Uusimmat

Kokeilu: Samsung QLED 75Q950R -8K-televisio – Kaikilla herkuilla varustettu äly-tv taipuu moneen käyttöön

02.01.2020 18:00 Osku Kannisto

Televisioiden kehitys on kuvanlaadun ohella siirtynyt vahvasti nettisisältöjen hyödyntämiseen ja käytettävyyteen. Mukavana piristyksenä myös pelikäyttömahdollisuudet ovat nekin nyt aallonharjalla.

Televisio on monelle vanhemmalle käyttäjälle edelleen vain televisio, jolla katsellaan tv-ohjelmia antenni- tai kaapeliverkosta. Todellisuudessa nykyinen televisio on parhaimmillaan nettisisältöjen ja ulkoisten kuvanlähteiden kanssa. Käyttäjä saa vapaasti päättää, mitä katsoo tai pelaa juuri silloin kun haluaa. Mainokset eivät hypi silmille eikä ohjelmia tarvitse kytätä tai tallennella.

Muropaketti sai tutustua rauhassa yhteen tämän hetken monipuolisimmista älytelevisioista. Samsung 75Q950R pursuaa ominaisuuksia ja sen käytettävyys ja suorituskyky ovat aivan eri luokkaa vanhempiin televisioihin verratessa. Teknisesti se on varustettu huikealla 8K-paneelilla (7920×4320 pikseliä) sekä HDR10+ -laajasävyvärein, joten katselunautinto on parasta A-luokkaa.

Ja syytä ollakin, sillä television hinta on käytännössä noin 6000 euroa.

Massiivisilla kehyksillä ja jalustoilla varustetut televisiot eivät miellytä silmää. Asennus joudutaan usein tekemään laitteen eikä huoneen ehdoilla. Samsung on halunnut huippumalleissaan poiketa valtavirrasta. Vaikka televisio on massiivinen niin koon kuin painon osalta, saa sen asennettua varsin sirosti seinälle.

Suurin etu Samsungissa on erillinen OneConnect-yksikkö, joka liitetään televisioon huomaamattoman ohuella kaapelilla. OneConnect sisältää kaikki television liitännät sekä vie sähkön televisiolle. Liitäntäyksikön voi vapaasti sijoittaa halutessaan jopa eri puolelle huonetta, jolloin kuvanlähteiden ei tarvitse olla television vieressä. Näin televisio voi todella toimia taulun lailla seinän ainoana elementtinä.

Käytettävyydessä toinen etu on yksinkertainen kaukosäädin, jota voi käyttää lähes kaikkien laitteiden kanssa perustoimintojen ohjaukseen.

Televisio tunnistaa kytketyt kuvanlähteet ja osaa sen perusteella ohjata niitä aina liitäntää vaihdettaessa automaattisesti. Ominaisuus toimi hyvin testeissä, eikä sen käyttöön vaadita mitään koodien syöttöä tai säätämistä, joten sitä tule myös oikeasti käytettyä.

Sisustuksellisesti mielenkiintoinen ominaisuus on television Ambient Mode, joka muuttaa sen kirjaimellisesti taulutelevisioksi. Mustan ruudun sijaan television voi asettaa näyttämään kuvia tauluista tai asettaa ruutu näyttämään taustaseinältä tai toistamaan muuta rauhallista kuvaa. Pelkkien kuvien tai videoanimaatioiden ohella voi näyttöön valita uutis- ja säätietoja.

Televisiota ei enää katsota kuten aiemmin. Ensin omaa aikaa vapautettiin digibokseilla, mutta nyt netin videopalvelut ovat huomattavasti kätevämpiä. Nettiin kytkettyjen älytelevisioiden kehitys alkoi kankeasti jo kymmenisen vuotta sitten, mutta niiden läpimurtoa saatiin odottaa pidempään, koska järkeviä videopalveluita ei ollut, eivätkä toisaalta nettiyhteydetkään olleet kaikkialla riittävän nopeita.

Nettipalveluja on valtavasti mutta tuki niille on valmistajakohtaista. Samsung on tässä mielessä lähes esimerkillinen ja sitä voi käytännössä verrata monipuolisuudessaan entisajan htpc-koneeseen. Kotimaisista palveluista tuettuna ovat kaikki suurimmat: Yle Areena, mtv Suomi ja Ruutu. Ilmaispalvelu YouTuben ohella on lapsille sopiva YouTube Kids.

Maksullisten palveluiden lista on vakuuttava: Netflix, C More, Viaplay, Elisa Viihde, HBO Nordic, Amazon Prime, Watson, Eurosport, Rakuten TV jne. Sovellukset voi asentaa vapaasti ja järjestää alalaidan valikkoon oman käyttötarpeen perusteella muiden kuvalähteiden lomaan.

Elokuvia voi ostaa ja vuokrata Google Movies- ja SF Anytime -palveluiden ohella Applen valikoimista. Natiivi Apple TV -sovellus avaa tien iTunesin laajaan elokuvavalikoimaan sekä tulevaan Apple TV+ -videopalveluun. Applelta löytyy myös tämän hetken edullisin tie HDR-elokuvien maailmaan. HDR-videoita voi katsella myös YouTubesta, Netflixistä ja Amazon Prime Videosta, jossa hyödynnetään myös Samsungin kehittämää HDR10+ laajennusta.

Sovelluskaupan muu tarjonta sisältää kevyitä pelejä, musiikki- ja radiopalveluja. Lisäksi uutis- ja sääpalvelut tuovat lisäarvoa tv:tä jatkuvasti päällä pitäville. Hyötykäyttöä ajatellen televisioon voi kytkeä langattoman näppäimistön sekä hiiren. Nettiselailun ohella television pitäisi natiivisti tukea Officen tiedostoja OneDrivesta, mutta syksyn testeissä näitä ei valitettavasti vielä löydetty kokeilua varten.

Muropaketin lukijoita (ja tekijöitä) kiinnostaa varmasti myös television sopivuus pelikäyttöön. Hyviä uutisia! Pyyntöjämme on nimittäin kuunneltu ja isokokoinen testitelevisio on pelikäytössä täysin omassa elementissään.

Heti ensimmäiseksi pelikonsolin tunnistuksen jälkeen televisio siirtyy automaattisesti pelitilaan. Pelitilan etuna on alhaiseksi viritetty sisäinen viive (input lag), joka pärjää vertailussa näytöille 15 millisekunnillaan. Tämä on alle yksi ruutu 60 hertsin virkistystaajuudella pelatessa!

Pelaajien iloksi televisio tukee 120 hertsin virkistystaajuutta sekä dynaamista virkistystaajuutta. Ongelmana lähinnä on, ettei pelikonsolit pysty syöttämään/pyörittämään pelejä 120 hertsin nopeudella 4K-tarkkuudella. PC-pelaajat pääsevät käsiksi 4K/120Hz-signaaliin laskemalla kromaattista alinäytteistystä heikommaksi (4:2:0). Seuraavan sukupolven konsolit ja uuden näytönohjaimet ratkaisevat tämänkin ongelman.

Xbox One -pelaajille 120 hertsin ja dynaamisen virkistystaajuuden hyödyt ovat kiistattomat. 120 hertsin virkistystaajuuteen tarkkuutta on tosin laskettava Full HD tai 1440p -tasolle. Freesync 2 on kytkettävissä päälle sekä 60 että 120 hertsin taajuuksia käyttäessä. Kuvan repeämisen lisäksi Freesync tuntui testeissä laskevan viivettä entisestään ja ohjattavat hahmot ruudulla reagoivat erinomaisen tarkasti ja nopeasti ohjaimen liikkeisiin. Ilmiötä on hankala numerojen valossa perustella, mutta kokemukset ovat erittäin vakuuttavat.

Freesync 2.0 -ominaisuus toimii myös Windowsin kanssa. On kuitenkin huomattava, että sitä käyttääkseen PC on kytkettävä televisioon hdmi-liitännän kautta. Tämä sulkee käytännössä tuen Nvidia-käyttäjiltä, joilla Freesyncin käyttö on sidottu ainakin toistaiseksi DisplayPort-liitäntään. AMD:n näytönohjainten omistajien tilanne on sen sijaan valoisampi.

Kolmas ja todennäköisesti huomattavin ero PC-näyttöihin ilmenee HDR-pelejä pelatessa. Samsungin lähes 4000 nitin kirkkaus ja DCI-P3-väriavaruuden kattava toisto ovat toistaiseksi aivan eri maailmasta monitoreihin verratessa. Jos silmäkarkki ja näyttävyys ovat pelaajan haaveissa, ei pelielämys voi juuri paremmaksi muuttua. Luonnollisesti kuvan 75 tuuman koolla on siihen myötävaikutusta.

Television liitännöistä yksi tukee uusinta HDMI 2.1-standardia. Sen kautta televisioon voi syöttää 8K-signaalia 60 hertsin taajuudella tai vaihtoehtoisesti 4K-tarkkuutta täysin HDR-värein 120 hertsillä. Ongelmana on lähinnä se, ettei mikään kuvanlähde tue toistaiseksi tätä liitäntää, joten sen hyödyt tulevat esiin vasta pidemmässä käytössä.

Kilpaileviin OLED-televisioihin verratessa QLED-tekniikan etu on pelikäytössä pohjana toimiva LCD-paneeli. QLED-tekniikan kanssa kuva ei pääse palamaan kiinni ruutuun, vaikka PC:n työpöytä, pelin pause-kuva tai asetusvalikko jäisi ruudulle vahingossa pidemmäksikin aikaan.

Loistava kuva on avain kultasilmän täydelliseen katselunautintoon. Samsung on ottanut tänä vuonna merkittävän loikan kuvanlaadussa ja keskittynyt parantamaan ominaisuuksia, joissa se on aiemmin jäänyt selkeästi OLED-televisioiden altavastaajaksi.

Merkittävimmät parannukset ovat katselukulmien laajentuminen sekä tummien sävyjen toisto. On oikeastaan ilo huomata, ettei katselukulmilla enää tunnu oleva merkitystä katseluelämykseen, sillä kuva näyttää sekä kontrastin että värien osalta samanlaiselta koko sohvan leveydeltä. Itse asiassa sitä voi katsella varsin tyytyväisin mielin myös aivan sivuviistosta.

Ruudun käytännön kontrastia parantaa reunojen sijaan ruudun taakse sijoitetut led-valolähteet (FALD eli Full Array Local Dimming). Koska ne on sijoitettu taakse ryppäisiin (yli 500), voi valoa hallita huomattavasti tarkemmin. Ledejä voi sytyttää vain sinne, missä valoa tarvitaan ja hienosäätää valaistuksen määrää eri puolilla ruutua tarkasti.

Tummien sävyjen toistoa on parannettu paneelin osalta. Valovuoto on nyt vakuuttavasti kurissa, eikä kirkkaiden kohteiden ympärille tule merkittäviä halo-ilmiöitä eli kohteiden ympärillä ei loista vuotava taustavalo. Käytännön kontrasti on erittäin hyvä, joskin tummimpien sävyjen syvyydessä ei aivan OLEDin tasolle päästä. Videotykkien ja PC-näyttöjen tummia sävyjä edellä ollaan toistossa isolla marginaalilla.

Ruudun eteen on asennettu erittäin tehokas heijastuksia suojaava kerros, joka toimii käytännössä erinomaisesti. Valon heijastukset ruudussa pysyivät kesäpäivinäkin erinomaisesti kurissa. Joskin pienenä erikoisuutena heijastukset näkyivät punaisina tai vaimeina sateenkaarina ruudulla kirkkaan valkopisteen sijaan.

Television kirkkaus on omassa luokassaan kilpailijoihin verratessa. Tästä syystä ruutua voi käyttää kirkkaanakin kesäpäivänä tai huonevalaistuksessa. Tästä huolimatta HDR:n myötävaikutukset kuvassa näkyvät selkeinä, mikä ei ole aina itsestään selvää tuhannen nitin tai alhaisemman valotehon televisioilla tai näytöillä.

8K tarkoittaa käytännössä 32 megapikselin tarkkuutta. 75-tuuman koon huomioiden se vastaa 118 pikseliä tuumalle. Käytännössä pikselitiheyttä voi verrata 37-tuumaiseen 4K-monitoriin. Televisiota voisi sen osalta katsella helposti alle metrinkin etäisyydeltä pikselien erottumatta.

Toimitetulla demomateriaalilla 8K:n tuoma lisä kuvanlaatuun ei jää epäselväksi pidemmältäkään katseluetäisyydeltä. Eron huomaa erityisesti yksityiskohtaisissa kaukokohteissa, joissa erottelukyky on huikea. Kuvan luonnollisuus ja syvyysvaikutelma ovat erinomaiset. Ei jää epäselväksi, että tarkkuuden kasvattaminen on oikea askel isojen televisioiden tulevaisuudessa.

Mukavaa on todeta television pärjäävän erinomaisesti myös heikommilla tarkkuuksilla. Samsung on panostanut kovasti skaalaukseen, mikä on ymmärrettävää huomioiden television käyttötarkoituksen. Skaalaus 4K ja Full HD -videoista toimii erinomaisesti. Huonommallakin videolla kuva pysyy katselukelpoisena, mutta parannussäätöjä ei kannata jättää täysille.

Muutaman viikon testijakson aikana Samsung 75Q950R -televisio teki erinomaisen vaikutuksen. Television viehätys on erittäin laaja-alaista. Sen kuvanlaatu on erinomainen ja käytettävyys todella hiottua ja monipuolista. Tästä huolimatta kaikkea hallitaan pienellä ja yksinkertaisella kaukosäätimellä.

Pitkäaikaisena kotiteatteriharrastajana on ilo havaita, että HTPC-kulttuurin kehitys on päätynyt kaikkien saatavilla. Tosin nyt nettipalvelujen ja digimedioiden katseluun ei enää tarvita dedikoitua tietokonetta, koska kaikki hoituu suoraan televisiolla. Yksinkertaisella kaukosäätimellä voi ohjata paitsi kaikkia netin videopalveluita myös kaikki televisioon kytkettyjä ulkoisia kuvanlähteitä. Ei ole enää tarvetta viiden kaukosäätimen riville ja pinolle laitteita, joista jokainen hoitaa vain yhden tehtävän.

Pelaamisen kannalta rajat näyttöjen ja televisioiden osalta ovat pahasti järkkymässä. Onkin todella vaikeaa innostua mistään huippunäytöstä nähtyään ja koettuaan, mihin tämä televisio pystyy. Iso kuva 120 hertsillä ja Freesyncillä takaa erinomaisen pelikokemuksen. Television todellinen kaula näyttöihin tulee kuitenkin sen huikean kirkkaasta HDR-kuvasta, joka saa modernit pelit visuaalisesti uudelle tasolle.

Bonuksena televisiota ei vielä edes pysty käyttämään sen täydellä potentiaalilla, joka aukeaa vasta seuraavan konsoli- ja näytönohjainsukupolven alkaessa tukea 8K-tarkkuutta sekä 4K-tarkkuutta 120 hertsin päivitysnopeudella.

Kyseessä on siis erinomainen kokonaisuus, mutta korkeaksi jäävä hinta pitää ominaisuudet toistaiseksi harvojen herkkuna.

Hyvää

  • Pelikäyttö
  • Käytettävyys
  • Tarkkuus
  • Valovoima

Huonoa

  • Musta ei pikimustaa
  • Ei täyttä HDMI 2.1 -tukea
  • Samsung 75Q950R tekniset tiedot

Tekniset tiedot Samsung 75Q950R

  • Hinta: 7000 €
  • Näyttö: 75” (QLED), Tarkkuus 7680 x 4320 pikseliä
  • Liitännät: 4 x HDMI, 3 x USB, RJ-45, WiFi, toslink, tv-antenni (DVB-T2/C/S2), CI+-korttipaikka
  • Äänentoisto: 4.2-kanava, 60 W
  • Laajäsävytuki: HDR10, HDR10+, HLG
  • Mitat, paino: 168 x 102 x 34 cm, 43,3 kg