Uusimmat

Esittely ja käyttökokemukset

07.11.2019 20:00 Antti Voutilainen

Esittely ja käyttökokemukset

Logitechin G915 Lightspeed -pelinäppäimistö on langaton mekaaninen näppäimistö. Tuote erottuu kilpailijoistaan selkeimmin matalan profiilinsa vuoksi. Näppäimistön korkeus on nimittäin vain 22 millimetriä. Ulkomitat ovat 475 x 150 x 22 millimetriä. Paino ilman johtoa on 1025 grammaa, ja USB-kaapelin pituus on 1,8 metriä.

Perusnäppäinten lisäksi näppäimistöstä löytyy runsas kattaus multimedianäppäimiä ja säätörulla. Näppäimistön valojen kirkkauden hallintaan ja langattoman yhteystyypin valintaan löytyy omat näppäimensä, mutta myös viisi pelikäyttöön tarkoitettua G-näppäintä.

Näppäimistön myötä debyyttinsä tekivät uudet GL-kytkimet. Kytkimistä on saatavilla Linear-, Tactile- ja Clicky-versiot. Testinäppäimistössä käytössä on Clicky-kytkimet.

Näppäimistössä on tarjolla Logitechin kehittämä langaton Lightspeed-yhteys ja Bluetooth-yhteys. Ligthspeed-yhteys on kaksikosta se, joka lupaa yhden millisekunnin vasteajan. Ladatessa ja halutessaan näppäimistöä voi käyttää myös langallisena.

Logitech G915 Lightspeedin sisäänrakennetun akun kestoksi luvataan 30 tuntia RGB-led-valaistuksen ollessa täydellä kirkkaudella. Akun lataamisessa täyteen kestää kolme tuntia.

RGB-led-valaistuksessa käytetään Logitechin Ligthsync-RGB-tekniikkaa, joka mahdollistaa valaistuksen synkronoinnin muiden Logitechin laitteiden kanssa.

Näppäimistön ohjelmallinen hallinta tapahtuu G Hub -ohjelman kautta. Ohjelmalla onnistuu valaistuksen säätäminen, toimintojen määrittäminen G-näppäimille ja medianäppäimille sekä sisäiseen muistiin tallennettavien profiilien hallinta.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy näppäimistön ulkonäköön, josta huokuu viimeistely. Näppäimistön harjattua metallia oleva päällyspuoli on erittäin hyvän näköinen.

Luonnollisesti huomiota herättää myös matalaprofiilisuus. Mataluus ei erotu niin selvästi, kun näppäimistön takana olevat jalat nostaa pystyyn. Positiivista on se, että tarjolla on kahdet jalat, tarjoten kaksi eri korkeusprofiilia.

Omaan käyttöön korkein vaihtoehto tuntui kaikkein miellyttävimmältä. Käyttö luonnistui toki myös ilman jalkoja, mutta ”korkeampien” jalkojen ollessa pystyssä kirjoitus- ja pelituntuma tuntui selvästi miellyttävämmältä ja luonnollisemmalta.

Yleisesti ottaen kirjoitus- ja pelituntuma näppäimistöllä on erinomainen.

Vaikka testinäppäimistössä käytössä oli ”äänekkäimmät” GL Clicky -kytkimet, ääni pysyi varsin maltillisena, jos ääntä vertaa Cherry MX Blue -kytkimillä varustetun näppäimistön näppäinääniin. Painalluksista lähtevä ääni on terävä, muttei kuitenkaan häiritsevä. Pelatessa näppäimistön äänet katoavat helposti pelimelun alle. Näppäinten tuntopalaute on myös riittävän selvä.

Näppäintuntumaa on vaikea verrata suoraan kilpaileviin kytkimiin. Kytkimet ovat miltei aina jaettuna linear-, tactile- ja clicky-kategorioihin. Eri kytkintyyppien välillä vertailu on helppoa, mutta kahden samaa kytkintyyppiä olevan vertailu on jo hankalampaa. Harva pystyy sormituntumalla erottamaan esimerkiksi sen, jos kytkentäpiste on toisessa kytkimessä 0,2 millimetriä pidemmän matkan päässä.

Kirjoitustuntumaa näppäimistöllä kerrytettiin useampana etätyöpäivänä, jolloin päiväkohtainen kirjoitusaika oli noin seitsemän tuntia. Pelikäytössä tuntumaa haettiin muun muassa Control-, Call of Duty: Modern Warfare (beta)-, Destiny 2-, Escape from Tarkov-, Hunt: Showdown-, Hell Let Loose- ja Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -peleistä. Testijakson aikana näppäimistön toiminnassa ei ilmennyt minkäänlaisia ongelmia.

Akkukestostaan Logitech G915 Lightspeed ansaitsee kiitettävän arvosanan. Akun tyhjeneminen täydestä tyhjäksi vei 13 päivää, kun RGB-led-valaistus oli täydellä 100 prosentin kirkkaudella.

Valaistuksen sammuttaminen vaikuttaisi heijastuvan akkukestoon selkeän positiivisesti, sillä kymmenessä päivässä varaustaso laski vain yhden prosentin vaikka näppäimistön käyttö säilyi entisellään.

Langattomuutensa ansiosta näppäimistö sopii hyvin esimerkiksi ”sohvapelaamiseen”, jos näppäimistön kaveriksi löytyy sopiva langaton hiiri. Näppäimistön komennot menivät perille n. kuuden metrin etäisyydeltä vastaanottimesta. Vasteajan suhteen ei ollut havaittavissa merkittäviä muutoksia.

Bluetooth-yhteys antaa vapauksia yhteensopivuuden kanssa. Logitech G915 Lightspeed tuli paritettua muun muassa OnePlus 5 -puhelimen kanssa. Erillinen näppäimistö sähköpostien kirjoittamisen puhelimella oli ainakin varsin hauska kokeilu.

Näppäimistön RGB-led-valaistus on kokonaisuudessaan näyttävää. Värit toistuvat kirkkaasti eikä moitteelle löytynyt sijaa. Näppäimistö on selvästi suunniteltu RGB-valaistuksen ehdoilla, sillä näppäinhattujen merkinnät perusnäppäimissä hukkuvat näppäinhatun tummaan väriin.

Erikoismerkit ovat sen sijaan merkattu erottuvasti. Hämärässä perusnäppäinten merkintöjä ei erota käytännössä ollenkaan. Tilanteen toki saa ratkaistua kytkemällä led-valaistus päälle. Se tosin on ristiriidassa akun säästämisen kanssa.

Logitech luopui aiemmasta oheislaitteiden hallintaan käytettävästä Logitech Gaming Software -ohjelmasta. Sen korvasi G Hub.

Uudessa ohjelmassa toimintoja on selkeytetty varsin reilusti. Päänäkymä itsessään on varsin pelkistetty. Toisaalta uutena ominaisuutena on se, että muiden käyttäjien tekemiä näppäimistöprofiileja saa ladattu suoraan ohjelman kautta. Profiilien lataaminen kuitenkin edellyttää Logitech G -tiliä ja kirjautumista. Profiileja löytyy näppäimistöjen lisäksi myös hiirille, ja kuulokkeille.

Näppäimistön säädöt ovat jaoteltuina kolmeen eri osa-alueeseen. Ligthsync-osiossa tehdään hienosäätö RGB led-valaistukselle. Esiasetukset-välilehdellä löytyy valittavaksi yhdeksän eri valotehostetta. Vapaa-välilehdellä käyttäjällä on taiteilijan vapaus tehdä omanlaisensa väriasetukset. Animaatiot-välilehdellä nimensä mukaisesti pääsee tekemään omat animoidut valaisuasetukset. Oma suosikki oli esiasetuksista löytyvä äänen visualisointi -valinta, jolloin valaistus elävöitti kuunneltua musiikkia.

Määritykset-osiossa tapahtuu näppäinkohtaisten asetusten säätö. Samassa osiossa hallinnoidaan myös makroja ja näppäimiin ohjelmoitavia toimintoja. Tässä osiossa voi määrittää erikoistoiminnot muun muassa vasemman laidan G-näppäimille. G-näppäimet eivät olleet testijakson aikana kovassa käytössä, sillä WASD-asettelu on niin syvällä lihasmuistissa, ettei pikkurillin tai muiden sormien siirtely pelisessioiden tiimellyksessä tuntunut ollenkaan luontevalta.

Kolmantena osiona on Pelitila. Osiossa määritetään ne näppäimet, jotka poistetaan käytöstä, kun näppäimistön yläosassa olevaa pelinäppäintä painetaan.

G Hub -ohjelman käyttö oli varsin vaivatonta koko testijakson ajan. Suurin haaste oli opetella uusi käyttöliittymä. Säädöt ovat kattavat eikä mitään puutteita löytynyt. Ainoa epäloogisuus oikeastaan on Pelitila-osion eriyttäminen Määritykset-osiosta. Kummassakin kuitenkin hallinnoidaan näppäimiä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Esittely ja käyttökokemukset
  3. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat