Uusimmat

Testi HP Zbook Create G7 -kannettava – Suorituskykyä ja hillitty ulkokuori, hinta vain karkaa korkeaksi

05.04.2021 20:00 Ilari Hauhia

HP:n Zbook Create G7 -kannettava tarjoaa tehokkaan suorituskyvyn hillityissä ulkokuorissa. Kokonaisuudesta joutuu kuitenkin pulittamaan sievoisen summan rahaa.

Muropaketin testeissä on enimmäkseen esiintynyt kevyitä tai pelikelpoisia kannettavia. Tällä kertaa testivuorossa on hieman erilainen vaihtoehto. Zbook Create G7 on erityisesti ammattilaiskäyttöön tarkoitettu kannettava, jossa riittää tehoa esimerkiksi vaativaan videonkäsittelyyn.

15,6-tuumainen Zbook Create G7 on saatavilla useana erilaisena kokoonpanovaihtoehtona. Muropaketin testiin päätyi matalimman varustelutason malli, jonka teknisiin ominaisuuksiin kuuluvat Intel Core i7-10750H -suoritin, GeForce RTX 2070 Max-Q -näytönohjain ja 1080p-tarkkuudella toimiva mattapintainen näyttö, jonka kuvasuhde on 16:9.

Keskusmuistia on tarjolla 32 gigatavua (DDR4 dual channel) ja NVMe SSD-tallennustilaa löytyy 512 gigatavua. Kannettavasta on olemassa myös kalliimpi versio, jossa yhdistyvät esimerkiksi Core i9-10885H-suoritin ja 4K-tarkkuudella toimiva OLED-kosketusnäyttö. Kannettava on tarjolla myös Nvidian GeForce RTX 2080 Super Max-Q -näytönohjaimella varustettuna.

Vaikka kyseessä on Zbook Create G7 -mallin alhaisin kokoonpano, maksaa se silti 2100 euroa. Painoa kannettavalla on 1,92 kilogrammaa, ja sen ulkomitat ovat 35,4 x 23,46 x 1,79 senttimetriä.

15,6-tuumaiseksi kannettavaksi kyse on hyvinkin kompaktista kokonaisuudesta, joka mahtuu vielä hyvin reppuun tai syliin. Hyvin paljon matkustavalle laite saattaa kuitenkin olla hieman liian suurikokoinen ja painava, jolloin katseet kannattaa kääntää 14- tai 13,3-tuumaisiin kannettaviin. Koko- ja hintaluokassaan Zbook Create G7 kilpailee muun muassa Lenovon P- ja T-15 -mallien sekä Dellin XPS- ja Precision -mallisarjojen edustajien kanssa.

Testikannettavan näytön laatu on miellyttävä ja mattapintaisesta näytöstä ei tarvitse katsoa omaa peilikuvaa. Näytön reunat ovat mukavan kapeat, silmämääräisesti oletusvärit ovat kohdillaan ja maksimikirkkaus riittää hyvin vaikkapa terassilla auringonvalossa työskentelyyn.

Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että 1080p-tarkkuus on hieman matala 15,6-tuumaiseen kannettavaan, varsinkin kun puhutaan yli 2000 euron laitteesta. 4K-näytöllä varustettu malli olisikin enemmän omaan mieleeni. Kosketusnäyttöä testilaitteessa ei ollut, enkä kyllä koe ominaisuudelle juuri tarvettakaan

Kannettavan käyttöönotto oli suoraviivainen prosessi: kuitataan tavanomaiset Windows-hyväksynnät, otetaan sormenjälkitunnistin haluttaessa heti käyttöön ja valitaan koneen ensisijainen käyttötarkoitus. Tämän jälkeen kirjautuminen Microsoft-tiliin, ja kone on käyttökunnossa. Aikaa kaikkeen meni alle kymmenen minuuttia, eikä ongelmia ilmennyt.

Käyttöönoton yhteydessä kannettavaan valitaan haluttu lukituksen avausmekanismi. Salasanan, PIN-koodin ja sormenjäljen lisäksi kannettava osaa tunnistaa käyttäjänsä kasvot.

Infrapunaan perustuva kasvojentunnistus toimi nopeasti ja tarkasti, ja valikoitui siitä syystä mielestäni mukavimmaksi tavaksi avata tietokone. Myös kannettavan oikeaan reunaan näppäimistön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin toimi hyvin.

Zbook Create G7:n ulkoinen ilme on hillitty ja se istuu hyvin toimistoon. Metallinen runko on yhtenäinen kokonaisuus, eikä siinä ole häiritseviä merkkivaloja tai muita silmiinpistäviä yksityiskohtia. Automaattisesti hämärässä päälle kytkeytyvän näppäimistön taustavalaistuksen ohella ainoa valopiste on kannettavan sivulle asetettu pieni latauksen merkkivalo.

Kannettavan pinta on käsien alla sileä ja mukava, ja kokonaisuus tuntuu viimeistellyltä. Myöskään sormenjäljet eivät erotu mattaharmaasta pinnasta kovin pahasti. Kannettavan pohjassa on kaksi harjannetta, jotka nostavat laitteen hieman pöydän pinnan yläpuolelle. Pieni rako pohjan ja pöydän välissä antaa tilaa myös laitteen pohjassa sijaitsevalle leveälle tuuletusaukolle.

Zbook Create G7:n näppäimistö tuntuu ainakin omille sormille hyvin miellyttävältä. Palautus on dynaaminen, vasteen tuntee selkeästi ja liikerata on juuri sopivan mittainen. On kuitenkin jokaiselle henkilökohtaista, millaisesta näppäimistöstä pitää, joten kirjoittamista kannattaa kokeilla etukäteen esimerkiksi kaupan testilaitteella, mikäli mahdollista.

Testilaitteen kosketusalusta toimi hyvin. Pinta on juuri sopivan liukas ja sen käyttäminen, kuten hiiren liikuttelu ja kosketuseleiden käyttö, on tarkkaa. Kosketusalusta on sijoiteltu hyvin siten, ettei kumpikaan ranne osu sen päälle kirjoitettaessa.

Tasohiiren vasen ja oikea näppäin on integroitu kosketusalustan alareunaan. Vasemman näppäimen toiminta oli kuitenkin testilaitteen kohdalla niin kehnoa, että kyse oli todennäköisesti vain kyseistä yksilöä koskevasta viasta. Vasen näppäin ei reagoi suureen osaan painalluksista lainkaan, siinä missä oikeassa tasohiiren näppäimessä vastaavaa vikaa ei ole.

Zbook Create G7 tarjoaa loistavat Bang & Olufsen -brändätyt stereokaiuttimet. Äänen laatu on jopa niin hyvää, että kannettavaan integroidun kaiuttimen avulla katsoo mielellään elokuvia ja kuuntelee jopa musiikkia. Ääni on laadullisesti ja voimakkuudeltaan huomattavasti tavallisia kannettavien kaiuttimia edellä.

Sekä matalat että korkeat äänet erottuvat selvästi ja kuulostavat hyviltä. Koska kaiuttimien aukko on kannettavan yläreunassa, kuulostavat äänet hyviltä riippumatta siitä, oliko kannettava pöydällä vai sylissä. Mikrofoni puolestaan edustaa tavanomaista laatua ja sillä hoitaa hyvin vaikkapa palavereissa puhumisen.

Zbook Create G7 tarjoaa virtaliittimen lisäksi Mini Displayport 1.4 -liitännän, kaksi USB 3.0 Type-C-liitäntää, 3,5 millimetrin audioliitännän sekä yhden USB 3.1 Type-A-liitännän. Koska latausliitin ei ole USB-C-liitin, joutuu kannettavaa varten kantamaan mukana omaa erillistä laturia, jolla ei voi ladata esimerkiksi puhelinta. Erillistä HDMI-liitäntää kannettavassa ei ole.

Testilaitteessa hyödynnetään Intelin suorituskykyistä Core i7-10750H-suoritinta. Prosessorin suurin Turbo-kellotaajuus on 5,0 gigahertsiä, peruskellotaajuuden ollessa 2600 gigahertsiä. Ytimiä prosessorissa on kuusi ja säikeitä 12, TDP-arvon ollessa 45 wattia. Grafiikasta vastaa Nvidia RTX 2070 Max-Q-näytönohjain, jossa on kahdeksan gigatavua GDDR6-muistia. Mukana on lisäksi Intelin integroitu UHD-grafiikkapiiri.

Suorituskykymittauksissa Zbook Create G7:n haastoivat Samsung Galaxy Book Ion, Huawei Matebook D 14 sekä vanhempi Huawei Matebook 14.

Ensisijaisesti hyötykäyttöä simuloiva PCMark 10:

  • Huawei Matebook 14: 5176
  • Samsung Galaxy Book Ion: 4038
  • Huawei Matebook D 14: 3260
  • HP Zbook Create G7: 5548

DirectX 12 -rajapintaa käyttävä 3DMark Night Raid -testi (CPU / GPU):

  • Huawei Matebook 14: 12205 / 12240
  • Samsung Galaxy Book Ion: 4684 / 3740
  • Huawei Matebook D 14: 4776 / 10446
  • HP Zbook Create G7 8807 / 62 669

DirectX 12 -rajapintaa käyttävä 3DMark Timespy -testi (CPU / GPU)::

  • Huawei Matebook 14: 6293 / 916
  • Samsung Galaxy Book Ion: 2310 / 362
  • Huawei Matebook D 14: 2644 / 712
  • HP Zbook Create G7 5662 / 6542

Kuten jo speksilistan perusteella sopi odottaa, osoittautui Zbook Create G7 muita kannettavia suorituskykyisemmäksi. On kuitenkin otettava huomioon, että Zbook Create G7 on verrokkejaan suurikokoisempi, painavampi sekä kalliimpi.

Varsinkin yhdistettynä 1080p-tarkkuudella toimivaan näyttöön, riittää Zbook Create G7:ssä suorituskykyä hyötykäytön lisäksi myös pelaamiseen. Kannettava jaksoi pyörittää myös VR-pelejä, kun se yhdistettiin Muropaketin testissä käyneisiin HP Reverb G2 -VR-laseihin.

Testien aikana kannettava kuumeni selvästi, minkä lisäksi tuulettimet pitävät huomattavan kovaa ääntä kannettavan ollessa rasituksen alaisena. Kannettavan kuumentuminen tuntuu sekä kannettavan pohjassa että sen päällä. Esimerkiksi pelatessa kuumuus alkaa poltella käsiä, ja vielä huomattavammin syliä, jos pelaamista harrastaisi syystä tai toisesta kannettavan ollessa sylissä.

Kannettava kuumenee silloin tällöin myös arkikäytössä, mikä voi tehdä kannettavan käytöstä hieman epämukavaa. Tuulettimet onneksi pysyvät arkikäytössä kohtuullisen hiljaisina.

Kannettavasta löytyy muhkea 83 wattitunnin akku. Arkikäytössä akku kestikin helposti kokonaisen päivän työskentelyä ja internetin selaamista ilman tarvetta lisälataukselle. YouTuben 4K-videota kannettava jaksoi näyttää reilut seitsemän tuntia näytön kirkkauden ollessa 80 prosenttia maksimista.

Akkua ladataan mukana tulevalla 200 watin laturilla ripeästi. Akun voi pikaladata puolilleen noin 45 minuutissa ja täyteen noin kahdessa tunnissa. Latauslaite on hieman suurikokoinen ja painava, mutta mahtuu kuitenkin reppuun vielä kohtalaisen hyvin.

Kokonaisuutena Zbook Create G7 on hyvältä vaikuttava valinta suorituskykyistä ja kompaktin kokoista 15,6-tuumaista kannettavaa etsivälle. Suorituskyky riittää työkäytössä hyvin vaikkapa raskaampaankin videoiden tai kuvien käsittelyyn, kuin myös pelaamiseen. Näytön 1080p-tarkkuus on tässä hintaluokassa hieman matala, mutta toisaalta mattapintainen näyttö on muuten laadukas.

Myös hillitty ulkonäkö, näppäimistön laatu, loistavat kaiuttimet ja hyvä akkukesto puhuvat kannettavan puolesta.

Täydellinen kannettava Zbook Create G7 ei kuitenkaan ole. Laite kuumenee helposti, sen tuulettimet pitävät varsinkin rasituksessa kovaa ääntä ja kokonaisuudesta joutuu pulittamaan pitkän pennin. Lisäksi testiyksilöä vaivasi kosketustason vasemman hiirinäppäimen ongelma, eikä se reagoinut painalluksiin kunnolla.

Hyvää

  • Suorituskyky
  • Hillitty ulkomuoto ja kompakti koko
  • Loistavat kaiuttimet
  • Akkukesto

Huonoa

  • Käy kuumana
  • Kallis
  • Tuulettimen kova ääni

Tärkeimmät tekniset tiedot HP Zbook Create G7 (1J3R0EA#AK8)

  • Hinta: 2100 euroa
  • Näyttö: 15,6″ (1980 x 1080), mattapinta, 16:9
  • Suoritin: Intel i7-10750H
  • Näytönohjain: Nvidia RTX 2070 Max-Q
  • Muisti: 32 Gt (DDR4)
  • Tallennustila: 512 Gt (PCIe SSD)
  • Liitännät: 2 x USB-C, 1 x USB-A, Mini DisplayPort, 3,5 mm
  • Yhteydet: 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 AX 201, Dual stream (2×2),
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro 64-bit
  • Akku: 83 Wh (Li-Po), lataus 200 wattia
  • Mitat, paino: 35,4 x 23,46 x 1,79 senttimetriä, 1,92 kg
  • Muuta: sormenjälkitunnistin, näppäimistön taustavalaistus, web-kamera, kasvojentunnistus

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat