirin lämpötilaksi todettiin 3D-rasituksessa 84 astetta, vaikka se oli aiemmin pysytellyt noin 75 asteessa. Kokoonpanossa käytetyssä Corsairin 450D-kotelossa kaikki oli ennallaan kotelotuulettimien (takana: Scythe Glide Stream 1000 RPM, edessä: 2x Noctua NH-A14 FLX, katossa Corsair H100 -jäähdyttimessä 2x Noctua NH-A14 PWM) ja johtojen suhteen. Myös itse näytönohjaimen tuulettimet vaikuttivat olevan ehjät ja tuuletinprofiilit koskemattomat. Lyhyen testauksen ja pohdinnan jälkeen tulin siihen lopputulokseen, että syyn on pakko olla näytönohjaimen jäähdytysratkaisun ja grafiikkapiirin kontaktissa.

Keskustelua eri GeForce GTX 980 Ti -malleista läheltä seuranneena muistin lukeneeni, että monien muiden valmistajien tavoin myös Zotac käyttää huonoa lämpötahnaa. Korkeissa lämpötiloissa useat huonot tahnat voivat kuivua siten, ettei niiden lämmönsiirtokyky säily tai palaudu entiselle tasolleen. Ainoa tapa korjata ongelma on vaihtaa lämpötahnan laadukkaampaan, mutta valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertaista. Suurin osa näytönohjaimien valmistajista ei salli jäähdyttimien irrottamista tai näytönohjaimen takuu on mennyttä.

GPU-Z:n monitorointi Killing Floor 2 -pelisessiosta

GPU-Z:n monitorointi Killing Floor 2 -pelisessiosta

Aloitin operaation kyselemällä Overclock.net-sivuston foorumilla, onko muilla tämän mallin omistajilla ollut vastaavia ongelmia (lämmöt nousevat minuuteissa epäilyttäviin lukemiin). Poikkeuksellisesti ensimmäinen vastaaja oli Zotac USA -nimimerkki, joka pyysi minua avaamaan asiasta tukitiketin suoraan Zotacille. Näytönohjain oli rekisteröity 30 päivän sisällä ostopäivästä, joten sillä on valmistajan viiden vuoden takuu. Avasin tiketin Zotacin sivustolla olevan chatin kautta, jossa tukihenkilö pyysi minua toimittamaan sähköpostitse ostokuitin, GPU-Z-ohjelman keräämät lokit pelaamastani peleistä (Yllä olevassa kuvassa Killing Floor 2) sekä valitsemastani testiohjelmasta. Ehdottamani 3DMark oli sopiva vaihtoehto (Fire Strike + Demo osuus).

Muutaman päivän kuluttua sain vastauksen: lämmöt ovat normaalit ja näytönohjaimessani ei ole mitään vikaa. Aiemmin kaksi kappaletta Zotacin GeForce GTX 970 Extreme Core -näytönohjaimia omistaneena, en voinut uskoa hetkeäkään, että suurehkolle IceStorm-jäähdyttimelle grafiikkapiirin 84 asteen lämpötila (ylikellotettuna 87 °C) 3D-rasituksessa olisi normaalilukema. Pyysin Zotacilta luvan vaihtaa näytönohjaimen tahnat menettämättä takuuta, mutta ensimmäinen vastaus oli ”emme yleensä salli”. Rivien välistä oli kutenkin pääteltävissä, että pyytämäni lupa saattaisi olla mahdollinen. Yhdysvalloista käsin toimiva tukihenkilö ilmoitti, ettei itse pysty antamaan lupaa, joten hän ohjaisi pyyntöni Euroopan Zotacille. Muutaman päivän päästä sain heiltä vastauksen, etteivät suosittele jäähdytyksen irrottamista, mutta että eivät estä minua ottamasta riskiä. Korostivat, että mahdolliset naarmut, kierteiden rikkoutumiset ja muut viat eväävät takuun. Heidän vastauksensa oli minulle riittävä, joten päätin avata näytönohjaimen.

HUOM! Jäähdytysratkaisun irrottaminen näytönohjaimesta ja tahnojen vaihto saattaa evätä valmistajan takuun.  Jos et ole varma mitä teet, älä tee!

zotac_fix01

Tutkin ensin eri arvostelujen kuvista miten ja kuinka monella ruuvilla jäähdytin on kiinnitetty piirilevyyn. Tämän jälkeen irrotin näytönohjaimen tietokoneesta ja ruuvasin jäähdyttimen irti (yhteensä 6 ruuvia, 4 GPU:n ympäriltä ja 2 näyttöliittimien ja GPU:n välistä).

zotac_fix02

Näky Zotacin käyttämästä tahnasta alleviivasi sen, minkä epäilinkin ongelman syyksi. Heidän lämpötahnansa oli kuiva ja sitä oli liikaa. Mahdollisesti jopa tuplasti, mikä olisi ollut riittävä määrä.

zotac_fix04

Kuten kuvista voi päätellä, lämpötahna oli myös kohdistettu huonosti. Kolmannes grafiikkapiiristä oli täysin näkyvissä, samoin jäähdyttimen kuparinen kontaktipinta. Grafiikkapiirin yläpuolella sijaitsevat pintaliitoskomponentit olivat täysin tahnan peitossa ja niiden puhdistaminen vei eniten aikaa koko prosessista.

zotac_fix05

zotac_fix06

Seuraavaksi levitin grafiikkapiirin päälle Articin MX-4-lämpötahnaa määrällisesti noin 1-2 riisijyvän verran. Artic MX-4 ei vältämättä ole markkinoiden paras tahna, mutta se on varmasti laadukkaampi kuin Zotacin käyttämä. Laatikosta olisi löytynyt myös Coollaboratoryn Liquid Ultra -nestemäistä metallia, mutta turvallisuus- ja siisteyssyistä päätin käyttää MX-4:ää. Uuden lämpötahnan levittämisen jälkeen ruuvasin jäähdyttimen paikoilleen ja asensin näytönohjaimen takaisin kokoonpanoon. Annoin uuden lämpötahnan levittäytyä ja asettautua kunnolla useita tunteja ennen testien aloittamista. Vertailun helpottamiseksi ajoin samat testit kuin aiemmin eli 3DMark Fire Striken ja Killing Floor 2 -pelin.

Ennen 84 °C:

3DMark Fire Strike ennen korjausta

3DMark Fire Strike ennen korjauksta

Killing Floor 2 ennen korjausta

Killing Floor 2 ennen korjausta

 

Jälkeen 71 °C:

3DMark Fire Strike korjauksen jälkeen

3DMark Fire Strike korjauksen jälkeen

Killing Floor 2 korjauksen jälkeen

Killing Floor 2 korjauksen jälkeen

Ongelman ilmettyä ja ennen lämpötahnan vaihtoa grafiikkapiirin lämpötila nousi 3D-rastituksessa 84 asteeseen. Tahnan vaihtamisen jälkeen rasituslämpötilaksi mitattiin 71 astetta eli 13 astetta alhaisempi lukema kuin ongelmatilanteessa.

Lähetin Zotacille yllä esitetyt testitulokset ja samalla annoin rakentavaa palautetta heidän käyttämistä lämpötahnoistaan. Toivotaan, että tulevaisuudessa nähdään enemmän panostusta lämpötahnoihin kuin military grade- ja power boost -nimillä markkinoitaviin komponentteihin.

 

Loppuyhteenveto

Korjausoperaation myötä Zotacin GeForce GTX 980 Ti -näytönohjaimen GM200-grafiikkapiirin lämpötila laski 3D-rasituksessa noin 13 astetta. Pelkällä lämpötahnan vaihdolla pudotus on melko paljon, mutta tässä tapauksessa on otettava huomioon, että lähtökohta oli poikkeuksellinen eli valmistaja oli tunaroinut vakiotahnojen kanssa. Tuulettimien pyörimisnopeus vakioprofiililla laski 89 prosentista 67 prosenttiin ja äänekäs tuuletinmelu muuttui tasaiseksi huminaksi. Tahnan vaihto-operaatioon vierähti kokonaisuudessaan noin tunti aikaa ja se teki tästä näytönohjaimesta paremman kuin mitä se on aiemmin ollut (75 vs 71 astetta).

zotac_fix03

Aloitteleville lämpötahnan vaihtajille suosittelisin olemaan ensin valmistajiin yhteydessä ja pyytämään luvan vaihtaa tahnat, jottei takuu mene. On erittäin todennäköistä, että kustannussyistä moni muukin valmistaja käyttää lähes kelvotonta lämpötahnaa, jolloin parhaimmatkin jäähdyttimet voivat mennä täysin hukkaan. Tämän jälkeen kannattaa tutustua oman kortin jäähdytysratkaisuun, sen irrottamiseen ja kiinnittämiseen. Operaatiolle kannattaa varata riittävästi aikaa ja ensimmäisellä kerralla suosittelen erityistä varovaisuutta.

 

Sisältö

  1. Tee-se-itse: GeForce GTX 980 Ti:n lämpöongelmien korjaaminen
Keskustelu

Kah Escalibur Freelancerina vai ihan jo muron kantahenkilönä? Jokatapauksessa ihan mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu artikkeli. :kippis:

Onhan toi töhnän määrä ja laatu tossa gpulla ihan järkyttävän näköistä.

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla jos tulee Zotacilta jotain vastausta! Olisi upeaa jos firma ottaa onkeensa ja tutkii asiaa, jota myöten päätyisi sitten korjaamaan virheen.

Itsekkin olen saman tehnyt omalle nvidia 670 kortille. Samat kokemukset täälläkin.

"Laatikosta olisi löytynyt myös Coollaboratoryn Liquid Ultra -nestemäistä metallia, mutta turvallisuus- ja siisteyssyistä päätin käyttää MX-4:ää."

Jaksaisko joku avata mitä nämä mainitut turvallisuus- ja siisteyssyyt on? En ole tutustunut Coollaboratoryn tuotteisiin, katsoin kyllä liquid ultran käyttöohjeita, mutten osaa sanoa varmaksi bongasinko niitä seikkoja mihin tällä viitattiin.

[edit]Kiitoksia vastanneille[/edit]

Liquid ultra on aika hanakka kuparille. Suositellaan käytettävän nikkelöidyn kuparin kanssa.. Syöpyy kiinni ja saa irti vain hiomalla. Kokemusta on :D

Kahakka

Jaksaisko joku avata mitä nämä mainitut turvallisuus- ja siisteyssyyt on? En ole tutustunut Coollaboratoryn tuotteisiin, katsoin kyllä liquid ultran käyttöohjeita, mutten osaa sanoa varmaksi bongasinko niitä seikkoja mihin tällä viitattiin.

Taidettiin viitata ainakin siihen, että on nestemäisenä melko herkkää sotkemaan paikkoja ja piirilevylle jouduttuaan aiheuttaa oikosulun vaaran.

Lisäksi se johtaa sähköä, eli pieni tippa väärässä paikassa voi aiheuttaa oikosulun ja piirikortin kärähtämisen.

Kahakka

"Laatikosta olisi löytynyt myös Coollaboratoryn Liquid Ultra -nestemäistä metallia, mutta turvallisuus- ja siisteyssyistä päätin käyttää MX-4:ää."

Jaksaisko joku avata mitä nämä mainitut turvallisuus- ja siisteyssyyt on? En ole tutustunut Coollaboratoryn tuotteisiin, katsoin kyllä liquid ultran käyttöohjeita, mutten osaa sanoa varmaksi bongasinko niitä seikkoja mihin tällä viitattiin.

Se on aivan oikeasti nestemäistä metallia, eli hankala siivota roiskeet ja aiheuttaa oikosulun joutuessaan väärään paikkaan.

Toinen asia mikä voi aiheuttaa huonon kontaktin on näyttiksen roikkuminen. MSI 6970 lighting veti BF4:ssä yli 90 astetta ja tuettuna laski jonnekin 70-75.

MSI 980 Ti Gamingissa tahnojen vaihto ei tuntunut vaikuttavan suuntaan eikä toiseen vaikka orkkistahnaa oli enemmän kuin itse laittaisin. AIO-vesijäähyn asentaminen sen sijaan oli hyvä muuvi, tuli hiljainen ja hyvin kellottuva kortti.

Meteorismus

Itse vaihdoin kans tahnat MSI:n 980 Ti:stä, ei vaikutusta. Mutta orkkisjäähyn vaihto Accelero Xtremeen teki paljon, ja menohaluja tuntuu löytyvän.

Kysyin muuten MSI:ltä asiakaspalvelusta, että mikä heidän kantansa (EU:ta ja Suomea ajateltuna) on tahnojen ja/tai jäähdyttimen vaihtoon, ja näyttivät vihreää valoa. Painottivat kovasti varovaisuuteen, mutta ei vaikuta takuuseen. Suosittelivat silti säilyttämään alkuperäiset jäähyt tallella, jos korttia täytyy joskus palautella.

Minä kysyin Asukselta mahdollisuutta GTX970 Strixin tahnojen vaihto-operaatioon, vastaus oli jyrkkä ei. En sitten vaihtanut kun ei mitään ongelmia ole, pari astetta pienemmät lämmöt vain kiikarissa.

Vaihdoin lähinnä testi mielessä HTPC:ni Gigabyte GTX 770 Windforcen tahnat 2 vuoden käytön jälkeen ja ero on huomattava lämmöt tippuivat rasituksessa n. 8-10c ja kortin tuulettimet nopeus laski n. 300-400rpm. Homma oli myös yllättävän helppo 7 ruuvia irti jäähy irtosi ja paljasti että Gigabyten tahna oli kuivunut ja muistutti kuivaa savea.

hmm, eiköhän tuo lämpöongelma parane helposti vesijäähyllä.

jarfin

hmm, eiköhän tuo lämpöongelma parane helposti vesijäähyllä.

Helposti?
Tämähän on nyt ihan järjenvastaista lähteä asentamaan Vesijäähyä ohjaimeen jossa on vaan paskat tahnat, ongelma korjaantuu siis Helposti, ihan uusillakin tahnoilla.
Eikä se vesijäähy ole ilmainen, eikä kaikki halua Vesijäähyä.
Jos Vesijäähyä suunnittelisi,niin luonnollinen valinta olisi ollut EVGA eikä ZOTAC. (EVGA:lla ei menetä takuuta)

Jabbadap

Kah Escalibur Freelancerina vai ihan jo muron kantahenkilönä? Jokatapauksessa ihan mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu artikkeli. :kippis:

Onhan toi töhnän määrä ja laatu tossa gpulla ihan järkyttävän näköistä.

+1

Ala-arvoinen suoritus teolliselta valmistajalta. Minun osaltani Zotacit taitavat vastedes jäädä kaupan hyllylle.

On merkillistä että tehtaat turaa liki 800e ohjaimesta sen yhden oleellisimmista asioista, eli tuon tahnan. Itselläni oli joskus ASUS EAH5870+Zalman VF3000A yhdistelmä,
eli tuon zalmanin asennuksen yhteydessä sainkin laittaa puolet vähemmän tahnaa, kuin alunperin. Nyt on alla niin viileä kortti ettei mitään järkeä (joo dramatiikkaa :D )
http://www.hardwareluxx.com/index.p…force-gtx-980-ti-ichill-x3-ultra.html?start=4

Toki testikään ei aina kerro totuutta, joku loppukäyttäjä kun voi saada sen maanantaina roiskitun kortin alleen :)

Jabbadap

Kah Escalibur Freelancerina vai ihan jo muron kantahenkilönä? Jokatapauksessa ihan mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu artikkeli. :kippis:

Onhan toi töhnän määrä ja laatu tossa gpulla ihan järkyttävän näköistä.

En mä tiedä. Mä oon vain "töissä" täällä. :kahvi:

980 ti Strix OC asic 84,2%
kellotettuna boost 1544
BF4 tunti ja fan auto.
fan speed 48% 1772rpm

ainiin ja lämmöt 74c tunnin pelin jälkeen.

Jättäkää muut paskeet kaupan hyllylle. ;)

Näytä kaikki kommentit
kouki

980 ti Strix OC asic 84,2%
kellotettuna boost 1544
BF4 tunti ja fan auto.
fan speed 48% 1772rpm

ainiin ja lämmöt 74c tunnin pelin jälkeen.

Jättäkää muut paskeet kaupan hyllylle. ;)

On kyllä poikkeuksellisen hyvä yksilö. Monta kotelotuuletinta laulaa täysillä? :)

On kyllä aivan käsittämätöntä että yli 700e näytönohjaimessa säästellään/tunaroidaan lämpötahnan kanssa tuohon malliin. Kas etteivät käytä samaa paskaa kuin mitä Intel prossuissaan, tai mistäs sen tietää. :D

Lisää tällasia pikkuartikkeleja jatkossakin, varmasti monella on samaa ongelmaa.

9700 Pro

On kyllä aivan käsittämätöntä että yli 700e näytönohjaimessa säästellään/tunaroidaan lämpötahnan kanssa tuohon malliin. Kas etteivät käytä samaa paskaa kuin mitä Intel prossuissaan, tai mistäs sen tietää. :D

Lisää tällasia pikkuartikkeleja jatkossakin, varmasti monella on samaa ongelmaa.

En ihmettelisi yhtään vaikka käyttäisivät… jotain sysipaskaa halvinta mahdollista puuroa se kuitenkin usein vaikuttaa olevan myös kalliimmissa komponenteissa.

Kaikki näytönohjaimet joiden jäähdyttimen irti olen käyttänyt ( 9800 GTX+, Gtx 560ti 448 ja r9 290 sekä yksi halpis näyttis) ovat näyttäneen osapuilleen tuolta (r9 290:n tahna vaikutti laadukkaimalta, mutta törkeä määrä sinnekin oli tursotettu).

Kahakka

Jaksaisko joku avata mitä nämä mainitut turvallisuus- ja siisteyssyyt on?

Tuo tökötti on elohopealta näyttävää gallium-indium -lejeerinkiä (plus seassa joitain muita metalleja kuten sinkkiä), mikä tekee luonnollisesti lämmönjohtavuuden ohella ihmeitä sähkönjohtavuudelle. Levitettäessä tuppaa helmeilemään hieman, joten saattaa melko huomaamatta lennellä suojaamattomille komponenteille joita monesti on sijoiteltu aivan sirun viereen. Kärsivällisyyden ohella mm. maalarinteippi, lyhennetyt harjakset pensselissä ja vakaa käsi auttavat. Nikkelöidyt ja kuparoidut pinnat kestävät tavaraa ihan hyvin, kupariin saattaa tosin jäädä värjäytymiä (muitakin tarinoita löytyy kovettumisesta lähtien). Se isoin huomioitava asia on alumiinin kanssa – ei todellakaan sovi yhteen. Gallium imeytyy alumiinin rakenteeseen hapettaen sen ja tekee siitä todella heikon, pehmeän ja murenevan. Youtubessa on aiheesta videoitakin, joten ei kannata testata omalla jäähyllään. Toisaalta ei tuota pidä suotta pelätä – lämmönjohtokyky on mitä mainioin eikä mitenkään mahdotonta käyttää, kunhan vaan tiedostaa nuo rajoitteet.

Kahakka

"Laatikosta olisi löytynyt myös Coollaboratoryn Liquid Ultra -nestemäistä metallia, mutta turvallisuus- ja siisteyssyistä päätin käyttää MX-4:ää."

Jaksaisko joku avata mitä nämä mainitut turvallisuus- ja siisteyssyyt on? En ole tutustunut Coollaboratoryn tuotteisiin, katsoin kyllä liquid ultran käyttöohjeita, mutten osaa sanoa varmaksi bongasinko niitä seikkoja mihin tällä viitattiin.

[edit]Kiitoksia vastanneille[/edit]

Temezi

Liquid ultra on aika hanakka kuparille. Suositellaan käytettävän nikkelöidyn kuparin kanssa.. Syöpyy kiinni ja saa irti vain hiomalla. Kokemusta on :D

Kuparia nimen omaan suositellaan ja se syövyttää alumiinia ( http://www.jimms.fi/fi/Product/Show…boratory-liquid-ultra-nestemetalli-lampotahna ) suositellaan. Tuo ultra ei ole ihan niin juoksevaa, kuin pro, mutta sama ongelma myös siinä eli jos onnituu tiputtamaan pisaran väärään paikkaan, niin se on hemmetin vaikea, ellei mahdotonta saada pois ja koska johtaa sähköä niin jotenkin se pitäisi saada siivottua ennen kuin pistää osan virtoihin. Kannattaa oman taidon ja jäähyn materiaalin ja asennuksen haastavuuden mukaan miettiä että onko tarpeellista parin asteen takia ottaa riskiä.

Viimeksi kun laitoin näyttis jäähyn (arcticin) niin ruuvin läpi piti pujottaa suojus,backplate,korotuskomponentti,gpu (tai siis sen ruuvi reiät) ja suojarinkula, korotus ja jäähdytin.. ei tullut kyllä mieleenkään että olisin laittanut nestemetalleja, kun noidenkin pujottaminen oli suhteellisen vaikeaa. Lopputulos olis kyllä h*lvetin hyvä. Koneen äänekkäimmästä komponentista tuli hiljaisin.

EVGA on kai ainoa sallii vesiblokin asentamista ilman takuun raukeamista mutta siinäkin painottavat että väärä asennus ei kuulu takuun piiriin.
Kiitoksia loistavasta artikkelista lisää näitä kiitos.:hammer:

Tein tahnanvaihto-operaation MSI gaming 6g:lle pari päivää sitten ja itselläni lämmöt tippuivat noin 4°C. Tosin oma korttini oli aina hieman lämpimämpi mitä muiden ilmoittamat lämmöt ovat olleet, eli olisikohan itsellänikin ollut tehtaan jäljiltä tahnat vähän sieltä tännepäin.

-is2-

Minä kysyin Asukselta mahdollisuutta GTX970 Strixin tahnojen vaihto-operaatioon, vastaus oli jyrkkä ei. En sitten vaihtanut kun ei mitään ongelmia ole, pari astetta pienemmät lämmöt vain kiikarissa.

Itse olen vaihtanut omaani Asus GTX970 Strixiin tahnat, ihan mielenkiinnosta kun vapaa-aikaa on varmaan liikaa. Alunperin tahnaa oli muistaakseni aika paljon, mutta se oli kuitenkin nähdäkseni ihan hyvin levittynyt.

Tiialle laitoin Noctua NT-H1 -mömmöt.

Taisi juuri vaikuttaa tuon pari astetta max eli 1-2. Itse vaihto on aika helppoa.

Kyseinen toimenpide tulee tehtyä lähes poikkeuksetta jokaiseen näytönohjaimeen, sillä yleensä valmistajat a) tuppaavat käyttämään aivan liikaa tahnaa, b) tahna on levitetty epätasaisesti tai c), tahna on vain yksinkertaisesti huonoa. Parhaimmillaan tahnan vaihdolla on saavutettu yli 20 astetta alhaisempi lämpötila (surullisen kuuluisat Sapphire HD 4770 näytönohjaimet), yleensä jäädään kuitenkin 5-10 asteen tienoille.

Lutikka74

Itse olen vaihtanut omaani Asus GTX970 Strixiin tahnat, ihan mielenkiinnosta kun vapaa-aikaa on varmaan liikaa. Alunperin tahnaa oli muistaakseni aika paljon, mutta se oli kuitenkin nähdäkseni ihan hyvin levittynyt.

Tiialle laitoin Noctua NT-H1 -mömmöt.

Taisi juuri vaikuttaa tuon pari astetta max eli 1-2. Itse vaihto on aika helppoa.

Itselläni hajosi paripäivää sitten Asusksen GTX 670 DC2 malli. Ruumiinavauksessa/korjaus yrityksessä huomasin, että tahnaa oli koko siru peitettynä mukaanlukien vihreän osan komponentit. Tahna oli muutekin jähmettynyt hyvin kiinni. Sain kaverilta lainaan vastaavan Evgan mallin, jolle tein eilisiltana saman operaation. Evgan mallissa oli paljon järkevämmin käytetty tahnaa ja olikin vain piirin päältä kovettunut. Lämpötahnan vaihtamalla sain lämpötilan putoamaan noin 11c rasitustesteissä.

kouki

980 ti Strix OC asic 84,2%
kellotettuna boost 1544
BF4 tunti ja fan auto.
fan speed 48% 1772rpm

ainiin ja lämmöt 74c tunnin pelin jälkeen.

Jättäkää muut paskeet kaupan hyllylle. ;)

Omassa vastaavassa asic 70% ja kaatuu jo GPU tweakista laitettavan kevyen OC-moden kanssa, tän olis voinu jättää kaupan hyllylle.

yberkurko

En ihmettelisi yhtään vaikka käyttäisivät… jotain sysipaskaa halvinta mahdollista puuroa se kuitenkin usein vaikuttaa olevan myös kalliimmissa komponenteissa.

En tiedä sitten onko tuo kuitenkaan varsinaisesti tahnan hintakysymys. Maksaisikohan puolet pienempi määrä vähän laadukkaampaa tököttiä senttiäkään enempää ja jos lämmöt oleellisesti pienenisi takuutapaukset voisi vähentyä = säästää rahaa.

Eli mutu arvaus olisi että liittyisi enemmänkin siihen, että kun kone spruuttaa isomman määrän niin tulee pienempi osuus niitä tapauksia jotka eivät toimi ollenkaan, ja tästä syystä tarvitaan sitten myös paksumpi puuro. Ihan 100% mutu, mutta hankala kuvitella että se itse tahnan hinta nyt olisi ongelma vaan liittynee jotenkin kokoonpanoprosessiin. Se puoli senttiä kun olisi paljon helpompi säästää vaikka nipistämällä muutama gramma kuparia siilistä jos olisi siitä kiinni.

Tai sitten vaan siksi että komponentti hajoaisi lämpöongelmien takia takuuajan jälkeen jolloinka olisi aihetta ostaa uusi..?

Juzt

En tiedä sitten onko tuo kuitenkaan varsinaisesti tahnan hintakysymys. Maksaisikohan puolet pienempi määrä vähän laadukkaampaa tököttiä senttiäkään enempää ja jos lämmöt oleellisesti pienenisi takuutapaukset voisi vähentyä = säästää rahaa.

Eli mutu arvaus olisi että liittyisi enemmänkin siihen, että kun kone spruuttaa isomman määrän niin tulee pienempi osuus niitä tapauksia jotka eivät toimi ollenkaan, ja tästä syystä tarvitaan sitten myös paksumpi puuro. Ihan 100% mutu, mutta hankala kuvitella että se itse tahnan hinta nyt olisi ongelma vaan liittynee jotenkin kokoonpanoprosessiin. Se puoli senttiä kun olisi paljon helpompi säästää vaikka nipistämällä muutama gramma kuparia siilistä jos olisi siitä kiinni.

Näinhän se ehkä on. Vaikka kumma ettei koneita saada säätöihinsa, kun ne saadaan jo lähes mikroskooppisia pintaliitoskomponentteja asettelemaan tarkasti.
Hieman kyllä epäilen että saattaa tuon vaiheen kasauksesta hoitaa joku alipalkattu kiinalainen monellakin valmistajalla.

Meteorismus

Itse vaihdoin kans tahnat MSI:n 980 Ti:stä, ei vaikutusta. Mutta orkkisjäähyn vaihto Accelero Xtremeen teki paljon, ja menohaluja tuntuu löytyvän.

Kysyin muuten MSI:ltä asiakaspalvelusta, että mikä heidän kantansa (EU:ta ja Suomea ajateltuna) on tahnojen ja/tai jäähdyttimen vaihtoon, ja näyttivät vihreää valoa. Painottivat kovasti varovaisuuteen, mutta ei vaikuta takuuseen. Suosittelivat silti säilyttämään alkuperäiset jäähyt tallella, jos korttia täytyy joskus palautella.

Voitko laittaa yhteystietoja josta voisin itsekin kysyä ja näin ollen saisin dokumentin ajatellen jos tarvitsee joskus takuuhommissa asioida. Putosiko paljon lämmöt tuolla Accelerolla?
Kiitos.

Muropaketin uusimmat