UUSIMMAT

Äänenlaatu ja viihdekäyttö

11.09.2019 20:00 | Osku Kannisto

Äänenlaatu ja viihdekäyttö

Äänenlaadussa kiinnittää välittömästi huomion kuulokkeiden tarkkuuteen. Vaimeatkin yksityiskohdat, jotka aiemmin on jäänyt kuulematta, rikastuttavat äänimaailmaa. Äänten puhtaus on selkeästi edullisempia kuulokkeita edellä.

Ääntä leimaa selkeys ja hienostunut rakenteellisuus. Äänenvoimakkuutta ei tarvitse korottaa kohtuuttomasti, jotta yksityiskohtaisuudesta pääsee nauttimaan. Auton moottoreiden äänissä on autenttista jyrinää, kohteet on helppo paikantaa ja ohimenevät viholliset aistii aidosti.

Pelatessa kuulokkeet kaappaavat sisään peliin ja äänimaailma ympäröi pelaajan kattavasti. Musiikki pysyy kauniisti erotettavana pelin äänistä puuroutumatta äänikuvaan. Dialogi toistuu selkeästi tarvitsematta nostaa äänenvoimakkuutta. Taajuusvaste kattaa neutraalisti koko ihmiskorvan kuuloalueen vailla havaittuja korostumia. Bassotoisto on tarkka ja napakka muttei ylikorostettu.

Kuulokkeiden välittämään äänimaailmaan voi vaikuttaa Xboxin ääniasetuksista. Stereoäänen ohella käytössä on Windows Sonic Spatial Sound -surround. Tämän rinnalle voi halutessaan hankkia Dolby Atmoksen ostamalla 15 euron hintaisen Dolby Access -lisäohjelman Storesta, joka on kokemusten perusteella hintansa arvoinen.

Kuulokkeiden käyttö pelaamisen ja puhelimen käyttöön on hämmentävä kokemus. Vasemmasta kuulokkeesta voi vaivattomasti säätää äänenvoimakkuuksien suhdetta laitteiden välillä. Puhelimen ääniä ei voi mykistää kokonaan, mutta pelimaailman äänet poistuvat äänikuvasta kokonaan ääriasennossa. Puhelut kesken pelin onnistuvat siis helposti kuulokkeita päästä ottamatta.

Mikrofonin äänenlaadussa tai käytettävyydessä ei ole moitteen sijaa. Mikrofonin saa esille pelin tiimellyksessä vaivatta. Se poistaa pelitilan hälyä aktiivisesti pelaajan omasta puheesta, joten vastapuoli saa selkeän puheesta ongelmatapauksissakin. Mikin saa mykistettyä omalla pikanäppäimellään oikeasta kuulokkeesta.

Näin laadukkaita kuulokkeita käyttää mielellään videoiden ja musiikin kanssa. Ne pärjäävät hyvin vertailussa samanhintaisten hifi-kuulokkeiden kanssa. Tavalliset pelikuulokkeet jäävät selkeästi laadussa.

Musiikkia kuunnellessa äänenlaatua kuvaa vaivattomuus. Äänet ovat erittäin hyvin tasapainossa ja toistuvat puhtaasti läpi koko taajuusalueen. Erityishuomio kiinnittyy basson tarkkuuteen ja dynamiikkaan. Se ei kuitenkaan nouse häiritsemään muita instrumentteja.

Laulu erottuu kauniisti musiikista. Soitinten paikat äänikuvasta erottuvat ja yksittäisten melodioiden seuraaminen onnistuu. Hienoimmatkin yksityiskohdat äänimaailmasta kuulee. Kuulokkeet suoriutuvat hyvin kaikentyyppisestä musiikista raskaasta metallista herkkään kevytmusiikkiin.

Kultakorvin kuunneltuna kuulokkeiden ainoa pieni murhe on äärimmilleen viritetty analyyttinen erottelu. Se saa korkeisiin diskanttiääniin pienen metallimaisen kireyden, joka ei haittaa peleissä ja elokuvissa, mutta lämpimään ääneen tottuneille se on epätoivottu ilmiö varsinkin paljon symbali-iskuja sisältävässä musiikissa.

Elokuvissa kuulokkeet eivät petä. Erotteleva toisto toimii loistavasti ja tuo esiin äänimaailman täydellisenä. Dialogi toistuu selkeänä tarvitsematta nostaa äänenvoimakkuutta kovalle.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttömukavuus
  3. Äänenlaatu ja viihdekäyttö
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat