Uusimmat

Testi Oneplus Keyboard 81 Pro -näppäimistö – Järeä, mutta miellyttävä

24.09.2023 10:00 Antti Voutilainen

Kun mainiosta hintalaatu-suhteesta tunnetuksi tullut puhelinvalmistaja heittäytyy ja julkaisee tuotteen aivan uudesta tuoteryhmästä, odotukset ovat heti korkealla. Oneplus Keyboard 81 Pro -näppäimistö on kuitenkin niin hinnakas, että odotukset nousevat auttamatta korkeuksiin, tällä kertaa ehkä liiankin ylös.

Ajoittain valmistajat pääsevät yllättämään uusilla aluevaltauksillaan. Useat valmistajat loikkasivat mukaan pelituolien markkinoille ja jotkut innostuivat työstämään pelipöytiä. Se, mitä ei osannut odottaa on puhelinvalmistajan, OnePlussan, loikkaaminen oheislaitemarkkinoille. Siitä konkreettisena todistuksena on OnePlus Keyboard 81 Pro -näppäimistö.

Pelituolien saralla, ainakin alkuaikoina, toimintamalli oli se, että bulkkivalmistettuun pelituoliin lyödään tunnetun valmistajan logo, jolla tuoliin saa hieman katettakin. Hieman samantyylinen ratkaisu on toteutettu myös Keyboard 81 Pro -mallin kohdalla, sillä näppäimistön todellinen valmistaja on Keychron. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä ”lisää valmistajan tarra tähän” -mallinen ratkaisu. Keyboard 81 Pro on sopivasti jatkojalostettu versio Keychron Q1 Pro -näppäimistöstä.

Näppäimistön hinta OnePlussan omilla verkkosivuilla on versiosta riippuen joko 249 tai 269 euroa. Edullisemmassa, Winter Bonfire, versiossa näppäinhatut ovat PBT-muovia ja Summer Breeze -versiossa käytetään Marble-mallow -näppäinhattuja.

Hinta asettuu samalla skaalan yläpäähän, jossa kilpailua ei ole niin paljoa. Hintaoppaan mukaan samasta hintaluokasta löytyy mm. Razer Huntsman V2 Analog, Corsair K100 RGB, Mountain Everest Max ja Ducky DKON2108ST One 3 Classic. Näiden lisäksi samasta hintaluokast alöytyy lähinnä työkäyttöön suunattuja näppäimistöjä. Otimme näppäimistöstä testiin edullisemman Winter Bonfire -version.

Testissä tutustutaan näppäimistön ergonomiaan, ominaisuuksiin, akkukestoon ja arvioidaan, miten hyvin näppäimistö tarjoaa vastinetta rahoille.

Keyboard 81 Pro on pelkistetysti langaton mekaaninen näppäimistö, joka taipuu mainiosti myös pelikäyttöön. Joskin pelikäyttöä suunnittelevat saattavat karsastaa ajatusta siitä, että langaton yhteys on toteutettu Bluetooth 5.1 -tekniikalla. Käyttö onnistuu myöskin langallisena, jolloin kaapeli myöskin lataa näppäimistön 4000 milliampeeritunnin takkua.

Näppäimistön nimi tulee siinä olevasta näppäinmäärästä, eli siitä löytyy 81 näppäintä. Huomion arvoista on se, että näppäimistössä käytetään ANSI (US) -näppäinasettelua. Näppäimistön oikeaa ylälaitaa koristaa läpinäkyvä rullanuppi, jolla oletuksena säädetään äänenvoimakkuutta.

Näppäimistön ulkomitat ovat 33,83 x 15,05 x 4,73 senttimetriä. Painoa komeudelle on kertynyt 1887 grammaa. Painoa selittänee osaltaan se, että näppäimistön runko on CNC-koneistettua, järeää alumiinia.

Näppäimistön mukana tulee viisi ylimääräistä Windows-käyttöön tarkoitettua näppäinhattua (oletuksena paikallaan on Mac-ympäristöön tarkoitetut näppäinhatut), työkalu näppäinhattujen ja kytkinten irrottamiseen ja pieni pala äänenvaimennusmattoa. Jälkimmäisimmän käyttötarkoitus jäi hieman epäselväksi eikä ohjekirjassakaan ollut mainintaa, mihin se kannattaisi käyttää.

Näppäimistön yksi erikoisuus on sen korkeudensäätöön tarkoitettu jalka. Portaattomasti säädettävällä jalalla korkeuden saa säädettyä juuri mieleisekseen. Jalka näyttää päälle päin ehkä hieman huteralta, mutta todellisuudessa se on todella jämäkkä.

Konepellin alta löytyy 32-bittinen ARM Cortex-M4 -piiri. Näppäimistö kykenee 1000 hertsin päivitysnopeuteen, joka tarkoittaa käytännössä yhden millisekunnin vasteaikaa. Langattomasti Bluetoothilla päivitysnopeus on sen sijaan 90 hertsiä, joka on n. 11,1 millisekuntia.

Testatusta näppäimistöstä löytyy mekaaniset Winter Bonfire -kytkimet. Tyypiltään kytkimet ovat tactile, eli ne tarjoavat käyttäjälle pienen tuntovasteen painalluksiin. Kytkimen liikeradan kerrotaan olevan 3,3 millimetriä ja kytkentäpiste on 2,2 millimetrissä. Keychron kuvailee kytkinten äänentasoa ”helläksi”. Lisäksi kytkimet ovat rasvattu. Käyttäjä voi halutessaan vaihtaa kytkimet toisiin, kuten Gateronin, Cherry MX:n tai Kailhin vastaaviin.

Summer Breeze -versiosta löytyy lineaariset kytkimet, joissa liikerata on pidempi. Summer Breeze -kytkinten lupaillaan olevan hiljaiset, eli vielä hiljaisemmat kuin testatussa.

Näppäimistöstä löytyy myös RGB led-taustavalaistus. Näppäimistön sisäiseen muistiin on esiohjelmoitu 19 erilaista valaisutehostetta. Käytännössä eri tehosteita on kourallinen ja niistä tarjolla erilaisia versioita. Esimerkiksi kaikkia värejä toistavasta sateenkaaritoiminnosta on viisi erilaista varianttia, joissa ainoastaan liike ja suunta vaihtelevat. Ledien kirkkauden säätöön on neljätoista eri tasoa.

Näppäimistön 4000 milliampeeritunnin akun kestoksi lupaillaan 100 tuntia, kun led-valaistuksen kirkkaus on määritetty himmeimmälle. Ilman valaistusta akkukesto voi nousta jopa 300 tuntiin, Keychronin labratestien mukaan.

Näppäimistön hallinnointi tapahtuu oletuksena näppäinyhdistelmillä. Käyttäjä voi valita itselleen mieluisan esiohjelmoidun led-valojen valaisutoiminnon sekä tietenkin valojen kirkkauden. Mikäli tarve on uudelleenohjelmoida tiettyjä näppäimiä tai säätä valaistusta tarkemmin, vaihtoehtona on avoimen lähdekoodin laiteohjelmistot QMK ja VIA.

Ensimmäinen mielikuva, joka näppäimistöstä välittyi, oli laadukas. Näppäimistön poikkeuksellisen korkea paino ja viimeistelyn taso herättivät tuotteesta todella positiivisen kuvan. Eikä laatuvaikutelma oikeastaan karissut testijakson aikana mihinkään.

Ulkoisesti tarkasteltuna näppäimistö on nykyajan standardeilla varsin hillitty ja kompakti. Joskin kompaktiuuteen pitää tämän kohdalla suhtautua pienellä varauksella, sillä näppäimistö yksinään painaa enemmän kuin työkäytössä oleva Macbook Air -kannettava. Eli varsinaiseksi reissaajan näppäimistöksi Keyboard 81 Pro’ta ei voi kutsua hyvällä tahdollakaan.

Näppäimistön käyttötuntuma on suorastaan mainio. Erityisesti kirjoittamisessa näppäimistö erottui miellyttävän näppäintuntuman ja hiljaisien näppäinäänien johdosta. Kytkimistä itsestään ei lähde käytännössä mitään ääntä. Varsinainen kuultava ääni syntyy, kun näppäimen painaa pohjaan asti. Kytkinten tuntopalautteen ansiosta näppäimiä ei tarvitse ”runnoa” pohjaan asti, vaan kevyemmät painallukset riittävät ja siten näppäinmelu pysyy ”hellänä”, kuten Keychron asian muotoilee.

Pelituntuma oli niin ikään mainio. Bluetoothin rajallisempi päivitysnopeus ei pelikäytössä erottunut ainakaan niin, että sitä olisi erityisesti huomannut. Vika virheliikkeisiin löytyi useimmin ruudun ja tuolin selkänojan välistä. Testipeleinä toimivat Destiny 2, Cyberpunk 2077, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege ja Valheim.

Näppäimistön oikeaa yläkulmaa koristava säätönuppi oli tuntumaltaan niin ikään mainio. Se on käytännössä äänetön, mutta pyörittäessä porrastukset tuntee selvästi.

Näppäimistöön lisätty RGB-led-valaistus tuntui hieman päälleliimatulta ominaisuudelta. Näppäimistön reunukset myötäilevät hyvin tiiviisti näppäimiä ja siten näppäinhattujen alle sijoitetut led-valot eivät pääse juurikaan oikeuksiinsa. Täydellä kirkkaudellakin valot jäävät hyvin vaisuksi ja lisäksi ne kuluttavat huomattavan paljon akkua. Mieluummin olisin nähnyt tällaisessa hillityssä kokonaisuudessa yksivärisen led-valaistuksen ja siinäkin vain maltillisen kirkkauden akkukeston maksimoimiseksi.

Valaistuksen kanssa näppäimistön akkukesto jäi todella vaatimattomaksi. Kirkkaimmalla asetuksella RGB-valaistuksen kanssa akku kesti viisi päivää ja pari tuntia päälle. Päivittäinen käyttöaika oli noin 8-10 tuntia.

Ilman valaistusta akkukesto paljastui suorastaan mainioksi. Tätä kirjottaessa sama lataus on kestänyt jo yli 28 päivää. Myönnettäköön, että tuohon jaksoon mahtuu parin päivän jakso, jolloin näppäimistöä ei käytetty ollenkaan. Tämä vain alleviivaa led-valaistuksen tarpeettomuutta muuten mainiossa kokonaisuudessa.

Toinen akkukestoon liittyvä rutina liittyy siihen, että varauksen tasoa ei pysty tarkastamaan. Kun varaus on vähissä, näppäimistön alalaidan led-valot alkavat vilkkumaan punaisena. Muutoin varauksen tila on täysi arvoitus. Viime vuonna arvostellussa Razerin DeathStalker V2 Pro -näppäimistössä nähty varauksen tarkastusfunktio olisi ollut erittäin tervetullut myös tässä näppäimistössä. Karkeakin arvio varauksen tasosta olisi riittänyt.

Näppäimistö toimi hienosti niin Mac-ympäristössä kuin Windows-ympäristössäkin. Mitään nikottelua ei testijakson aikana ilmennyt muutamaa rekisteröitymätöntä painallusta lukuunottamatta. Positiivista oli myöskin se, että näppäimistö herää lepotilasta miellyttävän nopeasti, käytännössä välittömästi painalluksesta.

Oma lisähaasteensa oli totuttelu ANSI-näppäinasetteluun, mutta reilun kuukauden testijakson aikana asetteluun ehti tottumaan siinä määrin, että virhepainalluksia loppuajasta enää tullut.

Kokonaisuutena Keyboard 81 Pro on erinomainen näppäimistö. Sen erityisiksi vahvuuksiksi nousee mainio kirjoitustuntuma ja huomattavan hiljaiset näppäinäänet sekä akkukesto, kun RGB led-valaistus on kytketty pois päältä. Ainoastaan valaistuksen kanssa akkukesto jää turhan vaatimattomaksi.

Täysin varauksetta näppäimistöä on silti vaikea lähteä suosittelemaan. Se on kiistatta positiivisella tavalla erilainen kuin muut saman hintaluokan näppäimistöt, mutta ulkoiset puitteet ja vahva akkukesto eivät yksinään riitä oikeuttamaan korkeaa hintaa.

Hillittyä tyylikkyyttä, moitteetonta viimeistelyä ja pitkää akkukestoa arvostavat sen sijaan saavat tästä paljonkin vastinetta rahoilleen. Enemmän pelikäyttöön nojaavat käyttäjät saavat sammutettua syöttölaitejanonsa edullisemmilla ratkaisuilla.

Hyvää

  • Moitteeton ja tyylikäs viimeistely
  • Kirjoitustuntuma ja hiljaiset näppäinäänet
  • Erinomainen akkukesto ilman led-valaistusta

Huonoa

  • Akkukesto RGB led-valaistuksella
  • Ei akkuvarauksen indikaattoria
  • Korkea hinta
  • ANSI-näppäinasettelu varauksin

Tekniset tiedot OnePlus Keyboard 81 Pro

  • Hintaluokka: 250 euroa
  • Ulkomitat, paino: 33,83 x 15,05 x 4,73 cm, 1887 g
  • Kytkimet: Mekaaniset Winter Bonfire -kytkimet (tactile)
  • Päivitysnopeus kaapelilla 1000 Hz kaapelilla, 90 Hz Bluetoothilla
  • Näppäinhatut: PBT-muovia

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat