Uusimmat

30.06.2021 20:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

Gigabyten Aero-sarja on siis suunnattu ensisijaisesti luovan työn ammattilaisille ja sisällöntuottajille. Siitä kielii muun muassa panostukset näyttöön. Pesäeroa tekee myös Aero-kannettavien selvästi hillitympi ulkonäkö.

Testiin otettu Aero 15 OLED on hillitty niin ulkonäöltään kuin myös kooltaan. Kannettavan kantta koristaa valkoisella taustavalaistuksella varustettu Aero-logo ja hiilikuitukoristelu. Pohjasta löytyy edellisen mallin tapaan varsin kookkaat ilmanottoaukot, jotka ovat suojattu tiheällä verkolla, jotta pöly ei pääse pesimään konehuoneistoon. Yleisilme on varsin hillitty ja tyylikäs.

Kun kannen avaa, paljastuu koneen merkittävin myyntivaltti, eli 15,6 tuumainen kiiltopintainen AMOLED-näyttö, jonka natiivi resoluutio on 3840 x 2160. Väritoiston puolesta näyttö kattaa 100 prosenttisesti DCI-P3 -väriavaruuden, ja se on saanut VESA DsiplayHDR 400 True Black -sertifikaatin. Näyttö on X-Rite -kalibroitu ja Pantone-validoitu. Näytön tyypillinen kirkkaus on 440 nitiä – huipussaan kirkkaus nousee 500 nitiin. Virkistystaajuus on 60 hertsiä ja vasteaika yksi millisekunti.

Näyttö on kiistatta koneen suurin ylpeyden aihe. Asettamalla kannettavan VA-paneelilla varustetun LCD-näytön viereen erot kävivät viimeistään selväksi. Huomattavasti eläväisemmät värit sekä tummien värien toisto olivat aivan omaa luokkaansa. Nämä ominaisuudet ovat epäilemättä niitä, jotka painottuvat, kun konetta on tarkoitus käyttää kuvien ja videoiden editointiin.

Jos taas ajatellaan vaikkapa satunnaista pelikäyttöä, niin 60 hertsin virkistystaajuus alkaa olla jo kompromissi. Toisaalta koneen suorituskyky ei riitä raskaimmissa peleissä tuottamaan 60 ruutua sekunnissa natiivilla 4K-resoluutiolla. Tämä oikeastaan alleviivaa sitä, että kone on enemmänkin luovan alan ammattilaisille kuin pelaajille, vaikka pelaaminenkin sillä sujuu oikein mainiosti.

Konepellin alta löytyy Intelin 11. sukupolven 8-ytiminen Core i7-11800H -prosessori. Sen rinnalla on 32 gigatavua DDR4-3200 -muistia. Massamuistina toimii yksi PCIe NVMe -asema, joka on kapasiteetiltaan yhden teratavun. Lisäksi koneessa on vapaa paikka toiselle M.2 SSD-asemalle (SATA tai PCIe). Näytönohjaimena toimii Nvidian Geforce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain kahdeksan gigatavun GDDR6-muistilla. Näytönohjaimen TDP-arvoksi on asetettu 105 wattia jonka myötä näytönohjaimen boost-kellotaajuus on 1290 Mhz:ä.

Näytönohjaimen speksien perusteella saattoi jo ennakkoon päätellä, että Aero 15 OLED ei pärjää suorituskykytesteissä niin hyvin kuin aiemmin testissä ollut MSI:n kannettava. Kuten näyttö antaa ymmärtää, niin vahvuudet ovat muualla.

Liitännöistä löytyy kolme USB 3.2 Gen1 Type-A -liitäntää, yksi Thunderbolt 4 (Type-C) -liitäntä, yksi HDMI 2.1 -liitäntä ja yksi Mini DisplayPort 1.4 -liitäntä. Lisäksi koneesta löytyy RJ45-liitäntä langallisia yhteyksiä varten ja 3,5 millimetrin yhdistelmäliitäntä kuulokkeita ja mikrofonia varten. Koneessa on myös UHS-II SD -kortinlukija. Kaikki liitännät ovat sijoitettuna koneen kylkiin. Koneen takaosa on varattu puhtaasti jäähdytysjärjestelmän lämpimän ilman poistolle.

Kannettavasta löytyy tuki 802.11 ax Wi-Fi 6- ja Bluetooth V5.2 -verkoille. Langaton tiedonsiirto soljui mainiosti koko testijakson ajan. Kaikki tarvittavat pelilataukset ja akkutestin videon suoratoisto tapahtui hyödyntämällä langatonta verkkoa. Bluetooth vuorostaan ajoi asiansa hienosti, kun koneeseen paritettiin langattomat kuulokkeet.

Hieman tavallisesta poiketen koneen käyttöjärjestelmänä on Windows 10 Pro. Käyttöjärjestelmässä on enemmän yrityskäyttöön suunnattuja ominaisuuksia sekä esimerkiksi BitLocker-laitesalaus. Kotikäyttäjille ominaisuuksista ei välttämättä ole hirveästi iloa, mutta palkolliselle tai freelancerille ominaisuudet voivat olla varsin tervetulleita. Gigabyten mukaan kannettavasta on tarjolla myös Windows 10 Home -käyttöjärjestelmällä varustettuja versioita.

Testikannettavan hieman erikoinen piirre oli, että kone valitteli Windowsin aktivoinnista. Tämä toistui jokaisella kerralla, kun koneen käynnisti sen oltua jonkin aikaa virrattomana. Virheilmoitus kuitenkin poistui, kun koneen uudelleen käynnisti. Kyseessä on todennäköisesti testimallia vaivannut ”ominaisuus”.

Koneen jäähdytyksestä vastaa Windforce Infinity -jäähdytysjärjestelmä, joka koostuu kahdesta 71-lapaisesta tuulettimesta ja viidestä lämpöputkesta. Sen kerrotaan tarjoavan 30 prosenttia parempaa jäähdytystehoa kuin edellisen sukupolven mallin.

Jäähdytyksen sekä muiden toimintojen hallinta tapahtuu keskitetysti Gigabyte Control Center -hallintaohjelman kautta. Jäähdytyksen osalta tarjolla on kolme esiohjelmoitua asetusta, jotka ovat Normal, Gaming ja Quiet. Deep Control -vaihtoehto tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää itse mieleisensä tuuletinkäyrät.

Mukana on edellisestä mallista tuttu Microsoft Azure AI -toiminto, joka pyrkii optimoimaan virranjakelun prosessorin ja näytönohjaimen välillä. Käytännössä toiminto ilmeni niin, että kone tasapainoili Gaming- ja Creator-tilan välillä. Gaming-tilassa painoarvo on näytönohjaimen suorituskyvyssä, kun Creator-tilassa suositaan prosessorin suorituskykyä.

Tarjolla on myös erillinen turbo-tila, joka poistaa AI-toiminnon käytöstä, vääntää tuulettimien kierrokset täysille ja mahdollistaa kaiken suorituskykypotentiaalin. AI-toiminnot eivät ole niin ikään käytössä silloin, kun kone ei ole kiinni verkkovirrassa. Kun laite irrotetaan verkkovirrasta, virransäästötila aktivoituu automaattisesti.

Kaiken kaikkiaan Gigabyte Control Center on varsin toimiva hallintaohjelma, johon on keskitetty kaikkien olennaisten toimintojen hallinta. Ainoaksi puutteeksi voitaneen laskea se, ettei ohjelma kerro vieläkään koneen lämpötiloja. Niitä varten joutuu lataamaan erillisen ohjelman.

Koneen ulkomitat ovat 356 x 250 x 19,9 millimetriä. Painoa koneelle on kertynyt 2 kilogrammaa. Mukana tulevan laturin ulkomitat ovat 152 x 73 x 30 millimetriä. Laturi ei ole sieltä suurimmasta päästä, mutta ihan pieneen läppärilaukkuun se tuskin menee taistelutta.

Kannettavasta löytyy myös 720p-tarkkuuteen kykenevä web-kamera. Kamera on sijoitettu näppäimistön yläpuolelle ja se on mahdollisuus piilottaa liukukytkimellä. Kamera ajaa välttävästi asiansa videopuheluissa, mutta muuhun käyttöön sitä on vaikea suositella.

Koneessa on RGB-taustavalaistu näppäimistö. Valaistuksen hallinta onnistuu Gigabyten oman hallintaohjelman kautta. Näppäimistön kirjoitustuntuma oli hyvä ja näppäinten taustavalaistus vähintäänkin riittävä.

Kosketuslevyn toiminnassa ei ilmennyt moitteen sijaa. Levyn yhteydessä oleva sormenjäljenlukija palveli niin ikään moitteettomasti. Käyttömukavuuden kannalta kursorin ohjaamiseen käytettiin kuitenkin erillistä hiirtä.

Liikkuvampaa käyttöä silmällä pitäen koneesta löytyy 99 wattitunnin litiumpolymeeriakku. Markkinointimateriaaleissa lupaillaan kahdeksan tunnin akkukestoa 1080p-videon toistolla, kun langattomat verkot ovat kytkettynä pois päältä ja näytön kirkkaus on asetettu 20 prosenttiin.

Akkukestoa testattiin suoratoistamalla 4K-laatuista videota koko ruudun tilassa langattoman verkon yli koneen oletusasetuksilla. Verkkovirran irti kytkeminen aktivoi automaattisesti virransäästötilan. Näissä olosuhteissa virtaa riitti neljäksi tunniksi ja 20 minuutiksi. Lukema on varsin tyydyttävä, kun se lunastaa yli puolet luvatusta ilman erityisiä optimointeja.

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat