Uusimmat

Kokeilu Langaton Logitech Lift -ergohiiri – Erikoisen näköinen tuote on yllättävänkin käytännöllinen 

04.05.2022 20:00 Kai Taipale

Hiiret eivät tunnetusti ole mitään ergonomian ihmeitä. Pystymallisessa hiiressä käsi on luonnollisemmassa asennossa, joten tämän pitäisi olla luonnollisempi asento. Logitech Lift edustaa juuri tätä osastoa, ja on vielä langattomana kätevä käyttää.

Logitech Lift -ergohiiri esiteltiin huhtikuun puolella ja myyntiin se tuli samoihin aikoihin. Hintaa sillä on 79 euroa. Erilaisia ergomalleja löytyy esimerkiksi Evoluentin mallistosta, ja Logitech on sekin julkaissut aiemmin MX Vertical -hiirimallin. Näiden hinnat ovat kuitenkin uutta mallia korkeammat, vaikka edullisimmat Evoluent-mallit toimivat kaapelilla.

Myyntipakkauksessa on itse Logitech Lift -hiiren sisällä Logi Bolt -USB-vastaanotin ja AA-paristo sekä käyttöopas.

Tavallisesta hiirestä ergomalli poikkeaa huomattavasti. Pystymallisen Logitech Lift -ergohiiren muotoilun ansiosta kämmenosan ei tarvitse taipua hiiren päälle. Sen sijaan hiirtä käytetään kämmen pystyasennossa. Langattoman hiiren 57 asteen käyttökulman pitäisi vähentää käsivarteen kohdistuvaa rasitusta, mikä puolestaan ehkäisee lihasten ärtymistä ja rasittumista.

Valmistaja kertoo ergohiiren olevan suunnattu joko pienille tai keskikokoisille käsille. Tämä pitääkin paikkansa.

Pienikokoinen kämmen asettuu selvästi mukavammin hiiren ympärille kuin vähänkään isompi. Kuvan tapainen miehen keskikokoinen kämmen alkaa olla ihan siinä rajoilla istuvuuden suhteen, mutta sitä pienempään kämmeneen tilanne on selvästi parempi.

Hiirtä käyttäessä pikkusormi tai kämmensyrjä osuu hiirimattoon tai muuhun käytössä olevaan alustaan. Tässä on selkeä ero esimerkiksi Evoluent-hiiriin, joissa hiiri kaartuu myös kämmensyrjän alle.

Muotoilun puolesta testimalli sopii vain oikeakätisille, mutta vasenkätisille on tarjolla oma versionsa. Oikeakätisten versio tulee myyntiin kolmella eri värillä, joita ovat grafiitinmusta, luonnonvalkoinen ja roosanpunainen. Vasenkätiset saavat tyytyä grafiitinmustaan.

Hiiren takaosassa on verhottu raidoitettuun kumipintaan. Tämä antaa hyvän pidon, eikä kämmen herkästi valu hiirtä alas. Peukalolle on tarjolla kaksi painiketta. Niiden toiminnot on Options+ (beeta) -sovelluksella muokattavissa.

Oletuksena käytössä on esimerkiksi selaamisessa taakse- ja eteenpäin toiminnot, mutta eri sovelluksille voi omia toimintojansa – muokattavuutta voi pitää hyvänä. Etummainen painikkeista osuu hyvin peukalolle, taaempi vaatii vähän kurottelua. Painikkeet ovat hiljaiset, mutta niiden tuntuma ei pärjää esimerkiksi pelihiiristä tutuilla painikkeille.

Etu- ja keskisormen alle osuvat hiiren vasen ja oikea painike. Niiden keskelle sijoittuu tunnokas ja käytännössä äänetön Smartwheel-vieritysrulla. Tämän takana vielä yksi painike, joka oletuksena vaihtaa osoittimen nopeutta haluttujen tasojen välillä.

Logitech Liftiin on kohtuullisen helppo tottua aiemmasta ergohiirikäytöstä riippumatta. Hiiri liukuu kevyesti. Hiiren anturi ei tuntunut olevan erityisen ronkeli alustalle, jossa sitä käytetään.

Käytössä pystympi asento tuntuu luontevalta. Aluksi asento on sen verran outo, että käsi väsyy hiirtä käyttäessä tavallista nopeammin. Päällä olevia sormia jännittää helposti. Ongelma helpottuu, kun hiirtä käyttää, ja oppii pitämään kättä luontevassa asennossa.

Käytössä häiritsi ehkä eniten hiiren korkeus tilanteissa, joissa siirsi käden näppäimistöltä hiirelle: enemmän kuin muutaman kerran käsi osui Liftin yläosaan ja huitaisin sen ihan muualle kuin oli tarkoitus. Pidemmässä käytössä hiireen tottunee kuitenkin ottamaan kiinni pikemminkin takaa, ei tuttuun tapaan päältä.

Hiiri tukee Logitechin Flow -toimintoa, joka mahdollistaa käytön jopa kolmella eri laitteella. Käytössä oleva laite valitaan pohjaan sijoitetulla kytkimellä. Langaton ergohiiri on yhteensopiva Windows-, macOS-, Linux-, Chrome OS-, iPadOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa Bluetooth Low Energy -yhteydellä. Hiiren voi liittää myös USB-liitännän kautta Logi Bolt -vastaanottimella, jollainen kuuluu siis vakiovarustukseen. Vastaanottimelle on näppärä tila hiiren pohjassa.

Hiiren hinta on pidetty edullisempana tekemällä siitä paristokäyttöinen. Vaikka AA-pariston käyttö ei nykymaailmassa tunnu erityisen järkevältä, luvattu parin vuoden käyttöaika ilman vaihtamista tekee tästä järkevän vaihtoehdon. Käyttöaikaa ei lyhyessä kokeilussa ollut mahdollista testata, mutta taso ei ainakaan parin viikon käyttösessio jälkeen ollut tipahtanut alle 95 prosentin, joka oli lukemana heti käyttöönoton jälkeenkin.

Mikäli kaipaa hiiren käyttöön uutta, vähintäänkin periaatteessa ergonomisempaa asentoa, on Logitech Lift oikeinkin pätevä vaihtoehto. Langattomana sen käyttö on joustavaa, ja muutenkin toimintoja pystyy Options+ -sovelluksen kautta muokkaamaan useimmille riittävästi. Asento ja painikkeet osuvat käteen enintään keskikokoiseen kämmeneen käyttömukavasti, joten 79 euro hintakin tuntuu kohtuulliselta. Jo tällä hetkellä ergohiirtä käyttävälle Lift ei synnytä vaihtotarvetta, mutta hiirikäden ongelmista kärsivän kannattaa harkita tämän ergohiiren kokeilemista.

Hyvää

 • Tarkkuus ja herkkyys
 • Langattomuus
 • Järkevät painikkeet ja niiden muokattavuus
 • Luvattu paristokesto
 • Käytettävissä useamman laitteen kanssa

Huonoa

 • Isokouraiset älkööt vaivautuko
 • Rullan ja painikkeiden tuntuma

Tärkeimmät tekniset tiedot Logitech Lift

 • Hinta: 79 €
 • Tarkkuus: 4000 DPI
 • Yhteys: Bluetooth LE tai Logi Bolt
 • Akku: Toimii AA-paristolla (kesto jopa 24 kk)
 • Mitat, paino: 108 x 70 x 71 mm, 125 g
 • Muuta: Sopii pienille ja keskikokoisille käsille, viisi painiketta ja rulla, saatavilla versiota oikea- ja vasenkätisille.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat