Uusimmat

Testi Langattomat Sony Inzone Buds -nappikuulokkeet – Tyylikäs ensiesitys pelinappien sarjassa

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

12.11.2023 19:00 Joonas Pikkarainen

Sonyn pelaajille suunnattu Inzone-brändi laajenee tänä vuonna ensimmäistä kertaa täysin langattomilla nappikuulokkeilla. Yhteistyössä esport-organisaatio Fnaticin kanssa kehitetty tuote lupaa käyttömukavuutta ja laadukasta ääntä, vaan riittääkö se houkuttelemaan pois perinteisemmistä kupeista?

Vaikka kuppikuulokkeet ovat edelleen se perinteisin ratkaisu pelaavalle henkilölle, ovat nappikuulokkeet alkaneet yleistyä erityisesti striimaajien käytössä. Sony uskoo löytäneensä oman markkinaraon 250 euroa maksavilla Inzone Buds -vastamelunappikuulokkeille, jotka tarjoavat kepeän ja miltei huomaamattoman vaihtoehdon korville.

Inzone Buds

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Muiden kilpailijoiden osalta valikoima näyttää lisäksi kiitettävän väljältä, joskaan ei autiolta. Suunnilleen samoissa hintaluokissa Inzone Budsien kanssa kilpailevat muun muassa Logitech G Fits – sekä Razer Hammerhead Pro Hyperspeed -nappikuulokkeet, jotka on niin ikään suunniteltu ensisijaisesti pelaajille.

LUE MYÖS: Testi Korviin valon avulla muovautuvat Logitech G Fits -kuulokkeet tuottavat kalliin pettymyksen

Myyntipakkauksessa saapuvat täysin langattomat nappikuulokkeet sekä latauskotelo, neljät eri kokoiset korvasovitteet sekä todella lyhyt USB-C-kaapeli. Latauskotelon sisään on lisäksi piilotettu erillinen USB-C-liitäntäinen, 2,4 gigahertsin taajuudella toimiva sovitin, jonka avulla kuulokkeet voi kytkeä mihin tahansa USB-C:llä varustettuun laitteeseen. Kaikki ominaisuudet eivät kuitenkaan toimi PC:n ulkopuolella.

Inzone Buds

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Ulkoisesti nappikuulokkeet noudattavat aiempien Inzone-tuotteiden estetiikkaa. Valkoisella värityksellä ilme on niin ikään likellä PlayStation 5 -konsolia, mutta mattamusta värivaihtoehto ei poikkea juuri markkinoilla olevista muista kuulokkeista. Pelikäytöstä huolimatta ulkoasu on hyvin pelkistetty, joten nappeja ei hävetä pitää päässä ulkonakaan. IPX4-luokituksen vuoksi niitä ei ole kuitenkaan suositeltava otettavaksi lenkille.

Inzone Budsit ovat 6,5 gramman painoisina korvissa mukavan kevyet, ja onnistuneen suunnittelun ansiosta ne eivät uppoa liian syvälle korvakäytävään. Tätä saa kiittää mukavuudesta, sillä korviin kohdistuvan paineen puuttuessa nappeja pystyi pitämään jopa tuntikausiksi yltäneiden pelisessioiden ajan mukisematta. Ne eivät myöskään hiosta, kuten monilla kuppikuulokkeilla on tapana.

Pitkiä pelisessioita puoltaa lisäksi vakuuttava akkukesto. Yhdellä latauskerralla nappikuulokkeissa riittää virtaa 12 tunnin ajaksi ilman vastamelutoimintoa ja 11 tunnin ajaksi vastamelutoiminnolla. Bluetoothin (LE Audio) välityksellä akkukesto on 24 tai 18 tuntia vastamelutoiminnosta riippuen.

Vaikka omat pelikerrat lähentelivät parhaimmillaan kuutta tai seitsemää tuntia, kuulokkeiden luvattua maksimia ei koskaan lähestytty. Latauskotelon kera tunteja luvataan riittävän kokonaisuudessaan 24. Kestävyystestissä kuulokkeista ja kotelosta loppui mehut lopullisesti reilun viikon aktiivisen päivittäisen pelaamisen jälkeen.

