Uusimmat

Testi SteelSeries Aerox 5 -pelihiiri – Huippusuorittaja yhdellä selkeällä ongelmalla

25.05.2022 20:00 Antti Voutilainen

Ultrakevyet pelihiiret ovat tulleet jäädäkseen. Evoluution luonnollinen seuraava askel onkin lähteä jatkojalostamaan painonsa pudottaneiden hiirien ominaisuuksia. Kokeilimme miten Steelseries on tässä onnistunut uuden Aerox 5 -mallinsa kanssa.

Pelihiirien painon pudotuksessa ensimmäisenä saivat väistyä niin sanotusti ylimääräiset ominaisuudet. Ensimmäisen sukupolven pelihiiret olivatkin hieman pelkistettyjä. Esimerkiksi näppäinten määrässä painon pudotus näkyi niin, että tarjolla oli vain välttämättömät näppäimet, yleensä neljä kappaletta.

Seuraavasta kehitysaskeleesta esimerkkiä antaa SteelSeries, joka julkaisi ultrakevyet hiiret MOBA- ja MMO-pelien ystäville. Otimme siis testiin Aerox 5 -pelihiiren, joka on eräänlainen kompromissi ”tavallisen” pelihiiren ja MMORPG-pelihiiren välillä.

Aerox 5 -pelihiiri julkaistiin huhtikuussa. Samaan aikaan päivänvalon näki samaisen hiiren langaton versio sekä Aerox 9. Julkaisun kantavana ajatuksena oli tuoda tarjolle kevyemmät vaihtoehdot MMO- ja MOBA-pelien ystäville.

Aerox 5 -pelihiiren hinta kirjoitushetkellä on 89,99 euroa Hintaoppaan mukaan. Samasta hintaluokasta löytyy muun muassa Roccatin Kone XP, Logitechin G Pro Gaming Mouse, Asuksen ROG Strix Impact ja aiemmin testaamamme Mad Catz B.A.T. 6+.

Aerox 5 -pelihiirestä on saatavilla myös langaton Wireless-versio, jonka hinta on 149,99 euroa.

Ulkoisesti Aerox 5 on linjassa ultrakevyiden hiirien kanssa. Hiiren sisuskalut paljastava ulkokuoren verkkorakenne kattaa hiiren selkäpuolen ja osan päänäppäimistä. Selkeimmän irtioton massasta hiiri tekee vasemman kyljen näppäinkirjollaan. Vasemmalta kyljeltä löytyy yhteensä neljä näppäintä, joista yhteen on sidottu kaksi toimintoa. Ohjelmoitavien näppäinten kokonaismäärä on peräti yhdeksän kappaletta.

Kylkinäppäinten asettelun myötä hiiri soveltuu vain oikeakätisille vaikka se on muotoilultaan muutoin melko symmetrinen.

Ritiläisen konepellin alta löytyy optinen SteelSeries TrueMove Air -sensori, joka kykenee enimmillään 18 000 DPI:n tarkkuuteen. Hiiren päivitysnopeus on enimmillään 1 000 hertsiä, joka tarkoittaa yhden millisekunnin vasteaikaa.

Päänäppäimissä käytetään SteelSeriesin mekaanisia kytkimiä, joiden käyttöiäksi lupaillaan 80 miljoonaa klikkausta.

Hiiren ulkomitat ovat (leveimmästä ja korkeimmasta kohdasta mitattuna) 128,8 x 68,2 x 42,1 millimetriä. Painoksi ilmoitetaan 66 grammaa. Vaikka hiiren rakenne onkin avoin, sen sisäosan piirien pitäisi olla turvassa läikytetyiltä juomilta, pölyltä ja roskalta. Suojauksella kerrotaan olevan IP54-luokitus.

Luonnollisesti mukana on RGB-led-valaistus. Valaistus löytyy hiiren pohjasta ja se on jaettu kolmeen alueeseen. Valaistuksen hallinta ja muut säädöt hoituu SteelSeries GG -hallintaohjelman kautta.

Ulkoisesti Aerox 5 näyttääkin hienolta. Vasemman kyljen hopeanharmaa näppäin tuo sopivasti kontrastia muuten mustaan kokonaisuuteen. Lisäksi led-valaistuksen sijoittaminen hiiren pohjaan pitää valon määrän miellyttävänä. Osa valaistuksesta jää kuitenkin hiiren alle piiloon. Perusteltua lienee kysyä, että mitä tarkoitusta hiiren etuosassa olevat ledit palvelevat.

Aerox 5:n kohdalla muotoilu, tarkemmin hopeisen näppäimen sijoittelu on hiiren suurin ongelma. Hiiri kärsii samasta ongelmasta kuin muutama vuosi sitten arvosteltu Rival 600. Normaalissa hiiriotteessa peukalo ei yksinkertaisesti yllä hopeiselle näppäimelle. Yltääkseen näppäimelle, otetta joutui muuttamaan ja se ei ole kovinkaan toivottavaa varsinkaan nopeatempoisissa peleissä.

Jos hiiressä olisi mahdollisuus säätää tuon ylimääräisen etäisyyttä, puhuttaisiin muotoilun puolesta miltei täydellisestä tuotteesta. Ultrakevyessä hiiressä sen toteuttaminen lienee kuitenkin märkä päiväuni. Ennennäkemätöntä se ei kuitenkaan ole, sillä ainakin Razerilta on aikanaan ollut saatavilla hiiri, jossa kylkinäppäimissä on ollut pieni säätövara.

On hyvä kuitenkin muistaa, että sama ongelma ei välttämättä toistu kaikilla käyttäjillä. Ylettyminen riippuu suosimastaan hiiriotteesta sekä tietenkin peukalon pituudesta.

Normaalien kylkinäppäinten yläpuolelle sijoitettu näppäin on huomattavasti onnistuneempi. Kyseinen näppäin on ylös-/alas-kytkin, jossa kummallekin suunnalle saa määritettyä oman toimintonsa. Painallukset ylöspäin onnistuvat vaivattomasti, mutta alaspäin painaessa peukalon joutuu siirtämään pois ns. normaaleilta kylkinäppäimiltä. Muotoilu on kuitenkin onnistunutta, sillä esimerkiksi virhepainalluksia ei tapahtunut.

Kylkinäppäinten tunto- ja äänivaste oli miellyttävä ja erottuva. Vasemman päänäppäimen klikkauksesta lähtevä ääni oli odotettua kovempi, muttei kuitenkaan häiritsevä. Oikeassa päänäppäimessä ääni oli vaimeampi. Rullan käyttö oli niin ikään miellyttävää. Tuntovaste oli selkeä ja rullan ääni pysyi hiljaisena.

Vaikka hiiri onkin langallinen, niin sen käyttö tuntui miltei langattomalta, sillä kaapeli on kevyt ja taipuisa. Se ei siis vaikuta käyttökokemukseen juuri lainkaan, ainakaan negatiivisessa mielessä. Kaapelin liitäntätyyppinä hiiren päässä on USB-C.

Testijakson aikana hiirtä käytettiin pääasiassa työpöytäkäytössä, mutta myöskin pelikäytössä. Testipeleinä toimivat Destiny 2-, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege-, Insurgency: Sandstorm-, Battlefield 4- ja Battlefield 5 -pelit.

Yhden kylkinäppäimen sijoittelua lukuunottamatta hiirestä ei löytynyt moitittavaa. Se palveli hienosti ja tunnollisesti koko testijakson nikottelematta.

MouseTester-ohjelman testitulokset eivät varsinaisesti yllättäneet. Hiiren testisuoritus oli linjassa käyttötesteissä syntyneen käsityksen kanssa.

SteelSeriesin uusi hallintaohjelma oheislaitteille on SteelSeries GG. Käytännössä se laajentaa ohjelman toimintoja ydintarkoituksensa ulkopuolelle, muiden valmistajien tapaan. Näihin uusiin toimintoihin pääsee käsiksi vain luomalla tunnukset ja kirjautumalla. Hiirtä itseään pääsee säätämään ilman kirjautumista, mikä on hyvä asia.

Mikäli tunnukset luo ja palveluun kirjautuu, niin käyttäjä pääsee käsiksi muun muassa Moments-osioon, joka on käytännössä pelivideoiden kaappaus- ja jakotoiminto. Mukana on myös mahdollisuus muokata taltioituja videoita.

Giveaways-osiossa hallintaohjelman käyttäjille tarjotaan ilmaisia kosmeettisia lisäsisältöjä eri peleihin.

Sonar-osio keskittyy vuorostaan äänentoistoon. Se tarjoaa ilmaisen vaihtoehdon maksullisille vastaavaan tarkoitukseen kehitetyille ohjelmille. Sonarin selkein etu lienee se, että kaikki äänensäädöt saa tehtyä yhden käyttöliittymän kautta. Siitä löytyy myös ekvalisaattori, johon on esimääritetty asetuksia runsaalle joukolle pelejä. Ohjelma tarjoaa myös mahdollisuuden virtuaaliseen tilaääneen (Sonar Virtual 7.1 Surround Sound).

Itse hiiren säätöihin pääsee Engine-osion kautta. Siellä klikatessa hiiren aktiiviseksi, avautuu huomattavasti tutumman näköinen ja pelkistetty hallintanäkymä. Hiiren asetukset jakautuvat Settings- ja Illumination-välilehdille. Näppäinten määritykset, sensorin tarkkuus ja päivitysnopeus hoituu Settingsissä. Illumination-välilehdellä hoidetaan valaistusasiat. Valaistustoimintojen kirjo ei ole erityisen laaja, mutta jokainen löytänee mieleisensä kolmesta vaihtoehdosta. Enemmän säätövaraa löytyy värikirjon sopivaksi säätämisestä.

Ensireaktio muuttuneeseen hallintaohjelmaan oli negatiivinen, mutta tarkemman tarkastelun myötä jouduin toteamaan, että SteelSeriesin uudistukset voivat hyvinkin tuoda lisäarvoa käyttäjille.

Pelikuvankaappaus onnistuu toki muillakin ohjelmilla ja äänen säätämiselle ei välttämättä ole tarvetta sen jälkeen, kun mieleiset asetukset ovat löytyneet. Oma etunsa siinä kuitenkin on, että nuo molemmat asiat löytyvät yhden käyttöliittymän kautta. Toiminnot voi kuitenkin ohittaa olankohautuksella, sillä ne vaativat tunnukset ja kirjautumisen. Hiiren säätämiseen kirjautumista ei tarvita. Itse hiiren säätöön keskittyvä hallintaikkuna on miellyttävän pelkistetty.

Kokonaisuutena SteelSeriesin Aerox 5 -pelihiiri on erittäin hyvä. Sen ainoa kompastuskivi on yhden näppäimen heikko sijoittelu. Asian tulkinta riippuu kuitenkin käyttäjästä – tai tarkemmin tämän peukalosta ja käytetystä hiiriotteesta. Langalliseksi hiireksi Aerox 5 on hintavahko, mutta se tarjoaa vastineeksi suuren määrän ohjelmoitavia näppäimiä ollen silti huippukevyt 66 gramman painollaan.

Hiiri soveltuu erityisen hyvin heille, jotka eivät halua täysiveristä MOBA-hiirtä, mutta kaipaavat hiireensä enemmän kuin viisi näppäintä. Aerox 5 on loistava kompromissi ”tavallisen” ja MOBA-hiiren välillä.

Mikäli SteelSeries joskus tekee ”kolmannesta” peukalonäppäimestä säädettävän, niin silloin ollaan jo hyvin lähellä täydellisyyttä. Ennen sitä hiiren sopivuus omaan kämmeneen kannattaa varmistaa ennen ostopäätöstä.

Hyvää

  • Luotettava suoriutuja
  • Lisänäppäimet (varauksin)
  • Hallintaohjelma

Huonoa

  • Harmaan kylkinäppäimen sijainti (varauksin)
  • Ylimääräiset led-valot, jotka eivät näy mihinkään

Tekniset tiedot SteelSeries Aerox 5

  • Hinta: 89,99
  • Mitat: 128,8 * 68,2 * 42,1, 66 grammaa
  • Sensori: SteelSeries TrueMove Air
  • DPI: 100 – 18 000

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat