Uusimmat

Testissä ja ylikellotettuna: Intel Core i5-8600K -Coffee Lake -prosessori sekä MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC -emolevy

31.10.2017 19:00 Tapio Berschewsky

Intelin uudet Coffee Lake -prosessorit julkaistiin lokakuussa. Muropaketti käsitteli jo aiemmin Intelin Core i3 -sarjan 8350K-prosessorin. Seuraavana labraamme saapui Core i5 -malliston tehokkain prosessori Core i5-8600K ja sen kanssa MSI:n Z370 Gaming Pro Carbon AC -emolevy.

Coffee Lake -päivityksestä voi lukea tarkemmin edellisestä testijutustamme, mutta lyhyesti kerraten päivityksen tärkein muutos Kaby Lake -linjastoon on se, että prosessoreihin on tuotu enemmän ytimiä. Nyt kaikissa Core i3 -malleissa on neljä ydintä ja Core i5- sekä Core i7 -malleissa on kuusi ydintä. Edullisempien prosessorien kasvaneiden ydinmäärien ansiosta mallisto haastaa AMD:n Ryzen-julkaisut paremmin kautta linjan. Hieman enemmän julkaisujen välisistä eroista voit lukea aiemmasta artikkelistamme.

Prosessorit käyttävät tutulta vaikuttavaa LGA 1151 -kantaa, joka tosin ei ole taaksepäin yhteensopiva sähkönsyöttöön tehdyistä muutoksista johtuen. Coffee Lakea edeltäneitä prosessoreita ei siis voi käyttää Coffee Lake -emolevyjen kanssa eikä Coffee Lake -prosessoreita voi käyttää sitä edeltäneiden emolevyjen kanssa. Koska kannan nimi on pysynyt samana ja vain revisionumero on muuttunut, tämä aiheuttanee vielä paljon sekaannusta tietokoneiden ostotilanteissa.

Uuden prosessorin kanssa on julkaistu myös lukuisia Intel Z370 -piirisarjaan perustuvia emolevyjä. Z370 onkin tällä hetkellä ainoa piirisarja, joka toimii Coffee Laken kanssa. Alkuvuodesta julkaistaan kourallinen lisää piirisarjamalleja, ja ensi vuoden kesällä Intel Z370 korvautuu Intel Z390 -piirisarjalla. Mutta ainakin siihen saakka Z370 on paras Coffee Lake -yhteensopiva piirisarja.

Prosessori toimitettiin yhdessä MSI:n Z370 Gaming Pro Carbon AC emolevyn kanssa, jota myös käytettiin sen testaamiseen. Nimensä mukaan kyseessä on Z370-piirisarjaan perustuva emolevy, joka noin 200 euron hintaisena on MSI:n tämänhetkisen tarjonnan kalliimmasta päästä. Z370-emolevyjä alkaa olla markkinoilla viitisenkymmentä mallia eri valmistajilta, ja niiden hinnat ovat muutamaa luksusmallia lukuunottamatta pääosin 110–300 euron välillä.

Koska labrasta ei löytynyt Core i5-7600K -mallia verrokiksi, testasimme Core i5 -uutukaisen vierellä parasta Kaby Lake -prosessoria eli Core i7-7700K:ta. Vertailu ei ole siis tyypilliseen tapaamme suoraan edelliseen vastaavaan malliin. Kaby Lake -sarjan Core i7-7700K osoittautui kuitenkin erittäin kiinnostavaksi vertailukohteeksi uudelle Core i5:lle. Uutukaisen kuusi ydintä pistivät mukavasti kampoihin verrokin neljälle kahta säiettä ajavalle ytimelle, mutta siitä lisää myöhemmin artikkelissa.

Testasimme kumpaakin prosessoria ja selvitimme niiden käytännön eroja suorituskyvyssä. Otetaan kuitenkin ensin hieman tarkempi katsaus siihen, millainen Core i5-8600K oikeastaan prosessorina on.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Intel Core i5-8600K -prosessorin ja MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC -emolevyn ominaisuudet
  3. Testikokoonpanot ja suorituskykymittauksen tulokset: i5-8600K vs. i7-7700K
  4. Suorituskykymittauksen tulokset: kellotettu i5-8600K
  5. Yhteenveto