Inzone Buds

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Pikalatauksella napit saivat noin 40 prosenttia virrasta takaisin reilun kymmenen minuutin latauksella. Sony itse lupaa viiden minuutin latauksella tunnin toistoajan ja akun latautuvan kokonaisuudessaan noin kahdessa tunnissa.

Kummankin napin ulkopinnassa on lisäksi kosketuspainikkeet, jotka muokkaavat vakiona vastamelutoimintoa. PC:lle ladattavan Inzone Hub -sovelluksen avulla toimintoja voi muokata mieleisekseen. Tämä on tosin ainoa keino hallita kuulokkeita, sillä Sony ei ole jostain syystä tehnyt lainkaan mobiilisovellusta iOS- tai Android-laitteille.

Oikeastaan ainoa pienempi ulkoisiin puitteisiin kohdistuva moite on vähän turhan kookkaaksi jäävä latauskotelo ja sen kannen löysähkö sarana.

Inzone Buds

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Inzone Budsin äänentoisto on suunniteltu ensisijaisesti pelikäyttöön, johon ne soveltuvat erinomaisesti. Erityisesti kilpailullisissa peleissä, kuten Overwatch 2:ssa tai Valorantissa, kuulokkeiden stereotoisto on selkeä ja tarkka. Vihollisten sijainnin pystyy paikantamaan melko selkeästi seinien takaa, joskin syvyysvaikutelma jättää hieman toivomisen varaa. Tämäkään ei ole tosin täysi mahdottomuus, kunhan korvan on ensin harjaannuttanut Budsien annille.

Äänimaailma on muutoinkin nautinnollisen monipuolinen ja yllättävän tilava. Yhdistettynä kepeään muotoiluun luulin monta kertaa peliäänten tulevan ulkoisista kaiuttimista, vaikka napit olivat korvissa. Eri taajuuksien erottelukyky on niin ikään todella laadukas, joskin mataliin taajuuksiin jäi kaipaamaan hieman enemmän potkua.

Pelaajille tärkeänä tietona on myös luvattu alle 30 millisekunnin viive USB-C-vastaanotinta käyttäessä. Omalla kohdallani en kokenut äänen tai kuvan välillä minkäänlaista ristiriitaa pelatessa, vaan äänet tuntuivat välittyvän korviin niin kuin pitikin. Bluetoothilla tilanne voi olla tosin toinen, sillä luvattu 30 millisekuntia koskee ainoastaan mukana tulevaa sovitinta.

Bluetooth-liitettävyyden osalta ilmaantui muutenkin ongelmia, eivätkä kuulokkeet toimineet OnePlus 10 Pro -puhelimen kanssa onnistuneesta parituksesta huolimatta. M1-sirullinen MacBook Pro ei puolestaan edes löytänyt kuulokkeita paritukseen. Vastaavanlaisia ongelmia on verkkopuheiden mukaan ollut myös muun muassa iPhone-mallien kanssa. Pelkkään Bluetooth-käyttöön näitä ei siten uskalla suositella kuin varauksella.

Inzone Buds

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Musiikkikäytössä ääniprofiilin muokkaus voi sen sijaan olla kannattava vaihtoehto, joskin tämä on tosiaan lukittu vain PC:lle ladattavaan Inzone Hubiin. Perusasetuksillakin musiikkigenret k-popista metalliin sointuivat pelien lailla tosin selkeästi ja kiitettävän erottelukykyisesti, mutta pieni säätö erityisesti alapäähän ei ollut haitaksi.

Inzone Hubin kautta pystyy myös aktivoimaan kuulokkeiden 360 Spatial Sound for Gaming -tilaäänen, jota varten ääni räätälöidään omiin korviin sopivaksi. Tähän vaaditaan niin oman korvan valokuvaus kuin testiäänen tuuttaaminen tärykalvoon.

Inzone Hub

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Valitettavasti monien virtuaalisten tilaäänien lailla Inzone Buds ei juuri loista tältä osin, vaikka yksittäisten äänien paikannus paranee selkeästi ominaisuuden myötä. Laatu ja tarkkuus vaihtelevat kuitenkin laajasti pelien omasta miksauksesta riippuen, joten lopputulos voi joissain tapauksissa olla jopa merkittävästi heikompi.

PlayStation 5:een kytkiessä Inzone Buds tukee konsolin omaa 3D-äänimaailmaa, mutta tältä osin jäädään myös monien laadukkaampien kuulokkeiden jalkoihin.

Nappikuulokkeiden vastamelutoiminto on sen sijaan ensiluokkainen, mikä ei tule suurena yllätyksenä.

Sonyn WF- ja WH-1000-sarjalaiset ovat edustaneet teknologian kärkeä jo vuosien ajan, ja samaa tekniikkaa on räätälöity myös Inzone Budsiin. Osin avoimen rakenteen vuoksi Budsit eivät peitä täysin kaikkia ulkopuolisia ääniä, mutta niin koneen mahdollinen hurina, mekaanisten näppäimistön nakuttelu kuin muut häiriötekijät jäävät silti historiaan.

Inzone Buds

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Sisäänrakennettu mikrofoni ajaa niin ikään asiansa. Mikin etäisyys suusta saa käyttäjän oman äänen kuulostamaan silti hieman kaukaiselta. Vastaavasti myös muiden puhujien ääni Budseihin kuulosti aavistuksen tynnyrimäiseltä verrattuna esimerkiksi normaalisti käytössä olleeseen Arctis Nova Pro -kuulokkeisiin. Puheesta sai silti hyvin selvän.

Sonyn uudet Inzone Buds -nappikuulokkeet onnistuvat vakuuttamaan. Erityisesti nappien käyttömukavuus pitkien sessioiden aikana sekä laadukas äänentoisto puoltavat kuppikuulokkeiden vaihtoa pienempiin. Kun päälle lisää vielä erinomaisen akkukeston ja vastamelutoiminnon, ei pelituokioiden aikana tarvitse kärsiä häiriötekijöistä.

Silti tyyris 250 euron hintalappu vie Sony Inzone Budsin suoraan markkinoiden kalliimpaan päähän, jolloin vaihtoehtoja löytyy riittämiin erityisesti kuppien osalta. Jos päätös siirtyä langattomiin nappikuulokkeisiin on kuitenkin mielessä, eivät nämä ainakaan taatusti petä.

Hyvää

  • Huomaamaton käyttö ja miellyttävä käyttömukavuus sopii pitkiin sessioihin
  • 11 tunnin akkukesto ei lopu hetkessä ja kuulokkeet selviävät viikon ilman erillistä latausta
  • Detaljikas, tilava ja erottelykyvyltään upea äänentoisto
  • Todella laadukas vastamelutoiminto, joskin avoin rakenne ei petä kaikkia taustaääniä
  • Alhainen viive pelikäytössä USB C -sovittimen kanssa
  • Inzone Hub -sovellus on helppokäyttöinen ja selkeä, mutta on saatavilla ainoastaan PC:lle

Huonoa

  • Epäluotettava ja oikukas Bluetooth-liitettävyys on surkea
  • Ei erillistä mobiilisovellusta
  • Latauskotelo on turhan iso
  • Mikrofonin äänenlaatu ei ole paras mahdollinen

Tekniset tiedot Sony Inzone Buds

  • Hinta: 250 €
  • Liitettävyys: USB C 2,4 Ghz -sovitin tai Bluetooth LE
  • Elementit: 8,4 mm
  • Kuulokkeiden impedanssi: –
  • Herkkyys: –
  • Taajuusvaste: –
  • Mikrofoni: Sisäänrakennettu
  • Paino: 6,5 g per nappikuuloke
  • Muuta: Vastamelutoiminto, 360 Spatial Sound for Gaming -tilaääni, kosketuspainikkeet takuu 2 vuotta

Muokattu 24.11.2023 klo 16.18. Korjattu tuotenimi otsikosta.

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat