Uusimmat

Testissä ja kellotettuna: Intel Core i3-8350K Coffee Lake -prosessori ja Asus Prime Z370-A -emolevy

24.10.2017 19:00 Tapio Berschewsky

Intelin Coffee Lake -arkkitehtuurin prosessorit saatiin markkinoille vain yhdeksän kuukautta Kaby Lake -arkkitehtuurin työpöytäprosessorien julkaisun jälkeen. Nopea tahti olisi helppo laittaa AMD:n vaikuttavan Ryzen-julkaisun piikkiin erityisesti kasvaneiden ydinmäärien takia. Päätös julkaisuaikataulusta on kuitenkin täytynyt tehdä jo kauan sitten, jotta tuotanto on saatu käyntiin ajoissa.

Coffee Lake kannattaa ehkä enemmänkin nähdä loppuun tuotetasolla optimoituna pakettina Skylakessa alkunsa saaneesta mikroarkkitehtuurista, joka on tarkoitus ensi vuoden Cannonlake-julkaisussa kutistaa sellaisenaan pienempään kokoon 10 nanometrin prosessilla. Koska se muuttaa lähinnä ydinten määrää ja tasapainottaa sitä pienemmillä kellotaajuuksilla, matka Kaby Lakesta tähän ei ole ollut pitkä.

Muropaketin testiin saapui ensimmäisenä Core-malliston edullisimman i3-sarjan tehokkaampi i3-8350K -prosessori. Kuten aiemmissakin sukupolvissa, mallinumeron perässä oleva K tarkoittaa kerroinlukotonta. Testiin saatu i3-8350K on siis yksi kolmesta kellotettavasta Coffee Lake -prosessoreista i5-8600K:n ja i7-8700K:n lisäksi.

Uutukaisen prosessorin testaamiseen käytettiin Asuksen valmistamaa Prime Z370-A -emolevyä, jossa on nimenkin mukaan uusi piirisarja Z370. Z370 edustaa edeltäjänsä Z270:n tapaan tämän piirisarjasukupolven parasta laatua.

Muita Coffee Lake -yhteensopivia piirisarjoja ei ole toistaiseksi julkaistu, vaan ne julkaistaan aikaisintaan vuoden lopuilla tai ensi vuoden puolella. Kevyimpäänkin Coffee Lake -kokoonpanoon on siis toistaiseksi pakko hankkia huipputason piirisarjalla varusteltu emolevy.

Coffee Lake on tuotettu samalla 14 nanometrin prosessilla kuin Kaby Lakekin, mutta mallisto eroaa edeltäjästään muutamalla keskeisellä tavalla. Siinä missä Core i3 -sarjan prosessoreissa on aiemmin ollut kaksi ydintä, nyt Core i3 tarkoittaa työpöytämalleissa neliytimistä prosessoria. Mobiiliprosessoreissa i3-malleissa on yhä kaksi ydintä.

Samaan tapaan Coffee Lake Core i5- ja Core i7 -mallistojen prosessoreissa ytimien määrä on kasvanut neljästä kuuteen. Yhäkin vain Core i7 -malleissa on tuki hyperthreadingille eli kahden säikeen suorittamiseen yhdellä ytimellä. L3-välimuistin määrää on samalla kasvatettu kaikissa mallistoissa vastaamaan ytimien kasvanutta määrää.

Monissa malleissa kellotaajuus per ydin on hieman laskenut, mutta toisaalta turbokellot ovat nousseet tietyissä malleissa. Esimerkiksi uusi i7-8700K voi rasituksessa nostaa ytimen nopeutta jopa gigahertsillä, kun edellisen sukupolven vastaava i7-7700K nosti sitä korkeintaan 300 megahertsillä. Myös integroidun näytönohjaimen kellotaajuudet ovat kasvaneet Core i5- ja Core i7 -malleissa 50 megahertsilla.

Iso muutos on myös se, että toisin kuin Kaby Laken kanssa, ei Coffee Laken kanssa voi käyttää DDR3-muisteja, vaan ainoastaan DDR4 -muisteja. Virallisesti i5- ja i7 -mallit ovat päivitetty tukemaan 2666 megahertsin vauhdilla toimivia muisteja ja i3-mallit 2400 megahertsin vauhdilla toimivia muisteja. Hyvien muistien ja emolevyn kanssa voidaan ylikellottamalla kuitenkin saavuttaa huomattavasti korkeampia nopeuksia.

Erikoisena ratkaisuna Intel on pitänyt vanhan LGA 1511 -prosessorikannan nimen, mutta uusi kanta ei ole yhteensopiva vanhan kannan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Coffee Lake -prosessorit toimivat toistaiseksi vain Z370-piirisarjallisissa emolevyissä, sekä sitä, että Kaby Lake -prosessorit tai sitä vanhemmat mallit eivät toimi missään Coffee Lake -yhteensopivassa emolevyssä. Koska kannan nimi ei ole vaihtunut kuin revisionumeron verran, tämä aiheuttanee paljon tilanteita, jossa kuluttajat kantavat kotiinsa toimimattomia kokoonpanoja kaupoista.

Perusteluksi uuden piirisarjan vaatimiselle ja kantojen väliselle epäyhteensopivuudelle Intel on ilmoittanut kuusiytimisten i5- ja i7 -prosessorien kovemmat vaatimukset virransyötön suhteen.

Testasimme, miten uuden malliston budjettiprosessori tuplatulla ydinmäärällään selviää useista erilaisista mittauksista, ja vertasimme sitä edellisen sukupolven vastaavaan Core i3-7350K -julkaisuun. Lisäksi kokeilimme, miten Core i3-8350K:n ylikellottaminen onnistuu.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Testikokoonpanot ja Suorituskykymittaukset: i3-7350K vs. i3-8350K
  4. Suorituskykymittaukset: i3-8350K kellotettuna
  5. Yhteenveto