Uusimmat

Suorituskyky

15.04.2021 20:00 Antti Voutilainen

Suorituskyky

Suorituskykymittauksissa GP66 Leopard -kannettavan suorituskykyä verrataan edellisen vuoden MSI GE66 Raider -kannettavaan. Tuloksissa on mukana myös Gigabyte Aero 15 -pelikannettavan tulokset sekä yksi testi, jossa suorituskykyä verrattiin pöytäkoneen suorituskykyyn.

MSI:n GE66 Raider -pelikannettavassa prosessorina on sama Intelin Core i7-10750H. Keskusmuistia siinä on 16 gigatavua (DDR4-3200). Näytönohjaimena toimii Nvidian GeForce RTX 3070. Gigabyten Aero 15 XA -pelikannettavassa prosessorina on Coffee Lake -sukupolven Core i7-9750H. Keskusmuistia siinä on kahdeksan gigatavua (DDR4-2666). Näytönohjain on virtapihimpi Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q.

Testit ajettiin ensisijaisesti Balanced-tilassa, joka on oletus suorituskyky- ja virtatila. Lisäksi testit ajettiin Extreme Performance -tilassa Cooler Boost -toiminnon kanssa, jotta pystyttiin toteamaan, onko kasvaneesta jäähdytystehosta merkittävää etua. Tuloksissa mainitaan erikseen, jos tulos on Extreme Performance -tilan tulos.

3DMark Firestrike Extreme -testissä testataan kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen.

Synteettisissä testeissä näytönohjainsukupolvien välinen ero näkyy kaikkein selvimmin. Kokonaispisteissä kaulaa GE66 Raider -malliin tulee noin 35 prosenttia. Ero selittyy pitkälti näytönohjainpisteillä, joissa kaulaa syntyy peräti 41 prosenttia. Prosessoripisteissä Leopard on Raideria seitsemän prosenttia korkeammalla

3DMark Time Spy -suorituskykytestissä mitataan kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen.

Time Spy -testin tulokset viimeistään paljastavat näytönohjainsukupolvien välisen eron. Leopardin näytönohjain takaa noin 40 prosenttia korkeammat näytönohjainpisteet. Prosessoripisteissä ero on Leopardin eduksi seitsemän prosenttia. Sen sijaan ero Aero 15 -kannettavaan on vaatimattomampi reilu kolme prosenttia.

3DMark Port Royal mittaa kokoonpanon suorituskykyä säteenseurantaa hyödyntäessä.

Ampere-arkkitehtuurin myötä esitellyt toisen sukupolven RT-ytimet osoittavat vahvuutensa Port Royal -testissä. GE66 Raider -kannettavaan eroa tulee noin 40 prosenttia ja virtapihimpään Aero 15 -kannettavaan 60 prosenttia.

 

Neljäntenä synteettisenä testinä oli koko kokoonpanon suorituskykyä mittaava PCMark 10 -suorituskykytesti. Se mittaa tietokoneen suorituskykyä tyypillisissä käytännön työtehtävissä, se simuloi muun muassa videoneuvotteluja, kevyttä kuvankäsittelyä ja verkkoselaamista.

PCMark10 ei jatkanut Leopardin voittokulkua siinä määrin, mitä olisi voinut olettaa. GE66 Raider oli ohitettavissa vain Extreme Performance -tilassa Cooler Boost -toiminnon turvin. Kokonaispisteissä Leopard saavuttaa kolme prosenttia paremman pistesaldon. Leopard vie pidemmän korren Digital Content Creation -osiossa neljän prosentin turvin ja 15 prosentin turvin Productivity-osiossa. Essentials-osion vievät Aero 15 ja GE66 Raider noin 8 prosentin erotuksella. Näytönohjainsukupolven vaihtuminen ei tässä kohtaa toiminut oikotienä onneen.

Deus Ex Mankind Divided -pelin suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä. Testi ajettiin DirectX 12 -rajapintaa käyttäen ja Ultra-esiasetuksilla.

Odotetusti Leopard vie voiton keskimääräisessä ruudunpäivityksessä. Eroa GE66 Raider -malliin tulee 25 prosenttia. Sen sijaan minimi ruudunpäivityksessä kaksikon välinen ero on vain 0,2 ruutua sekunnissa.

Raskaampaa sarjaa edustavana pelitestinä ajettiin Red Dead Redemption 2 -pelin sisäinen suorituskykytesti DirectX 12 -rajapintaa käyttäen high-esiasetuksilla.

Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä voittajasta ei ollut epäilystäkään. Leopard vie voiton 34 prosentin erolla. Mielenkiintoista kyllä, minimi ruudunpäivityksessä Leopard sukeltaa joukon hännille 17,1 tuloksellaan jääden 67 prosenttia GE66 Raiderin taakse. Satunnaisesta pudotuksesta ei ollut kyse, sillä alhainen tulos toistui kaikilla testauskerroilla.

Vaihtelua huomattavan raskaille peleille tuo Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla.

Leopard vie jälleen kerran kirkkaimman mitalin, mutta erot eivät ole niin suuria kuin aiemmissa testeissä ehdittiin nähdä. Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä ero Leopardin eroksi on vain 4,5 prosenttia. Minimi ruudunpäivityksessä ero kasvaa sentään 13 prosenttiin. Siegen kohdalla lukemat ovat varsin turvallisia, koska näytön virkistystaajuus yltää vain 144 hertsiin.

Neljännessä pelitestissä mitataan suorituskykyä Shadow of the Tomb Raider -pelin sisäisessä suorituskykytestissä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen ja säteenseurantaa hyödyntäen. Testejä varten esiasetuksiksi määritettiin korkeimmat mahdolliset, paitsi varjojen säteenseurannalle asetettiin high-esiasetus. DLSS-toiminto ei ollut testeissä käytössä. Tämän testin kohdalla tehtiin lähinnä pikainen katsaus siihen, miten mobiilinäytönohjain pärjää työpöytäkäyttöön suunnatuista versioista. Verrokkina toimivassa pöytäkoneessa on näytönohjaimena GeForce RTX 2080 Ti ja prosessorina Intelin Core i9-10900K. Näytönohjaimelle määritettiin testien ajaksi tehdasasetukset niin kellotaajuuksien kuin tuuletinkäyrän osalta.

Tulokset lähinnä osoittavat sen, ettei uusimman sukupolven näytönohjaimet ainakaan vielä ohita edellisen sukupolven erillisnäytönohjaimia. Toki tulos voisi olla selvästi tiukempi, jos kannettavasta löytyisi esimerkiksi tuore AMD:n Ryzen 5000 -sarjan mobiiliprosessori. Intelin Tiger Lake-H45 -prosessoreita vielä odotellaan julkistettaviksi, joten niistä ei ole apua ihan heti.

Yhteenvetona testien osalta voidaan todeta, että uusin näytönohjainsukupolvi antaa toivotun piristeen suorituskykyyn. Tosin parhaiten erot erottuivat synteettisissä testeissä. Pelitesteissä erot olivat hieman ailahtelevampia, joihin syy voi löytyä muualtakin kuin pelkästä näytönohjaimesta.

Suorituskykytestien ohessa tutkittiin myös koneen lämpötiloja. FurMark Furry Donut -rasitustestissä näytönohjaimen lämpötila nousi Balanced-tilassa korkeimmillaan 77 asteeseen. Extreme Performance -tilasta löytyvän Cooler Boost -toiminnon turvin lämpötila vakiintui 65 asteeseen. Huomion arvoista on, että Cooler Boost -toiminnon myötä tuulettimien kierrokset nousevat 6000 RPM tasolle, joka tarkoittaa suurta meteliä.

Merkittävää etua Cooler Boost -toiminnolla ei pysty saavuttamaan. Synteettisissä testeissä toiminnon avulla tulokset nousivat testistä riippuen 1-3 prosenttia. Parannus näkyi lähinnä parempina prosessoripisteinä. Pelitesteissä parannukset olivat niin ikään vaatimattomia. Toiminnon käyttöä on vaikea perustella varsinkaan niissä tilanteissa, kun konetta käytetään normaalilla tavalla ilman erillistä näyttöä, hiirtä ja näppäimistöä.

Käytännössä metelin saa torjuttua suljetuilla kuulokkeilla tai käyttämällä koneen kanssa erillistä näyttöä, jolloin kannettavan saa sijoitettua itsestään kauemmaksi.

Lämpötilatesteissä kokeiltiin myös FurMarkin CPU Burner -rasitustestiä. Testin käynnistyksessä prosessorin lämpötilat pomppaavat korkeimmillaan jopa 98 celsius-asteeseen, jonka myötä automatiikka laskee kellotaajuuksia. Balanced-tilassa kaikkien ytimien kellotaajuudet laskivat 3,7 gigahertsiin. Cooler Boost -toiminnon kanssa kaikkien ytimien kellotaajuudet asettuivat 3,9 gigahertsiin.

CPU Burner -rasitustesti ei kuitenkaan vastaa normaalia käyttökuormaa, antaa se kuitenkin osviittaa siitä, että lämpötilat ovat selkeä ongelma. Jäähdytystehoa on vain mahdotonta lisätä ilman, että se heijastuu kannettavan kokoon ja painoon.

Vaikka lämpötilat huitelivat pahimmillaan huomattavankin korkealla, se ei välittynyt käyttäjän kämmenille missään vaiheessa. Ainoastaan näppäimistön yläpuolella oleva kaistale lämpeni selvästi, mutta sekään ei kuumentunut polttavan kuumaksi.

Näytönohjaimen lämpötilojen rohkaisemana kokeiltiin myös ylikellotusta. Ylikellotuksessa tyydyttiin vain säätämään grafiikkapiirin kellotaajuutta, sillä esimerkiksi FurMarkin Furry Donut -rasitustestissä alkoi näkymään grafiikkahäiriöitä, kun muistien kellotaajuutta nostettiin. Kompromissin myötä grafiikkapiirin kellotaajuus nousi korkeimmillaan 1755 megahertsiin.

Testeissä ei sen sijaan nähty merkittäviä parannuksia. 3DMark Time Spy -testissä näytönohjainpisteet nousivat 10857 pisteeseen, mutta se pudotti prosessoripisteet 6597 pisteeseen. Kokonaistulos oli 9898, joka oli vain noin prosentin korkeampi kuin ilman ylikellotusta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat